Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 ADEPTActivităţi

Autorităţile înregistrează progrese moderate în respectarea transparenţei decizionale

|versiune pentru tipar||
februarie 2014
Autorităţile înregistrează progrese moderate în respectarea transparenţei decizionale

La 20 februarie 2014, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a lansat studiul “Transparenţa decizională în activitatea Autorităţilor Administraţiei Publice Centrale de specialitate: ianuarie-decembrie 2013”.

Studiul prezintă un progres moderat în respectarea rigorilor date de legislaţia cu privire la transparenţa decizională înregistrat în anul 2013 de către cele 23 autorităţi monitorizate (AAPC). Principala concluzie a studiului este că standardele de transparenţă decizională impuse prin Legea 239/2008 şi Regulamentul aprobat prin HG 96/2010 continuă a nu fi respectate în totalitate de către autorităţi. Dintre toate rigorile impuse de legislaţie cel mai mult se respectă cele de ţin de plasarea regulilor interne de asigurarea a transparenţei decizionale (74% dintre autorităţi le plasează), prezentarea online a rapoartelor anuale cu privire la transparenţă (70%), a numelui şi datele de contact ale persoanelor responsabile de TD din cadrul autorităţii (61%). De asemenea sunt apreciate pozitiv progresele înregistrate în indicarea datei plasării anunţurilor de iniţiere/ consultare a deciziilor; fixarea termenului limită pentru consultări mai mare de 15 zile lucrătoare; indicarea datelor de contact ale responsabililor de recepţionarea şi examinarea recomandărilor.

În acelaşi timp au fost înregistrate anumite deficienţe la capitolul publicării rezultatelor consultărilor publice (doar 15,2% dintre autorităţi respectă această prevedere); a programelor anuale de elaborare a proiectelor de decizii şi a deciziilor care vor fi supuse consultărilor publice (30,4%); dar şi a anunţurilor privind iniţierea elaborării deciziilor (43,5%). De asemenea în 2013 a fost menţinută încidenţa înaltă a proiectelor supuse consultărilor publice în termeni mai mici de 15 zile lucrătoare şi o dinamică negativă de minus 12% în prezentarea argumentării necesităţii adoptării deciziei.

Analiza informaţiilor făcute publice în rubrica “Transparenţa decizională” pe paginile web ale 23 AAPC demonstrează că nicio Autoritate dintre cele monitorizate nu respectă în totalitate prevederile date de legislaţie. Cel mai mult se conformează la rigorile trasnparenţei decizionale pentru paginile web Ministerul Mediului, Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Culturii. La celălalt capăt al clasamentului, cu o performanţă modestă, se plasează Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru şi Ministerul Educaţiei.

În termeni de progres în comparaţie cu anii precedenţi, studiul prezintă că 9 dintre AAPC (39%) au înregistrat un anumit progres, îmbunătăţind calitatea compartimentelor web dedicate transparenţei decizionale (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Culturii, ş.a.). Alte 7 AAPC s-au menţinut în 2013 la acelaşi nivel ca în 2011, iar 7 au înregistrat un anumit regres în comparţie cu 2011 (Ministerul Afacerilor Interne, Biroul Naţional de Statistică, ş.a.).

Acest studiu a fost elaborat în cadrul proiectului “Parlament şi Guvern deschis: consolidarea transparenţei decizionale prin participare publică” implementat de Asociaţia ADEPT cu suportul financiar al programului Matra Kap (Ambasada Regatului Ţărilor de Jos).