Prezidenţiale 2020 | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | partide.md | avere.md
Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a lansat pe site-ul www.promis.md analiza onorării promisiunilor electorale din domeniul educaţiei făcute de către partidele politice de la guvernare în Campania electorală din anul 2010. Cele mai multe promisiuni măsurabile în domeniul educaţiei le-au făcut Partidul Liberal, 12 la număr; urmat de Partidul Democrat din Moldova cu 8 promisiuni şi Partidul Liberal Democrat cu 3 promisiuni.
PLDM — 3 promisiuni cuantificabile, printre care:
PDM — 8 promisiuni cuantificabile, printre care:
PL/PLR — 12 promisiuni cuantificabile, printre care:
Gradul de realizare a acestor promisiuni este în medie unul satisfăcător, dat fiind faptul că experţii au apreciat 3 promisiuni ca fiind îndeplinite “bine”, 9 promisiuni îndeplinite “satisfăcător”, şi 11 promisiuni îndeplinite “nesatisfăcător”.
Principalele rezultate atinse în domeniul educaţiei în perioada 2010–2014 se referă la (1) adoptarea Codului Educaţiei care prevede printre altele zile de muncă mai scurte pentru cadrele didactice tinere, facilităţi pentru cadrele didactice care activează în mediul rural, învăţămînt obligatoriu pînă la vîrsta de 18 ani; (2) optimizarea reţelei de şcoli; (3) majorarea cu 20% a salariilor celor peste 120 mii de cadre didactice, de la 1 septembrie 2014.
Printre problemele nesoluţionate în educaţie se numără (1) abandonul sistemului de învăţămînt de către cadrele didactice; (2) diminuarea ratei de cuprindere în învăţămîntul general obligatoriu pentru persoanele din grupa de vîrstă 7–15; (3) reducerea procentajului din PIB alocat cheltuielilor pentru educaţie. În aceste condiţii se atestă şi un suport redus din partea publicului a procesului de optimizare a şcolilor şi a procesului de reformare a examenului de Bacalaureat. Analiza onorării promisiunilor este prezentată într-un comentariu analitic şi ilustrată cu un infografic.
Portalul www.promis.md este o platformă de reflectare a activităţii şi performanţei politicienilor şi a demnitarilor aleşi. Scopul de bază al platformei este responsabilizarea politicienilor şi a înalţilor demnitari pentru activităţile desfăşurate în cadrul mandatului obţinut ca urmare a votului cetăţenilor. În acelaşi sens, platforma îşi propune să fie un suport pentru educaţia civică a alegătorilor şi pentru crearea unei comunităţi de cetăţeni responsabili de alegerile pe care le fac, care reacţionează constant şi adecvat la activitatea mandataţilor.
Suportul financiar pentru elaborarea de către Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT a platformei este asigurat de către National Endowment for Democracy în cadrul proiectului “Empowering citizens to monitor the politicians’ promises”.
Responsabilizarea oficialilor aleşi
Scopul proiectului: împuternicirea cetăţenilor pentru a monitoriza îndeplinirea promisiunilor electorale şi a celor făcute pe durata mandatului de către politicieni şi oficialii guvernamentali şi pentru a responsabiliza oficialii aleşi[…]