|||
Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic Independent “Expert-Grup” au prezentat o nouă ediţie a publicaţiei trimestriale “Euromonitor”, în care sunt descrise principalele evoluţii şi provocări în implementarea Planului de Acţiuni UE-Moldova în perioada aprilie-iulie 2014.
- Acordul de Asociere a fost ratificat de către Parlament, însă beneficiile acestuia în perioada imediat după intrarea în vigoare vor fi limitate de situaţia incertă din regiune, frenezia electorală, încetinirea creşterii economice şi capacităţile limitate ale majorităţii instituţiilor publice.
- După semnarea Acordului de Asociere la UE economia Transnistriei va întîmpina dificultăţi cauzate de faptul că reprezentanţii Transnistriei au refuzat să participe la negocierile privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC).
- Se constată o creştere a nivelului de satisfacţie a justiţiabililor faţă de sistemul justiţiei, un indicator pozitiv fiind creşterea numărul şedinţelor de judecată înregistrate audio.
- Parlamentul a depus eforturi pentru demonstrarea angajamentului vis a vis de respectarea drepturilor omului, însă aceste intenţii rămân nematerializate. Parlamentul nu a luat decizii finale pentru promovarea participării active a femeilor la luarea deciziilor în structurile de reprezentare publică; şi pentru reglementarea transparenţei finanţării şi proprietăţii mass-media. De asemenea, la patru luni de la intrarea în vigoare a noii legi cu privire la Avocatul poporului, aceasta rămâne nefuncţională dat fiind faptul că nu au fost acceptate de către legislativ candidaturile pentru funcţiile de Avocaţi ai Poporului.
- Avînd în vedere constrîngerile instituţionale locale, în cadrul unei reuniuni a donatorilor internaţionali, s-au stabilit priorităţile viitoarei asistenţe pentru Republica Moldova: infrastructura calităţii, implementarea standardelor, administrarea fiscală şi vamală, achiziţiile publice.
- Autorităţile moldoveneşti au solicitat asistenţă financiară de la UE pentru proiectele de infrastructură, printre care construcţia podului rutier peste Prut, de la Ungheni, construcţia segmentului cu ecartament european şi a unui centru logistic multimodal la Chişinău.
- În domeniul sanitar şi fitosanitar, partea moldovenească urmează să primească un credit în valoare de 100 de milioane euro de la Polonia, pentru modernizarea fermelor specializate în producţia de lapte, carne sau ouă conform prevederilor ZLSAC.
- Au fost aprobate modificări legislative ce ţin de înăsprirea sancţiunilor, dar şi de mărirea transparenţei în sectorul financiar-bancar, care vor permite Băncii Naţionale să controleze mai bine structura acţionariatului şi să intervină rapid în cazuri de urgenţă.
Acest material este elaborat în cadrul proiectului comun al ADEPT şi Expert-Grup “Relaţiile UE-Moldova — monitorizarea progresului în cadrul Parteneriatului estic în anul 2014” finanţat de Fundaţia Soros-Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Soros-Moldova sau al partenerilor acesteia.