Prezidenţiale 2020 | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | alegeri.md | partide.md | avere.md
Prezintă analize de politici publice şi formulează recomandări pentru îmbunătăţirea lor.
O analiză a experienţei statelor din regiune cu privire la măsurile de relansare a sectorului construcţiilor, însoţită de exemplul practicilor europene în vederea stimulării creditării ipotecare, cu posibilitatea ajustării acestora la conjunctura existentă din Republica Moldova.
O analiză a oportunităţii adoptării şi implementării de către Banca Naţională a Moldovei a strategiei de ţintire directă a inflaţiei, însoţită de exemplul statelor membre ale UE care aplică deja această strategie.
O analiză retrospectivă a comerţului Moldovei cu Uniunea Europeană din ultimul an, care punctează factorii ce vor influenţa evoluţia relaţiilor comerciale Moldova-UE în 2010.
O analiză a actualului cadru juridic ce reglementează relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, marcându-se problemele ce intervin în implementarea mai multor documente bilaterale. De asemenea, este examinat posibilul conţinut al viitoarelor documente ce vor sta la baza relaţiilor moldo-comunitare şi sunt oferite recomandări pentru facilitarea negocierilor asupra noilor acorduri dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
O analiză ce identifică dilemele majore cu care se confruntă economia Moldovei în contextul crizei economice actuale şi oferă recomandări de politici cu privire la sporirea atractivităţii economiei Moldovei din perspectiva integrării în UE.
O analiză a situaţiei demografice existente în Republica Moldova, scoate în evidenţă riscurile politicii de stimulare a natalităţii promovată de către autorităţi şi vine cu unele recomandări privind eficientizarea acestei politici.
O sinteză asupra proiectului noii legi cu privire la energia electrică, scoate în evidenţă anumite prevederi contradictorii ale documentului şi sugerează cîteva direcţii de urmat pentru remedierea lor.
O analiză de ansamblu a securităţii energetice a Moldovei în contextul crizei gazelor dintre Rusia şi Ucraina din ianuarie 2009. În particular, lucrarea examinează modul de formare a preţului la gazele naturale, scoate în evidenţă rolul companiei “Moldovagaz” şi al datoriilor regiunii transnistrene pentru gazul rusesc în dependenţa energetică a Moldovei de Rusia şi oferă unele recomandări de reducere a acesteia.
O analiză a cadrului procedural şi instituţional în formare al dezvoltării regionale din Moldova, sesizînd unele deficienţe care pot compromite procesul de dezvoltare regională şi oferă recomandări pentru depăşirea acestora.
O sinteză asupra SCIERM, scoate în evidenţă anumite inconsistenţe ale documentului şi sugerează cîteva direcţii de urmat pentru remedierea lor.
Relaţiile UE-Moldova: Monitorizarea progresului în cadrul Parteneriatului Estic
Scopul proiectului: consolidarea cadrului de dezbateri publice asupra politicii de integrare europeană a Republicii Moldova, cadru ce a fost creat prin proiectele similare anterioare implementate de ADEPT şi Expert-Grup şi contribuirea la îmbunătăţirea politicilor guvernamentale asociate procesului de integrare europeană[…]