Despre noi |  |






Alegeri |  |






Societate civilă |  |




Puncte de vedere |  |





Informaţie utilă |  |



|  |
Guvernare şi democraţie în Moldova

e-journal, an. V, nr. 104, 1–15 octombrie 2007
Activitatea instituţiilor publice
Politici economice
Transnistria
Relaţii externe
Studii, analize, comentarii
Activitatea instituţiilor publice
Parlament
1.1. Numiri. Imunităţi
Parlamentul a luat act de cererea de demisie a deputatului Ion Ciontoloi, ales din partea Alianţei "Moldova Noastră". Ciontoloi a demisionat în legătură cu alegerea sa în funcţia de Preşedinte al raionului Căuşeni. Anterior, la solicitarea Procuraturii Generale, majoritatea parlamentară a aprobat ridicarea imunităţii parlamentare şi a încuviinţat în prealabil trimiterea în judecată pe cauză penală a lui Ciontoloi, acuzat de comiterea unor abuzuri în administrarea proprietăţii cooperative. Soarta dosarului intentat nu a mai fost adusă la cunoştinţa opiniei publice.
Elena Pui a fost desemnată, pe un termen de 2 ani, în componenţa Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.
La propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Nina Cernat a fost numită vicepreşedinte al Colegiului economic al Curţii Supreme de Justiţie, pe un termen de 4 ani.
Deputatul Vladimir Filat a fost exclus din fracţiunea Partidului Democrat din Moldova, în legătură cu părăsirea partidului. Filat s-a declarat "deputat neafiliat".
1.2. Acte legislative
Legi pentru ratificarea unor acte internaţionale:
- Protocolul pentru operarea modificării în Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind principiile perceperii impozitelor indirecte în comerţul reciproc. Documentul are drept scop aplicarea TVA după principiul de destinaţie şi la livrarea gazului natural şi a petrolului;
- Acordul-cadru de împrumut între Guvernul Republicii Moldova şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Valoarea împrumutului este echivalentă cu 4,9 mln. Euro, care se acordă pe o perioadă de 20 ani, inclusiv perioada graţie de 5 ani, în scopul facilitării construcţiei de locuinţe sociale;
- Acordul de împrumut între Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (Proiectul de reabilitare a drumurilor în Moldova). Suma totală a împrumutului e de 30 milioane de euro, destinaţi pentru segmente concrete de drumuri naţionale;
- Acordul de finanţare între Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Investiţii (Proiectul "Drumuri europene în Moldova). Şi acest acord prevede creditarea cu treizeci de milioane Euro;
- Convenţia între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Marelui Ducat de Luxemburg pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital şi a Protocolului la aceasta.
Proiectul de lege cu privire la înregistrarea de stat a persoanelor juridice si a întreprinzătorilor individuali. Proiectul adoptat în prima lectură este elaborat întru implementarea Concepţiei sistemului informaţional automatizat "Registrul de stat al unităţilor de drept" şi întru executarea Programului legislativ pentru anii 2005–2009, avînd menirea de a înlocui actuala Lege nr.l265-XIV din 05.10.2000 cu privire la înregistrarea de stat a întreprinderilor şi organizaţiilor. Se propune o procedură de înregistrare şi radiere mai simplificată decît cea existentă (termen de înregistrare mai redus, număr mai mic de documente, stipularea expresă a listei de acte necesare înregistrării, interzicerea solicitării de documente suplimentare, depunerea actelor pentru înregistrarea de stat în varianta electronică etc.)
Proiectul legii pentru modificarea unor acte legislative. Documentul votat în prima lectură este generat de lichidarea Departamentului administrativ-militar al Ministerului Apărării şi preluarea de la această structură a atribuţiilor privind activitatea administrativ-militară (conducerea activităţii administrativ-militare în teritoriu, stabilirea şi organizarea plăţii pensiilor şi indemnizaţiilor pensionarilor Forţelor Armate şi membrilor familiilor lor, etc) de către Marele Stat Major al Armatei Naţionale. Proiectul este condiţionat şi de optimizarea conducerii şi activităţii administrativ-militare în conformitate cu prevederile Capitolului VI Etapei a II-a (2005–2008) din Concepţia reformei militare, aprobată prin Hotărîrea Parlamentului nr.1315-XV din 26.07.2002.
Proiectul legii cu privire la modificarea şi completarea Codului penal al Republicii Moldova. Modificările au menirea de a înăspri răspunderea pentru săvîrşirea infracţiunilor împotriva copiilor (adopţie ilegală, pornografie infantilă).
1.3. Control parlamentar. Declaraţii
Spicherul legislativului a declarat că de la finele lunii octombrie va începe controlul executării legilor, în plenul Parlamentului. Pînă la acel moment preşedinţii de comisii trebuie să prezinte propunerile privind modalitatea de desfăşurare a controlului şi legile care urmează să fie supuse acestuia, conform unor priorităţi stabilite individual.
Audieri
Parlamentul a audiat şi dezbătut în contradictoriu un Raport privind situaţia în agricultură şi măsurile întreprinse de Guvern pentru depăşirea urmărilor secetei din anul curent. Reprezentanţii opoziţiei parlamentare au calificat măsurile întreprinse de autorităţi ca insuficiente şi cu impact redus, iar apelarea după ajutor la comunitatea internaţională constituind un pas prematur, care ştirbeşte imaginea Moldovei.
Întrebări. Interpelări
Deputatul AMN Anatolie Onceanu a solicitat Procuraturii Generale, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului informaţii referitoare la legalitatea acordării frecvenţei de transmitere a reţelei a doua naţionale de televiziune (deţinută anterior de Societatea Româna de Televiziune). Într-o altă interpelare, Onceanu a cerut Guvernului să informeze în baza căror prevederi ale Regulamentului privind utilizarea mijloacelor Fondului de Rezervă a distribuit resurse financiare pentru desfăşurarea "Caravelei culturii" în anii 2005–2007, iar Curţii de Conturi i s-a cerut să verifice legalitatea şi eficienţa utilizării banilor publici, cheltuiţi pentru desfăşurarea proiectului în cauză.
Deputatul PPCD Ion Varta a cerut informaţii legate de luarea creditelor de la finanţatori internaţionali, în condiţiile cînd situaţia pe piaţa internă este una favorabilă şi există excedent bugetar semnificativ. Varta solicită explicaţii, motivaţii, argumentări în favoarea luării respectivelor credite, despre condiţiile de rambursare, rata dobînzii, mecanismul distribuirii, transparenţă, licitaţii, beneficiarii care vor profita. De asemenea, deputatul Ion Varta a solicitat Procurorului General şi Prim-ministrului verificarea legalităţii acţiunii responsabililor pentru editarea Monitorului Oficial, care au refuzat să publice termen de o lună decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului cu privire la confirmarea în funcţia de preşedinte al Consiliului a domnului Vlad Ţurcanu.
Deputatul Vladimir Filat a cerut Guvernului prezentarea informaţiei despre situaţia studenţilor care au fost in Statele Unite în cadrul Programului "Work and Travel" şi despre situaţia reluării exportului de vinuri în Federaţia Rusă.
Deputatul PCRM Victor Stepaniuc a solicitat Guvernului o poziţie principială referitor la relaţiile Moldovei cu România.
Declaraţii
Deputatul Vitalia Pavlcenco a dat citire unei declaraţii a PNL, întitulată "Privind afirmaţiile iresponsabile ale Preşedintelui Vladimir Voronin după alegerile locale", în cuprinsul căreia îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu derapajele antidemocratice la care s-a dedat Preşedintele ţării.
Guvern
2.1. Numiri. Remanieri
Guvernul i-a numit:
- pe Oleg Rotaru în funcţia de şef al Direcţiei Coordonări Politice din cadrul Aparatului Guvernului. În prezent, Rotaru deţine şi funcţia de şef-adjunct al Aparatului Guvernului;
- pe Andrei Şumleanschi şi Andrei Pogurschi în funcţiile de viceminiştri ai afacerilor interne;
- pe Mihail Harabadjiu în funcţia de şef al Seviciului protecţie civilă şi situaţii excepţionale de pe lîngă MAI;
2.2. Hotărîri
Hotărîrea cu privire la activitatea Ministerului Economiei şi Comerţului în anul 2006 şi în semestrul I al anului 2007. Documentul constată îndeplinirea mai multor sarcini: implementarea şi monitorizarea documentelor strategice; îmbunătăţirea mediului de afaceri; reforma reglementărilor din sfera antreprenoriatului; cooperarea cu organismele financiare internaţionale; crearea locurilor de muncă etc. Printre neajunsuri sînt indicate:
- vulnerabilitatea faţă de factorii externi;
- diversificarea insuficientă a exporturilor;
- dezvoltarea slabă a întreprinderilor mici şi mijlocii;
- mediu investiţional insuficient de atractiv;
- calitatea redusă a proiectelor de acte legislative şi normative înaintate Guvernului.
Hotărîrea cu privire la acceptarea cesiunii drepturilor şi obligaţiilor. Guvernul acceptă transmiterea în cesiune de către Compania "Redeco" L.T.D. către Compania "Valiexchimp" S.R.L. a tuturor drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din Acordul de concesiune în vederea cercetării şi exploatării resurselor de ţiţei şi gaze în Republica Moldova din 6 iulie 1995. Drepturile şi obligaţiile Companiei "Valiexchimp" S.R.L. nu includ prospecţiunea şi explorarea resurselor de ţiţei şi gaze în Republica Moldova. Concomitent, se creează Comisia guvernamentală pentru monitorizarea transmiterii drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din Acordul de concesiune.
Hotărîri pentru aprobarea unor proiecte de legi:
- privind reglementarea valutară. Documentul stabileşte principiile reglementării în domeniu, drepturile şi obligaţiile rezidenţilor şi nerezidenţilor, precum şi atribuţiile organelor de control în domeniu.
- cu privire la ajutorul social. Principalul scop al legii este atribuirea ajutorului social familiilor ale căror venituri reale sunt foarte mici. Mărimea ajutorului se va determina reieşind din patrimoniul persoanei, numărul de membri ai familiei, sănătate, ca diferenţă dintre venitul lunar minim garantat al familiei şi venitul global al acesteia. Iniţial, pentru o perioadă de cîţiva ani se va aplica metoda de testare, timp în care ajutoarele se vor distribui conform mecanismului existent în prezent.
- privind transplantul de organe, ţesuturi şi celule umane. Se propune reglementarea transplantului de organe în conformitate cu standardele internaţionale şi la preţuri similare celor internaţionale. Deoarece astfel de servicii medicale sînt foarte costisitoare, doar un număr foarte mic de asemenea operaţii vor putea fi făcute din contul asigurărilor medicale.
- pentru modificarea unor acte legislative. Se propune înăsprirea răspunderii pentru neexecutarea hotărîrilor judecătoreşti, precum şi pentru tărăgănarea neîntemeiată a examinării cauzei judiciare. Altă novaţie prevede posibilitatea depunerii apelului direct în şedinţa de judecată, verbal.
Hotărîri privind alocarea mijloacelor financiare:
- Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene i se alocă din fondul de rezervă 129 mii lei pentru asigurarea sărbătoririi aniversării a 15-a de la aderarea Republicii Moldova la ONU;
- Redacţiei revistei social-culturale "Moldova" i se alocă din Fondul de rezervă 314 mii lei "în vederea stingerii datoriilor creditoare";
- Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare i se alocă, din mijloacele financiare acumulate pe contul special, 12 milioane lei pentru procurarea seminţelor culturilor de toamnă. Ministerul va organiza procedura de achiziţie publică a seminţelor şi repartizarea acestora, cu titlu gratuit, producătorilor agricoli selectaţi "în baza unor criterii bine determinate şi transparente";
- Serviciului de Informaţii şi Securitate i se alocă 1,26 milioane de lei pentru organizarea şi desfăşurarea şedinţei Consiliului conducătorilor organelor securităţii şi serviciilor speciale ale statelor-membre ale CSI.
2.3. Şedinţe. Decizii. Declaraţii
300 mii de noi locuri de muncă şi salariu de 300 dolari
Executivul a audiat raportul Ministerului Economiei şi Comerţului despre realizarea Hotărîrii Guvernului nr. 1332 din 22.11.2006 cu privire la măsurile de realizare a obiectivelor privind crearea, către anul 2009, a 300 mii de locuri noi de muncă şi majorarea salariului mediu lunar pe economie pînă la echivalentul a 300 dolari SUA. Conform informaţiilor prezentate, în unele ramuri (tranaprot aerian, poştă, energetică, industria tutunului) salariul mediu deja a atins nivelul stabilit, iar pînă la finele anului 2008 şi lucrărtorii din alate ramuri vor atinge respectivul nivel de remunerare. În acelaşi titmp, bugetarii ar putea realiza un salariu mediu de 300 dolari SUA doar pe la mijlocul anului 2009. Crearea noilor locuri de muncă are loc în tempou ridicat, în primele 6 luni ale anului 2007 apărînd 46,6 mii de locuri de muncă, mai bine de 66% din planul pe anul curent. Comparativ cu 2006, indicatorii au crescut de 3,8 ori, locurile noi de muncă fiind create în industrie, comerţ, construcţii, tranaport şi telecomunicaţii. În prezent sînt înregistraţi oficial circa 30 mii şomeri, iar oferta existentă constituie 35 mii locuri de muncă.
Combaterea migraţiei, traficului şi a contrabandei
Prim-ministrul a prezidat o şedinţă de lucru privind combaterea migraţiei ilegale, traficului de persoane, contrabandei de mărfuri si valută. În cadrul şedinţei Premierul a recunoscut că măsurile întreprinse în domeniile vizate, în pofida anumitor rezultate pozitive, sînt insuficiente pentru atingerea obiectivelor asumate. În vederea combaterii fenomenelor menţionate, Vasile Tarlev a dispus autorităţilor responsabile să promoveze de urgenţă proiectele de acte legislative şi normative necesare perfecţionării cadrului normativ existent, precum şi elaborarea şi implementarea unor mecanisme realiste de executare a acestora după aprobare. MAI va întreprinde măsurile necesare pentru revigorarea activităţii Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, iar instituţiile guvernamentale responsabile vor intensifica colaborarea cu societatea civilă şi mijloacele de informare în masă în scopul promovării unor campanii de informare, educare şi instruire. De asemenea, urmează a fi întreprinse măsuri profilactico-practice în rîndul funcţionarilor, activitatea cărora are tangenţă cu domeniul migraţiei şi combaterii traficului de persoane, în scopul relevării şi sancţionării persoanelor care comit acte de corupţie. MAI, SIS, CCCEC, serviciile vamale şi de grăniceri vor trebui să intensifice activitatea în vederea relevării şi documentării schemelor şi căilor de contrabandă.
Atenţie Reformei APC
Premierul a prezidat şedinţa Comisiei guvernamentale pentru reforma administraţiei publice centrale, în cadrul căreia a fost audiat raportul privind realizarea reformei de către Ministerul Sănătăţii, precum şi examinate acţiunile prioritare din cadrul reformei pentru anul 2008. În baza raportului de evaluare, membrii comisiei au concluzionat că ministerul sănătăţii a realizat majoritatea acţiunilor prevăzute de Strategia de reformă. Pentru fortificarea activităţii, se propune crearea unor instituţii în subordine pentru asigurarea implementării politicilor în domeniul bazei tehnico-materiale a instituţiilor medico-sanitare, precum şi în domeniul managementului sanitar. Vasile Tarlev a remarcat că, la moment, Ministerul Sănătăţii este prima instituţie al administraţiei publice centrale care a iniţiat elaborarea unui asemenea Plan în scopul eficientizării structurii acestuia. În urma examinării proiectului planului de acţiuni privind realizarea Strategiei de reformă a APC în 2008, membrii Comisiei au susţinut majoritatea măsurilor propuse, documentul urmînd a fi consultat suplimentar cu toate instituţiile implicate şi prezentat spre aprobare pînă la finele anului.
Dezvoltarea infrastructurii de transport
La o şedinţă de lucru au fost examinate proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport din Moldova, evaluarea vizînd construcţia şi reabilitarea drumurilor naţionale în următorii ani. ?n cadrul şedinţei s-a convenit că în anul 2008 se va pune accentul pe modernizarea şi reparaţia sectoarelor de drumuri cu trafic sporit: Chişinău-Bălţi, Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Comrat, Căuşeni – Şrefan-Vodă, Orhei-Rezina. Premierul a mai cerut şi urgentarea definitivării caietului de sarcini privind construcţia autobanului Giurgiuleşti-Criva. Concomitent, a fost evidenţiată importanţa asigurării infrastructurii rutiere, inclusiv renovarea pavilioanelor de aşteptare, informatizarea drumurilor, plantarea pomilor nucifer pe marginea traseelor.
Consiliul colegial al MAEIE
La şedinţă a fost examinată situaţia actuală şi perspectivele reglementării conflictului transnistrean, în raport cu noile iniţiative lansate de Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Participanţii la şedinţă examinat şi activitatea misiunilor diplomatice ale Moldovei, tematica dialogului politic în cadrul instituţiilor europene, pe dimensiunile bilaterale şi multilaterale. Cu titlu special, a fost accentuată importanţa promovării unei cooperări comercial-economice dinamice în direcţia asigurării mai largi a pieţelor străine pentru mărfurile moldoveneşti. Misiunile diplomatice urmează să acorde o atenţie sporită implementării prevederilor din Strategia de atragere a investiţiilor şi promovare a exportului. În vederea realizării mai eficiente a sarcinilor de bază ale misiunilor, diplomaţii au atras atenţia asupra necesităţii sporirii responsabilităţii acestora, precum şi a perfecţionării mecanismului de comunicare între misiuni şi Centrala MAEIE.
Grijă sporită pentru valorificrea asistenţei inaternaţionale
Conform unui comunicat al serviciului guvernamental de presă, executivul întreprinde acţiuni conjugate în vederea valorificării eficiente a asistenţei externe în sumă de 1,2 mlrd. dolari, declarate în cadrul Grupului Consultativ al Donatorilor pentru Moldova din 12 decembrie 2006. După acea dată a fost lansat un proces continuu de valorificare a asistenţei declarate, precum şi atragere de noi surse în scopul dezvoltării social-economice a Moldovei. Aproximativ 800 mln. dol. SUA sînt contractate pentru proiecte în proces de implementare în domenii de importanţă majoră: educaţie, dezvoltarea sectorului privat, dezvoltarea infrastructurii, ocrotirea sănătăţii, dezvoltarea sectorului agricol, etc. Au fost stabilite domeniile de asistenţă pentru majoritatea mijloacelor, identificate în comun cu toţi partenerii. Demararea propriu-zisă a proiectelor este condiţionată de procedurile standard de pre-lansare, cum ar fi definitivarea termenelor de referinţă si altor documente de proiect, procesul de negocieri, aprobarea finanţării proiectului de către donator, etc. În comunicat se mai precizează că toate deciziile privind utilizarea asistenţei externe, precum şi monitorizarea implementării proiectelor în derulare este asigurată de către Comitetul Naţional pentru Asistenţa Externă, creat prin Hotărîrea Guvernului nr. 322 din 28 martie 2006, din componenţa căruia fac parte membri ai Guvernului, administraţiei publice locale şi societăţii civile.
Preşedinţie
3.1. Decrete
- Jurnalistul Constantin Starîş, director al Reprezentanţei din Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale "Mir" a fost decorat cu Ordinul de Onoare, iar Natalia Anisimov, redactor-şef la aceeaşi instituţie a fost distinsă cu medalia "Meritul Civic";
- Vasili Chirtoca, preşedinte al Companiei "DAAC-Hermes" SA[1], a fost decorat cu Ordinul "Gloria Muncii";
- Mihail Krotov, Secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI a fost decorat cu medalia "Meritul Civic";
- Preşedintele ţării a semnat decretul privind eliberarea din funcţie a lui Alexandru Ursachi, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. Decretul utilizează în calitate de motivaţie formula tradiţională "conform cererii depuse". Prin alt decret, în funcţia de şef al SPPS a fost numit Igor Bodorin, fost viceministru de interne.
- Prin două decrete prezidenţiale se aprobă acordarea şi redobîndirea cetăţeniei Republicii Moldova pentru 12 persoane, iar prin altele două este aprobată renunţarea la cetăţenia Moldovei la 253 de persoane.
3.2. Şedinţe. Decizii. Declaraţii
Interes pentru activitatea Agenţiei "Apele Moldovei"
Preşedintele Republicii Moldova a convocat factori de decizie din cadrul Guvernului într-o şedinţă de lucru în problema asigurării cu apă şi canalizării localităţilor, extinderii suprafeţelor irigate. Şeful statului a fost informat despre încheierea procesului de reorganizare a Agenţiei "Apele Moldovei", directorul căreia, Veaceslav Iordan, a declarat că structura nou creată este pregătită de lansarea mai multor proiecte de reanimare şi extindere a sistemelor existente sau de construcţie a unor noi apeducte, în conformitate cu Strategia de asigurare cu apă şi canalizare a localităţilor din republică. În context, Vladimir Voronin a accentuat necesitatea respectării întocmai a standardelor de calitate în procesul de modernizare şi de exploatare a reţelelor de aprovizionare cu apă şi canalizare, cu utilizarea tehnologiilor avansate, în special, în procesul de tratare a apei. Cu referire la problema irigării terenruilor agricole, Voronin s-a referit la oportunitatea elaborării de către raioane a programelor proprii cu privire la extinderea suprafeţelor irigate şi la necesitatea identificării surselor suplimentare de finanţare a proiectelor de irigare în cadrul unor diverse programe investiţionale.
Noi idei şi propuneri vizînd reglementarea conflictului transnistrean[2]
Pe parcursul ultimelor două săptămîni, Preşdintele Republicii Moldova a lansat în presă mai multe propuneri referitoare la problema transnistreană[3]. Acestea vizează:
- reducerea la maxim a forţelor pacificatoare din regiune şi a posturilor de grăniceri de la aşa-numita frontieră dintre Republica Moldova şi Transnistria.
- restabilirea traseului internaţional Leuşeni-Chişinău-Dubăsari cu ieşire la Ucraina şi transformarea lui într-un coridor european modern;
- deschiderea podului peste Nistru în localitatea Gura-Bâcului;
- crearea unui post de televiziune comun necontrolat de autorităţile de la Chişinău sau cele de la Tiraspol, dar monitorizat de societatea civilă;
- acreditarea universităţii din stînga Nistrului la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova;
- desfiinţarea armatelor din Republica Moldova şi Transnistria, substituirea lor prin centre de instruire militară.
Propunerile şefului statului au fost apreciate pozitiv de unii observatori naţionali şi internaţionali, însă acestea au fost primite sceptic de administraţia de la Tiraspol.
Întrevederi cu caracter politico-diplomatic
Preşdintele Republicii Moldova a avut cîteva întrevederi cu reprezentaţi ai unor state străine şi ai organizaţiilor internaţionale, printre care:
- Franco Frattini, Vicepreşedintele Comisiei Europene, Comisar European pentru Justiţie, Libertate şi Securitate. Frattini i-a înmînat şefului statului Acordurile de facilitare a regimului de vize şi readmisie dintre UE şi Republica Moldova, semnate recent la Bruxelles;
- Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon şi Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, întrevederi desfăşurate în cadrul Summit-ului Şefilor de Stat din CSI, desfăşurat la Duşanbe (Tadjikistan) ;
- Miguel Angel Moratinos, ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării al Regatului Spaniei, Preşedinte în exerciţiu al OSCE;
- viceprim-ministrul, ministru pentru Afaceri Strategice al Statului Israel, Avigdor Lieberman.
1 Anterior, Compania respectivă a livrat automobile Cancelariei Guvernului şi a figurat ca reclamant în proces judiciar intentat unei publicaţii independente de la Chişinău, calificat de observatori drept drept răfuială politico-financiară.
2 Mai detaliat al tema respectivă a se vedea comentariul ADEPT "Iniţiativele Preşedintelui Voronin în vederea reglementării transnistrene".
3 Interviuri "exclusive" acordate publicaţiilor "Komsomoliskaya pravda v Moldove" şi "Izvestia".
Politici economice
1. Preţurile şi inflaţia
Creşteri peste creşteri…
Indicele preţurilor de consum (IPC) sau rata inflaţiei lunare a constituit în septembrie curent 1,6%. Cumulativ în cele trei trimestre inflaţia a înregistrat un nivel deja de 9%. Preţurile la produsele alimentare au crescut în septembrie cu 1,6%, produsele nealimentare au urcat la preţ cu 1,5%, iar tarifele pentru serviciile prestate populaţiei au fost mai scumpe cu 1,6%.
Ţintă de inflaţie pentru 2007 va fi ratată…
Este cert deja că ţinta de inflaţie fixată de Guvern şi BNM pentru anul acesta de 10% va fi ratată, chiar dacă banca centrală a crescut rata dobînzii de bază şi a majorat ratele rezervelor obligatorii pentru băncile comerciale. Şi pentru lunile ce urmează anticipăm alte posibile creşteri ale preţurilor volatile (legume, fructe sau combustibili), ceea ce va cauza probabil o creştere şi mai mare în continuare a ratei inflaţiei anuale.
…totuşi aceasta ar putea scădea ca urmare a aprecierii leului…
Totuşi credem că inflaţia ar mai putea scădea puţin anul acesta. Această afirmaţie poate fi explicată ca urmare a aprecierii puternice a cursului de schimb. S-a observat că imediat ce a fost publicată cifra de inflaţie, cursul s-a apreciat cu 10–15 bani. Ultimile modificări de politică monetară ale BNM, care pot fi catalogate ca destul de agresive de altfel, ar putea avea efecte şi mai puternice de apreciere a cursului de schimb, fapt care va mai reduce puţin rata inflaţiei.
2. Sectorul bancar
Activele bancare au înregistrat o pondere de peste 60% din PIB…
Activele totale în sistemul bancar s-au majorat cu cca 30% în cele opt luni ale anului 2007. acestea constituiau la începutul lunii septembrie aproape 29,5 miliarde lei (2,56 miliarde USD) şi comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea au crescut de cca 1,5 ori. Creşterea activelor bancare a fost datorată în particular de creşterea depozitelor populaţiei în băncile comerciale, dar şi creşterea puternică a cotei investiţiilor străine în capitalul băncilor autohtone care a atins un nivel de peste 65% din total.
Băncile moldoveneşti sînt tot mai vînate…
Majorarea cotei investiţiilor străine în capitalul băncilor s-a produs în special ca urmare a creşterii de pînă la 95% a cotei grupului francez Societe Generale în capitalul acţionar al Mobiasbancă, după ce în august Gruppo Veneto Banca unicul acţionar al EximBank a decis majorarea cu 15 milioane Euro a capitalului băncii de la Chişinău, iar în septembrie fondul de investiţii austriac VSP Capital Partners a procurat contra 14,76 milioane Euro întreg pachetul de acţiuni ale băncii comerciale Unibank, deţinute anterior de banca comercială rusească Petrocomerţ.
…iar creditarea e în creştere continuă
Soldul depozitelor la băncile comerciale a înregistrat o creştere de peste 25% pînă la cca 21,6 miliarde lei (1,87 miliarde USD). O creştere comparabilă a fost caracteristică şi pentru portofoliul de credite al băncilor comerciale. În perioada ianuarie-august creditele au crescut cu aproape 29,5%
şi au ajuns la cca 17 miliarde lei (1,47 miliarde USD). În acelaşi timp, comparativ cu perioada similară a anului 2007 depozitele şi creditele au crescut cu cca 40% şi 50%, respectiv.
3. Comerţ extern
Deficitul comercial a atins nivelul de cca 1,4 miliarde USD…
Deficitul balanţei comerciale a Republicii Moldova a atins, după opt luni, nivelul de aproape 1,4 miliarde USD (cca 38% din PIB-ul pentru 2007) sau cu peste 42% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Creşterea ameninţătoare a deficitului comercial a fost determinată de decalajul considerabil în evoluţia exporturilor şi importurilor. Cu ţările Uniunii Europene, Republica Moldova a avut un sold negativ al balanţei comerciale de 602,6 mln USD (+49,1%), cu ţările CSI de 477,5 mln USD (+33,3%), iar cu alte ţări de 314 mln USD (+45,9%).
Cel mai mare deficit Moldova l-a avut cu Ucraina – 316,3 milioane USD, după care urmează Federaţia Rusă cu 155,3 milioane USD, Germania – 141,5 mln. USD, România – 132 mln. USD), China – 109,8 mln. USD. Astfel, în ianuarie-august 2007 Moldova a exportat mărfuri în valoare de 810,5 milioane USD şi a efectuat importuri în valoare de peste 2,2 miliarde USD, cu cca 37%
mai mult, decît în perioada corespunzătoare a anului 2006. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi a fost de 36,8% faţă de 39,7% în ianuarie-august 2006.
Deficitul cronic şi creşterea pe importuri…
Credem că performanţele mai bune înregistrate în aceasta perioadă de creşterea economică (aceasta a fost de 8%! în Q1), precum şi a investiţiilor pentru restructurare şi modernizare probabil au generat o cerere mai mare de import. Pe de altă parte, analiza structurii deficitului comercial pe principalele destinaţii economice relevă factorii care exercită presiuni asupra balanţei comerciale. Putem spune că deficitul comercial este cronic şi va creşte în continuare, respectiv acesta va fi din ce în ce mai greu de finanţat. De fapt structura creşterii economice din ultimii în Moldova este de asemenea natura, încît se datorează în mare parte pe importuri.
Transnistria
În perioada de referinţă, Preşedintele Republicii Moldova a acordat două ample interviuri în care a lansat o serie de propuneri în vederea reglementării conflictului transnistrean[1]. La 8 octombrie 2007 Ministerul Reintegrării a transmis reprezentantului transnistrean la formatul de negocieri politice, Valeri Liţkai, o scrisoare în care propune începerea realizării iniţiativelor înaintate de Preşedintele Voronin în cadrul interviului pentru "Komsomolskaia Pravda".
Şeful departamentului de externe de la Tiraspol, Valeri Liţkai, a respins propunerile Chişinăului, calificîndu-le drept "neinteresante, irealizabile şi inoportune pentru momentul actual." Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a emis un comunicat în care respinge per corpore propunerile Chişinăului constatînd "discrepanţa dintre declaraţiile şi acţiunile Preşedintelui Moldovei", pe care îl acuză de intenţii camuflate de a "anexa Transnistria". Pe de altă parte, şeful legislativului local, Evghenii Şevciuc, s-a arătat ceva mai deschis faţă de propunerile Chişinăului, salutînd caracterul pozitiv al ofertei parvenite din partea Chişinăului[2]. Potrivit lui Şevciuc, "atunci cînd retorica discursului nu este agresivă, este deja un lucru bun, care vorbeşte despre o schimbare a abordărilor", iar succesul negocierilor va fi asigurat doar în cazul "proiectării spre Transnistria a unor iniţiative şi declaraţii pozitive". Şevciuc a propus ratificarea de către legislativele de la Chişinău şi Tiraspol a acordurilor semnate de Moldova şi regiunea transnistreană şi monitorizarea ulterioară a modului în care acestea sînt aplicate în practică. Acest lucru ar "îmbunătăţi atmosfera politică" şi ar crea cadrul "pentru semnarea unor noi documente". În plus, Şevciuc a cerut anularea de către Parlamentul RM a Legii cu privire la principiile de bază ale statutului raioanelor de est ale RM, care, potrivit lui Şevciuc, a fost un pas unilateral şi inacceptabil pentru Tiraspol.
La 11 octombrie 2007, la Vienna, a avut loc o nouă rundă de consultări ale mediatorilor şi observatorilor în reglementarea transnistreană. Potrivit unei declaraţii finale adoptate în urma rundei de consultări, mediatorii şi observatorii au salutat iniţiativele Preşedintelui Moldovei privind soluţionarea unui şir de probleme între Chişinău şi Tiraspol în sfera social-economică, precum şi decizia Chişinăului de a prelungi termenul de înregistrare a întreprinderilor din Transnistria pînă la 31 decembrie 2008. De asemenea, a fost apreciată pozitiv decizia autorităţilor transnistrene de a anula impozitul de 100% perceput la mărfurile moldoveneşti şi "taxa migraţională". Reprezentanţii OSCE, Rusiei şi Ucrainei, precum şi observatorii din partea UE şi SUA au propus organizarea unei runde de negocieri în format "5+2" pînă la Reuniunea Ministerială a OSCE de la sfărşitul lunii noiembrie, chemînd părţile să revină la masa tratativelor în mod necondiţionat şi neîntîrziat. Runda de consultări a fost precedată de vizita la Chişinău a Preşedintelui în Exerciţiu al OSCE, ministrul spaniol de Externe, Miguel Ángel Moratinos. Acesta şi-a reiterat sprijinul pentru identificarea unei soluţii politice durabile pentru conflictul transnistrean, cu respectarea principiului integrităţii teritoriale şi suveranităţii RM. Moratinos a pledat pentru identificarea unei poziţii comune a statelor OSCE în problema transnistreană în cadrul Reuniunii Ministeriale a OSCE de la Madrid.
1 Interviul Preşedintelui Vladimir Voronin din 04.10.2007 pentru "Komsomolskaia Pravda" şi interviul din 10.10.2007 pentru "Izvestia v Moldove". A se vedea referitor la tema dată comentariul ADEPT "Iniţiativele Preşedintelui Voronin în vederea reglementării transnistrene".
2 Vezi declaraţiile lui Evghenii Şevciuc făcute la acest subiect făcute în cadrul conferinţei de presă din 11 octombrie (în rusă).
Relaţii externe
Integrare europeană
Reuniunea a X-a a Comitetului Parlamentar de Cooperare UE-Moldova
Între 1–2 octombrie 2007, la Chişinău, a avut loc reuniunea a X-a a Comitetului Parlamentar de Cooperare (CPC) UE-Moldova. Lucrările CPC au fost conduse de co-preşedinţii acestuia Marianne Mikko, din partea Parlamentului European (PE), şi Victor Stepaniuc, din partea Parlamentului RM. Reuniunea s-a încheiat cu aprobarea unei declaraţii şi de recomandări făcute Consiliului de Cooperare UE-Moldova.
CPC UE-Moldova a salutat eforturile întreprinse de Moldova în vederea implementării Planului de Acţiuni UE-Moldova (PAUEM); a reiterat necesitatea redublării eforturilor pe care le întreprind autorităţile Moldovei pentru realizarea reformelor democratice într-un şir de domenii, precum respectarea drepturilor omului, libertatea mass-media, respectarea supremaţiei legi; a accentuat că perspectivele de aderare a Moldovei la UE rămîn deschise; a chemat Comisia Europeană să asigure intrarea în vigoare simultană a Acordurilor dintre UE şi Moldova privind facilitarea eliberării vizelor şi readmisia persoanelor cu şedere ilegală, pînă la 1 ianuarie 2008; a îndemnat la reluarea negocierilor în problema transnistreană în formatul "5+2"; a respins orice paralele între Transnistria şi Kosovo etc.
Solicitată de presă la încheierea vizitei, Marianne Mikko a apreciat că Moldova mai are multe de făcut pentru îndeplinirea PAUEM şi că aceasta face Moldova să fie destul de departe de UE.
Semnarea acordurilor UE-Moldova privind facilitarea eliberării vizelor şi readmisia
La 10 octombrie a.c., la Bruxelles, UE şi Moldova au semnat Acordurile privind facilitarea eliberării vizelor şi readmisia. La ceremonia de semnare a documentelor au participat, din partea UE, Franco Frattini, vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi Manuel Lobo Antunes, secretar de stat pentru Afaceri Europene al Portugaliei, ţară care deţine Preşedinţia Consiliului, iar din partea Moldovei – Andrei Stratan, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
Acordurile menţionate au fost parafate pe 25 aprilie 2007, o dată cu inaugurarea Centrului Comun de Vize (CCV) la Chişinău.
Potrivit unui comunicat de presă comun al instituţiilor UE, Acordul de facilitare a eliberării vizelor menţine pentru cetăţenii moldoveni costul de 35 euro pentru o viză în spaţiul Schengen, în loc de 60 euro, şi chiar exclude costurile de viză pentru unele categorii de aplicanţi. De asemenea, pentru unele categorii de persoane, de exemplu oameni de afaceri, studenţi, jurnalişti ş.a., documentele necesare pentru solicitarea vizei vor fi simplificate. Pentru unele categorii de persoane care călătoresc frecvent în statele UE este prevăzută posibilitatea acordării de vize cu multe intrări, valabile pentru o perioadă mai îndelungată. Nu în ultimul rînd, posesorii de paşapoarte diplomatice sînt absolviţi de obligaţia de a avea viză la intrarea în statele UE. Se cere de specificat că Acordul de facilitare a eliberării vizelor nu se va aplica în cazul Marii Britanii şi Irlandei, care nu sînt parte a zonei Schengen.
Acordul privind readmisia reglementează procesul de gestionare a migraţiei ilegale. Documentul obligă părţile să-şi readmită reciproc cetăţenii care se află ilegal pe teritoriul lor. Mai mult, acesta obligă UE şi Moldova să readmită şi cetăţenii unor terţe părţi, care în drumul lor spre UE sau Moldova au tranzitat teritoriul uneia sau alteia.
Aşeptîndu-se acum opinia PE asupra acestor două acorduri, se speră că acestea vor putea intra în vigoare cel tîrziu la 1 ianuarie 2008. Între timp, pe 14 octombrie, Franco Frattini, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a înmînat, la Chişinău, Preşedintelui Vladimir Voronin cele două acorduri semnate de UE şi Moldova.
Dincolo de dimensiunea formală a procedurii de înmînare a acordurilor, care puteau ajunge la Chişinău şi cu poşta diplomatică, vizita lui Frattini se constituie într-un mesaj de susţinere politică a Moldovei din partea UE. Moldovei i s-a dat încă o dată de înţeles că problemele sale cad şi în sfera de preocupări ale UE şi că ultima este dispusă sprijine şi pe mai departe Moldova, daca aceasta îşi va onora suficient obligaţiile asumate.
CNIE
În mod, devenit din 13 septembrie 2007, tradiţional, Comisia Naţională pentru Integrare Europeană (CNIE) s-a reunit în perioada vizată în două şedinţe pe 4 şi 12 octombrie.
La şedinţa din 4 octombrie, preşedintele CNIE Vasile Tarlev a cerut mai multe eforturi din partea instituţiilor publice pentru crearea unui spaţiu informaţional amplu privind rezultatele implementării PAUEM.
În cadrul reuniunilor au fost audiate rapoartele făcute de Ministerul Reintegrării (MR), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI), Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Serviciul de Grăniceri (SG). Vasile Tarlev a cerut MAI, SG şi CCCEC lichidarea pînă la 16 octombrie curent a restanţelor semnalate şi executarea integrală a caietelor de sarcini convenite în contextul realizării PAUEM.
CCV
Daniele Mancini, Ambasador al Italiei în Moldova, a comunicat că ţara sa a decis să se alăture, din 1 ianuarie 2008, Centrului Comun de Vize (CCV) din incinta Ambasadei Ungariei la Chişinău.
Cooperare bilaterală
Republica Moldova – România
Relaţiile dintre Moldova şi România s-au redus în perioada de referinţă la incidente pentru care nu există explicaţii plauzibile. Unor delegaţii de funcţionari români, invitate să ia parte la festivităţile prilejuite de Hramul mun. Chişinău, le-a fost refuzată intrarea, la 12 octombrie, pe teritoriul Moldovei. Grănicerii moldoveni au invocat pentru a-şi justifica refuzul lipsa invitaţiilor în original.
În reacţie, Adrian Cioroianu, ministrul de Externe al României, a adus la cunoştinţa Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE, reunit pe 15 octombrie, la Luxemburg, incidentul produs la punctul de frontieră Leuşeni. Problema a fost ridicată în contextul examinării poziţiei comune a UE pentru al VIII-lea Comitet de Cooperare UE-Moldova, care va avea loc la 25 octombrie a.c.
Amintim că potrivit reglementărilor existente, începînd cu 1 ianuarie 2007, cetăţenii UE pot intra pe teritoriul R. Moldova fără vize şi alte documente care ar justifica aflarea lor pe teritoriul Moldovei.
Republica Moldova – Rusia
În cadrul summit-ului şefilor de stat din CSI, Preşedintele moldovean Vladimir Voronin s-a întîlnit cu omologul său rus Vladimir Putin. Preşedinţii au discutat pe marginea relaţiilor economice bilaterale, în special problema reluării exportului de vinuri în Federaţia Rusă, şi chestiuni legate de reglementarea transnistreană.
La puţin timp de la summit-ul CSI din Duşanbe, Agenţia "Moldova-vin" a anunţat că producători din Moldova "au reluat" exporturile de vinuri în Federaţia Rusă. Nicolae Casîm, director al Centrului naţional de evidenţă a circulaţiei alcoolului, a precizat pentru "BASA-press" că întreprinderile Vismos şi DK-Intertrade au procurat deja mărci comerciale pentru exportul de vin în Rusia, în timp ce Migdal-P, Călăraşi-Divin şi Lion-Gri au depus cereri pentru eliberarea mărcilor.
Cooperare multilaterală
Republica Moldova – Consiliul Europei
Sesiunea APCE
În perioada de referinţă, a avut loc sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Delegaţia parlamentarilor moldoveni la sesiunea forului de la Strasbourg a fost condusă de preşedintele Parlamentului Marian Lupu.
În cadrul sesiunii APCE a fost aprobat Raportul privind onorarea obligaţiunilor şi angajamentelor Moldovei faţă de Consiliul Europei (CoE). Acesta arată că de la adoptarea ultimului raport de monitorizare în 2005, Moldova a avansat semnificativ pe calea reformelor democratice şi că pînă în prezent Moldova a semnat 63 de Convenţii ale CoE. Totodată, Raportul subliniază că îmbunătăţiri suplimentare trebuiesc aduse legislaţiei privind justiţia, procuratura, partidele politice, autoadministrarea locală, precum şi legislaţiei şi practicilor electorale.
Oficiali ai CoE au dat de înţeles că în cazul în care Moldova va continua să înregistreze progrese importante, ar putea fi examinată posibilitatea trecerii de la etapa de monitorizare la cea de postmonitorizare a Moldovei.
Decizii ale CEDO
În perioada vizată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat trei hotărîri împotriva Moldovei, în cauzele: Clionov c. Moldovei, Grivneac c. Moldovei şi Curăraru c. Moldovei. În toate aceste cauze CEDO a constatat încălcarea drepturilor la un proces echitabil şi la protecţia proprietăţii.
În prima cauză Moldova a fost obligată să plătească reclamantului 300 euro cu titlu de daune materiale şi 2700 euro cu titlu de daune morale. În cea de-a doua Guvernul Moldovei a fost obligat să acorde reclamantului 1500 euro cu titlu de daune morale, iar în cea de-a treia autorităţile moldovene au fost obligate să plătească reclamanţilor 4000 euro cu titlu de daune morale şi 70 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.
Republica Moldova – CSI
Preşedintele Vladimir Voronin a participat la summit-ul şefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente (CSI), din Duşanbe, Tadjikistan. În cadrul lucrărilor summit-ului, Moldova a semnat, cu anumite rezerve, decizia cu privire la Concepţia dezvoltării CSI şi Planul acţiunilor de bază privind implementarea acesteia. Cu rezerve au fost semnate şi Programul interstatal al măsurilor comune de combatere a criminalităţii pentru 2008–2010; Programul de colaborare a statelor-membre ale CSI în domeniul combaterii circulaţiei ilicite a substanţelor narcotice şi psihotrope şi a precursorilor pentru 2008–2010; Programul de colaborare a statelor-membre ale CSI în combaterea terorismului şi altor manifestări violente de extremism pentru 2008–2010.
Pe lîngă acestea, Moldova a subscris "Declaraţiei cu privire la pregătirea pentru sărbătorirea celei de-a 65-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei"; Declaraţiei Consiliului Asociaţiei Internaţionale a Academiilor de Ştiinţe şi Hotărîrii cu privire la elaborarea propunerilor privind cooperarea în domeniul politicii coordonate de transport a statelor-membre ale CSI.
Moldova a acceptat şi numirea lui Serghei Lebedev în funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv, Secretar Executiv al CSI.
Studii, analize, comentarii
Iniţiativele Preşedintelui Voronin în vederea reglementării transnistrene
Igor Boţan, 15 octombrie 2007
Două interviuri oferite de către Preşedintele Vladimir Voronin la 4 şi 10 octombrie 2007 ziarelor moscovite "Komsomolskaya Pravda" (ediţia din Republica Moldova) şi, respectiv, "Izvestia" marchează o abordare cu elemente de noutate a problemelor legate de soluţionarea conflictului transnistrean
| »»» |
Restricţiile pentru deţinerea dublei cetăţenii: grijă pentru interesele publice ori frică faţă de propriii cetăţeni
Sergiu Grosu, 15 octombrie 2007
La 4 octombrie 2007, după dezbateri îndelungate şi contradictorii, majoritatea parlamentară a adoptat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, scopul căruia rezidă în "introducerea restricţiilor deţinerii de către cetăţenii Republicii Moldova a cetăţeniei altor state în perioada deţinerii unor funcţii publice"
| »»» |
|
 |





|