Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTActivităţi

Transparenţa şi eficienţa utilizării banului public din fondurile şi mijloacele speciale ale Guvernului discutată cu jurnaliştii

|versiune pentru tipar||
noiembrie 2013
Transparenţa şi eficienţa utilizării banului public din fondurile şi mijloacele speciale ale Guvernului discutată cu jurnaliştii

La data de 21 noiembrie 2013 Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT în parteneriat cu Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a organizat Clubul de presă “Transparenţa şi eficienţa utilizării banului public din fondurile şi mijloacele speciale ale Guvernului”, în cadrul căruia au participat jurnalişti, reprezentanţi ai structurilor ministeriale responsabile de administrarea şi gestionarea fondurilor speciale şi experţi ai societăţii civile.

În cadrul clubului jurnaliştii au avut posibilitatea de a discuta cu reprezentanţii Curţii de Conturi şi ai Agenţiei Rezerve Materiale despre felul în care este gestionat banul public din fondurile speciale ale Guvernului, şi anume resursele din Fondul rutier, Fondul Ecologic Naţional şi Fondul Rezervele materiale ale Guvernului.

În timpul şedinţei, economistul Dumitru Budianschi a observat că pe lângă cheltuirea inadecvată a banilor publici, guvernanţii pot fi bănuiţi şi de alocarea acestora pe criterii politice:

“Eu mă refer în primul rând la influenţa politicienilor inclusiv prin factori guvernamentali. Deci, la nivel de Guvern, fiindcă Guvernul gestionează acest Fond şi atunci când o autoritate locală poate nu a reuşit să îşi acopere anumite activităţi din planificarea locală sau centrală, mai apoi, utilizând anumite influenţe politice, îşi acoperă printr-o hotărâre de Guvern o anumită necesitate. Desigur, acestea sunt lucruri poate nu atât de răspândite însă, probabil, au loc”.

De asemenea, în cadrul clubului a fost prezentat şi raportul de monitorizare a gestionării Fondului de Rezerva în semestrul I al anului 2013.

Polina Panainte, expertă la ADEPT, spune că deşi banii din acest Fond se cheltuie cu mai multă transparenţă în anul 2013 comparativ cu anii precedenţi, sursele spre care sunt canalizaţi aceştia continuă să ridice semne de întrebare:

“Doar 5% din banii din primul semestru au fost alocaţi pentru ajutoare directe în urma calamităţilor naturale. Anul 2013 confirmă datele sintetizate de noi din 2008 încoace şi vedem că o mare parte din banii din Fondul de Rezervă se alocă pentru alte cheltuieli decât cele specificate în Regulament”.

Amintim că în urma analizei utilizării mijloacelor din Fondul de Rezervă în semestrul I al anului 2013 comparativ cu anii precedenţi se observă o îmbunătăţire a transparenţei acestui Fond — majoritatea proiectelor de hotărîri de guvern prin care se alocă mijloace din Fondul de Rezervă fiind introduse în agenda ordinii de zi a şedinţelor de guvern. Cu toate acestea, s-a păstrat practica de utilizare a mijloacelor băneşti pentru acţiuni uşor prognozabile, precum: manifestări cultural-artistice; plata premiilor naţionale de stat; cheltuieli de deplasare (transport, cazare), mai ales pentru activităţi planificate anuale de importanţă majoră la nivel internaţional.

Acest club este al treilea din şirul de cluburi de presă pe care ADEPT împreună cu CIJM le va organiza în scopul sensibilizării opiniei publice şi intensificarea controlului asupra utilizării banilor publici.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Sporirea transparenţei şi a controlului public în gestionarea Fondului de Rezervă al Guvernului”, implementat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova/ Programul de Drept.