Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTActivităţi

O noua iniţiativă a societăţii civile va monitoriza integritatea demnitarilor

|versiune pentru tipar||
mai 2014
O noua iniţiativă a societăţii civile va monitoriza integritatea demnitarilor

Mai multe organizaţii obşteşti, între care ADEPT, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Fundaţia Soros-Moldova au lansat marţi, 27 mai, o nouă initiativă civică care îşi propune să intensifice controlul asupra integrităţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, precum şi să sporească eficienţa mecanismului de control şi verificare a averilor, proprietăţilor şi intereselor acestora.

Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public (ICISI) este, de fapt, reformatarea Initiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC), în cadrul căreia aceleaşi organizaţii au monitorizat candidaţii la alegerile parlamenatre din 2009 şi 2010.

Experţii şi-au propus să verifice declaraţiile de avere şi de interese a celor 101 deputaţi din legislativul de la Chişinău, a membrilor Cabinetului de Miniştri, a conducătorilor mai multor instituţii de stat, înclusiv ale conducătorilor organelor de drept şi de justiţie. Olga Crivoliubic, director de programe la Soros Moldova, a remarcat că membrii Iniţiativei vor monitoriza şi activitatea Comisiei Naţionale de Integritate, făcând în paralel o analiză a declaraţiilor de venituri şi proprietăţi: “Pe de o parte vom aborda atât aspecte instituţionale cât şi legislative, cât şi cazuri particulare, adică funcţionari şi demnitari suspectaţi de corupţie sau suspectaţi că ar fi fost implicaţi în anumite nereguli conexe corupţiei. Şi acest lucru va fi făcut în special prin investigaţii jurnalistice.”

În cadrul evenimentului a fost trecută în revistă experienţa anterioară, a Initivei Civice pentru un Parlament Curat, şi anume de a monitoriza listele formaţiunilor politice în trei scrutine electorale din 2009 şi 2010.

O componentă a controlului integrităţii demnitarilor vor fi şi investigaţiile jurnalistice. Jurnaliştii şi experţii antrenaţi în campanie speră ca munca lor să fie de ajutor pentru îmbunătăţirea activităţii Centrului Naţional Anticorupţie şi a Comisiei Naţionale de Integritate. Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice spune că în ultimii doi ani a crescut numărul articolele în presă care scot în vileag cazuri de corupţie şi abuz din partea funcţionarilor publici şi se atestă şi reacţii din partea autorităţilor publice. În opinia sa, dacă cetăţenii, presa şi ONG-urile vor fi incisivi, la următoarele alegeri, pe listele electorale vor fi mai puţini candidaţi compromişi.

În cadrul mesei rotunde, experţii au menţionat că Republica Moldova ar putea prelua practici eficiente de diminuare a corupţiei de la vecinii de peste Prut, bunăoară cea privind condiscarea averilor nejustificate ale funcţionarilor, aşa cum face Agenţia Naţională de Integritate în România. Statisticile din România arată că din 100 de dosare care ajung în instanţa de judecată, 95 se termină cu condamnări reale.