ADEPT: Asociaţia pentru Democraţie Participativă    Asociaţia pentru
    Democraţie
    Participativă
  Monitorizarea activităţii partidelor şi politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activităţi  

Publicaţii  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componenţa blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informaţie utilă  

Legislaţie  

Site-uri relevante  

Guvernare şi democraţie în Moldova


  versiune pentru tiparversiune
pentru tipar
Nr. 4, 8 aprilie 2003

Activitatea instituţiilor publice

Relaţii externe

Studii, analize, comentarii

I. Activitatea instituţiilor publice

1. Parlament

În perioada în cauză Parlamentul a adoptat următoarele dintre cele mai importante acte legislative:

Legea privind administraţia publică locală (în redacţie nouă)

La adoptarea variantei finale a acestei legi s-a afirmat că în procesul de elaborare a ei s-a ţinut cont de toate recomandările experţilor Consiliului Europei, în special, de cele vizînd asigurarea autonomiei financiare, delimitarea atribuţiilor între puterea centrală şi locală, precum şi de cele referitoare la controlul administrativ al actelor autorităţilor administraţiei publice locale.

Odată adoptată, a devenit posibilă fixarea datei alegerilor locale generale pentru 25 mai 2003.

Legea privind inspecţia înainte de expediţie

Varianta finală a legii conţine două prevederi pe care anterior reprezentanţii organizaţiilor financiare internaţionale le-au considerat ca inacceptabile în principiu. Astfel, legea conţine prevederi conform cărora se vor determina prin concurs cel puţin 2 companii abilitate să efectueze inspecţia, iar lista mărfurilor supuse inspecţiei va fi aprobată de Parlament. În aceste condiţii, deblocarea finanţării externe devine problematică.

Legea privind modificarea şi completarea Legii despre statutul deputatului

Prin legea respectivă au fost excluse din legislaţie prevederile conform cărora mandatul de deputat putea fi revocat în caz de condamnare pentru infracţiune sau de incompatibilitate cu o altă funcţie remunerată.

Legile de ratificare a Acordului cvadripartit pentru tranzitarea materialelor nucleare de la CAE Kozlodui

Înainte de a ratifica tratatul cvadripartit, Parlamentul a adoptat o serie de modificări în legislaţia referitoare la mediu şi la transport, prin care a stabilit excepţiile de la interdicţia transportării materialelor nucleare. Acordul respectiv a fost semnat de guvernele ţărilor membre încă în luna noiembrie 1997. El conţine prevederi referitoare la: organele competente de asigurare a măsurilor prevăzute; tipurile de transport utilizat; răspunderea pentru prejudiciul nuclear în eventualitatea unui incident nuclear (numai Federaţia Rusa sau Bulgaria); lichidarea consecinţelor avariei (din contul statului pe a cărui teritoriu s-a produs) etc.

Legea de ratificare a acordului pentru aderarea Ucrainei la Uniunea economică a CSI

Deşi a preluat preşedinţia în cadrul organelor de conducere a CSI, pînă în prezent Ucraina nu avea calitatea de membru-asociat la Uniunea economică a CSI, deoarece la etapa iniţială solicitase un statut special şi intenţionase încheierea unui acord bilateral.

Legea privind indexarea pensiilor

Prin legea respectivă Parlamentul a stabilit că anual, începînd cu data de 1 aprilie curent, se vor indexa pensiile care nu vor depăşi trei salarii minime.

Reprezentanţii organismelor financiare internaţionale s-au arătat destul de sceptici faţă de posibilităţile financiare ale bugetului pentru acoperirea majorărilor la pensii şi s-a remarcat că aceste modificări ar putea fi o piedică pentru reluarea finanţării externe.

Legea pentru înfiinţarea Departamentului de migraţiune

Crearea Departamentului de migraţiune este prevăzută de Legea migraţiei care a fost adoptată la finele anului trecut de către Parlament. Prin formarea acestui organ central de specialitate, numărul ministerelor, departamentelor şi instituţiilor centrale de specialitate subordonate Guvernului a ajuns la cifra de 29, ultimele 8 fiind înfiinţate în perioada 2001-2003.

Hotărîrea privind rezultatele controlului executării legislaţiei de către organele vamale

Prin hotărîrea respectivă Parlamentul a constatat existenţa unor abateri grave de la prevederile legislaţiei în activitatea organelor vamale şi a stabilit un şir de măsuri ce urmează a fi întreprinse.

Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative referitoare la activitatea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei, adoptată în prima lectură

Proiectul propune modificarea şi completarea competenţelor şi atribuţiilor CCCEC cuprinse actualmente în: Codul de procedură penală, Codul fiscal, Codul vamal, Legea privind combaterea spălării banilor, Legea Curţii de Conturi etc. cuprins articolul precedent articolul următor


2. Guvern

Remanieri

La 26 martie curent, Guvernul l-a numit pe Andrei Cuculescu în funcţia de viceministru al Transporturilor şi Comunicaţiilor, iar pe Petru Grecu - în funcţia de director adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Telecomunicaţii.

Viceministrul Justiţiei, Victor Creţu, a fost desemnat, din oficiu, în calitate de reprezentant permanent al Guvernului în Curtea Constituţională (CC), urmînd să asigure interacţiunea dintre aceste două instituţii, să reprezinte interesele Guvernului în CC, să coordoneze participarea reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice centrale la şedinţele CC în domeniile ce ţin de competenţa acestora etc.

De asemenea, cabinetul de miniştri l-a numit pe ex-ministrul Afacerilor Externe, Nicolae Cernomaz, în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Ucraina.

Hotărîri

Guvernul a instituit, la 26 martie curent, zece comisii a căror sarcină de bază constă în organizarea procesului de lichidare a judeţelor şi de formare a raioanelor. Comisiile urmează să efectueze activitatea de inventariere şi evidenţă a bunurilor materiale, a patrimoniului comisiilor judeţene şi a prefecturilor, şi să transmită aceste bunuri în gestiunea noilor autorităţi ale administraţiei publice locale.

La 27 martie a fost aprobată "Lista împrumuturilor şi granturilor acordate Guvernului Republicii Moldova sau acordate cu garanţie de stat din contul împrumuturilor acordate de organismele financiare internaţionale (inclusiv din cota parte a Guvernului), destinate realizării proiectelor respective, precum şi din contul granturilor acordate instituţiilor finanţate de la buget" (A se vedea Monitorul oficial, an. X, nr. 60-61 (1153-1154), din 1 aprilie 2003). Organele vamale sînt obligate să asigure importarea mărfurilor destinate realizării acestor proiecte fără perceperea taxelor pe valoare adăugată, vamale şi pentru efectuarea procedurilor vamale.

Executivul a aprobat cota de imigrare pentru anul 2003, potrivit căreia în Republica Moldova vor putea imigra 2114 persoane. Această cifră constituie 0,05% din numărul total al populaţiei cu domiciliu permanent în Republica Moldova.

În semestrul al II-lea al anului curent, potrivit Planului de măsuri privind eficientizarea activităţii autorităţilor publice, ministerele, departamentele, instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale vor trebui să prezinte Guvernului regulamente privind activitatea, funcţiile şi structura organizatorică ale acestora. Planul presupune, de asemenea, racordarea structurii Executivului la Strategia de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova pînă în anul 2005.

La iniţiativa cabinetului de miniştri, a fost instituit un mecanism de indexare anuală a pensiilor stabilite în sistemul public de asigurări sociale. Coeficientul de indexare va constitui media dintre rata inflaţiei pentru anul precedent şi procentul anual de creştere a salariului mediu pe ţară. Suma minimă destinată indexării pensiilor integrale pentru limita de vîrstă în 2003 nu va coborî sub 50 lei, iar pensia minimă pentru limita de vîrstă pentru lucrătorii din economia naţională va fi de 135 lei. Indexarea pensiilor va fi efectuată începînd cu 1 aprilie 2003.

În cadrul şedinţei Guvernului din 2 aprilie curent, au fost avizate: Programul Naţional Social "Alocaţii şi credite pentru locuinţă" pentru anii 2003-2008; Concepţia de orientare, pregătire şi instruire profesională a resurselor umane; Regulamentul provizoriu de funcţionare a Comisiei republicane permanente pentru organizarea expertizei, evaluării şi comercializării bunurilor sechestrate etc. În cadrul aceleiaşi şedinţe, Vasile Tarlev, prim-ministrul Republicii Moldova, a solicitat Ministerului Economiei să elaboreze "un plan de măsuri de dezvoltare social-economică a fiecărui raion". cuprins articolul precedent articolul următor


3. Preşedinţie

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a convocat la 27 martie a.c. o şedinţă în cadrul căreia a fost examinată situaţia creată în regiunea transnistreană. Şeful statului şi-a exprimat punctul său de vedere vis-a-vis de recenta hotărîre a Consiliului apărării de la Tiraspol privind introducerea pînă la 1 aprilie a stării de război pe întreg teritoriul Transnistriei.

La 1 aprilie a.c., Vladimir Voronin s-a întreţinut cu Mircea Geoană, ministrul Afacerilor Externe al României. În cadrul întrevederii, Vladimir Voronin şi-a exprimat speranţa că în curînd vor fi depăşite "obstacolele care ţin de utilizarea unei terminologii inadecvate privind statul moldovenesc şi elementele de constituire şi consolidare a acestuia". Şeful diplomaţiei române l-a asigurat pe Preşedintele moldovean că România este dispusă să susţină eforturile Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană (UE) şi să sprijine interesele statului nostru în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE). Mircea Geoană a subliniat că UE ar trebui să ofere Moldovei mai mult decît se doreşte a fi făcut în cadrul iniţiativei "Europa lărgită". Diplomatul român a asigurat partea moldovenească de faptul că România nu intenţionează să introducă pînă în 2007 regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. În acelaşi context, părţile au convenit asupra necesităţii semnării Tratatului politic de bază între Republica Moldova şi România, urmînd ca la mijlocul lunii aprilie să fie reluată activitatea comitetelor interministeriale moldo-române.

Şeful statului s-a întrevăzut în această perioadă şi cu Jaap de Hoop Scheffer, preşedinte în exerciţiu al OSCE şi ministru al Afacerilor Externe al Regatului Ţărilor de Jos. În cadrul întrevederii a fost discutată posibilitatea adoptării de către Parlamentul de la Chişinău a Protocolului cu privire la reglementarea definitivă a contenciosului transnistrean şi a componenţei viitoarei Comisii mixte pentru elaborarea noii Constituţii. Diplomatul olandez a menţionat în acest context că Sovietul Suprem din regiunea transnistreană şi-a arătat disponibilitatea de a adopta un asemenea Protocol. Jaap de Hoop Scheffer l-a asigurat pe Vladimir Voronin că, în calitatea sa de preşedinte al OSCE, este dispus să ofere sprijin în vederea securizării graniţei Republicii Moldova cu Ucraina. cuprins articolul precedent articolul următor


II. Relaţii externe

Ştefan Odagiu, vicepremier şi ministru al Economiei, s-a întrunit cu Dirk Verbeken şi Joze Leandro, reprezentanţi ai misiunii Comisiei Europene (CE), aflaţi într-o vizită de lucru în Republica Moldova. În cadrul acestei reuniuni, vicepremierul a enunţat doleanţa părţii moldoveneşti de a fi extins încă pentru trei ani proiectul TACIS "Asistenţă pentru implementarea Acordului de Parteneriat şi Cooperare (APC) dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană". Ştefan Odagiu a justificat această cerere reiterînd prioritatea integrării europene pentru Republica Moldova. În cadrul acestei vizite, misiunea CE a negociat cu structurile guvernamentale condiţiile acordării de către UE a unui grant în valoare de 15 mln euro.

Se cere de amintit că Proiectul TACIS, în valoare de 2,5 mln euro, a fost lansat în aprilie 2000 şi urma a fi încheiat la 31 martie 2003, dar a fost extins pînă în luna iunie curent, din contul rezervelor ce s-au făcut în bugetul acestui proiect.

La 2 aprilie curent a fost avizat pozitiv proiectul de lege privind ratificarea Acordului de liber schimb, semnat la 23 decembrie 2002 între Guvernul Republicii Moldova şi Consiliul de Miniştri al Bosniei-Hertzegovina. Se cere de menţionat faptul că semnarea acordurilor de liber schimb între statele membre ale PSESE este prevăzută în Memorandumul de Înţelegere (MdÎ) privind Liberalizarea şi Facilitarea Comerţului în Europa de Sud-Est, la care este parte şi Republica Moldova. cuprins articolul precedent


III. Studii, analize, comentarii

Revizuirea organizării administrative a teritoriului Republicii Moldova
Igor Boţan, 8 aprilie 2003

La 21 martie 2003 a intrat în vigoare noua Lege privind organizarea adminstrativ-teritorială a Republicii Moldova (RM). Pentru justificarea revizuirii sistemului de administraţie publică locală, autorităţile moldoveneşti au invocat două argumente principale »»»


Politica socială: deocamdată fără strategie?
Ştefan Zgama, 8 aprilie 2003

Acordarea unei atenţii sporite sferei sociale, declarate de către Guvern drept o prioritate majoră, a fost stimulată de la începutul lui 2003 de două circumstanţe suplimentare »»»

e-journal

Abonare electronică
la e-journal

Подписка на русскую версию e-journal

Chestionar de evaluare

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail: adept@e-democracy.md

Reproducerea materialelor se permite doar cu menţionarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect