Perioada de implementare: februarie–august 2009
Finanţator: National Endowment for Democracy (NED)
Scopul proiectului
De a asigura că rezultatul alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 şi a celor anticipate din 29 iulie 2009 reflectă voinţa exprimată de alegători, permiţând organizaţiilor societăţii civile de a promova un proces electoral liber, corect şi democratic.
Obiectivele proiectului
- Realizarea activităţilor educaţionale în scopul exercitării de către alegători a dreptului la vot;
- Conştientizarea de către cetăţeni a proceselor electorale şi a drepturilor electorale;
- Asigurarea unui mediu informaţional corect şi imparţial care să ofere cetăţenilor posibilitatea de a vota conştient;
- Sporirea accesului cetăţenilor la o analiză electorală imparţială şi pertinentă;
- Monitorizarea perioadei pre-electorale şi a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2009;
- Transparentizarea procedurilor electorale şi a procesului de numărare a voturilor în ziua alegerilor şi raportarea fraudelor.
Activităţi şi rezultate
- Organizarea campaniei de educaţie electorală “Votează conştient!”. În cadrul campaniei au fost realizate: 1 spot video TV despre procedura de vot, 2 spoturi motivaţionale radiofonice “Votează deştept” (în română şi rusă) şi 3 spoturi radiofonice cu genericul “Verifică-ţi numele în lista de vot” (în română) şi “Ia-ţi certificatul de vot” (în română şi rusă). Au fost produse şi 3100 postere cu genericul “Votarea pas cu pas” (2500 în română şi 600 în rusă) distribuite în fiecare secţie de votare din ţară;
- Dezvoltarea paginii web dedicate alegerilor parlamentare din 2009. Pagina a fost creată pe site-ul www.alegeri.md. În perioada electorală, pagina web a înregistrat circa 200000 de vizitatori unici iar în ziua alegerilor (5 aprilie 2009) au fost înregistraţi circa 90000 de vizitatori unici, clasând astfel site-ul drept sursă principală de informare despre alegerile din Republica Moldova;
- Asigurarea unei proceduri transparente de numărare a voturilor şi afişare a rezultatelor votării. Au fost publicate 5000 de procese verbale sub formă de postere şi distribuite de către Comisia Electorală Centrală la toate secţiile de votare din ţară.