Prezidenţiale 2020 | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | partide.md | avere.md
Pe 20 ianuarie 2012, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a organizat o masă rotundă la care a prezentat raportul de monitorizare a respectării transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale de specialitate (APPC) în perioada iulie-decembrie 2011, eveniment la care au participat coordonatorii procesului de consultare publică în procesul decizional din cadrul autorităţilor monitorizate, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media.
Raportul expune rezultatele monitorizării zilnice a paginilor web ale 24 autorităţi publice centrale de specialitate, în vederea relevării gradului de implementare de către autorităţi a prevederilor Legii nr.239-XVI din 13.11.2008 cu privire la transparenţa în procesul decizional şi ale Regulamentului cu privire la procedurile de asigurare a transparenţei în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor, adoptat prin Hotărîrea Guvernului Nr.96 din 16.02.2010.
ADEPT a constatat că în linii generale toate AAPC au înregistrat un progres moderat în asigurarea transparenţei decizionale pe paginile sale web oficiale în perioada iulie-decembrie 2011. Totuşi gradul de realizare a reglementărilor de asigurare a TD de către AAPC monitorizate a variat, unele autorităţi reuşind să avanseze în implementarea lor plenară, în timp ce altele au înregistrat regrese la anumite capitole.
Cele mai problematice domenii de respectare a standardelor de asigurare a transparenţei decizionale pe paginile web de către autorităţi sînt: argumentarea necesităţii elaborării proiectelor de decizii (există doar în aproximativ 27% de cazuri), plasarea anunţurilor privind iniţierea proiectelor de decizii, plasarea sintezei recomandărilor formulate de societatea civilă şi a programelor anuale şi trimestriale de elaborare a proiectelor de acte normative, cu indicarea proiectelor de decizii care urmează a fi supuse consultărilor publice.
După prezentarea raportului, participanţii la masa rotundă s-au manifestat activ în generarea mai multor recomandări în vederea îmbunătăţirii cadrului legal privind transparenţa decizională şi a practicilor instituţiilor vizate în asigurarea transparenţii în procesul decizional.
Activităţile de monitorizare s-au desfăşurat în cadrul proiectului “Consolidarea transparenţei procesului decizional în Republica Moldova”, susţinut financiar de Fundaţia Est-Europeană.
Prin realizarea acestui proiect, ADEPT şi-a propus să contribuie la asigurarea bunei guvernări prin sporirea transparenţei procesului decizional, şi prin implicarea publicului în elaborarea, promovarea şi implementarea deciziilor de interes şi impact general.
Consolidarea transparenţei decizionale în Republica Moldova (II)
Scopul proiectului: monitorizarea respectării de către autorităţile publice a principiilor transparenţei în procesul de luare a deciziilor, în modul stabilit de legislaţie[…]
Masa rotundă “Prezentarea Raportului final de monitorizare a respectării transparenţei decizionale, perioada aprilie–decembrie 2010”
februarie 2011
Prezentarea Raportului nr. 2 de monitorizare a respectării transparenţei decizionale, perioada iulie–septembrie 2010
octombrie 2010