ADEPT: Asociaţia pentru Democraţie Participativă    Asociaţia pentru
    Democraţie
    Participativă
  Monitorizarea activităţii partidelor şi politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activităţi  

Publicaţii  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componenţa blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informaţie utilă  

Legislaţie  

Site-uri relevante  

Guvernare şi democraţie în Moldova


  versiune pentru tiparversiune
pentru tipar
Nr. 9, 18 iunie 2003

Activitatea instituţiilor publice

Relaţii externe

Studii, analize, comentarii

I. Activitatea instituţiilor publice

1. Parlament

În timpul ultimelor două săptămîni Parlamentul Republicii Moldova a examinat următoarele dintre cele mai importante acte legislative:

Legea de punere în aplicare a Codului de procedură civilă

Prin această lege Parlamentul a stabilit că noul Cod de procedură civilă (CPC), adoptat la 30 mai 2003, va intra în vigoare la 12 iunie acelaşi an. Legea mai prevede că la data intrării în vigoare a noului CPC se va abroga vechiul CPC, aprobat prin legea RSSM din 26 decembrie 1964, cu toate modificările şi completările ulterioare, exceptînd reglementările referitoare la executarea hotărîrilor judecătoreşti, care se vor aplica pînă la adoptarea noului Cod de executare a actelor judecătoreşti.

Legea pentru modificarea Legii privind protecţia socială a invalizilor şi participanţilor la război

Prin modificarea respectivă, în lista persoanelor care vor beneficia de indemnizaţii suplimentare au fost incluse şi persoanele care au lucrat în calitate de "angajaţi civili în armata de operaţii în anii celui de al doilea război mondial". Costul anual al legii se estimează la peste 350 mii lei.

Deşi au menirea de a asigura o protecţie socială sporită, este de remarcat că diferitele iniţiative, prin care au fost majorate cuantumurile ajutoarelor sociale şi sporit numărul beneficiarilor, au fost lansate şi aprobate anume în perioada electorală. Acest lucru se explică prin dorinţa autorităţilor de a stimula prezenţa la alegeri a celui mai disciplinat electorat - pensionarii şi veteranii, precum şi de a influenţa opţiunea acestora, determinîndu-i să susţină guvernarea care le acordă tot mai multe ajutoare.

Legea pentru modificarea Legii cetăţeniei

Prin Legea respectivă, Parlamentul a aprobat definitiv modificările operate în Legea cetăţeniei conform normelor constituţionale ce au anulat interdicţia deţinerii a două şi a mai multor cetăţenii. Astfel, Legea stabileşte expres că dobîndirea de către un cetăţean al Republicii Moldova a cetăţeniei altui stat nu atrage după sine pierderea primei cetăţenii.

Hotărîre privind elaborarea priorităţilor strategice de dezvoltare a ştiinţei

Hotărîrea adoptată obligă Guvernul, de comun acord cu Academia de Ştiinţe şi Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, să prezinte Parlamentului propuneri pentru elaborarea priorităţilor strategice de dezvoltare a ştiinţei în Republica Moldova.

Necesitatea determinării priorităţilor a fost dictată de creşterea considerabilă a numărului de teze de doctor în ştiinţe, în lipsa unor cercetări teoretice fundamentate şi aplicabile în practică. Prin actul respectiv, Parlamentul a decis să accelereze procesul de ameliorare a situaţiei din domeniul ştiinţei şi de valorificare a potenţialului ştiinţific existent.

Legea pentru modificarea Legii învăţămîntului

Faţă de textul adoptat în prima lectură, au fost precizate termenele de efectuare a studiilor şi condiţiile de admitere la studii în colegii şi s-a stabilit modalitatea de numire a directorilor instituţiilor de învăţămînt particular (de către fondatori prin coordonare cu Ministerul Educaţiei).

Legea de modificare a Nomenclatorului specialităţilor pentru pregătirea cadrelor în instituţiile de învăţămînt superior

Prin legea respectivă, în Nomenclator au fost adăugate profilurile şi specialităţile "Bioinginerie", "Bioinginerie aplicativă", "Biologie celulară şi biotehnologie" şi "Biomedicină".

Raportul asupra executării bugetului de stat pentru anul 2002

Conform Raportului, bugetul de stat a fost executat la capitolul venituri în sumă de 3371187,8 mii lei şi la cheltuieli în sumă de 3555603,5 mii lei, cu un deficit de 184415,7 mii lei.

La examinarea Raportului a fost remarcată insuficienţa mijloacelor alocate pentru investiţiile capitale, precum şi utilizarea nesatisfăcătoare a puţinelor mijloace alocate de la buget în acest scop. Printre sarcinile principale ale Guvernului şi Ministerului Finanţelor la capitolul executarea bugetului au fost stabilite necesitatea majorării acumulărilor din contul taxelor şi impozitelor interne, întărirea disciplinei financiare şi lichidarea evaziunii fiscale. cuprins articolul precedent articolul următor


2. Guvern

Remanieri

Destituirile din funcţii guvernamentale au continuat şi în ultimele două săptămîni. De această dată din funcţii au fost eliberaţi: prim-viceministrul Afacerilor Externe, Ion Căpăţină; vicepreşedintele Comitetului executiv, secretarul Comunităţii Statelor Independente, directorul Departamentului de Drept, Vasile Cozma; directorul Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale de Reglementări în Energetică, Marin Profir; prim-vicedirectorul Centrului Creaţie Legislativă (CCL), Dumitru Băluţă, şi vicedirectorul CCL, Raisa Guzun. În locul lui Ion Căpăţină a fost numit Andrei Stratan, coordonator naţional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE), iar în locul lui Vasile Cozma a fost desemnat Oleg Botnari, care pînă în prezent a fost consilier prezidenţial.

În şedinţa din 11 iunie a Cabinetului de Miniştri, Mihai Popov, ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, a fost desemnat să exercite, prin cumul, funcţia de ambasador al ţării noastre în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Hotărîri

La 2 iunie a.c., pe lîngă Agenţia de Stat pentru Rezerve Materiale şi Ajutoare Umanitare, a fost instituită Comisia interdepartamentală pentru ajutoare umanitare, care substituie Comisia republicană pentru ajutoare umanitare, condusă de viceprim-ministrul Valerian Cristea. La şedinţa Guvernului din ziua următoare au fost aprobate regulamentul, structura şi statele de personal ale acestei agenţii, precum şi regulamentul cu privire la modul de recepţionare, păstrare, distribuire şi evidenţă a ajutoarelor umanitare acordate Republicii Moldova.

Guvernul a dispus elaborarea unui nou concept al Legii cu privire la patenta de întreprinzător, care ar presupune descentralizarea sistemului de patentă prin transferarea funcţiei de eliberare a patentelor de la organele publice centrale la organele publice locale. Prin aceasta se doreşte eficientizarea sistemului de patentă, protejarea producătorului autohton, a pieţei interne, diminuarea economiei tenebre şi optimizarea dialogului dintre autorităţi locale şi întreprinzători.

În urma revenirii la vechea organizare teritorial-administrativă şi după desfăşurarea alegerilor locale în baza acesteia, Guvernul a aprobat, la 7 iunie, o hotărîre prin care obligă organele executive centrale să-şi reorganizeze, pînă la 1 iulie, serviciile publice desconcentrate în raioane cu scopul apropierii administrativ-geografice a serviciilor publice de cetăţeni. Ulterior au fost avizate "structura şi statele de personal ale primăriilor satelor (comunelor), oraşelor (municipiilor)" şi "organigrama şi statele de personal ale aparatului preşedintelui raionului, direcţiilor, secţiilor, altor subdiviziuni din subordinea Consiliului raional". Astfel, statele de personal ale primăriilor satelor (comunelor) vor număra între 4 şi 13,5 unităţi; cele ale primăriilor oraşelor şi municipiilor, cu excepţia municipiilor Chişinău şi Bălţi, între 8 şi 26,5 unităţi, iar efectivul aparatului preşedintelui raionului şi subdiviziunilor - 7 la număr - din subordinea Consiliului raional se va constitui din 60,5-83 unităţi. Aceste cifre, cît şi constituirea altor 270 de primării noi, în raport cu cele existente după reforma teritorial-administrativă din 1998, precum şi mărirea numărului de unităţi teritorial-administrative indică o creştere a numărului de funcţionari publici în ţară, fapt care va cere mijloace financiare suplimentare pentru retribuirea acestora.

Guvernul a avizat însă negativ proiectul de lege potrivit căruia primarul general al capitalei urma să-şi recapete calitatea de membru al organului executiv, deoarece s-a considerat că acest lucru ar veni în contradicţie cu principiul autonomiei locale, dar nu şi faptul că locuitorii mun. Chişinău reprezintă circa un sfert din populaţia Republicii Moldova, precum şi că aportul capitalei la formarea bugetului de stat este de aproximativ 50-60 la sută. Şi aceasta, în situaţia în care Chişinăului îi revine astăzi, potrivit declaraţiilor actualului primar al capitalei, Serafim Urechean, doar 23 la sută "din tot ce produce şi cîştigă". Astfel, se creează un precedent care excelează prin lipsa unei atitudini echitabile şi proporţionale cu ponderea mun. Chişinău, în condiţiile în care başkanului Gagauz Yeri i se păstrează calitatea de membru al Guvernului, deşi populaţia autonomiei reprezintă aproximativ un sfert din numărul de locuitori ai capitalei, în timp ce contribuţia ei la bugetul de stat este net inferioară contribuţiei Chişinăului. Judecînd după imensa susţinere de care a beneficiat candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei, din partea Preşedintelui ţării, care, fără îndoială, are destulă influenţă şi asupra Guvernului, putem admite că organul executiv ar fi putut trece cu vederea "principiile autonomiei locale" în cazul în care Vasile Zgardan ar fi ajuns primar al mun. Chişinău.

În urma semnării Protocolului dintre organele vamale ale Republicii Moldova şi Ucrainei, potrivit căruia autorităţile ucrainene se obligă să recunoască doar ştampilele vamale ale Chişinăului, Guvernul a decis să permită agenţilor economici din stînga Nistrului să se înregistreze provizoriu în Registrul de stat al întreprinderilor şi organizaţiilor din Republica Moldova începînd cu 10 iunie 2003. cuprins articolul precedent articolul următor


3. Preşedinţie

Preşedintele Vadimir Voronin a participat la summit-ul informal al şefilor de state din CSI. Reuniunea şefilor de state ale acestei structuri estice a fost prilejuită de aniversarea a 300 de ani de la întemeierea "ferestrei occidentale" a Rusiei lui Petru I cel Mare - oraşul Sankt Petersburg, jubileu pentru care s-a cheltuit o sumă ce depăşeşte de aproximativ 8,5 ori bugetul pentru anul 2003 al Republicii Moldova sau de 1,5 ori datoria externă a acesteia. Oficialii statelor CSI au examinat cu această "costisitoare" ocazie situaţia în lume în contextul evenimentelor din Irak, problema prelungirii mandatului forţelor colective de menţinere a păcii în zona de conflict a Abhaziei etc. În cadrul acestei vizite la Sankt Petersburg, Vladimir Voronin a avut o întrevedere cu Nursultan Nazarbaev, preşedintele Republicii Kazahstan, convenindu-se asupra necesităţii extinderii cadrului juridic bilateral, care se reduce în prezent, la 18 acorduri, cu altele 8 care sînt deja pregătite pentru semnare.

Şeful statului s-a întreţinut, la 3 iunie curent, cu Luca Barbone, directorul regional al Băncii Mondiale (BM) pentru Republica Moldova, care l-a prezentat pe noul director de ţară pentru Moldova al BM, Edward Brown. În discuţiile purtate cu preşedintele nostru, dar şi cu alţi înalţi demnitari moldoveni, Luca Barbone a menţionat că pentru primirea unei noi tranşe din creditul SAC-III se cere revizuit sistemul de pensionare, modificată Legea cu privire la inspecţia înainte de expediţie, privatizarea întreprinderilor de vinificaţie, care, după asigurările date de ministrul de Finanţe, Zinaida Grecianîi, vor putea fi realizate pînă în septembrie a.c., cînd va avea loc şedinţa Bordului BM. Însă chiar săptămîna trecută a fost avizat pozitiv, în redacţie nouă, proiectul de lege cu privire la inspecţia înainte de expediţie, despre care se crede că va trece cu brio expertiza experţilor instituţiilor financiare internaţionale. Dl Barbone a evidenţiat şi necesitatea reconsiderării facilităţilor privind tarifele în telecomunicaţii acordate, pînă la încheierea campaniei electorale din acest an, prin decizia social-orientată şi/ sau, probabil, "electoral-orientată" a ministrului Transporturilor şi Comunicaţiilor, Vasile Zgardan, ex-candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău din partea partidului de guvernămînt. Referindu-se la Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (SCERS), Luca Barbone a recomandat prelungirea termenului de elaborare a ei pînă în noiembrie curent în vederea îmbunătăţirii calitative a acesteia prin angajarea societăţii civile în acest proces, precum şi raţionalizarea cheltuielilor legate de implementarea acestei strategii.

În ziua următoare, Vladimir Voronin a avut o întîlnire cu prim-viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Veaceslav Trubnikov. Oficialii au discutat, în principal, despre procesul de reglementare a problemei transnistrene, subiectele care urmează a fi abordate în cadrul viitoarelor şedinţe de la Chişinău a comisiei interguvernamentale moldo-ruse, la lucrările cărora vor fi examinate şi definitivate cîteva proiecte de acorduri bilaterale, proiecte care ar putea fi semnate în timpul vizitei în Moldova, din toamna anului curent, a preşedintelui rus Vladimir Putin.

Cu ocazia sesiunii a 21-a a APCEMN, Preşedintele Voronin s-a întreţinut şi cu conducătorii grupurilor parlamentare ale celor 11 state participante la acest eveniment. La întîlnirea cu şeful statului nostru, Preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului rus, Serghei Mironov a reiterat poziţia Rusiei privind acordarea unui statut special pentru Transnistria, menţionînd în acest context că, în cazul în care va fi nevoie, autorităţile ruse sînt dispuse să păstreze pe teritoriul Republicii Moldova trupe de menţinere a păcii. cuprins articolul precedent articolul următor


II. Relaţii externe

Între 10 şi 13 iunie la Chişinău s-a desfăşurat cea de-a 21-a sesiune a Adunării Parlamentare a Colaborării Economice la Marea Neagră (APCEMN), a cărei preşedinţie a fost deţinută timp de şase luni de Republica Moldova. În afara celor 11 delegaţii parlamentare ale statelor membre ale CEMN, la sesiune au participat, în calitate de observatori, şi reprezentanţi ai organelor legislative din Franţa, Germania, Israel, Parlamentului European, APCE, precum şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău. În luările lor de cuvînt mai mulţi participanţi au subliniat necesitatea consolidării cooperării în domeniile: economic; legislativ; învăţămîntului; combaterii crimei organizate, traficului de armament, droguri şi fiinţe umane; transporturilor etc. Reprezentanţii legislativelor statelor membre ale CEMN au salutat intenţia de creare a mai multor structuri specializate de cooperare a administraţiilor capitalelor, a mijloacelor media electronice şi a curţilor constituţionale. Participanţii la această sesiune au subliniat, de asemenea, necesitatea urgentării procesului de semnare a acordurilor de liber schimb.

Şefii grupurilor parlamentare ale statelor membre ale CEMN au semnat, la 10 iunie, o Declaraţie care scoate în evidenţă următoarele priorităţi: coordonarea interacţiunii între APCEMN, Consiliul de afaceri al organizaţiei şi Banca de comerţ şi dezvoltare de la Marea Neagră; cooperarea dintre APCEMN, pe de o parte, şi APCE, Parlamentul European, pe de altă parte.

Vă reamintim că în februarie 1993, la Istanbul, opt parlamente naţionale au instituit APCEMN, a cărei primă şedinţă plenară s-a desfăşurat în luna iunie acelaşi an. Ulterior la această organizaţie regională au mai aderat încă trei state, în timp ce altele au obţinut statut de observator.

Un alt eveniment important a fost reuniunea a VI-a, de la Chişinău, a Comitetului Parlamentar de Cooperare (CPC) Republica Moldova-Uniunea Europeană (RM-UE). În cadrul reuniunii au fost examinate: relaţiile statului nostru cu UE în contextul noii iniţiative a Comisiei Europene privind viitorii vecini ai acestui organism european, stadiul actual de implementare a APC; măsura în care au fost îndeplinite recomandările reuniunii a V-a a CPC RM-UE, din septembrie 2002, de la Strasbourg; relaţiile Moldovei cu instituţiile financiare internaţionale, rezultatele alegerilor locale, procesul de reglementare a problemei transnistrene etc. Jan Marinus Wiersma, copreşedinte al CPC RM-UE, a dat de înţeles că Uniunea Europeană ar putea oferi în 2004 un plan de acţiuni individual pentru ţara noastră privind accederea treptată a mărfurilor moldoveneşti pe piaţa internă a comunităţii europene. Acest lucru ar avantaja mai mult Republica Moldova, decît dacă ţara noastră va fi inclusă într-un Plan de Acţiuni regional, acesta fiind un alt scenariu de cooperare la care se referă documentul Comisiei Europene din 11 martie. Oficialul european a admis şi posibilitatea acceptării Republicii Moldova în procesul de stabilizare şi asociere, proces care se doreşte pentru că deschide perspective clare de integrare în UE. cuprins articolul precedent articolul următor


III. Studii, analize, comentarii

1. Vectorul integrării europene a Republicii Moldova
Igor Boţan

1. Strategia sau Concepţia integrării europene?

În conformitate cu prevederile Planului de activitate al Guvernului pentru trimestrul întîi al anului 2003 se preconiza ca Strategia de integrare europeană a Republicii Moldova (RM) să fie finalizată pînă la 14 martie a.c., urmînd a fi adoptată de Parlament şi promulgată de Preşedinte la 9 mai a.c., de Ziua Europei. Acest lucru nu a reuşit, de aceea, la 20 mai a.c., în cadrul şedinţei biroului Comisiei naţionale pentru integrare europeană, preşedintele acesteia, prim-ministrul Vasile Tarlev, a solicitat definitivarea proiectului Concepţiei de integrare în Uniunea Europeană (UE) a RM pînă la 12 iunie a.c.

În cadrul celei de a 6-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Cooperare RM-UE desfăşurate la Chişinău în perioada 11-13 iunie a.c., copreşedintele din partea Parlamentului RM, Victor Stepaniuc, a confirmat faptul că Comisia naţională pentru integrarea europeană a finalizat deja Strategia de aderare a RM la UE, care urmează a fi discutată în Parlament.

Curiozitatea constă în faptul că premierul Vasile Tarlev vorbeşte doar despre o Concepţie, în timp ce copreşedintele Comitetului Parlamentar de Cooperare RM-UE vorbeşte despre o Strategie. Această discrepanţă terminologică lăsă loc pentru bănuieli. Astfel, concepţia reprezintă o îmbinare coerentă de idei menite să descrie un anumit obiectiv, în timp ce strategia presupune şi un plan de acţiuni bine închegate pentru realizarea ideilor respective. Bănuielile apar şi din cauză că în prima jumătate a anului curent Guvernul urmă să elaboreze şi să aprobe Strategia de Creştere Economică şi Reducerea Sărăciei, lucru pe care, de asemenea, nu a reuşit să-l facă.

Există şi alte exemple că autorităţile moldoveneşti se împotmolesc în diferite concepţii şi strategii fără a avea capacitatea de a le duce la bun sfîrşit. Astfel, acum mai bine de un an, la 1 mai 2002, a fost publicat proiectul noii Concepţii a Politicii Externe a RM, elaborat de către Ministerul Afacerilor Externe. Proiectul respectiv a uimit opinia publică moldovenească prin caracterul lui proeuropean, subliniind în mod expres că drept obiectiv strategic prioritar al RM este aderarea la UE. Pentru uimirea faţă de o astfel de deschidere proeuropeană au existat motive. În primul rînd, programul politic şi cel electoral ale partidului de guvernămînt prevedeau priorităţi ale politicii externe diametral opuse celor din Concepţie (integrarea în Uniunea Rusia-Belarus). În al doilea rînd, doar cu o jumătate de an înainte de publicarea acesteia, în octombrie 2001, izbucnise un scandal public de proporţii între consilierii prezidenţiali şi experţii Ministerului de Externe pe marginea orientării politicii externe a ţării.

Experţii de la externe au învins în acel conflict. Acest lucru a devenit clar peste cîteva luni, cînd la 10 ianuarie 2002 a fost dată publicităţii Strategia Guvernului de dezvoltare social-economică pe termen mediu (pînă în 2005). Strategia respectivă prevedea drept principal obiectiv politico-economic al RM obţinerea statutului de membru asociat al UE, pentru ca ulterior să poată aspira la statutul de membru cu drepturi depline în această structură. Nu încape îndoială că elaborarea Concepţiei politicii externe a fost o derivată a Strategiei de dezvoltare social-economică pe termen mediu. Mai mult, din textul Concepţiei se putea desprinde că aceasta trebuia să stea la baza elaborării altei Concepţii, a celei privind integrarea RM în UE.

Aşadar, vedem că în pofida discursului politic oscilant, în principiu, a existat o abordare sistemică a orientării politicii externe a RM. Însă noua Concepţie a politicii externe nu a mai fost adoptată. Era greu de imaginat că actuala componenţă a Parlamentului ar fi putut adopta un astfel de document în care în calitate de principal partener strategic figurau Statele Unite, urmate de Rusia, Germania, Franţa şi aşa mai departe, scopul major fiind integrarea în UE.

Se poate constata că deşi Preşedintele Voronin a reuşit să construiască aşa-numita "verticală a puterii de stat", plasîndu-se în vîrful piramidei, totuşi acum un an el nu a reuşit să-şi convingă tovarăşii de partid din fracţiunea parlamentară comunistă să aprobe un document de maximă importanţă, cum este noua Concepţie a politicii externe, lucru care scoate în evidenţă existenţa unor probleme în interiorul partidului de guvernămînt.

În anul curent însă lucrurile au evoluat dramatic. La 11 martie, Comisia Europeană a dat publicităţii un document intitulat "Europa lărgită - noii vecini" care se referă, inclusiv, la viitoarele relaţii dintre Uniunea Europeană (UE), pe de o parte, şi Belarus, Moldova, Rusia şi Ucraina, pe de altă parte. Conform acestui document, "noii vecini ai UE", avîndu-se în vedere aceste state, vor beneficia de asistenţă sporită graţie noului statut pe care îl vor obţine în urma extinderii UE spre Est. Documentul mai prevede lărgirea accesului produselor din Moldova şi Ucraina pe pieţele UE, posibilitatea renunţării într-un viitor previzibil la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii acestor ţări, după semnarea unor acorduri de liber schimb. De asemenea, nu este exclusă posibilitatea admiterii ulterioare a Moldovei, Rusiei şi Ucrainei în UE, deşi, în ultima perioadă de timp, mai mulţi oficiali europeni, între care preşedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, şi comisarul pentru Extindere, Gunter Verheugen au dat de înţeles că "Europa, în sens politic, se va opri la graniţa cu Federaţia Rusă, Republica Moldova şi Ucraina". Astfel, unul din primii care a pus în dezbatere frontierele UE, preşedintele Convenţiei privind viitorul Europei, Valery Giscard D'Estaing, a remarcat că cea mai mare parte a oficialilor europeni se pronunţă pentru stoparea extinderii UE şi pentru stabilirea unor relaţii de parteneriat cu "noii vecini".

În acest context se cere de amintit că iniţiativa stabilirii unor noi relaţii cu Belarus, Moldova şi Ucraina, viitorii vecini ai UE după încheierea actualului proces de extindere spre Est, i-a aparţinut ministrului de Externe al Marii Britanii, Jack Straw. Miniştrii de externe ai statelor membre ale UE, reuniţi în 2002 la Luxemburg, au decis să sprijine propunerea oficialului britanic, urmînd ca în timpul preşedinţiei daneze, iulie-decembrie 2002, Comisia Europeană să stabilească "statutul special de vecini", care să presupună liberalizarea comerţului cu UE şi o cooperare în domeniile justiţiei, afacerilor interne, securităţii şi apărării.

Vedem că lucrurile nu par a fi foarte limpezi, mesajele pesimiste pentru RM alternînd cu unele mai optimiste. Într-o astfel de situaţie autorităţile moldoveneşti au avut sarcina să acţioneze pentru a le limpezi puţin. Astfel, în cadrul lucrărilor celei de a V-a reuniuni a Consiliului de Cooperare RM-UE, din luna martie a.c., premierul Vasile Tarlev a solicitat un tratament diferenţiat al UE faţă de Moldova, în raport cu cel faţă de Belarus, Rusia şi Ucraina, pledînd pentru aplicarea unui Plan de acţiuni individual şi remarcînd inoportunitatea semnării doar a unui Acord de vecinătate dintre UE şi RM. Acelaşi lucru l-a făcut şi Preşedintele, Vladimir Voronin, o lună mai tîrziu, în aprilie a.c., în cadrul reuniunii de la Belgrad a şefilor de state şi de guverne membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (PCESE), precum şi în cadrul Conferinţei UE de la Atena.

Deja în cadrul celei de a 6-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Cooperare RM-UE desfăşurate la Chişinău în perioada 11-13 iunie a.c., copreşedintele Comitetului Parlamentar de Cooperare UE - RM, Jan Marinus Wiersma, a declarat că UE ar putea semna cu RM un acord de stabilizare şi asociere similar cu cele pe care le va semna cu Croaţia sau Albania. Însă "pentru a adera la UE Chişinăul trebuie să demonstreze clar că doreşte acest lucru". În acest sens, nu există o modalitate mai bună de a demonstra că opţiunea europeană este una strategică pentru RM decît adoptarea de către Parlament a Strategiei de integrare europeană şi implementarea graduală a acesteia.

2. Conflictul transnistrean - principalul factor al reorientării politicii externe a RM

Există temei pentru a presupune că pînă nu de mult retorica oficialităţilor moldoveneşti nu era generată de o alegere conştientă în favoarea integrării europene, ci de factori de altă natură.

Fără îndoială, unul din factori ţine de conjunctura politică regională. UE şi NATO s-au extins spre hotarele de vest ale RM. Al doilea factor ţine de faptul că Ucraina, vecinul de est al RM, promovează cu insistenţă politici de apropiere de NATO şi UE. Evident, în această situaţie RM nu prea are de ales. Astfel, autorităţile comuniste din RM, deşi au promis integrarea în Uniunea Rusia-Belarus, au fost nevoite să ia în consideraţie o eventuală idee de mare perspectivă cum este integrarea în UE pentru a nu o lasă să fie explorată în exclusivitate de către opoziţie.

Există însă şi un alt factor determinant care justifică reorientarea politicii externe a RM. Este vorba despre conflictul transnistrean care fiind mediat de Rusia, Ucraina şi OSCE timp de 10 ani a rămas nesoluţionat. Este evident că păstrarea cadrului existent de soluţionare a conflictului nu generează optimism. Pe parcursul ultimilor 10 ani RM a fost atrasă de mai multe ori în diferite capcane: sincronizarea retragerii armamentului rusesc cu oferirea unui statut Transnistriei în 1994; oferirea ştampilelor vamale Transnistrei pentru activităţi economice externe în schimbul promisiunilor că va fi mai cooperantă în procesul de negocieri asupra statutului juridic al regiunii în componenţa RM (1996); acceptarea noţiunii de "egalitate a părţilor" în procesul negocierilor de formare a "statului comun" (Memorandumul din 1997). Toate aceste invenţii au creat doar cercuri vicioase din care autorităţile moldoveneşti nu au ştiut cum să iasă. Tocmai de aceea, pentru depăşirea impasului, OSCE a lansat acum un an ideea soluţionării conflictului prin federalizarea RM. Dar şi acest proiect pare să se fi împotmolit în discuţii interminabile asupra noţiunilor de federaţie "asimetrică", "contractuală" etc.

După toate aparenţele autorităţile moldoveneşti, au înţeles la un moment dat că soluţionarea conflictului transnistrean este posibilă doar prin internaţionalizarea lui, deşi anterior se opuneau categoric acestui scenariu. Extinderea NATO şi UE a făcut ca aceste structuri să fie extrem de interesate de lichidarea unui focar de instabilitate la viitoarele hotare cum este cel transnistrean. Pe de altă parte însă internaţionalizarea conflictului în lipsa unei concepţii clare a politicii externe creează mari dificultăţi, suspiciuni şi tensiuni atît în raporturile autorităţilor cu opoziţia, cît şi în cele cu mediatorii. Mai ales că modelul de soluţionare a conflictului prin federalizare este impus din afara ţării. Într-adevăr, dacă RM intenţionează să-şi lege soarta de CSI, atunci soluţionarea conflictului ar trebui să fie o preocupare primordială a acestei structuri. Însă dacă RM are alte intenţii, atunci ele trebuie articulate clar pentru a apela la alte structuri şi a utiliza alte mijloace adecvate.

În acest sens, se poate afirma că în prezent Concepţia neadoptată a politicii externe este deja depăşită. Evenimentele din politica internaţională se derulează atît de rapid încît autorităţile moldoveneşti nici nu reuşesc să reacţioneze în mod adecvat pentru a se conforma noii conjuncturi. De aceea este nevoie de un alt document care ar indica foarte clar care este totuşi vectorul politicii externe al RM. Îmbinarea factorilor legaţi de noua conjunctură externă cu o opţiune clară a vectorului politicii externe ce emană din interiorul ţării creează condiţii cu totul deosebite pentru soluţionarea conflictului transnistrean. Se poate presupune că Strategia sau Concepţia de integrare a RM în UE ar putea suplini existenţa unei Concepţii noi a politicii externe.

Din aceste considerente pare a fi evident că anume impasul în soluţionarea conflictului transnistrean a determinat autorităţile RM să schimbe, cel puţin la nivel retoric, re-orientarea politicii externe a RM. Pentru a argumenta aceste presupuneri este suficient să observăm că principalul subiect al discuţiilor autorităţilor moldoveneşti cu oficialii europeni este legat de reglementarea conflictului transnsitrean. Astfel, la 9 aprilie 2003 în cadrul reuniunea de la Belgrad a şefilor de state şi de guverne membre ale PCESE Preşedintele, Vladimir Voronin i-a solicitat lui Romano Prodi, preşedintele Comisiei Europene (CE), implicarea mai activă a UE în vederea creării posturilor vamale mixte moldo-ucrainene. De asemenea, în cadrul Conferinţei Europene, din 16-17 aprilie 2003 de la Atena, la care zece state asociate la UE au semnat Tratatul de aderare la această structură, Preşedintele moldovean i-a solicitat acelaşi lucru domnului Javier Solana, secretar general al Consiliului UE şi înalt reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună. Javier Solana a asigurat atunci partea moldovenească de faptul că, în contextul lărgirii UE spre Est, organismul pe care îl reprezintă se va implica mai activ în procesul de reglementare a acestui conflict. Ceva mai înainte, în martie a.c., în cadrul lucrărilor celei de a V-a reuniuni a Consiliului de Cooperare RM-UE de la Bruxelles, premierul Vasile Tarlev şi vicepreşedintele Parlamentului RM, Mihail Camerzan, au făcut exact acelaşi lucru. De fapt, acţiunile şi solicitările autorităţilor moldoveneşti se încadrează în albia pe care UE şi-a trasat-o încă în februarie a.c. pentru a o urma în vederea eliminării pericolului de instabilitate generat de conflictul transnistrean.

Deşi nu mai încape îndoială că reorientarea politicii externe a RM este generată de necesitatea găsirii unor soluţii noi pentru conflictul transnistrean, totuşi mecanismul de negocieri rămîne cel vechi, pentapartid, cu participarea Rusiei, Ucrainei, OSCE, RM şi Transnistriei. Aceasta probabil pentru a nu antagoniza Rusia care are un cuvînt greu de spus atîta timp cît nu a fost terminat procesul de retragere a armamentului din zonă. Însă cu suportul UE au fost create condiţii cu totul deosebite pentru soluţionarea conflictului. Limitarea accesului liderilor transnistreni în spaţiul UE şi convingerea Ucrainei de a crea împreună cu RM posturi vamale mixte la hotarele de est ale RM reduce substanţial cîmpul de manevrare a liderilor de la Tiraspol în procesul de negocieri. Implicarea UE în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean modulează în mod substanţial şi comportamentul Rusiei. Parteneriatul dintre Rusia şi UE este extrem de important pentru ambele părţi, de aceea capacitatea găsirii unor compromisuri acceptabile în diferite domenii este relativ înaltă.

În această situaţie strategia demnitarilor moldoveni în relaţiile lor cu oficialităţile din UE este de a nu scăpa nici o ocazie de a scoate în evidenţă pericolele pe care le generează însăşi existenţa regimului separatist de la Tiraspol. Pe de altă parte, Rusia, pe lîngă faptul că este unul dintre principalii mediatori, insistă şi asupra rolului său deosebit în asigurarea garanţiilor militare în procesul de soluţionare a conflictului. Nu încape îndoială că Rusia întreprinde măsuri pentru asigurarea supravieţuirii economice a regimului transnistrean. Astfel, procesul de soluţionare a conflictului poate dura destul de mult timp, dînd peste cap aşteptările prea optimiste ale autorităţilor moldoveneşti.

3. Republica Moldova între UE şi CSI

Recomandarea pe care a făcut-o recent Jan Marinus Wiersma, copreşedinte al Comitetului Parlamentar de Cooperare UE-RM, de a menţine legăturile cu CSI în domeniul economic pînă la momentul unei eventuale aderări a RM la UE semnifică de fapt că RM i se sugerează de a adopta un comportament faţă de CSI similar cu cel pe care Ucraina îl practică de mult.

Astfel, deşi Ucraina deţine preşedinţia în Consiliul şefilor statelor CSI şi pregăteşte desfăşurarea, la 19 septembrie a.c., la Ialta a următorului summit CSI în cadrul căruia urmează a fi discutate problemele legate de spaţiul economic unic, ea continuă să promoveze cu fermitate politica integrării în UE şi NATO.

Preşedintele Leonid Kucima a declarat drept prioritară integrarea Ucrainei în UE exact acum un an, în cadrul adresării către Rada Supremă intitulată "Opţiunea Europeană". Exponenţi ai elitei politice ucrainene consideră că procesele integraţioniste din spaţiul CSI sînt subminate în mare măsură de comportamentul Rusiei, care este preocupată mai mult de aspectele politico-militare ale integrării decît de cele economice. Spre exemplu, Preşedintele Kucima a declarat că nu poate fi vorba despre stabilirea unui spaţiu economic unic în cadrul CSI atîta timp cît Rusia nu are de gînd să-şi schimbe politica tarifelor diferite pentru comercializarea agenţilor energetici în interiorul şi în exteriorul ţării. În astfel de condiţii unităţile economice ucrainene care folosesc agenţi energetici importaţi din Rusia de aproximativ trei ori mai scumpi decît întreprinderile ruseşti nu pot fi competitive pe o piaţa liberă cu acestea din urmă.

Experţii ucraineni consideră că spaţiul economic unic, dacă ar fi instituit în CSI, ar trebui să devină doar o variantă a spaţiului de liber schimb bazat pe principiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). În opinia lor nu are sens crearea unui spaţiu economic unic în cadrul CSI şi din cauza că ţările membre ar trebui să facă mai întîi eforturi pentru ajustarea legislaţiei economice la cea a Federaţiei Ruse, apoi să facă eforturi pentru ajustarea aceleiaşi legislaţii la standardele OMC şi ulterior să se mai facă încă un efort pentru ajustarea ei la standardele UE.

În primul rînd, un şir de state membre ale CSI deja sînt membre ale OMC, iar altele sînt foarte apropiate de terminarea negocierilor de aderare la această organizaţie, în timp ce Rusia mai are de parcurs o cale destul de lungă în procesul de negocieri cu instituţia respectivă.

În al doilea rînd, deşi Rusia şi UE sînt parteneri strategici, ambele tind să rămînă entităţi distincte şi sînt în căutarea limitei pînă la care se pot apropia pentru a-şi satisface plenar interesele. Mediile intelectuale din Rusia se află într-o continuă dispută în ceea ce priveşte viitorul acestei ţări. Evident, unor ţări precum Ucraina şi Moldova nu le poate insufla prea mult optimism veşnica dispută a intelectualilor ruşi pe marginea constituirii în spaţiul CSI a civilizaţiei euroasiatice sau a celei asiopice.

În al treilea rînd, un şir de experţi sînt de părerea că Rusia este interesată de procesele integraţioniste din CSI doar în măsura în care îşi poate asigura dominaţia politică asupra fostelor republici sovietice, integrarea economică servind doar drept momeală pentru a le atrage pe acestea din urmă. Din acest punct de vedere, procesele integraţioniste în UE şi CSI se deosebesc în mod cardinal. UE în procesul de lărgire injectează imense resurse financiare în infrastructura şi economia ţărilor candidate pentru a crea condiţii relativ echitabile privind asigurarea ulterioară a circulaţiei libere a mărfurilor, capitalurilor, forţei de muncă etc., în timp ce Rusia a recurs la susţinerea mişcărilor separatiste în fostele republici sovietice pentru a le menţine în "zona sa de influenţă".

De aceea, calea integrării în UE prin CSI este una riscantă, menită să plaseze ţările ce o aprobă la "periferia periferiei UE". Se pare însă că viziunea experţilor ucraineni este împărtăşită în ultima vreme şi de autorităţile moldoveneşti. Ideea pe care mass-media oficială din RM i-o atribuie Preşedintelui Voronin de a depune eforturi pentru apropierea legislaţiei ţărilor CSI de cea a UE nu este altceva decît o exprimare esopică a dorinţei de a urma comportamentul Ucrainei pentru a rămîne în CSI atîta timp cît acest lucru nu dăunează integrării în UE.

Temerile că o articulare deschisă a dezideratului de a rămîne temporar în CSI ar putea antagoniza Rusia nu sînt tocmai fondate. În primul rînd, RM şi Ucraina au dreptul să-şi determine singure interesele naţionale. În al doilea rînd, Rusia şi-a declarat drept prioritate ocrotirea drepturilor etnicilor ruşi din fostele republici sovietice. Experienţa ţărilor baltice demonstrează că procesul de integrare în UE contribuie în mod cardinal la atingerea acestui scop. Pe de altă parte, recenta experienţă a relaţiilor dintre Turkmenia şi Rusia a demonstrat că atunci cînd ultima dă prioritate intereselor politice şi economice etnicii ruşi devin ostatici ai acestor interese. Din acest punct de vedere, anume grija faţă de bunăstarea şi confortul etnicilor ruşi din RM şi Ucraina ar trebui să motiveze Rusia să nu ridice piedici în dezvoltarea economică a acestora în perioada apropierii de UE şi depărtării de CSI.

După toate aparenţele, RM şi Ucraina ar trebui să constituie un tandem în calea integrării în UE, deşi este evident că la un moment această cale va suferi o bifurcaţie. Ucraina va deveni vecina UE deja în luna mai a anului viitor, iar RM doar în 2007. De aceea efortul autorităţilor moldoveneşti de a urma calea sud-est europeană de integrare pare a fi corectă. Însă ambele ţări trebuie să dea semnale clare că doresc să se integreze în UE, depunînd eforturi comune în eliminarea piedicilor existente. Un punct nevralgic în acest sens îl constituie conflictul transnistrean. S-a observat deja că cooperarea celor două părţi în domeniul vamal şi cel ce ţine de securizarea hotarelor de est ale RM este crucială, fiind solicitată de UE. În al doilea rînd, cele două comunităţi - moldovenească şi ucraineană - constituie o majoritate determinantă în Transnistria, care cu eforturi comune ar putea fi convinse să susţină eliminarea piedicilor în calea reîntregirii RM şi a eventualei integrări în UE.

Din acest punct de vedere nu este întîmplător faptul că şeful diplomaţiei de la Tiraspol, Valeri Liţkai, a încercat să bată anume în această direcţie pentru a descuraja cetăţenii din Transnistria, afirmînd că despre integrarea RM în UE se va putea vorbi serios doar peste vreo 50 de ani. De asemenea, autorităţile transnistrene încearcă cu orice ocazie să speculeze pe marginea evenimentelor sîngeroase de la începutul deceniului trecut pentru a menţine atitudinea negativă a cetăţenilor din Transnistria faţă de viitorul RM reîntregite. În acelaşi şir al acţiunilor obstrucţioniste ale liderilor de la Tiraspol se înscrie şi refuzul lor de a se întîlni recent cu delegaţia parlamentarilor UE care a participat la cea de a 6-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Cooperare RM-UE, deşi în prealabil acceptase o astfel de întîlnire.

4. Relaţiile putere-opoziţie prin prisma integrării europene

Din cele expuse anterior se observă foarte clar că există temei pentru a lua în serios declaraţiile autorităţilor moldoveneşti privind opţiunea proeuropeană a RM. Într-adevăr, deşi în prima jumătate a anului trecut a fost imposibilă adoptarea unei Concepţii noi a politicii externe, ulterior în cea de a doua jumătate a anului, după lansarea proiectului OSCE de soluţionare a conflictului transnistrean prin federalizarea RM, multe lucruri s-au schimbat. Şeful statului a iniţiat constituirea unui Departament şi a Comisiei naţionale pentru integrarea europeană. După summit-urile de extindere a NATO şi UE la Praga şi la Copenhaga, Preşedintele Voronin s-a adresat oficialilor europeni cu un mesaj în care a argumentat că opţiunea proeuropeană a RM este unica în măsură să contribuie la găsirea unui consens politic intern în RM. Toate mesajele ulterioare adresate în exterior de către autorităţile RM au fost relativ coerente şi axate în mod special pe necesitatea soluţionării conflictului transnistrean, care constituie un motiv de îngrijorare pentru securitate la viitoare hotare ale NATO şi UE, precum şi o piedică în apropierea RM de UE.

În acelaşi timp, politicile guvernanţilor în interiorul ţării au generat mari îndoieli în privinţa sincerităţii şi capacităţii lor de a urma calea integrării în UE. În primul rînd, a devenit evident că pentru actualul partid de guvernămînt este mult mai importantă problema consolidării propriei puteri la toate nivelurile în interiorul ţării decît dezvoltarea proceselor democratice menite să apropie RM de UE. Această concluzie se bazează pe comportamentul autorităţilor care au blocat anul trecut iniţiativele opoziţiei de a iniţia referendumuri în vederea îmbunătăţirii sistemului electoral, precum şi în vederea testării atitudinii cetăţenelor faţă de o eventuală politică îndreptată spre integrarea RM în UE. De asemenea, comportamentul abuziv al autorităţilor în cazul alegerilor guvernatorului Gagauz Yeri din toamna anului trecut s-a reconfirmat recent în cazul alegerilor locale generale din 25 mai-8 iunie a.c., lucru care şi-a găsit reflectarea în rapoartele preliminare ale OSCE şi Consiliului Europei.

În acest sens, nu este întîmplător îndemnul copreşedintelui Comitetului Parlamentar de Cooperare RM-UE, Jan Marinus Wiersma, adresat autorităţilor moldoveneşti de a aduce dovezi că doresc cu adevărat să se integreze în UE.

Adoptarea de către Parlamentul RM a Strategiei sau a Concepţiei privind integrarea RM în UE ar fi cea mai adecvată dovadă în acest sens, contribuind enorm şi la stabilirea unui climat benefic de cooperare între putere şi opoziţie. Acesta ar fi primul document oficial care ar confirma că există un vector clar al politicii externe a RM menit să moduleze în mod cardinal şi toate politicile interne ale statului. Faptul că acest document ar fi adoptat de către majoritatea comunistă din Parlament ar însemna că în RM practic nu mai există forţe politice semnificative, cu excepţia celor din Transnistria, care s-ar putea opune vectorului integrării RM în UE. Astfel, RM ar urma experienţa altor ţări din Europa Centrală şi de Est care după adoptarea unui curs clar spre integrarea în UE au anihilat în mare măsură animozităţile interne dintre diferite forţe politice.

Sigur, în cazul RM există un şir de factori de risc care sînt legaţi de eventualul comportament al partidului de guvernămînt, dar care n-ar trebui să fie supraestimaţi. Într-adevăr, problema majoră este dacă poate un partid comunist nereformat el însuşi să promoveze reforme în societate de natură să integreze RM în UE. Adică, pe lîngă bunele intenţii există problema consecutivităţii acţiunilor. Ar fi logic ca Partidul Comuniştilor să-şi revadă pentru început programul politic, aşa după cum au promis liderii acestuia acum un an, renunţînd la marxism-leninism în favoarea principiilor şi valorilor pe care este edificată UE, şi doar după aceasta să declare integrarea în UE drept scop strategic prioritar al RM. Însă dacă lucrurile se vor desfăşură în ordine inversă, nu pare să existe probleme insurmontabile.

În primul rînd, s-a observat că deşi elitele Partidului Comuniştilor au utilizat retorica proeuropeană în cadrul recentei campanii electorale acest lucru nu s-a răsfrînt cumva asupra rezultatelor alegerilor. Deci discrepanţa dintre prevederile documentelor oficiale şi acţiunile dictate de conjunctura politică nu influenţează semnificativ rating-ul partidului, fapt ce se datorează, fără îndoială, autorităţii liderului partidului. Şi acestea în situaţia în care reprezentanţii aripei dure a PC se lamentează pe paginile organului de presă al Partidului că din păcate "Preşedintele Voronin nu este nici Fidel Castro şi nici măcar Aleksandr Lukaşenko", iar reprezentanţii aripei moderate se lamentează pe aceleaşi pagini ale presei comuniste că este nevoie de eforturi enorme pentru a demonstra comunităţii internaţionale că comuniştii moldoveni nu au "coarne şi coadă".

În al doilea rînd, o eventuală manifestare de nemulţumire în rîndurile partidului de guvernămînt în legătură cu discrepanţa dintre valorile programatice declarate şi acţiunile îndreptate spre integrarea în UE ar fi relativ uşor de combătut. Într-adevăr, în cadrul Conferinţei UE din 17 aprilie a.c. de la Atena, Preşedintele Voronin a menţionat că "RM împărtăşeşte aceleaşi valori" pe care le împărtăşesc ţările membre şi candidate ale UE. Sigur, este o exagerare, dar dacă privim lucrurile sub un alt unghi de vedere observăm că în programul PC există două lucruri fundamentale cum ar fi - socialismul şi internaţionalismul, care se regăsesc în spaţiul european. Este evident pentru oricine că în UE, mai ales în ţările scandinave, există mai mult socialism decît în CSI unde se dezvoltă şi înfloreşte capitalismul oligarhic sălbatic. Mai mult, fenomenul legat de implicarea tot mai intensă a foştilor colaboratori ai serviciilor secrete în procesul de redistribuire a proprietăţilor şi a sferelor de influenţă economică demonstrează că stabilitatea politică şi economică în spaţiul CSI nu va putea fi garantată încă mult timp.

Cît despre internaţionalism, se ştie că situaţia din UE şi cea din CSI nu pot fi comparate. Mai mult, cercetările efectuate de instituţii prestigioase din Rusia şi publicate recent în presa rusă atestă existenţa unor motive serioase pentru îngrijorare în legătură cu creşterea sentimentelor naţionaliste în această ţară. Faptul că anul trecut mai multe misiuni diplomatice acreditate la Moscova s-au văzut nevoite să atragă atenţia autorităţilor asupra valului în creştere de xenofobie este un indicator extrem de elocvent în acest sens.

În cadrul aceleiaşi Conferinţe UE de la Atena Preşedintele Voronin a menţionat că "orientarea europeană constituie pentru RM nu numai un proces de revenire la cultura şi civilizaţia europeană, dar şi un proces de racordare la standardele şi normele politico-economice europene". Ne putem doar întreba cît de conştientă este această "revenire". Este evident că poţi reveni doar acolo de unde ai plecat cîndva. "Revenirea" mai înseamnă şi părăsirea locului unde te-ai aflat temporar. Acesta ar putea însemna că aflarea RM în CSI este temporară.

În această situaţie pentru opoziţia moldovenească se deschid perspective noi pentru stabilirea unui dialog cu puterea, mai ales în vederea găsirii unei soluţii acceptabile pentru conflictul transnistrean şi funcţionarea instituţiilor democratice în conformitate cu standardele europene. Este evident că soluţia conflictului transnistrean poate fi acceptabilă doar în cazul în care aceasta nu periclitează în nici un fel procesul de integrare a RM în UE. cuprins articolul precedent


2. Raioanele şi economia
Anatoli Gudîm

Aşadar, alegerile locale au trecut. Începe munca zilnică - organizarea practică a 32 de raioane noi-vechi şi începerea administrării lor. Urmează retrocedarea clădirilor (majoritatea cărora sînt date în arendă sau sînt privatizate), angajarea personalului, ajustarea comunicaţiilor, evidenţierilor statistice ş.a.m.d. O problemă aparte este ocuparea forţei de muncă, pentru aceasta sînt necesare măsuri în vederea susţinerii antreprenoriatului şi bineînţeles a persoanelor cu iniţiativă. Cuvintele frumoase dinainte de alegeri îşi vor pierde sensul puţin cîte puţin şi pe primul plan va apărea principala problema - ce are de cîştigat populaţia şi economia o dată cu întoarcerea de la judeţe la raioane, care după cum se ştie este una primară.

Administrarea teritoriului nu este o sarcină dintre cele mai uşoare. În ţările Europei, care încă mai este numită "Europa regiunilor", este acumulată o experienţă considerabilă referitor la această problemă - în legislaţie, divizarea bugetelor, utilizarea fondurilor pentru înviorarea ocupaţiei, reconstruirea infrastructurii, asanarea mediului înconjurător.

Noi, cei din Republica Moldova, urmăm să parcurgem aceste realităţi. Situaţia se complică prin faptul că iniţial în republica noastră (RSSM) pe parcursul a jumătate de secol a predominat principiul ramural de planificare, alocarea resurselor şi administrarea în condiţiile unei modificări repetate (de peste 10 ori!) a organizării administrativ-teritoriale, dar şi după anul 1991, cînd atotputernicia Gosplanului şi ministerelor ramurale a luat sfîrşit, teritoriile nicidecum nu şi-au dobîndit nici drepturi, nici o bază economică reală sub forma unei proprietăţi municipale sau venituri suficiente ale bugetelor locale.

Orientîndu-se spre standardele europene ale autonomiei teritoriilor, în anii 1997-1998, Parlamentul RM a aderat la Carta europeană a autonomiei locale şi introducînd judeţele, a consolidat organizarea administrativ-teritorială a ţării. Se spera pe avantajele utilizării potenţialului unor regiuni mult mai mari. În continuare însă au urmat schimbări mai degrabă de formă decît de esenţă. Mai mult decît atît, din cauza extinderii pe verticală a aparatului de stat la nivel naţional a avut loc şi extinderea lui la nivel local.

În ciuda tranziţiei la economia de piaţă, puterea locală nu şi-a manifestat impulsuri speciale pentru a dezvolta antreprenoriatul (în afară de propriul interes). Indicatorii acestei drame: 68% din întreprinderi şi 57% din circulaţia resurselor financiare ale businessului mic şi mijlociu sînt înregistrate în municipiul Chişinău - mai aproape de Parlament şi Guvern, departamentul fiscal şi vamal, camera de licenţiere ş.a.

Ce e de aşteptat acum o dată cu revenirea la raioane? De ce Guvernul, amintindu-şi de promisiunea de a reduce cheltuielile, la 10 iunie anul curent a aprobat structurile şi aparatul administraţiei raioanelor, municipiilor şi comunelor? Pe lîngă aceasta, după spusele prim-ministrului, "avînd drept scop ridicarea eficienţei lor, noi vom recurge şi la concedieri, făcînd aceasta în conformitate cu legislaţia". Să sperăm că vor urma schimbări mult mai semnificative în domeniul drepturilor şi funcţiilor administraţiilor locale, mai întîi de toate în direcţia dezvoltării social-economice a teritoriilor.

În caz contrar, nu vom evita un nou val de "consolidări-divizări", după cum s-a mai întîmplat în trecut. Într-adevăr, istoria ne demonstrează că nimeni nu învaţă lecţia istoriei:

  • mai 1948: a doua sesiune a Sovietului Suprem al RSSM a lichidat judeţele şi a format pe teritoriul republicii 60 de raioane;
  • anii '50: numărul de raioane s-a micşorat, iniţial pînă la 46 (1950), apoi - pînă la 35 (1959). În acelaşi timp, s-a considerat a fi raţional de a uni raioanele în 4 okruguri (Bălţi, Chişinău, Tiraspol şi Cahul), care au existat însă foarte puţin. Apropo, actuala clădire a Prezidiumului AŞ RM a fost construită pentru administraţia okrugului;
  • anul 1963: în locul okrugurilor, în perioada reorganizărilor permanente ale lui Nikita Hrusciov, a avut loc consolidarea bruscă a raioanelor şi micşorării numărului lor pînă la 18 unităţi;
  • însă, deja în anul următor a pornit un nou val de divizări: 1964 - 26 raioane, 1996 - 31, 1972 - 33 şi 40 de raioane în anii '80;
  • 1990: Sovietul Suprem al RSS Moldova, reieşind din Declaraţia despre suveranitate, a aprobat Hotărîrea cu privire la perfecţionarea organizării administrativ-teritoriale a ţării şi a ordonat Comisiei pentru problemele autoadministrării locale "de a înainta propuneri", reieşind din necesitatea de a avea unităţi teritoriale ("judeţele" tradiţionale pentru Basarabia) cu un potenţial demografic de mare capacitate şi cu o bază economico-financiară viabilă, Institutul de planificare a prezentat Guvernului argumente pentru patru variante - 7, 9, 12 sau 18 judeţe, unul dintre care a fost luat drept bază abia după şapte ani;
  • 1998: a fost restabilită divizarea pe judeţe a teritoriului Moldovei (10 judeţe), plus UTA Găgăuzia; în Transnistria s-au păstrat 5 raioane;
  • 2003: revenirea la raioane (32), plus UTA Găgăuzia (3 raioane interne); şi pe malul stîng - 5 raioane.

Ca o consfinţire ideologică a "consolidărilor-divizărilor" raioanelor în timpul sovietic a fost postulatul cu privire la "unitatea politică şi economică a administraţiei în raion, care este un punct nodal, unde sînt realizate directivele partidului şi puterii Sovietice" (PCUS în rezoluţiile şi hotărîrile congreselor şi conferinţelor, v. 4, p. 234). Cînd avea loc consolidarea raioanelor, drept rezultat trebuia să fie "micşorarea cheltuielilor pentru aparatul de stat", în condiţiile divizării - "de a apropia puterea de populaţie". În anii 2001-2002, argumentînd renunţarea la judeţe şi revenirea la raioanele mult mai fracţionate, puterea a expus pentru prima dată ambele argumente în acelaşi timp!

Ar fi bine să se întîmple tocmai aşa. Dar aceasta va fi realizabil numai în condiţiile evitării centralizării şi administrării severe şi dezvoltării municipiilor şi raioanelor în calitate de comunităţi economice autonome, receptive la iniţiativele antreprenoriale şi la inovaţiile sociale.

Potenţialul slab al fiecăruia dintre cele 40 raioane noi-vechi (incluzînd Transnistria şi Găgăuzia) poate fi compensat, după exemplul Poloniei, Cehiei, României sau Bulgariei, prin conturarea pe teritoriul ţării a 4-5 regiuni de dezvoltare (Nord, Centru, Sud-Est, Sus şi municipiul Chişinău). Pentru fiecare astfel de regiune s-ar putea elabora strategii de dezvoltare care să ţină cont de specificul structural al economiei, avantajele fluxurilor de transport, potenţialul natural, demografic şi productiv al acestora şi care ar presupune realizarea unor proiecte de anvergură care să vizeze atragerea creditelor, investiţiilor şi asistenţei tehnice, fie acestea din partea ţărilor CSI sau din partea Uniunii Europene.

Îmbinarea stabilă pentru următorii 10-15 ani a raionării economice şi administrative a ţării va permite evitarea unor noi hotărîri voluntariste cu privire la cantitatea, conţinutul şi graniţele raioanelor, iar funcţiile de administrare a dezvoltării teritoriale vor primi un sprijin în baza economică reală şi mediul social concret.

e-journal

Abonare electronică
la e-journal

Подписка на русскую версию e-journal

Chestionar de evaluare

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail: adept@e-democracy.md

Reproducerea materialelor se permite doar cu menţionarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect