Despre noi |  |






Alegeri |  |






Societate civilă |  |




Puncte de vedere |  |





Informaţie utilă |  |



|  |
Guvernare şi democraţie în Moldova

e-journal, an. VI, nr. 120, 16–30 iunie 2008
Activitatea instituţiilor publice
Politici economice
Transnistria
Relaţii externe
Studii, analize, comentarii
Activitatea instituţiilor publice
Parlament
1.1. Acte legislative
Legea cu privire la ipotecă. Legea stabileşte principiile şi regulile care reglementează piaţa ipotecară primară, privind raporturile juridice ce apar în procesul şi în legătură cu apariţia, valabilitatea şi încetarea ipotecii, exercitarea drepturilor de ipotecă, precum şi protecţia drepturilor participanţilor la raporturile juridice de ipotecă. Capitole aparte reglementează: contractul de ipotecă; înregistrarea şi protejarea integrităţii obiectului ipotecii; executarea dreptului de ipotecă; protecţia drepturilor debitorilor în tranzacţiile cu consumatorii; supravegherea în domeniu etc.
Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (din sfera protecţiei datelor personale). Sînt reglementate aspectele vizînd numirea şi eliberarea din funcţie a conducerii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, determinarea statutului şi funcţionarea Centrului.
Legea pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la activitatea editorială. Se introduc restricţii la editarea literaturii "care conţine contestarea şi defăimarea statului şi a poporului, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenţă publică, precum şi alte manifestări ce atentează la regimul constituţional". Se mai stabileşte că listele lucrărilor propuse pentru editare din contul mijloacelor bugetului de stat se elaborează de către Ministerul Culturii şi Turismului în baza propunerilor editurilor de stat din subordine, coordonate cu Ministerul Educaţiei şi Tineretului, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi se aprobă de către Comisia parlamentară pentru cultură, ştiinţă, învăţămînt, tineret, sport şi mijloace de informare.
Notă ADEPT: Editorii nu au fost consultaţi la elaborarea modificărilor în lege şi s-au expus împotriva modificărilor, considerînd că astfel se va introduce cenzurarea lucrărilor şi va fi afectat dreptul la liberă exprimare a opiniilor.
Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (competenţa CCCEC). Modificările au limitat drepturile Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) de efectuare a controalelor fiscale, care vor putea fi desfăşurate pe viitor numai în cadrul urmăririi penale. De asemenea, din competenţa CCCEC a fot exclusă urmărirea silită a datoriilor fiscale, de care se va ocupa exclusiv Serviciul Fiscal de Stat.
Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative (combaterea terorismului). Modificările sînt necesare în scopul implementării celor 12 instrumente universale în domeniul combaterii terorismului, a rezoluţiilor pertinente ale Consiliului de Securitate al ONU, precum şi în vederea ratificării de către Republica Moldova a Convenţiei internaţionale privind suprimarea actelor terorismului nuclear şi Convenţiei Consiliului Europei cu privire la prevenirea terorismului, adoptate în anul 2005. Documentul prevede şi transferarea funcţiilor de urmărire penală în cazurile de finanţare a terorismului de la Ministerul Afacerilor Interne la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, ceea ce va contribui la urgentarea transmiterii informaţiilor şi documentelor privind tranzacţiile suspecte de finanţare a terorismului, va favoriza specializarea ofiţerilor de urmărire penală şi va evita dublarea competenţelor autorităţilor publice.
Legea pentru ratificarea Protocolului III adiţional la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949
privind adoptarea emblemei distinctive suplimentare. Protocolul prevede introducerea unui nou semn "cristalul roşu", care va avea acelaşi statut ca şi crucea roşie şi semiluna roşie.
Proiectul legii pentru modificarea şi completarea articolului 35 din Legea privind sistemul bugetar şi procesul bugetar. Scopul modificărilor constă în atribuirea responsabilităţii de executare a hotărîrilor judecătoreşti către autorităţile locale nemijlocit vizate. Astfel, se propune ca "documentele executorii ce ţin de dezafectarea incontestabilă a mijloacelor băneşti nemijlocit de la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale se prezintă de către organul de executare spre executare autorităţilor executive locale, iar cele ce ţin de dezafectarea incontestabilă a mijloacelor băneşti ale instituţiilor finanţate de la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale se prezintă de către organul de executare spre executare autorităţilor executive locale, care, în comun cu instituţiile publice respective din subordine, sînt responsabile de prezentarea în unităţile teritoriale ale Trezoreriei de Stat a documentelor de plată pentru achitarea sumei adjudecate conform acestor documente din contul mijloacelor proprii. În cazul neexecutării documentului executoriu în termen de cel mult şase luni, de la data înaintării propunerii de executare benevolă, organul de executare, încasează incontestabil din contul debitorului suma adjudecată.". Elaborarea proiectului se datorează faptului, că autorităţile administraţiei publice centrale şi locale nu înaintează documente de plată pentru achitarea sumei adjudecate prin hotărîri judecătoreşti definitive şi organul de executare nu mai are careva pîrghii de constrîngere a debitorului în vederea executării hotărîrii judecătoreşti definitive. Nerespectarea acestor cerinţe legale de către autorităţile publice centrale şi locale generează multiple adresări din partea creditorilor respectivi către CEDO (conform unei analize a cauzelor de condamnare la CEDO, peste 40 la sută sînt pentru neexecutarea hotărîrilor judecătoreşti definitive sau pentru executarea tardivă a acestora).
Proiectul legii cu privire la Aeroportul Internaţional Liber "Mărculeşti". Se propune ca aeroportul să asigure transporturi aeriene, servicii aeronautice, producere industrială şi să desfăşoare activitate comercială externă. Statutul va fi similar unei zone economice libere.
Proiectul legi privind protecţia animalelor. Se propune definirea şi sancţionarea comportamentului crud faţă de animale.
Proiectul legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Se propune introducerea răspunderii contravenţionale sau penale pentru proiectarea, producerea, deţinerea şi utilizarea ilegală a mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei, încălcarea regulilor de import, export, proiectare, producere sau comercializare a acestor mijloace. Clasificatorul mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei, regulamentul cu privire la importul, exportul, proiectarea, producerea şi comercializarea unor astfel de mijloace se va aproba de Guvern. Totodată, se va interzice utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei de către persoanele fizice şi juridice neîmputernicite cu aceasta (alte organe şi instituţii decît cele care desfăşoară activitate operativă de investigaţii.
1.2. Control parlamentar. Declaraţii
Audieri. Moţiuni
Fracţiunea PCRM a refuzat: – audierea Guvernului pe marginea mersului celor trei mari reforme de liberalizare a economiei: amnistia fiscală, amnistia capitalurilor şi cota "0" la impozitul pe venitul reinvestit; – audierea Guvernatorului Bănci Naţionale a Moldovei în problema cursului valutar şi a repercusiunilor pe care le are asupra populaţiei întărirea artificială a valutei naţionale; – audierea Procurorului general pe marginea declaraţiilor Preşedintelui RM făcute la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, referitor la deposedarea ilegală de acţiuni a unor acţionari ai băncii comerciale Moldova-Agroindbank.
Planul de Acţiuni RM-UE
Conform Raportului prezentat de MAEIE, bilanţul realizărilor obţinute pe parcursul a 3 ani de implementare a Planului de Acţiuni "a depăşit aşteptările, fiind înregistrate progrese în multiple domenii, în unele cazuri realizate pentru prima dată în Moldova, şi care au devenit exemple de succes pentru a fi preluate de UE şi în alte regiuni". Printre progrese au fost notate: atingerea unui nivel înalt al dialogului politic; intrarea în vigoare a acordurilor de facilitare a vizelor şi de readmisie; deschiderea la Chişinău a Centrului Comun de vize; oferirea Preferinţelor Comerciale Autonome; acordarea accesului pentru Moldova la un şir de programe comunitare în diverse domenii precum educaţie, ştiinţă, transport, justiţie, economie, finanţe etc. Guvernul Moldovei discută pentru demararea negocierilor cu obiectivul obţinerii accesului RM la cele 4 libertăţi ale UE: circulaţia persoanelor, bunurilor, serviciilor şi a capitalului.
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) a informat deputaţii despre achiziţionarea producţiei agricole în 2008 şi cu privire la acordarea de ajutoare umanitare sub formă de grîu S.A "Franzeluţa" şi "Combinatului de Panificaţie" din Bălţi. Conform informaţiilor prezentate, de pe suprafaţa totală a culturilor cerealiere şi leguminoase de prima grupă (533,2 mii de hectare) se aşteaptă o roadă globală de circa 1490 mii de tone (în medie de 28 chintale la hectar), iar roada globală a grîului de toamnă va fi la nivelul de aproximativ 1200 mii de tone. Pentru a preîntîmpina o eventuală majorare a preţurilor la pîine, s-a decis suportul SA "Franzeluţa" cu 9 mii tone de grîu alimentar şi a Combinatului de panificaţie din Bălţi – cu 2 mii tone. La circa 80 de agenţi economici care se ocupă cu producerea pîinii li s-a eliberat peste 11 mii tone de grîu alimentar din rezerva de stat, ca credit tehnic. Reprezentantul MAIA nu a răspuns adecvat referitor la temeiurile alocării ajutorului umanitar unor agenţi economici care trebuie să obţină profit din activitatea lor.
Ministerul Afacerilor Interne a răspuns unei interpelări privind reglementarea problemei înmatriculării unităţilor de transport auto, introduse şi înregistrate în regiunea transnistreană. Conform informaţiilor prezentate, proiectul Legii cu privire la documentarea unor categorii de autovehicule şi a Regulamentului provizoriu privind modalitatea de vămuire, înmatriculare şi admitere în trafic rutier pe teritoriul Republicii Moldova a unor categorii de autovehicule, au fost elaborate şi expediate Guvernului, însă datorită "sensibilităţii problemei", decizia finală va trebui asumată de către Parlament.
Întrebări. Interpelări
Răspunzînd unei interpelări a deputatului PCRM Irina Vlah, Ministerul Administraţiei Publice Locale (MAPL) a calificat drept "ilegală" alegerea în funcţia de preşedinte al Adunării Populare din Găgăuzia a deputatului Serghei Cernev, pe motiv ca 12 din 18 deputaţi care l-au votat se aflau în stare de incompatibilitate, deţinînd alte funcţii publice (primari, consilieri angajaţi ai comitetului executiv al UTA Găgăuzia). Reprezentantul MAPL nu a precizat dacă ilegalitatea a fost constatată şi în cazul votării candidatului PCRM la respectiva funcţie, cu doar cîteva zile înainte de alegerea lui Cernev. De asemenea, a fost omis detaliul că Legea nr.344/23.12.94 privind statutul juridic special al Găgăuziei stabileşte, în art.9, că doar funcţia de deputat "salarizat" în Adunarea Populară a Găgăuziei este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite în alte autorităţi locale, iar deputaţii care au votat pentru Cernev nu deţineau funcţii remunerate în Adunarea Populară.
Procuratura Generală a informat despre continuarea anchetei privind utilizatorii de Internet care au plasat pe anumite forumuri electronice mesaje dure la adresa exponenţilor autorităţilor. Procuratura investighează dacă aceste persoane tinere nu fac parte dintr-o structură radicală sau nu sînt susţinuţi de grupuri extremiste care au intenţia de a le "zomba" valorile. Într-un alt răspuns, Procuratura generală a confirmat că tablourile promise de Vladimir Voronin noului preşedinte rus Dmitrii Medvedev reprezintă nişte falsuri şi nu reprezintă nici o valoare artistică.
Deputatul PPCD Valentina Şerpul a solicitat Consiliului ?oordonator al Audiovizualului şi Procuraturii Generale să examineze situaţia descrisă într-o publicaţie, referitor la activitatea operatorilor de televiziune prin cablu, care nu ar achita în buget taxe şi alte plăţi prevăzute de legislaţie.
Deputatul PCRM Nicolai Guţul a solicitat Primului-ministru să oblige conducerea Biroului relaţii interetnice să amîne totalizarea rezultatelor concursurilor organizate cu ocazia zilelor culturii şi scrisului slav.
Deputatul PCRM Irina Vlah a cerut Ministerului Administraţiei publice locale să verifice compatibilitatea funcţiilor deputaţilor din Adunarea Populară a Găgăuziei.
Deputatul PDM Valentina Stratan a cerut Ministerului Afacerilor Interne să argumenteze modificările efectuate în Regulamentul circulaţiei rutiere, referitor la interzicerea exploatării autovehiculelor cu parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din faţă umbrite. Conform deputatului, există standarde în vigoare ce permit utilizarea autovehiculelor şi conducătorii auto obţin cîştig în instanţă, dacă poliţia aplică sancţiuni.
Deputatul AMN Gheorghe Susarenco a cerut Procurorului general şi Directorului CCCEC să prezinte informaţii despre existenţa dosarelor penale intentate împotriva unor judecători pe care Preşedintele RM, în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate, i-a nominalizat ca fiind implicaţi în activităţi criminale şi dacă astfel nu a fost încălcată prezumţia nevinovăţiei.
Deputatul Ivan Banari solicită Guvernului informaţii referitoare la rezultatele implementării strategiei de promovare a exportului, care nu se implementează adecvat.
Deputatul Vladimir Filat a solicitat Ministerului Justiţiei să prezinte informaţii despre măsurile întreprinse în scopul neadmiterii condamnării Republicii Moldova la CEDO pentru introducerea restricţiilor la ocuparea funcţiilor publice de către persoanele care deţin mai mulţi cetăţenii.
Deputatul PNL Vitalia Pavlicenco a cerut Ministerului Educaţiei şi Tineretului explicaţii privind "transformarea unei tabere de odihnă a copiilor din raionul Floreşti într-o tabără a detaşamentelor de pioneri".
Declaraţii
Fracţiunea AMN a prezentat o declaraţie prin care a acuzat fracţiunea majoritară de abuzuri şi fărădelegi, invocînd în special excluderea de pe ordinea de zi a parlamentului a proiectului moţiunii "Stop genocidul comunist împotriva ţăranilor". AMN consideră că preşedintele şedinţei a procedat neregulamentar iar conducerea legislativului încalcă prevederile Regulamentului, care obligă la examinarea publică a moţiunilor şi stabileşte procedura ce trebuie urmată în acest sens.
Deputatul PNL Vitalia Pavlicenco a declarat că Republica Moldova intră într-o stare de instabilitate, drept dovadă fiind protestele vînzătorilor de carne, ale bătrînilor, acţiunile de reprimare a tinerilor care îşi expun opinia pe forumurile din Internet etc.
Deputatul AMN Valeriu Cosarciuc a declarat că ţăranii trecuţi acum o săptămînă în Parlament de deputaţii de opoziţie, pentru a asista la examinarea unor propuneri ale AMN de îmbunătăţire a situaţiei din agricultură, sînt persecutaţi de organele de drept şi de control, li se trimit controale, sînt invitaţi la organele de drept sub diferite pretexte etc.
Guvern
2.1. Numiri. Demisii
Ion Apostol este numit în funcţia de viceministru al ecologiei şi resurselor naturale.
2.2. Hotărîri
Hotărîrea privind salarizarea personalului Instituţiei publice "Enciclopedia Moldovei". Salarizarea personalului instituţiei se va efectua similar salarizării angajaţilor organizaţiilor de drept public din sfera ştiinţei şi inovării, dar cu aplicarea unui spor lunar pentru complexitate şi importanţă, în mărime de 1,5 salarii de funcţie.
Hotărîrea privind acordarea compensaţilor unice familiilor tinere. Familiile, membrii cărora au mai puţin de 30 de ani şi activează în sectorul bugetar vor primi compensaţii unice pentru construcţia locuinţei (30–50 mii lei, în dependenţă de numărul copiilor). Potrivit estimărilor prealabile, circa 4700 de familii tinere se pot califica pentru susţinerea de stat în cadrul programului, iar pentru anul 2008 sînt necesari circa 100 milioane de lei.
Hotărîri pentru aprobarea unor proiecte de acte legislative:
- privind prevenirea şi combaterea infracţiunilor săvîrşite prin intermediul sistemelor informaţionale;
- pentru modificarea şi completarea legii privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni (majorarea alocaţiilor acordate persoanelor care îngrijesc invalizi la domiciliu şi pentru invalizii din copilărie de gradul III).
Hotărîri pentru aprobarea unor planuri, concepţii, strategii:
- Concepţia Sistemului Informaţional Integrat al Serviciului de Grăniceri;
- Planul de acţiuni pentru consolidarea managementului migraţiei şi al sistemului de azil din Republica Moldova pe anii 2008–2009;
- Planul de măsuri pentru modernizarea şi eficientizarea protecţiei fizice a obiectivelor de importanţă vitală şi a celor ce prezintă pericol sporit contra unor eventuale atacuri teroriste pe anii 2008–2010.
2.3. Şedinţe. Decizii. Declaraţii
Întîlnire cu membrii Asociaţiei Băncilor
Prim-ministrul Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu membrii Asociaţiei Băncilor din Moldova, împreună cu care a examinat realizarea Strategiei de dezvoltare a sectorului financiar-bancar pînă în anul 2010, a acţiunilor convenite la ultima întîlnire în acest format din martie şi evoluţiile actuale de pe piaţa financiară. Întîlnirea se înscrie în seria de consultări cu comunitatea de afaceri
Preşedintele Asociaţiei Băncilor a relatat despre implementarea celor 10 puncte convenite la ultima întrevedere cu Consiliul coordonator pentru monitorizarea pieţei financiare, condus de Prim-ministru şi a expus o serie de noi doleanţe ale comunităţii bancare: – introducerea documentelor tipizate de strictă evidenţă; – întărirea securităţii caselor de schimb valutar şi modificarea legii privind combaterea spălării banilor. În cadrul şedinţei s-a decis actualizarea Planului de acţiuni pentru realizarea Strategiei de dezvoltare a sectorului financiar-bancar şi includerea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare în componenţa Consiliului coordonator pentru monitorizarea pieţei financiare.
Raportul privind implementarea în 2007 a Strategiei de susţinere a dezvoltării comerţului interior pe anii 2007–2009. Ministrul Economiei şi Comerţului a menţionat că în anul 2007 în structura comerţului interior o cotă de 60 la sută i-a revenit comerţului organizat şi 40 la sută – celui neorganizat, s-a modificat structura comerţului cu mărfuri alimentare şi nealimentare, fiind înregistrată o îmbunătăţire calitativă a structurii volumului total de vînzări cu amănuntul. Repartizarea comerţului pe regiuni nu a suferit prea mari schimbări, comparativ cu anul 2005. Astfel, 60% din comerţul cu amănuntul este concentrat în municipiul Chişinău, 8 % – la Bălţi, 11,4% – în raioanele de nord, 14,4 % – la centrul ţării, 6 % – la sud şi circa 3 % – în unitatea teritorială autonomă Găgăuzia. Premierul a calificat drept succes primul an al implementării Strategiei, majoritatea acţiunilor prevăzute în cadrul acesteia fiind realizate. Totodată Prim-ministrul a precizat că problemele care au apărut referitor la patentele de întreprinzător şi speculaţiile în jurul modificării regimului de activitate în bază de patentă şi cele legate de preţurile la unele produse, demonstrează că eforturile Guvernului în acest sens trebuie intensificate. Zinaida Greceanîi a precizat că în viitorul cel mai apropiat Guvernul se va concentra asupra eliminării riscurilor ce ţin de înţelegerile de cartel, asupra asigurării competitivităţii, în special în domeniul preţurilor şi al calităţii.
Şedinţa Comisiei de raportare internaţională
La şedinţa Comisiei pentru elaborarea rapoartelor privind implementarea convenţiilor internaţionale a fost examinată situaţia curentă privind elaborarea rapoartelor periodice la nivel naţional, precum şi implementarea recomandărilor Comitetelor specializate ONU la capitolul eficientizării mecanismului de implementare a convenţiilor internaţionale de către Republica Moldova. Comisia Naţională a aprobat: – cel de-al doilea Raport Periodic asupra implementării Pactului internaţional ONU cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale; Planul de Acţiuni pentru realizarea recomandărilor Comitetului specializat ONU pe marginea celui de-al doilea (comasat cu al treilea) Raport Periodic al Republicii Moldova asupra Convenţiei Internaţionale ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare faţă de femei. A fost audiată informaţia Biroului Relaţii Interetnice, privind rezultatele susţinerii în cadrul sesiunii a 72-a a Comitetului specializat ONU a Raportului periodic al RM asupra implementării Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială
Campania de recoltare
Premierul Zinaida Greceanîi a discutat cu preşedinţii de raioane acţiunile ce se impun în vederea efectuării la nivel înalt a campaniei de recoltare a cerealelor de grupa I, precum şi alte aspecte ale colaborării între administraţia publică centrală şi locală. În cadrul discuţiilor, Premierul a evidenţiat importanţa consolidării tuturor factorilor de decizie prin menţinerea unui dialog constructiv şi a menţionat oportunitatea determinării unor priorităţi bine definite în acţiuni, inclusiv în implementarea proiectelor investiţionale de infrastructură.
Şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale
Le şedinţă Prim-ministrul s-a arătat îngrijorată de numărul mare de incendii ce au avut loc în anul curent, în urma cărora au decedat 107 persoane. În opinia Zinaidei Greceanîi, autorităţile publice centrale trebuie să-şi intensifice colaborarea cu comisiile teritoriale pentru situaţii excepţionale în vederea prevenirii incendiilor în perioada de recoltare a cerealelor. Totodată, Serviciului protecţie civilă şi situaţii excepţionale şi Ministerului Administraţiei Publice Locale le-au fost aplicate avertizări, cerînduli-se prezentarea în termen de 10 zile a unui plan de acţiuni pentru eficientizarea cooperării în prevenirea situaţiilor excepţionale.
Preşedinţie
3.1. Decrete
Distincţia "Ordinul de Onoare" a fost conferită:
- lui Sergei Pirojkov, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova;
- lui Oleg Babenco, rector al Universităţii Slavone;
Medalia "Meritul Civic" a fost conferită unor angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene:
- Tatiana Boţorovschi, şef al Direcţiei relaţii economice cu Uniunea Europeană a Departamentului integrare europeană;
- Dumitru Ţîra, şef al Direcţiei cooperare regională a Departamentului integrare europeană.
Ordinul "Gloria Muncii" este conferit lui Alexandr Bilinchis, preşedinte al Congresului Evreiesc din Moldova.
Prin decret prezindenţial, Natalia Catrinescu, şef al Direcţiei pentru coordonarea asistenţei politice şi externe din cadrul Aparatului Guvernului RM, este desemnată în funcţia de secretar al Comisiei Naţionale pentru Integrarea Europeană.
Preşedintele RM a emis un decret privind instituirea medaliei "Pentru Excelenţă". Conform Regulamentului aprobat, medalia poate fi acordată, anual, absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt superior acreditate, care şi-au încheiat studiile cu media generală nu mai mică de 9 puncte. Medalia a fost deja conferită la 26 de studenţi în instituţii de învăţămînt superior.
3.2. Şedinţe. Decizii. Declaraţii
Planuri pentru aviaţia uşoară
Vladimir Voronin a prezidat o şedinţă de lucru privind perspectivele de dezvoltare a aviaţiei uşoare, în cursul căreia s-a referit la oportunitatea elaborării unui plan special, care să conţină măsuri concrete de extindere a capacităţilor sectorului în cauză. Şeful statului a accentuat utilitatea aviaţiei uşoare pentru serviciul de grăniceri, serviciul situaţii excepţionale, aviaţia sanitară etc. Voronin a evidenţiat şi necesitatea asigurării unei dezvoltări mai rapide a infrastructurii terestre, inclusiv a pistelor de decolare-aterizare pentru aparatele de zbor uşoare, subliniind rolul important al acesteia în asigurarea unei infrastructuri moderne pentru business, administraţia de stat, sport şi odihnă.
Insatisfacţii privind situaţia jocurilor de noroc
Preşedintele Republicii Moldova a convocat o şedinţă cu participarea factorilor de decizie din cadrul Guvernului, în cursul căreia a fost discutată situaţia creată în domeniul jocurilor de noroc. Şeful statului a menţionat că sfera jocurilor de noroc, pînă în prezent, a cunoscut o dezvoltare nesatisfăcătoare: sălile şi terenurile jocurilor de noroc apar în mod haotic; organizarea proceselor în cadrul întreprinderile respective nu este calitativă şi acestea nu devin centre de dezvoltare a infrastructurii; businessul jocurilor de noroc nu este legat în nici un fel de turismul din ţara noastră. Voronin a propus formarea unui grup de lucru, care să efectueze o analiză a cadrului legislativ ce reglementează sfera dată şi în baza experienţei avansate a industriilor jocurilor de noroc din ţările dezvoltate, să elaboreze un program de optimizare a procesului de autorizare, organizare şi desfăşurare a jocurilor de noroc în ţara noastră.
Îngrijorări privind păstrarea secretului comercial şi bancar
Conform unui comunicat oficial al Preşedinţiei, la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate din 16 iunie 2008, au fost examinate cazuri de falsificare şi abuzuri comise de către un grup de persoane, constituit din avocaţi, factori de decizie din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei şi al sistemului judecătoresc, care aplicînd scheme frauduloase, au contribuit la deposedarea unor acţionari ai B.C. "Moldova Agroindbank" de valori mobiliare în sumă totală de 8 milioane lei. Conform informaţiilor prezentate, s-a iniţiat crearea artificială a unor contracte de datorii între unii acţionari ai B.C. "Moldova Agroindbank" şi persoane racolate în acest scop, cu adresarea ulterioară în instanţele de judecată privind deposedarea acţionarilor legitimi ai Băncii de acţiunile deţinute. Toate litigiile au fost examinate la judecătoria sectorului Rîşcani al capitalei, foştii acţionari nefiind informaţi despre pretenţiile privind drepturile la bunurile mobiliare pe care le deţin. Preşedintele RM a menţionat că faptul creării schemei frauduloase pentru deposedarea acţionarilor atestă existenţa unor condiţii îngrijorătoare ce ar permite iniţierea unor atare ilegalităţi şi în raport cu alte bănci comerciale, precum şi promovarea unor acţiuni similare pe piaţa financiară a ţării. Consiliul Suprem de Securitate a decis crearea de către Procuratura Generală, Banca Naţională a unui grup de lucru pentru sintetizarea şi expertizarea legislaţiei bancare şi privind secretul comercial, care va elabora propuneri privind perfecţionarea legislaţiei naţionale în domeniu. Curtea Supremă de Justiţie urmează să analizeze şi generalizeze practica judiciară la examinarea litigiilor legate de drepturile de proprietate, BNM va înăspri şi eficientiza politicile de selectare şi de promovare, iar Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei va urgenta urmărirea penală dosarele intentate.
Notă ADEPT: Declaraţiile făcute la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate afectează principiul prezumţiei nevinovăţiei, motiv pentru care deputaţii în Parlament au interpelat Procuratura generală şi au cerut informaţii despre intentarea dosarelor penale împotriva judecătorilor vizaţi.
Combaterea traficului de fiinţe umane
La şedinţa Consiliului Suprem de Securitate din 30 iunie 2008 Membrii Consiliului Suprem de Securitate a fost analizată activitatea Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) din cadrul MAI, care a fost apreciată drept nesatisfăcătoare. Datele prezentate atestă lacune în funcţionarea CCTP, implicarea şi protecţia din partea Centrului a unor scheme criminale de transportare a cetăţenilor moldoveni la muncă în străinătate. Se afrimă că unii colaboratori ai CCTP ar acordat, contra unor retribuţii băneşti, diverse "servicii" traficanţilor de persoane: neintentarea sau clasarea dosarelor penale, muşamalizarea probelor etc. Preşdintele RM a cerut reducerea cu 50 la sută a angajaţilor ??TP, atestarea colaboratorilor rămaşi şi adoptarea în mod operativ a unui complex de măsuri care s-ar solda cu rezultate concrete în combaterea traficului de persoane.
Notă ADEPT: Reacţia Preşedintelui ţării survine la puţin timp după prezentarea Raportului Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane (www.state.gov), în care: – Moldova este menţionată ca ţară-izvor de persoane traficate; eforturile autorităţilor de combatere a fenomenului sînt apreciate ca puţin eficiente; – resursele bugetare alocate sînt prea mici; – atitudinea autorităţilor centrale este indulgentă, acestea bazîndu-se mai mult pe activitatea organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale, fără a-şi asuma conducerea luptei anti-trafic etc. Anume în acest raport al SUA se menţionează că Centrul specializat al MAI ar fi diminuat numărul cazurilor anchetate, dar aceasta s-ar fi întimplat şi din cauza implicării unor funcţionari de stat sus-puşi.
Preocupări pentru dezvoltarea întreprinderilor cerealiere
Şeful statului a efectuat o vizită de lucru la "Combinatul de Produse Cerealiere din Chişinău", în cadrul căreia s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii în cauză şi cu gradul de pregătire a acesteia pentru noul sezon de producere. Vladimir Voronin a remarcat faptul că s-a reuşit transpunerea în viaţă a deciziilor adoptate în cursul şedinţei desfăşurate acum opt luni la Preşedinţie în problema protecţiei patrimoniului statului din cadrul întreprinderilor de importanţă strategică din ţară. Concomitent, a fost subliniată necesitatea urgentării procesului de soluţionare definitivă a problemelor valorificării patrimoniului neutilizat, stingerii datoriilor istorice şi retehnologizării procesului de producere. O comisie guvernamentală specială va elabora un plan de măsuri de modernizare şi dezvoltarea dinamică continuă a "Combinatului de Produse Cerealiere din Chişinău".
Întrevedere cu Eduard Muşuc
Întrevederea cu nou alesul preşedinte al consiliului municipal Chişinău a avut loc la iniţiativa şefului statului, în cadrul ei fiind abordate aspecte vizînd ultimele evoluţii din cadrul Consiliului Municipal şi posibilităţile de eficientizare a activităţii acestuia. Au fost discutate şi chestiuni de actualitate ce ţin de funcţionarea gospodăriei comunale, probleme primordiale din activitatea capitalei, pentru soluţionarea cărora se impun acţiuni conjugate ale autorităţilor centrale şi ale Consiliului Municipal.
Şedinţa Comisiei Naţionale pentru Integrarea Europeană
La şedinţa Comisiei, Prim-ministrul a prezentat darea de seamă privind implementarea Planului de priorităţi pentru integrarea europeană pe anul 2008, iar ministrul afacerilor externe şi integrării europene – o informare vizînd evoluţiile de ultimă oră în relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Preşedintele Republicii Moldova a făcut public Proiectul privind poziţia Republicii Moldova vizavi de conţinutul noului acord cu Uniunea Europeană, conţinînd 5 momente esenţiale: – obţinerea de către Moldova a regimului de comerţ liber profund cu Uniunea Europeană; – obţinerea regimului de vize liber cu Uniunea Europeană; – perspectiva obţinerii de către Republica Moldova a calităţii de membru al UE; – denumirea noului acord şi termenul începerii negocierilor cu UE asupra conţinutului acestuia. Au fost decise şi modificări instituţionale, de competenţă: Aparatul Guvernului va fi responsabil de implementarea reformelor europene – partea privind integrarea europeană, iar Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene – de coordonarea politicii externe a Moldovei cu Uniunea Europeană, desfăşurarea negocierilor cu UE asupra noului acord. Potrivit deciziei adoptate anterior, Comisia Naţională pentru Integrare Europeană se va întruni cel puţin odată pe lună, şedinţele ei vor fi deschise pentru public şi ziarişti.
Politici economice
1. Inflaţia şi preţurile
Inflaţia a intrat în limita de "cod roşu"…
Potrivit unui clasament al agenţiei internaţionale de evaluare financiară Fitch IBCA cu privire la inflaţie Republica Moldova ocupă locul 14 printre statele cu cele mai vulnerabile economii emergente la şocurile inflaţioniste, dar are un grad de risc mai mic decît alte ţări europene, ca Letonia sau Lituania, România, Ucraina, Bulgaria. Jamaica ocupă prima poziţie în clasamentul celor mai vulnerabile state emergente, fiind urmată de Ucraina, Kazahstan şi Bulgaria, potrivit unui raport al Fitch, care analizează evoluţia economiilor emergente. Totuşi, Republica Moldova este mai vulnerabilă la şocurile emergente decît Estonia, Georgia, Unbgaria, Polonia. În total în top au fost incluse 73 de ţări.
Rata anuală a inflaţiei în Republica Moldova a înregistrat în luna mai a.c. cca 17%. Este cea mai înaltă inflaţie după decembrie 2000, cînd rata anualizată a fost de 18,4%. Economiştii anticipează că în luna iulie rata anuală a inflaţiei va trece peste 18%, cînd ar putea fi majorate tarifele la gazele naturale şi energia electrică. Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere că în lunile de vară de regulă se înregistrează deflaţie, în special la produsele alimentare. Totuşi, actuala expansiune a preţurilor la alimente, atît regională, cît şi internaţională, va impiedica reducerea preţurilor pe intern. După cinci luni rata inflaţiei este de 7,4%, iar Guvernul şi Banca Naţională deja şi-au anunţat revizuirea ţintei pentru 2008 de la 10 la 11,8–12%.
Fitch a majorat, în iunie 2007, prognoza perspectivei ratingurilor internaţional şi naţional pe termen lung al Moldovei de la "stabil" până la "pozitiv". Ratingurile pe termen lung ale Moldovei în valută străină şi naţională Issuer Default Ratings ("IDR") au fost stabilte la nivelul "B-" (B minus) şi "B", respectiv. Agenţia a confirmat ratingul pe termen scurt al valutei străine (Short-term foreign currency rating) la nivelul "B" şi "Pragul pe ţară" (Country Ceiling) la nivelul "B-" (B minus). Fitch Raiting a confirmat ratingul final al rambursării activelor (RR4) la euro-obligaţiuni.
2. Sectorul real
Economia încearcă să-şi revină…
Statistica oficială arată că în T1’2008 creşterea economică a fost de 4,3%, faţă de 7,3% pentru aceiaşi perioada similară a anului trecut, totuşi dacă tendinţele vor fi similare primului trimestru atingerea ţintei de 6% stabilite de Guvern va fi dificilă. PIB-ul a constituit, în ianuarie-martie 2008, în preţuri comparabile, peste 11,2 miliarde lei. Potrivit datelor BNS volumul producţiei s-a majorat, în primele trei luni, cu 6,2%, consumul intermediar cu 6,9%, iar impozitele nete pe produs şi import au crescut nesemnificativ – cu cca 1%. Unii experţi susţin că a scăzut ritmul de creştere a consumului final al gospodăriilor populaţiei, pînă la 5,5%. Avansul formării brute de capital a fost de 23,4%.
Guvernul proiectează pentru anul curent o creştere a PIB de 6%, după ce în anul 2007 creşterea economică a fost de 3,3%, faţă de 4,8% în anul 2006. Începând cu 2000, economia moldovenească a intrat pe un trend ascendent atingînd în anul 2005 cel mai mare avans de 7,5%, însă în anii următori ritmul de creştere a scăzut pe fondul unor şocuri venite din exterior şi a secetei. FMI prognozează o creştere de 6–7% în 2008, dar în condiţiile în care Republica Moldova va avea parte de o recoltă bogată şi se vor relua ritmurile de producţie din contul exportului producţiei viti-vinicole, se poate de aşteptat un avans şi mai mare.
3. Sectorul bancar
În pofida dobînzilor mari la depozite, sistemul şi-a încetinit creşterea…
Pentru perioada ianuarie-mai 2008, valoarea activelor totale ale sistemului bancar autohton a fost estimată la peste 35,4 miliarde lei (peste 3,6 miliarde USD) sau echivalentul a peste 60% din PIB-ul anului 2008, înregistrînd o creştere de cca 10,8%, faţă de 16,4% în aceeaşi perioadă a anului 2007. Potrivit datelor BNM, mijloacele băneşti în numerar ale băncilor comerciale s-au redus de la începutul anului cu cca 1,9%, pînă la 1,65 miliarde lei (faţă de creşterea de 23,8% din 2007), în particular datorită majorării ratei de bază a rezervelor obligatorii pentru mijloacelor atrase (de la 16 la 22%), din care cauză băncile comerciale au fost nevoite să reducă numerarul din casă. Potrivit estimărilor BNM, activele totale în valută străină, recalculate în lei, au constituit 19,3 miliarde lei şi au crescut cu peste 13%. Cota valutei străine în activele băncii a fost de 72,5% (+0,62 p.p.).
Chiar dacă dobînzile la depozite au crescut semnificativ, portofoliul de depozite al persoanelor fizice s-a majorat cu numai 16,2% (faţă de 18,2% în 2007). În primele cinci luni ale anului 2007, portofoliul persoanelor fizice a crescut cu 1,6 miliarde lei, în 2008 - cu 2,2 miliarde lei. Totuşi, de la începutul anului, suficienţa capitalului băncilor s-a diminuat (-0,62 p.p.), dar rămîne la un nivel ridicat, de 28,7%, faţă de norma de cel puţin 12%.
Totodată, statistica arată că populaţia şi companiile au depus, în luna mai, pe conturi de depozit în termen cu 474,2 milioane lei mai mult decît în luna precedentă, pe fondul creşterii ratei dobînzii la depozite. Volumul depozitelor atrase de la persoanele fizice a crescut cu 12,7%, iar volumul depozitelor persoanelor juridice cu 33,6%. La finele lunii mai 2008 soldul depozitelor în sistemul bancar a însumat cca 23,17 miliarde lei, majorîndu-se cu 497,6 milioane lei (2.2%) faţă de luna precedentă ca urmare a creşterii soldului depozitelor în monedă naţională cu 367,3 milioane lei (2.8%), precum şi a celui al depozitelor în valută străină cu 130,3 milioane lei (1.4%). Cca 52% din depozite sînt constituite pe o perioadă de la 3 pînă la 6 luni.
4. Piaţa muncii
Dinamica salariului mediu în ianuarie-mai 2008…
În ianuarie-mai 2008 salariul mediu lunar al unui lucrător din economia naţională a constituit 2370 lei (237 USD) şi a crescut faţă de perioada similară a anului precedent cu 27%,(salariul real a crescut cu 10%) . În sfera bugetară salariul mediu a constituit 1862 lei, în sectorul real al economiei – 2639 lei. Remunerarea medie a unui salariat în luna mai 2008 a fost de 2537 lei, cu 24% mai mult faţă de mai 2007. În sfera bugetară salariul mediu a constituit 2049 lei, iar în sectorul real – 2789 lei.
Creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în toate activităţile economice. Aceasta evoluţie a fost determinată de aplicarea hotărârilor de Guvern privind creşterile salariale din anul 2008 pentru funcţionarii publici, personalul din învăţămînt şi personalul contractual din unităţile sanitar-medicale. Creşteri ale salariului mediu net peste media pe economie s-au înregistrat în industrie, transport şi comunicaţii şi activităţi financiare, creşteri cuprinse între 20 şi 40%. Remunerarea medie a unui salariat din domeniul financiar, pe parcursul lunilor ianuarie-mai a.c., a constituit 5328 lei, din domeniile construcţiilor – 3149 lei, tranzacţiilor imobiliare – 3003 lei, industriei – 2842 lei, administraţiei publice – 2597 lei, sănătăţii şi asistenţei sociale – 2075 lei. În aceeaşi perioadă, salariul mediu lunar în agricultura şi silvicultura a fost de 1149 lei, piscicultură – 1251, iar în învăţămînt – de 1632 lei.
Transnistria
Competiţie între Ucraina şi Rusia pentru influenţă asupra Transnistriei?
În a doua jumătate a lunii iunie s-au produs cîteva evenimente care i-au făcut pe observatori să presupună intensificarea competiţiei dintre Ucraina şi Rusia pentru influenţa asupra regimului transnistrean. După refuzul Rusiei de a recunoaşte independenţa Transnistriei ca urmare a promisei extinderi a "precedentului Kosovo", liderii transnistreni au făcut un şir de declaraţii referitoare la necesitatea promovării unei politici externe "multivectoriale" care s-o înlocuiască pe cea orientată în exclusivitate spre Rusia. Cum existenţa şi supravieţuirea regimului separatist a depins dintotdeauna de bunăvoinţa Rusiei şi Ucrainei, politica externă "multivectorială" poate consta doar în oscilaţiile dintre Rusia şi Ucraina.
În acest sens, este curios că Ucraina a obţinut recent ceea ce nu a putut obţine anterior Rusia, deşi anume Rusiei ar trebui să-i revină laurii de pacificator eficient. Astfel, la 18 iunie 2008, Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei a comunicat că în rezultat întîlnirii de la Odesa din 14 iunie a liderului transnistrean, Igor Smirnov, cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Vladimir Ogrîzco, Smirnov ar fi acceptat:
- reluarea negocierilor în format "5+2";
- coparticiparea Transnistriei în comisia moldo-ucraineană de delimitare a hotarelor. Anterior, Smirnov era categoric împotrivă, argumentînd că Republica Moldova nu ar avea temei pentru participarea la delimitarea hotarului moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean;
- discuţii pe marginea creării euroregiunii Nistru în care să fie incluse parţi ale regiunilor ucrainene Odesa şi Viniţa, pe de o parte, şi Transnsitria, pe de altă parte.
După toate aparenţele, autorităţile ruse, ţinînd cont de relaţiile "prietenoase" pe care le au cu Ucraina au decis să se implice pentru a nu permite aprofundarea jocului Tiraspolului cu Kievul.
Liţcai este cel care a făcut publică intenţia jocului pe contradicţiile dintre Chişinău şi Kiev în situaţia cînd Chşinăul caută să intre în graţiile Moldovei în detrimentul relaţiilor cu Kievul.
În perioada 18–20 iunie 2008 adjunctul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Yuri Zubakov, a avut întîlniri la Chişinău şi Tiraspol cu Preşedintele Vladimir Voronin şi respectiv, cu Igor Smirnov. La Tiraspol Zubacov l-a anunţat pe Smirnov că în a doua jumătate a anului va fi organizată o întîlnire cu Preşedintele Dmitrii Medvedev, subliniind că a sosit în Transnistria îndeplinind porunca acestuia de a discuta şi răspunde la cele mai acute întrebări. Potrivit lui Zubakov, acestea sînt: armonizarea legislaţiei Transnistriei cu cea a Rusiei; ajutorul umanitar al Rusiei faţă de Transnsitria şi reluarea procesului de negocieri în format "5+2". Zubacov şi diplomaţii ruşi care l-au însoţit au ţinut să asigure că Rusia nu are de gînd să exercite presiuni asupra regimului separatist, poziţia Rusiei rămînînd neschimbată – părţile trebuie să găsească singure soluţia mutual acceptabilă, lucru care poate fi obţinut doar în cadrul negocierilor care trebuie reluate. Diplomaţii ruşi au insistat asupra a două priorităţi: întărirea măsurilor de încredere şi elaborarea documentului referitor la statutul Transnistriei. Pentru a fi mai convingători, diplomaţii ruşi au amintit despre ajutorul economic pe care îl acordă Transnistriei. În special, a fost interesantă remarca despre "dotaţiile directe" pe care le face Rusia la gazele naturale livrate Transnistriei, care a acumulat datorii de $1,6 miliarde. Anterior, autorităţile ruse evitau să vorbească de "dotaţii directe" la livrarea gazelor, dar iată că acum vorbesc direct că vor continua să facă acest lucru şi în viitor, cu condiţia că consumul şi distribuirea resurselor să fie transparente".
Imediat după vizita diplomaţilor ruşi în frunte cu Zubakov la Chişinău şi Tiraspol autorităţile transnistrene l-au numit pe Vladimir Yasstrebciak, adjunctul ministrului afacerilor externe, Valerii Liţcai, în calitate de ministru interimar. Potrivit Agenţiei de ştiri "Novyi Reghion", cu referinţă la surse din cadrul ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Liţcai va fi curînd eliberat din funcţie de către Smirnov pentru politica pro-ucraineană pe care a încercat s-o promoveze în ultimele luni. Se vorbeşte, de asemenea, că eventuala demisie a lui Liţcai ar fi cauzată de slăbiciunile bahice ale acestuia, însoţite frecvent de deboşuri publice. În aceste circumstanţe, rămîne de văzut care sînt adevăratele cauze a căderii în dizgraţie a lui Liţcai: promovarea aşa-zisei politici externe "multivectoriale" cu oscilaţii între Rusia şi Ucraina, beţiile cumplite, starea sănătăţii etc. De fapt, toţi aceşti factori sînt convergenţi.
În cadrul întîlnirii din 24 iunie 2008 a şefului misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler, cu liderul transnistrean Igor Smirnov a fost discutată problema eficientizării activităţii grupurilor de lucru comune, moldo-transnistrene şi impulsionarea eforturilor pentru reluarea negocierilor. În acest sens, Smirnov a acceptat să mai aibă o întîlnire cu preşedintele Vladimir Voronin în a doua jumătate a lunii iulie 2008, întîlnire care să aibă loc în prezenţa reprezentanţilor participanţilor la formatul de negocieri "5+2". Totuşi, Smirnov a ţinut să sublinieze: cu referire la activitatea grupurilor de lucru, – că nu există nici un fel de progrese; Transnistria va accepta doar dialogul de pe poziţie de egalitate a părţilor şi garantarea îndeplinirii prevederilor acordurilor anterioare dintre Chişinău şi Tiraspol. În acelaşi timp, Smirnov a evitat să confirme informaţiile răspîndite de serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, referitoare la rezultatele întîlnirii cu ministrul Vladimir Ogrîzco la Odesa. Smirnov a menţionat doar că Transnsitria este interesată de soluţionarea problemelor economice şi de transport, mai cu seamă de reluarea circulaţiei pe calea ferată, care să fie discutate în format "5+2".
Relaţii externe
Integrare Europeană
A VI-a reuniune a Subcomitetului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană
În perioada 25–27 iunie 2008, la Bruxelles a avut loc cea de-a VI-a reuniune a Subcomitetului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană "Energie, Mediu, Transport, Telecomunicaţii, Ştiinţă, Tehnologie, Cultură şi Educaţie". În cadrul reuniunii, părţile au discutat progresele Republicii Moldova şi perspectivele de cooperare moldo-comunitară în domeniile de competenţă a subcomitetului. În special, de aprecieri pozitive ale reprezentanţilor Comisiei Europene (CE) s-au bucurat evoluţiile din domeniul serviciilor electronice. Au fost salutate şi evoluţiile în domeniul mediului, însă experţii CE au recomandat Moldovei să prioritizeze calendarul naţional de aproximare a legislaţiei mediului şi să continue implicarea societăţii civile şi sectorul privat în elaborarea şi implementarea politicilor de mediu.
Un subiect aparte pe agenda reuniunilor l-a constituit implementarea Strategiei Energetice a Republicii Moldova pînă în 2020 şi cererea Moldovei de aderare la Tratatul Comunităţii Energetice. Partea moldovenească a solicitat sprijinul CE în identificarea resurselor financiare pentru implementarea Strategiei Energetice. La rîndul său, CE a anunţat că preconizează să adopte mandatul pentru demararea negocierilor de aderare către sfîrşitul lunii iulie 2008. Alt subiect abordat în cadrul reuniunii a vizat solicitarea Moldovei de a fi inclusă în Zona Aeronautică Europeană Comună şi în discuţiile CE privind instituirea unei Comunităţi de Transport în Sud-Estul Europei.
Totodată, CE şi-a reiterat disponibilitatea de a oferi suportul necesar Republicii Moldova pentru realizarea obiectivelor de cooperare moldo-comunitară în toate sectoarele discutate în cadrul reuniunii.
Sinergia Mării Negre (SMN)
La 20 iunie 2008, Comisia Europeană a prezentat raportul privind primul al de implementare a iniţiativei "Sinergia Mării Negre", lansată în aprilie 2007. Raportul concluzionează că rezultatele iniţiale ale Sinergiei Mării Negre demonstrează utilitatea practică şi potenţialul acestei iniţiative ale UE. Cu toate acestea, progresul Sinergiei Mării Negre necesită o implicare mai activă şi consistentă atît a statelor membre UE, cît şi a partenerilor Mării Negre[1].
Raportul, de asemenea, stabileşte noi propuneri de acţiuni pentru viitorul an, printre care: mobilizarea eforturilor membrilor SMN prin stabilirea unor obiective măsurabile de lungă durată în domeniile ecologic, energetic, al transportului şi securităţii marine, stabilirea unor parteneriate sectoriale, care vor favoriza co-finanţarea unor proiecte regionale, sporirea implicării societăţii civile în activităţile SMN etc.
Cooperare bilaterală
Republica Moldova – Rusia
Pe 20 iunie 2008, Prim-ministrul Zinaida Grecianîi a întreprins o vizită oficială la Moscova, unde s-a întîlnit cu Vladimir Putin, Prim-ministrul Federaţiei Ruse, Aleksei Miller, preşedintele consiliului de administrare al concernului "Gazprom", Andrei Fursenko, ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă, copreşedintele Comisiei mixte moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, şi cu Grigori Karasin, viceministru rus al Afacerilor Externe.
Principalele subiecte abordate în timpul discuţiilor au vizat: impulsionarea cooperării comercial-economice (în special, extinderea importurilor vinicole şi agricole moldoveneşti pe piaţa rusă şi atragerea investiţiilor ruseşti pe piaţa moldovenească), datoria pentru gazele ruseşti[2] şi preţul acestora, situaţia migranţilor moldoveni în Rusia şi reglementarea conflictului transnistrean.
Cu referinţă la subiectul energetic, în urma discuţiilor cu Aleksei Miller, s-a convenit că volumul viitoarelor livrări de gaze va constitui trei miliarde metri cubi, însă la un preţ de 240 de dolari SUA pentru mia de metri cubi (începînd cu 1 iulie 2008) comparativ cu vechiul preţ de 210 dolari SUA mia de metri cubi. În plus, Gazpromul planifică să investească cca 30 mln dolari SUA în construcţia gazoductelor magistrale pe teritoriul Moldovei. La rîndul său, Zinaida Grecianîi a propus Rusiei să utilizeze teritoriul Moldovei pentru tranzitarea exporturilor sale (energetice şi de alte mărfuri).
În legătură cu subiectul transnistrean, părţile au reconfirmat necesitatea de a soluţiona acest conflict prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei. În acelaşi timp, potrivit surselor de informare ruseşti, Zinaida Grecianîi i-a transmis lui Vladimir Putin o serie de propuneri vizînd soluţionarea problemei transnistrene din parte preşedintelui moldovean . Ca răspuns, Putin a menţionat că problema poate fi soluţionată pe viitor, dar cu bunăvoinţa comună a Transnistriei şi Moldovei.
Vizita Zinaidei Grecianîi la Moscova vine la o zi după ce Vladimir Voronin, Preşedintele Moldovei, a avut o întrevedere cu Iuri Zubakov, secretarul adjunct al Consiliului Suprem de Securitate al Federaţiei Ruse, cu care a discutat ultimele evoluţii în procesul de reglementare transnistreană şi perspectivele reluării negocierilor în formatul "5+2".
Cooperarea multilaterală
Republica Moldova – Consiliul Europei
Decizii ale CEDO
La 17 iunie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Moldova în cauza Victor Saviţchi c. Moldovei pentru aplicarea torturii şi maltratare. Curtea a acordat reclamantului 6000 de euro cu titlu de daune morale şi 2000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.
1 Regiunea Mării Negre include următoarele ţări: Grecia, Bulgaria, România, Moldova, Ucraina, Rusia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Turcia.
2 Datoria Moldovei pentru gazele ruseşti a constituit la începutul anului 2008, fără penalităţi, 1 mlrd. 046,5 mil. lei. În acelaşi timp, datoria totală a Moldovei, fără penalităţi, constituie 160,6 mil. dolari SUA, iar a regiunii transnistrene – 885,9 mil. dolari SUA.
Studii, analize, comentarii
Republica Moldova trebuie să adere la UE, cîndva, cumva…
Igor Boţan, 30 iunie 2008
La 25 iulie 2008 Preşedintele Vladimir Voronin a prezidat şedinţa Comisiei naţionale pentru integrare europeană. După toate aparenţele, şedinţa a fost preconizată expirării la 1 iulie a termenului Acordului din 28.11.94 de Parteneriat şi Cooperare (APC) dintre Comunităţile Europene şi Statelor lor membre, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte
| »»» |
|
 |





|