Despre noi |  |






Alegeri |  |






Societate civilă |  |




Puncte de vedere |  |





Informaţie utilă |  |



|  |
Guvernare şi democraţie în Moldova

e-journal, an. VI, nr. 122, 16 iulie – 1 august 2008
Activitatea instituţiilor publice
Politici economice
Transnistria
Relaţii externe
Studii, analize, comentarii
Activitatea instituţiilor publice
Guvern
1.1. Numiri. Demisii
- Veaceslav Dobîndă, şef de departament la MAEIE, este propus pentru funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Estonia.
- Constantin Mosleancov este numit administrator al Zonei economice libere din Tvardiţa.
- Anatol Ţurcanu este numit viceministru al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului.
- Valeriu Hîncu, angajat al Serviciului de Informaţii şi Securitate, este numit director al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul MAI (numirea este coordonată cu Ambasada SUA).
Prin hotărîri de Guvern, cu formula "la cerere", sînt eliberaţi din funcţii:
- Vladimir Verdeş, directorul general al Agenţiei Medicamentului;
- Ion Sturzu, viceministru al Finanţelor;
- Sergiu Raţă, viceministru al Sănătăţii;
- Petru Plop, directorul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul MAI.
2.2. Hotărîri
Hotărîrea privind aprobarea Metodologiei de evaluare a riscurilor de corupţie în instituţiile publice. Documentul stabileşte mecanismul de estimare a riscurilor existente şi pasibile de apariţie, determinînd modalităţi de raportare şi diminuare a acestora, de către înşişi angajaţii instituţiei publice respective, independent sau în colaborare cu alte organe abilitate.
Hotărîrea pentru majorarea compensaţiilor nominative acordate unor categorii de populaţie. Începînd cu luna august vor fi majorate compensaţiile nominative pentru gazele naturale cu circa 30% şi pentru energia electrică cu aproximativ 13%. Majorarea compensaţiilor este generată de creşterea de la 1 august curent a tarifelor la gazele naturale şi la energia electrică livrate consumatorilor finali. De compensaţiile pentru gazele naturale vor beneficia circa 155 mii de persoane, iar de compensaţii pentru energia electrică vor beneficia circa 230 mii de persoane. Pentru acoperirea majorărilor, doar pentru următoarele 4 luni din bugetul de stat vor fi alocate peste 7 mln de lei.
Hotărîrea privind crearea Parcului industrial Căinari. Parcul va fi amplasat pe o suprafaţă de circa 24 ha, capitalul social depus de Guvern constituind 10 mii lei. Termnul estimat este de 15 ani, cu posibilităţi de extindere.
Hotărîrea privind mărimea premiilor băneşti acordate performerilor moldoveni de la Oimpiada din Beijing. Conform deciziei guvernamentale, deţinătorii medaliei de aur ar benefica de premiu în mărime de 70 mii de euro, ai medaliei de argint – 50 mii de euro, iar a celei de bronz – 30 mii de euro. Sportivii care vor ocupa locurile IV – VIII vor primi respectiv, între 1–15 mii de euro, iar premii similare vor primi şi antrenorii sportivilor care vor înregistra performanţe, medicii acestora (20% din valoarea premiului stabilit pentru sportivul asistat).
Hotărîrea privind extinderea termenului documentării gratuite a locuitorilor transnistriei. Guvernul a extins cu şase luni, pînă la 31 decembrie 2008, termenul de asigurare a confirmării cetăţeniei şi documentării populaţiei din localităţile din stînga Nistrului. În prezent, circa 60% din locuitorii regiunii transnistrene sînt documentaţi cu acte de identitate al RM.
Hotărîrea pentru aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor unor întreprinderi, organizaţii şi instituţii de stat. În prezent funcţionează 18 unităţi cu statut de întreprindere de stat ce desfăşoară activităţi publice şi aplică la salarizarea angajaţilor diferite sporuri, suplimente şi premii în mărimi excesiv de diferenţiate, cu încălcări şi abateri de la legislaţia în vigoare. Sume considerabile de bani se cheltuie pentru acordarea unor plăţi nelegate de activitatea de muncă (premii, sporuri, ajutoare, recompense). Astfel, salariul mediu la unele unităţi de stat depăşeşte de 3–4 ori salariul mediu pe ţară (Salariul mediu al unui angajat al AGEPI constituie 8199 de lei, iar la ÎS "Registrul Cinematografic" – 1967 de lei. Scopul documentului adoptat este unificarea pentru toate instituţiile cu funcţii de stat a mărimilor şi condiţiilor de acordare a sporurilor, suplimentelor şi premiilor la salarii.
Hotărîrea pentru aprobarea proiectului de lege privind introducerea unei taxe de salvgardare. Se propune introducerea unor taxe suplimentare de 20% la importul produselor zaharoase, la ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao. Măsurile au fost solicitate de Asociaţia Naţională a Producătorilor, cu scopul susţinerii industriei autohtone a produselor zaharoase şi de brutărie, care pierd cota pe piaţă din cauza produselor de import.
Hotărîrea privind lichidarea S.A. "Stadionul Republican". Iniţiativa promovată de Agenţia sportului este motivată de faptul că respectiva instituţie nu mai funcţionează, stadionul fiind demolat. Ministerul justiţiei a obiectat referitor la lipsa în proiectul documentului a prevederilor despre procedurile de lichidare şi concedierea angajaţilor.
1.3. Şedinţe. Decizii. Declaraţii
Creştere majoră a preţului resurselor energetice
Conform unei decizii aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), tariful mediu de livrare a gazelor naturale pentru consumatorii finali se va majora începînd cu 1 august de la 2775 la 3523 de lei pentru 1 mie de metri cubi, creşterea medie constituie circa 27%. Tarifele la energia electrică livrată consumatorilor finali vor creşte cu aproximativ 20%. În acelaşi timp, tarifele la gazele naturale pentru consumatorii casnici care utilizează lunar pînă la 30 de metri cubi vor constitui 3414 de lei (anterior-2666 lei), iar pentru cei care consumă peste 30 de metri cubi de gaze tariful a crescut de la 3161 la 3813 de lei pentru mia de metri cubi.
Notă ADEPT: În acest fel, în condiţiile cînd preţul de livrare a gazelor a crescut cu doar 37 dolari SUA, majorarea pentru unele categorii de consumatori finali va constitui circa 45 de euro, iar preţul achitat de aceştia pentru 1 mie de metri cubi de gaze va atinge peste 254 de Euro (gazul este achiziţionat cu doar 253 de dolari SUA). Majorarea operată are un anumit caracter politic, autorităţile asgurîndu-se că astfel nu vor trebui să procedeze la majorări în iarnă, cînd consumul este mai mare, iar consumatorii nu ar trebui "deranjaţi suplimentar" în preajma alegerilor parlamentare. Este evident că noile tarife vor determina şi creşterea preşului energiei termice livrate consumatorilor, precum şi o serie de alte majorări, în lanţ.
Măsuri suplimentare pentru securizarea traficului rutier
Situaţia accidentară pe anul 2007 şi semestrul I 2008 a fost foarte tensionată şi MAI nu este în măsură să asigure schimbare esenţială: în 2007, s-au înregistrat 2437 de accidente rutiere, soldate cu 464 de decedaţi şi 2984 de traumatizaţi, iar în prima jumătate a anului 2008 au fost comise 1068 de accidente, soldate cu 161 morţi şi 1290 de persoane traumatizate. Pentru a redresa situaţia, Guvernul a decis că de la 1 septembrie, în instituţiile de învăţâmînt preuniversitar va fi reluată studierea obligatorie a cursului "Siguranţa traficului rutier" pentru elevii claselor I-IX-a. De asemenea, a mai fost dispusă: amplasarea pe străzile mun.Chişinău a sistemelor automatizate de supraveghere a circulaţiei rutiere; dotarea subdiviziunilor de testare a autovehiculelor cu mijloace adecvate noi pentru verificarea stării tehnice şi cu mijloace de control pentru testarea concentraţiei vaporilor de alcool în aerul expirat de conducătorii auto; Administraţia de Stat a Transporturilor va elabora standardul naţional privind starea tehnică a vehiculelor şi a utilajului acestora, mecanismul de implementare a standardului Euro-2 pentru autovehiculele importate de mîna a doua; o atenţie specială va fi acordată instituţiilor care oferă cursuri pentru obţinerea permisului de conducere; vor fi revăzute normele de examinare psihofiziologică şi medicală a conducătorilor auto şi a candidaţilor. MAI a promovat şi un proiect de lege, trimis Parlamentului, care prevede triplarea amenzilor aplicate şoferilor pentru consumul de alcool.
Progresul în elaborarea Programului Compact
Comitetul de monitorizare a procesului de elaborare a Programului Compact, prezidat de Primul-ministru, a examinat stadiul de evaluare de către Corporaţia Provocările Mileniului (CPM) din SUA a propunerii de ţară pentru asistenţa Compact. Proiectele care vor fi analizate mai profund de CPM în cadrul Programului Compact prevăd reconstrucţia a cinci segmente de drum şi tranziţia la o agricultură performantă. Aprobarea asistenţei în cadrul Programului Compact depinde de mai mulţi factori, inclusiv de succesul în implementarea Programului Preliminar de Ţară şi responsabilii de acest Plan afirmă că peste trei sferturi din acţiunile prevăzute au fost realizate în termen, fiind valorificate circa 200 mln lei.
Îngrijorări privind criminalitatea juvenilă
În cadrul unei şedinţe comune a consiliilor colegiale ale ministerelor Afacerilor Interne, Administraţiei Publice Locale, Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Justiţiei, Educaţiei şi Tineretului, Sănătăţii şi a Procuraturii Generale, Prim-ministrul a apreciat drept insuficientă activitatea întreprinsă în vederea diminuării infracţionalităţii juvenile. Potrivit datelor prezentate, anual sînt supuşi educaţiei profilactice infracţionale 30 mii de minori, circa 99 mii de copii minori sînt fără supraveghere din partea părinţilor plecaţi peste hotare, în vizorul poliţiei se află peste 4300 de minori delincvenţi. Premierul s-a indignat de atitudinea administraţiei publice centrale faţă de soluţionarea problemelor juvenile şi de lipsa de conlucrare în cadrul acestor autorităţi. Greceanîi a propus ca în termen de o saptamînă să fie perfectat Planul de acţiuni privind combaterea infracţionalităţii juvenile cu remiterea lui spre executare consiliilor raionale, preşedinţii de raioane urmînd să organizeze reuniuni cu toţi responsabilii de educaţia şi integrarea copiilor în societate.
Îngrijorări privind combaterea traficului de fiinţe umane
Raportul privind prevenirea combaterii traficului de fiinţe umane în Republica Moldova pentru anii 2007–2008 a fost prezentat în cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, prezidat de viceprim-ministrul Victor Stepaniuc. Vicepremierul a menţionat că plasarea Moldovei de către Departamentul de Stat al SUA pe treapta a treia printre ţările cu probleme grave la capitolul respectiv este un semnal că procesul de combatere a traficului de persoane este lacunar. Stepaniuc a condamnat public complicitatea oficialilor în traficul de persoane şi a menţionat faptul că vor fi întreprinse acţiuni hotărîte împotriva tuturor oficialilor implicaţi. Pentru redresarea situaţiei, Guvernul şi instituţiile abilitate implementează planuri şi măsuri speciale, mai multe acţiuni urmînd să se desfăşoare pînă la finele anului curent.
Şi Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a abordat tema combaterii traficului de persoane, în cadrul întrevederii cu coordonatorii pentru Moldova ai Departamentului de Stat al SUA. Greceanîi a declarat că Guvernul Moldovei este îngrijorat de problema traficului de fiinţe umane şi depune toate eforturile pentru a diminua acest flagel. Reprezentanţii Departamentului de Stat au apreciat efortul depus de Guvernul Moldovei în cele 60 de zile, acordate de la lansarea raportului respectiv pentru eliminarea lacunelor în lupta cu traficul de fiinţe umane şi au declarat că susţin ideea de a consolida segmentul de comunicare între structurile responsabile de acest domeniu.
Elaborarea Strategiei securităţii naţionale
Comisia prezidată de Prim-ministrul Zinaida Greceanîi într-o primă şedinţă, la care a discutat conceptul viitorului document. Strategia securităţii naţionale va servi drept bază pentru elaborarea Strategiei militare naţionale, a Strategiei de informare publică pe probleme de securitate naţională şi alte strategii sectoriale în domeniul securităţii naţionale. Prim-ministrul a solicitat implicare în procesul de elaborare a societăţii civile şi crearea grupului tehnic, care să elaboreze proiectul pînă la 20 august 2008. Documentul urmează să fie însoţit de un plan de acţiuni pentru implementarea lui.
Probleme la selectarea membrilor Consiliului Naţional pentru Participare
Guvernul a extins termenul selectării membrilor Consiliului Naţional pentru Participare, care urmează a fi format din reprezentanţi ai societăţii civile, mediului de afaceri, partenerilor de dezvoltare, în scopul concultării acesrora în procesul de elaborare, implementare, monitorizare, evaluare şi actualizare a documentelor de planificare strategică.
Gestionarea crizei inundaţiilor
- Pe 26.07.2008, Primul-ministru a convocat Comisia naţională pentru situaţii excepţionale şi s-a decis ca responsabil de organizarea, protecţia şi securitatea populaţiei să fie numit prim vice-prim-ministrul Igor Dodon. Populaţia este avertizată în legătură cu posibilele inundaţii, totodată, fiind decisă evacuarea zonei de odihnă din oraşul Vadul-lui-Vodă. Premierul a menţionat că autorităţile moldovene au întreprins deja acţiunile ce se impun, iar situaţia este sub control, graţie cooperării eficiente stabilite cu Guvernul Ucrainei, autorităţile moldovene au posibilitatea de a înreprinde măsuri de pregătire pentru eventuale situaţii excepţionale în luncile rîurilor Nistru şi Prut, precum şi de a preveni populaţia din zonele respective;
- La conferinţa de presă din 27.07.2008, vicepremierul Igor Dodon a anunţat că autorităţile publice centrale şi locale au luat toate măsurile necesare pentru a proteja populaţia aflată în zona de risc, afectată sau care ar putea fi afectată de inundaţii (au fost evacuaţi toţi copiii, personalul de serviciu şi persoanele care se odihneau în taberele de odihnă şi în staţiunile din zona de odihnă din oraşul Vadul lui Vodă; au fost evacuate zonele de pe rîul Nistru şi Prut care au fost afectate sau ar putea fi afectate de inundaţii;
- Pe 28.07.2008 a avut loc şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale, prezidată de Prim-ministru, în cadrul căreia a fost analizată starea de lucruri si expuse informaţii despre evacuarea persoanelor. La şedinţă a participat preşedintele Consiliului municipal Chişinău, Eduard Muşuc, deşi responsabil de activitatea în situaţii excepţionale este primarul general al capitalei, tot el şi preşedinte al Comisiei pentru situaţii excepţionale la nivel de municipiu. Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a dispus crearea unei comisii speciale care să evalueze costul caselor de locuit şi a terenurilor agricole afectate de inundaţii;
- Pe 29.07.2008 a fost luată decizia, de comun cu partea română, de a mări deversările din lacul de acumulare Costeşti, în 27 de localităţi a început evacuarea cetăţenilor. O comisie specială, condusă de ministrul adjunct al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului va evalua necesităţile şi costurile construcţiei de case noi pentru sinistraţi, ulterior această comisie urmează a fi înglobată în Comisia naţională care va evalua consecinţele inundaţiilor;
- Pe 30.07.2008, Ministerul Finanţelor a deschis un cont special pentru acumularea mijloacelor financiare ce urmează a fi acumulate din donaţii pentru ajutorarea persoanelor sinistrate.
- Tot la 30.07.2008, în debutul şedinţei ordinare a executivului, Primul-ministrul a lansat un apel către membrii Guvernului, autorităţile publice de toate nivelurile, cetăţeni şi agenţi economici, solicitînd responsabilitate şi abnegaţi în cadrul activităţilor legate de protejarea cetăţenilor afectaţi de inundaţiile masive din ultima perioadă. Partenerii externi sînt rugaţi să examineze posibilităţile de acordare a asistenţei urgente pentru atenuarea consecinţelor inundaţiilor şi ajutorarea sinistraţilor.
Notă ADEPT: Mass-media a remarcat că în ziua lansării apelului, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului figurau cîteva proiecte de hotărîri care stabilesc alocarea a peste 5,7 mln lei pentru reparaţia unui nou sediu al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, precum şi o hotărîre privind scoaterea din patrimoniul SA "Circul din Chişinău" a unui imobil evaluat la circa 11 mln lei şi transmiterea acestuia Ministerului Culturii şi Turismului, iar Agenţia Proprietăţii Publice trebuie să transmită societăţii respective acţiuni de stat în suma corespunzătoare valorii respectivului imobil.
- La 31.07.2008 şi-a început activitatea Comisia de evaluare a consecinţelor inundaţiilor, în cadrul şedinţei fiind trasate sarcinile pentru fiecare din autorităţile publice centrale participante: Ministerul Administraţiei Publice Locale a primit sarcina de a amplasa persoanele evacuate din localităţile calamitate sau supuse riscului de inundaţii; Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va face o evaluare a terenurilor agricole afectate de inundaţii; Ministerul Finanţelor şi Agenţia Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Materiale vor face publice zilnic mărimea ajutoarelor financiare şi umanitare donate sinistraţilor; MAI urmează să asigure ajutorul populaţiei în evacuarea apei din beciuri şi case; Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului este responsabil de asigurarea persoanelor sinistrate cu spaţiu locativ şi a a început evaluarea caselor ce trebuie reconstruite sau reparate. La data de 31 iulie 2008, autorităţile au anunţat evacuarea a 4939 de persoane, inundarea a 466 de case şi 374 de vile;
- La 01.08.2008, în cadrul şedinţei Comisiei pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor, s-a anunţat despre: – demararea vaccinării persoanelor din localităţile care au avut de suferit; – evacuarea a cadvrelor a 600 de vite şi 2500 de păsări (în mare parte aduse de apă de pe teritoriul ţărilor vecine – Ucraina şi România); – procurarea şi distribuirea dezinfectanţilor destinaţi clorinării fîntînilor şi dezinfectării focarelor de boli infecţioase în localităţile afectate de inundaţii.
Preşedinţie
2.1. Decrete
Prin decret prezidenţial, Angela Colaţchi este numită vicerector al Academiei de Administrare Publică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova.
Ordinul "Gloria Muncii" este conferit lui Vasile Vrancean, prorector al Universităţii Agrare de Stat din Moldova, iar medalia "Meritul Civic" – viceministrului Sănătăţii, Boris Golovin şi preşedintelui raionului Soroca, Mircea Martîniuc.
Lui Vasile Ursu, ministru în exerciţiu al Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, i-a fost conferit titlul onorific "Om Emerit".
Urmare a recentelor modificări în legislaţie, Preşedintele ţării a căpătat dreptul să confere titluri onorifice oamenilor de cultură şi artă, la 19 iulie Vladimir Voronin conferind mai multe titluri de "Artist al poporului" şi de "Artist Emerit".
Preşedintele Republicii Moldova a semnat şi un decret prin care au fost acordate distincţii de stat unui grup de persoane ce au participat la construcţia tronsonului de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti. Au fost conferite distincţii ca: "Ordinul de Onoare", ordinul "Gloria Muncii", medalia "Meritul Civic".
2.2. Şedinţe. Decizii. Declaraţii
Şedinţa Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană (CNIE)
La 17 iulie, Preşedintele Republicii Moldova a prezidat şedinţa CNIE, în cursul căreia a fost audiată informaţia ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene pe marginea consultărilor informale cu Comisia Europeană, desfăşurate la 7–8 iulie 2008. Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a prezentat o informare privind implementarea Planului de priorităţi, iar Preşedintele ţării s-a referit la graficul autorităţilor moldoveneşti în cadrul dialogului de mai departe cu Uniunea Europeană în problema noului acord, accentuînd că scopul Moldovei este de a urgenta acest proces, pentru ca mandatul pentru negocieri să fie aprobat pînă la alegerile parlamentare. Preşedintele RM a apreciat drept absolut insuficient şi a criticat dialogul autorităţilor moldoveneşti cu Republica Franceză, care actualmente, deţine preşedinţia în cadrul UE. Voronin a estimat că la etapa actuală nu se prevăd nici un fel de evenimente deosebite şi ea urmează a fi utilizată la maximum pentru îndeplinirea tuturor "temelor pentru acasă", conform Planului de priorităţi. Concomitent, şeful statului a declarat că există probleme în dialogul cu partenerii europeni, în cazul anumitor chestiuni mai speciale: – libertatea mass-media, politizarea distribuirii finanţelor publice. În context, s-a cerut prezentarea contraargumentelor în scris, sub forma unor răspunsuri clare şi concrete, bazate pe cifre. Pentru că "mulţi evaluează situaţia pe baza unor zvonuri, cred în vechile stereotipuri, se informează exclusiv din presa de opoziţie" Vladimir Voronin a cerut întocmirea unor "note informative" în privinţa tuturor aşa-ziselor probleme sensibile (mass-media, în problemele teleradiodifuziunii publice, sistemului electoral, cu privire la: noua lege a dublei cetăţenii; iniţiativele economice şi financiare liberale; măsurile de combatere a corupţiei; climatul investiţional; planurile de privatizare). Informaţiile urmează a fi plasate pe site-ul Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană. Pentru şedinţa viitoare, programată la finele lunii septembrie, MAEIE trebuie să facă un plan detaliat al tuturor activităţilor, vizitelor, conferinţelor şi altor acţiuni, care urmează să aibă loc pînă la sfîrşitul anului 2008 pe dimensiunea RM-UE.
Notă ADEPT: Conform informaţiei din ultimul Euromonitor, care a analizat evoluţia reformelor în perioada martie-iunie 2008, în majoritatea domeniilor prioritare sînt atestate o serie de progrese, însă persistă şi multe probleme serioase, fiind atestate chiar şi anumite regrese în domenii-cheie: – funcţionarea instituţiilor democratice; – libertatea opiniei şi exprimării; – combaterea corupţiei; – redresarea climatului de afaceri ş.a.
Consiliul Suprem de Securitate a discutat securitatea demografică
La şedinţa Consiliului Suprem de Securitate au fost audiate rapoartele guvernamentale privind natalitatea, mortalitatea, alte fenomene demografice, precum şi factorii care determină evoluţia acestora. S-a menţionat că Republica Moldova se confruntă cu un şir de probleme legate de securitatea demografică: scăderea nivelului de natalitate şi de fertilitate; îmbătrînirea populaţiei; degradarea institutului familiei; migraţia etc. Acţiunile întreprinse de autorităţi în vederea îmbunătăţirii situaţiei demografice s-a materializat în creşterea indemnizaţiei unice la naşterea copiilor (1200–1500 lei); indemnizaţii lunare pentru îngrijirea copilului; susţinerea medicală pentru sporirea nivelului natalităţii. Preşedintele Republicii Moldova a cerut ca toate aspectele legate de securitatea demografică şi căile de depăşire a problemelor existente în acest domeniu să fie contopite într-un singur document naţional, pînă la 1 noiembrie 2008. CSS a mai decis ca Guvernul: – să mărească numărul şi să sporească eficienţa activităţii centrelor de sănătate şi de planificare a familiei; – să întreprindă măsuri adecvate de prevenire a cazurilor de naştere a copiilor la domiciliu sau în alte locuri nestabilite; – să transmită către maternităţi funcţiile de înregistrare gratuită a copiilor nou-născuţi; – să studieze experienţa performantă a altor state în prognozarea şi fortificarea securităţii demografice; – să modernizeze sistemul statistic demografice şi să consolideze cadrul juridic bilateral în domeniul migraţiunii. Vladimir Voronin a reiterat şi imperativul modernizării infrastructurii regionale în vederea menţinerii tinerilor la sate şi s-a pronunţat ferm pentru curmarea oricăror tentative de sistare a activităţii instituţiilor preuniversitare de învăţămînt şi a celor preşcolare sub pretextul neutilizării pe deplin a capacităţilor acestora sau din alte motive.
Conferinţa de presă din 23 iulie 2008
În cuvîntul introductiv şi răspunsurile la conferinţa de presă din 23 iulie, Preşedintele Republicii Moldova a abordat un şir de probleme ale politicii interne şi externe:
- se adeveresc prognozele despre boom-ul investiţional, creşterea investiţiilor străine (în 2008, creşterea investiţiilor depăşeşte de 2 ori indicatorii din 2005) şi a atenţionat că anterior UE formula pretenţii faţă de climatul de afaceri din Moldova doar din cauza "unor neînţelegeri" existente în dialogul cu Compania "UNION FENOSA" şi "nimic altceva";
- actuala privatizare se face după ce întreprinderile au fost scutite de datorii (prin amnistia fiscală), procesul de privatizare se desfăşoară în mod transparent, la vînzarea întreprinderilor statul se orientează spre ofertele investiţionale cele mai avantajoase din punct de vedere financiar (în perioada 2007.2008 în buget au fost încasate de pe urma privatizării 241 milioane lei pentru 73 de întreprinderi);
- indicatorii executării bugetului şi politicii bugetare sînt pozitivi, bugetul naţional a fost executat în proporţie de 118%, iar bugetele locale în proporţie de 115%;
- salariul mediu, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a crescut cu 27% (10% în termeni reali); pensia a crescut cu 21% (4,7% în termeni reali);
- în ultimii 10 ani, alegerile în Moldova s-au desfăşurat întotdeauna în condiţiile unui prag electoral de 6% şi acesta este benefic pentru consolidarea partidelor, mai ales a celor de opoziţie;
- situaţia din Găgăuzia se va soluţiona, conform legislaţiei;
- în reglementarea transnistreană s-a creat cea mai bună conjunctură, nemaintîlnită niciodată pînă acum;
- Relaţiile politice dintre Moldova şi România se află într-o etapă pozitivă, datorită recentelor negocieri constructive în privinţa Tratatului de bază şi a celui de frontieră;
- Colaborarea cu anumite partide de opoziţie şi în special, cu liderul PPCD, este posibilă şi după alegerile parlamentare din 2009 ş. a.
Şedinţă privind combaterea traficului de persoane
În şedinţa convocată la preşedinţie a fost prezentat un raport privind situaţia existentă în sfera combaterii traficului de fiinţe umane, conform căruia, în domeniul respectiv se atestă mai multe probleme:
- lipsa unei statistici concludente şi a unor activităţi analitice profesioniste;
- necesitatea perfecţionării mecanismului de stocare şi evaluare a datelor cu privire la persoanele imigrate în mod ilicit;
- caracterul incomplet şi neconcludent al datelor oferite de agenţiile de turism, ceea ce denotă implicarea eventuală a unor firme turistice în traficarea persoanelor;
- protecţia insuficientă a victimelor traficului de fiinţe umane, ineficienţa acţiunilor de repatriere a acestei categorii de persoane;
- lipsa unei conlucrări eficiente şi constructive dintre organele statale responsabile şi organizaţiile neguvernamentale, din ţară şi cele internaţionale;
- ineficienţa activităţii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) din cadrul MAI, a Serviciului de Grăniceri.
În final, şeful statului a cerut: – crearea unui sistem informaţional automatizat unic de evidenţă a circulaţiei cetăţenilor în străinătate şi a reîntoarcerii lor în ţară; elaborarea mecanismelor de monitorizare strictă a situaţiei atît în problema migraţiei ilegale; – crearea unui grup de lucru pentru examinarea oportunităţii perfecţionării legislaţiei naţionale; – urgentarea procesului de reorganizare a CCTP al MAI; – acordarea de către Curtea Supremă de Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii a atenţiei cuvenite calificării corecte a infracţiunilor ce se referă la cazurile de trafic de persoane, stabilirii pedepselor şi legalităţii activităţii judecătorilor; – monitorizarea strictă a activităţii agenţiilor de turism şi prezentarea lunară la Consiliul Suprem de Securitate a informaţiilor privind situaţia prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane.
Crearea parcurilor industriale
Vladimir Voronin a prezidat o şedinţă de lucru în scopul examinării procesului de creare a parcurilor industriale în regiunile ţării. Conform informaţiei prezentate, din cele nouă proiecte ale parcurilor industriale, determinate de Guvern, deja se desfăşoară activităţile necesare pentru lansarea funcţionării a trei parcuri industriale – în oraşele Căinari, Floreşti şi Ungheni, iar studiul de fezabilitate pentru celelalte şase obiective se va încheia în 2 luni. La baza tuturor proiectelor de creare a parcurilor industriale s-au aflat patru criterii principale: – existenţa terenurilor libere şi a infrastructurii necesare sau vecinătatea imediată a acesteia; – disponibilitatea administraţiei publice locale de a susţine realizarea proiectelor respective; – interesul investitorului şi disponibilitatea forţei de muncă în regiune. Preşedintele ţării a atras atenţia conducerii Guvernului asupra faptului că în bugetul anului 2009 trebuie să fie prevăzută finanţarea măsurilor de asigurare a infrastructurii pentru cel puţin un parc industrial, iar celelalte două să fie înfiinţate în baza parteneriatului public-privat. Totodată, Voronin a opinat că înfiinţarea parcurilor industriale reprezintă punctul final al procesului de creare în Republica Moldova a condiţiilor-cadru pentru atragerea investiţiilor.
Securitatea agroalimentară
La 28 iulie, Preşedintele ţării a convocat o şedinţă la tema crizei alimentare mondiale şi acţiunilor care se impun a fi întreprinse în vederea reducerii impactului acesteia asupra Moldovei. Potrivit studiilor de care dispune Preşedinţia, problemele principale pentru statele din spaţiul CSI şi din regiune rezidă nu atît în deficitul de produse alimentare, cît în majorarea preţurilor la acestea în raport cu nivelul de trai al populaţiei, a preţurilor la produsele petroliere, gazele naturale şi la alte mărfuri de larg consum. Avînd în vedere riscurile pentru Republica Moldova, Guvernului i s-a cerut elaborarea unui program în domeniul asigurării securităţii agroalimentare a ţării, care să prevadă politicile de bază sub diferite aspecte: – suprafeţele de culturi agricole de care are nevoie statul; – asigurarea terenurilor agricole cu sisteme antigrindină şi de irigare prin picurare; valorificarea pămîntului arabil; – sporirea fertilităţii şi eficienţei solurilor; utilizarea terenurilor agricole strict conform destinaţiei etc.
Şedinţă privind asigurarea cu apă şi extinderea suprafeţelor irigate
Pe data de 17 iulie 2008, Vladimir Voronin a convocat o şedinţă de lucru în problemele asigurării cu apă şi canalizării localităţilor, extinderii suprafeţelor irigate, mersul implementării Strategiei de aprovizionare cu apă şi canalizare a localităţilor din republică. La şedinţă, şeful statului a insistat asupra abordării în complex a celor obiectivelor extinderii suprafeţelor irigabile şi de aprovizionare a cetăţenilor cu apă potabilă de calitate.
Notă ADEPT: La şedinţa convocată nu au fost abordate aspectele referitoare la asigurarea securităţii rezervoarelor mari de apă, protecţia împotriva inundaţiilor şi examinarea problemelor existente în domeniu.
Implicarea şefului statului în gestionarea crizei inundaţiilor
Şeful statului a convocat o şedinţă în problema lichidării consecinţelor inundaţiilor ce au afectat teritoriul Republicii Moldova, în cadrul căreia a mulţumit tuturor persoanelor implicate în acţiunile de luptă cu stihia, remarcînd responsabilitatea şi profesionalismul de care dau dovadă în această perioadă complicată. Preşedintele a propus lansarea unui program de măsuri – atît operative, cît şi de perspectivă – de depăşire a situaţiei dificile create în mai multe localităţi afectate de inundaţii. Guvernul urmează să aprobe o hotărîre ce ar stipula acţiunile care urmează a fi întreprinse, termenele şi persoanele responsabile de executarea acestora iar un grup de lucru trebuie să fie responsabil de cazarea temporară a sinistraţilor, de aprovizionarea neîntreruptă a acestora cu apă potabilă, alimentaţie, alte produse de primă necesitate. A fost abordat şi subiectul asigurării cu spaţiu locativ a persoanelor casele cărora au fost distruse sau se află într-o stare inacceptabilă pentru trai. Instituţiile de învăţămînt care au avut de suferit de pe urma calamităţilor trebuie să fie aduse într-o stare adecvată pentru desfăşurarea procesului educaţional pînă la începutul anului de studii. Agenţia "Apele Moldovei", în comun cu instituţiile de proiectare din ţara noastră vor efectua o inventariere a construcţiilor de protecţie de pe bazinele acvatice şi vor revizui normele şi parametrii de reglare a evacuării apei.
Pe 1 august, în cadrul unei şedinţe cu participarea membrilor Guvernului şi a reprezentanţilor comunităţii de afaceri din republică, Preşedintele ţării a apreciat eforturile depuse de autorităţile implicate în prevenirea şi lichidarea consecinţelor inundaţiilor, chemînd comunitatea oamenilor de afaceri să contribuie la soluţionarea problemei asigurării cu locuinţe a persoanelor sinistrate, pînă la începerea perioadei reci a anului.
Politici economice
1. Inflaţia şi preţurile
Legumele şi fructele agricultorilor ar putea potoli creşterea inflaţiei…
În iunie, faţă de mai 2008, preţurile medii de consum au scăzut cu 1,1% (deflaţie), inclusiv la: produsele alimentare – cu 3,5%, totodată la produsele nealimentare preţurile au crescut – cu 0,2% şi tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei au crescut – cu 0,4%. În particular reducerea vizibilă a preţurilor a fost înregistrată la legume proaspete cu – 26,4%, cartofi timpurii cu – 30%, fructe proaspete – cu peste 7%, ouă cu – 8,5% şi produse lactate – cu 1,2%. În structura produselor nealimentare s-au micşorat preţurile la produsele electrocasnice şi încălţăminte. Totuşi, în perioada de analiză creşteri mai considerabile a preţurilor la produsele alimentare au fost înregistrate la crupe de orez cu peste 30%, zahăr – cu peste 2% şi ulei vegetal – cu 1,1%. De la începutul anului (iulie 2008 faţă de decembrie 2007) nivelul inflaţiei a constituit 6,1%, iar în valoare anuală aceasta a depăşit nivelul de 15%.
Totuşi, Guvernul, BNM, cît şi mai mulţi analişti independenţi anticipează scăderea ritmului de creştere a preţurilor ca urmare a ieftinirii sezoniere a alimentelor. În perioada de vară multe produse alimentare se ieftinesc stimulînd astfel reducerea ritmului de creştere a inflaţiei. Produsele alimentare reprezintă cca 40% din consumul populaţiei şi orice modificare a preţurilor influenţează restul economiei. BNS şi BNM se bazează pe statistică atunci cînd calculează, pentru lunile de vară, o creştere a preţurilor alimentelor apropiata de zero. Oferta gospodăriilor ţărăneşti, care inundă vara pieţele din oraşe cu legume, fructe şi alte alimente, prăbuşeşte rata inflaţiei pentru cîteva luni. Şi în acest an, autorităţile se aşteaptă la acelaşi fenomen, care să mai diminueze puseurile inflaţioniste provocate de scumpirea carburanţilor, alimentelor etc. Din punct de vedere statistic, lunile iulie şi august înregistrează scăderi semnificative ale preţurilor alimentelor. Nu excludem nici fenomenul deflaţiei pentru această perioadă. Însă consecinţele intemperiilor de apă cu certitudine vor fi reflectate în inflaţie pentru perioada imediat următoare.
Pe de altă parte, presiunile de reducere a preţurilor vin şi din alte părţi. Importurile devin mai ieftine pe măsură ce leul se întăreşte. S-ar putea ca carnea şi zahărul să se comercializeze la preţuri tot mai mici. Şi în cazul laptelui şi produselor lactate, care reprezintă mai mult de 10% din consumul populaţiei, ne putem aştepta la reduceri conjuncturale în această vară. Ieftinirea conjuncturală a produselor alimentare din această vară ar putea diminua inflaţia. Rămîne de văzut dacă problemele din agricultură vor permite o stabilitate pe termen lung a preţurilor sau vom reveni la situaţia obişnuită, de creştere mai puternica a preţurilor alimentelor decît în alte domenii. Vom trăi şi vom vedea…
Totodată, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat recent noile tarife pentru gazele naturale, energia electrică şi cea termică, ca urmare a creşterii preţurilor de achiziţie a gazelor naturale şi energiei electrice de import, fapt care cu certitudine va escalada inflaţia. Potrivit deciziei ANRE, tarifele pentru gazele naturale au fost majorate în medie cu 27%, pînă la nivelul de 3523 lei/ 1000 metri cubi, cu 748 lei mai mare fata de tariful în vigoare.
Astfel, populaţia care consumă lunar pînă la 30 metri cubi de gaze naturale, va achita un tarif de 3414 lei, în timp ce populaţia care are un consum de peste 30 m.c., va achita 3813 lei pentru mia de metri cubi. În acelaşi timp, tarifele pentru energia electrică au fost majorate în medie cu 17%. Astfel, tariful pentru consumatorii RED Union Fenosa a fost majorat de la 0,71 lei pînă la 0,79 lei/kWh, în timp ce celelalte categorii de consumatori vor achita un tarif de 1,1 lei, pentru 1 kWh. RED Nord si RED Nord-Vest vor aplica un tarif unic, de 1,2 lei/kWh, pentru toate categoriile de consumatori. Tarifele la energia termică au fost stabilite la un nivel de 454,7 lei, pentru 1Gcal, cu 36,4% mai mare, decît tariful actual. Astfel, pentru consumatorii deserviţi de către CET 1 tariful a fost stabilit în mărime de 512,05 lei/Gcal, CET 2 – 410,4 lei/Gcal, iar pentru consumatorii finali ai CET Nord tariful a fost majorat pînă la 786 lei/Gcal.
2. Sectorul real
Producţia industrială a crescut cu 4,6% în primul semestru…
În ianuarie-iunie 2008 întreprinderile industriale de toate formele de proprietate au fabricat producţie în valoare de peste 14,1 miliarde lei în preţuri curente, în creştere cu 4,6% faţă de ianuarie-iunie 2007. Creşterea producţiei în ansamblu a fost motivată, în special, de avansul producţiei la întreprinderile din industria alimentară şi a băuturilor cu cca 12%) şi din sectorul energetic cu 8%, care, deţinînd ponderi de 36,4% şi 13,1% au contribuit la creşterea producţiei totale cu, respectiv, 4% şi peste 1%. Creşteri substanţiale s-au înregistrat la întreprinderile cu următoarele activităţi principale: fabricarea vinului – de circa 1,6 ori (deţinînd ponderea de 8,3% a stimulat creşterea cu 3,2%); fabricarea băuturilor alcoolice distilate – de 1,4 ori (deţinînd ponderea de 3,1% a stimulat creşterea cu 1%) etc.
3. Sectorul extern
Moldovenii au trimis acasă în primele 5 luni peste 606 milioane USD…
Potrivit datelor BNM, în ianaurie-mai 2008 volumul remitenţelor în Moldova s-a majorat de 1,6 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut si a constituit peste 606 milioane USD, sumă practic comparabilă cu intrările totale pentru anul 2005. Din volumul total al remitenţelor efectuate în primele cinci luni ale anului curent 75,3% (456,5 milioane USD) din transferuri au fost efectuate prin intermediul sistemelor de transferuri băneşti rapide. În particular, în ianuarie 2008 valoarea remitenţelor transferate prin băncile comerciale a constituit 89,72 milioane USD, în februarie – 104,55 milioane USD, în martie – 126,4 milioane USD, în aprilie – 154,29 milioane USD, în mai – 129,75 milioane USD. Volumul remitenţelor transferate în Moldova prin intermediul băncilor comerciale în anul 2007 a constituit cca 1,22 miliarde USD, în creştere cu aproape 43% faţă de 2006. Volumele cele mai consistente de remitenţe au fost trimise în Moldova din Rusia şi Italia.
Figura 1. Evoluţia remitenţelor valutare
Sursa: BNM
4. Piaţa muncii
În ianuarie-iunie 2008 salariul mediu lunar al unui lucrător din economia naţională a constituit 2429 lei (cca 250 USD) şi s-a mărit faţă de perioada similară a anului precedent cu 26%. Indicele salariul real pentru aceiaşi perioadă de timp a crescut cu 9%. În sfera bugetară salariul mediu a constituit 1978 lei, în sectorul real al economiei – 2665 lei. În luna iunie remunerarea medie a unui salariat a fost de 2751 lei, cu 8,4% mai mare faţă de luna mai. Comparativ cu luna iunie a anului trecut salariul mediu lunar a crescut cu cca 24%. În sfera bugetară salariul mediu a constituit 2642 lei, şi s-a mărit cu 21% faţă de perioada similară a anului precedent. În sectorul real salariul mediu lunar a înregistrat cifra de 2805 lei şi s-a majorat cu 25% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut.
Reflecţii: Este adevărat că salariile reale sînt în creştere după cum s-a exprimat preşedintele la conferinţa de totalizare a rezultatelor pentru prima jumătate a anului, însă acestea au crescut mai repede decît productivitatea. Competitivitatea noastră, ca urmare, a scăzut. Datele oficiale arată că salariile au crescut în ultimii trei ani cu o rată anuală de 10%, rată care s-a menţinut şi anul acesta. Însă în realitate, creşterea a fost mai mare, mai ales în domeniile care se dezvoltă puternic, precum sistemul bancar, construcţiile, serviciile etc. Pe de altă parte, tocmai o astfel de creştere a salariilor (şi veniturilor) stă la baza consumului şi implicit a creşterii economice, dar o creştere bazată pe consum nu poate asigura o convergenţă durabilă în termeni de indicatori reali. Pentru ca productivitatea să se îmbunătăţească este însă nevoie de investiţii generatoare de valoare adăugată mare – un factor crucial al unei creşteri economice cu adevărat sănătoase. O creştere bazată pe construcţii, aşa cum se întîmplă în Moldova, implică însă tranzacţii pe credit, investiţii speculative şi de multe ori bani care provin din economia tenebră şi nu pot fi investiţi în mod profitabil în domenii productive. Ceea ce în final contribuie la explozia iraţională a preţurilor la locuinţe.
Transnistria
Eforturi în vederea reluării procesului de negocieri
La 22 iulie 2008 Preşedintele Vladimir Voronin a avut o întîlnire cu mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2". Întîlnirea urma să deschidă perspective pentru reluarea procesului de negocieri. Acest lucru nu s-a întîmplat însă fiindcă liderul transnistrean, Igor Smirnov, anunţase că nu se va întîlni la rîndul său separat cu mediatorii şi observatorii internaţionali, acestora revenindu-le onoare de a se întreţine cu adjunctului lui Smirnov. Întîlnirea finală în format "5+2", în cadrul cărei la reprezentanţii formatul "3+2" al mediatorilor şi observatorilor s-au alipit negociatorii şefi a părţilor implicate în conflict a fost una de rutină protocolară.
În pofida comportamentului vădit dezinteresat al părţii transnistrene pentru reluarea negocierilor, Preşedintele Vladimir Voronin s-a arătat optimist în privinţa posibilităţii găsirii unei soluţii pentru conflictul transnistrean pînă la afîrşitul anului curent. Potrivit lui:
- propunerile autorităţilor moldave privind soluţionarea diferendului transnistrean, presupun o abordare complexă sub aspect politic, economic, social, umanitar;
- toate documentele referitoare la soluţionarea conflictului urmează a fi aprobate în cadrul negocierilor în format"5+2";
- soluţiile propuse nu trebuie să afecteze principiile stipulate in Legea cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului, adoptata prin consens de Parlamentul Republicii Moldova la 22 iulie 2005;
- procesul de soluţionare a conflictului trebuie să meargă pas în pas cu procesul de consolidarea a măsurilor de încredere dintre părţile implicate în conflict;
- alegerile parlamentare din anul 2009 urmează să se desfăşoare pe întreg teritoriul ţării.
Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ambasadorul Heikki Talvitie, Reprezentant special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei, Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al SUA, David Merkel, au împărtăşit, în principiu, punctele de vedere exprimate de către Preşedintele Vladimir Voronin. Reprezentanţii Ucrainei şi Rusiei, Aleksandr Gorin şi, respectiv Valeri Nesteruşkin, au pus accentul pe necesitatea efortului comun al părţilor în soluţionarea conflictului (după Moldpres).
Pretexte pentru tergiversarea reluării negocierilor
În perioada de referinţă liderul transnistrean, Igor Smirnov, a continuat să insiste asupra unui răspuns din partea Preşedintelui Vladimir Voronin vis-a-vis de proiectul acordului interstatal dintre Republica Moldova şi Transnsitria. Menţinîndu-şi interesul pentru soluţionarea problemelor social-economice Smirnov s-a referit la activitatea grupurilor de lucru constituite la propunerea lui Voronin, dar a insistat ca acestora să le fie schimbată denumirea în "grupuri constituţionale" dat fiind faptul că activitatea lor ar putea avea efecte politice importante. Explicaţia respectivă este puţin relevantă şi denotă, mai degrabă, dorinţa de a tergiversa reluarea procesului de negocieri.
Fenomenul din armata transnsitreană
Timp de un an de zile, în condiţii suspecte, în armata transnistreană au decedat trei soldaţi. Ultimul caz a avut loc la 18 iulie 2008. Autorităţile transnistrene au încercat să camufleze informaţia, dar sub presiunile opiniei publice s-au văzut nevoite să dea publicităţii informaţia în cauză abia cu a săptămînă mai tîrziu. Ca de obicei, autorităţile transnistrene au promis să investigheze cazul, dar lasă să se înţeleagă că şi ultimul deces ar fi fost provocat de o întîmplare nefastă. Ele nu se sfiiesc de loc de explicaţia frecvenţei foarte înalte a întîmplărilor nefaste, refuzînd să recunoască existenţa fenomenului relaţiilor "nestatutare" în armată.
Relaţii externe
Integrare Europeană
Declaraţia comună a 11 reprezentanţi diplomatici ai statelor şi instituţiilor UE în Moldova
Pe 17 iulie, 9 ambasadori ai statelor membre UE (Austria, Cehia, Franţa, Germania, Lituania, Polonia, România, Marea Britanie) împreună cu Delegaţia Comisiei Europene şi Reprezentatul special al UE în Republica Moldova au făcut publică o declaraţie comună privind starea democraţiei şi a libertăţii de exprimare în Republica Moldova. Declaraţia exprimă îngrijorarea ambasadorilor faţă de ultimele evoluţii politice şi în domeniul mass-media care ar putea periclita buna organizare a unor alegeri legislative libere, corecte şi democratice în 2009: acţiunile organelor de drept împotriva mass-mediei, independenţa editorială a Teleradio Moldova, pluralismul în sectorul audiovizual, intensificarea acţiunilor de hărţuire de către organele de drept a partidelor politice de opoziţie şi a susţinătorilor acestora, majorarea pragului electoral, interzicerea alianţelor preelectorale şi interdicţia pentru persoanele cu cetăţenie multiplă de a deţine funcţii elective.
Ambasadorii statelor europene îndeamnă autorităţile moldoveneşti să transmită cît mai curînd posibil Codul Electoral spre expertiza Consiliului Europei şi OSCE şi să respecte pe deplin recomandările acestora privind pragul electoral, blocurile electorale şi exercitarea efectivă a dreptului de a fi ales de către toţi cetăţenii. În acelaşi timp, misiunile diplomatice îşi exprimă disponibilitatea de a conlucra cu autorităţile moldoveneşti în asigurarea exercitării dreptului la liberă exprimare şi a unei bune organizări a alegerilor legislative din 2009.
La scurt timp după publicarea acestei declaraţii, preşedintele Vladimir Voronin a replicat că imaginea Moldovei în capitalele europene se bazează pe zvonuri, vechi stereotipuri şi informaţii preluate exclusiv din presa de opoziţie. Cu toate aceste, potrivit preşedintelui, autorităţile moldoveneşti vor depune eforturi în soluţionarea problemelor depistate de reprezentanţii UE şi cu adevărat existente, pe cînd în celelalte cazuri – neconfirmate, – oficialităţile vor veni cu "contraargumente" şi vor informa UE despre situaţia reală în domeniile vizate.
Nota ADEPT. Această declaraţie vine la puţin timp după ce Preşedintele APCE, LLuis Maria de Puig, în cadrul unei vizite oficiale la Chişinău, a adus critici autorităţilor moldoveneşti la adresa reformelor democratice lente şi puţin efective în cazul exercitări independenţei mass-media şi a bunei funcţionări a sistemului judecătoresc şi procuraturii generale şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de noile modificări la Codul Electoral.
Comisia Naţională de Integrare Europeană are o pagină web provizorie
Pagina provizorie a Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană este găzduită de pagina Guvernului, pagina proprie a Comisiei urmînd a fi lansată pe 1 septembrie 2008.
Bulgaria simplifică regimul de tranzit
La puţin timp după introducerea de către România a regimului simplificat de tranzit, începând cu 18 iulie 2008, Bulgaria introduce un regim similar, simplificat de tranzit al teritoriului Bulgariei. Astfel, cetăţenii terţelor ţări pot tranzita teritoriul Republicii Bulgaria fără a avea viză de tranzit, la prezentarea următoarelor documente, eliberate de:
- Ţările din spaţiul Schengen: – viză unică; viză de şedere de lungă durată; – permis de şedere.
- România: Vizele naţionale de şedere de scurtă durată, vize de şedere de lungă durată şi permis de şedere.
- Cipru: Vizele naţionale de şedere de scurtă durată, vize de şedere de lungă durată şi permis de şedere.
- Elveţia şi Lichtenshtein: permise de şedere.
Termenul tranzitării teritoriului Republicii Bulgaria este de 36 de ore. Dreptul de tranzitare fără vize se va aplica numai şi în exclusivitate pentru scopurile trecerii de tranzit. Nu se admite intrarea şi ieşirea prin punctele de trecere a frontierei cu una şi aceeaşi ţară, precum şi trecerea de tranzit, dacă ruta deplasării declarată nu are legătură cu permisele de şedere şi vizele deţinute.
Cooperare bilaterală
Republica Moldova – România
În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate pe 23 iulie 2008 cu ocazia încheierii primului semestru al anului 2008, preşedintele Vladimir Voronin a declarat că relaţiile politice dintre Republica Moldova şi România se află în prezent într-o etapă pozitivă, inclusiv datorită recentei vizite a Ministrul Afacerilor Externe român, Lazăr Comănescu la Chişinău şi a ultimelor negocieri constructive dintre cele două ţări privind Tratatul de baza şi a celui de frontieră. În plus, preşedintele a accentuat că problema denumirii limbii a fost depăşită, tratatul de bază urmînd a fi semnat în limbile oficiale ale părţilor. Cu toate acestea, pentru avansarea negocierilor este nevoie de decizia României la nivel înalt.
Nota ADEPT. Optimismul preşedintelui Voronin nu este împărtăşit şi de partea română, care cu excepţia unui comunicat de presă oficial nu a venit cu nici-un comentariu sau declaraţie vizînd progresul negocierilor privind semnarea tratatului de bază şi a acelui de frontieră dintre cele două ţări.
Republica Moldova – SUA
Statele Unite ale Americii l-au desemnat pe Asif Chaudhry, cetăţean SUA de origine pakistaneză în calitate de nou Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova. Noul Ambasador SUA în R.Moldova va intra în exerciţiul funcţiunii în luna august.
Cooperarea multilaterală
Republica Moldova – Consiliul Europei
Decizii ale CtEDO
La 29 iulie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărîrea Flux (nr. 6) c. Moldovei. În faţa Curţii, Flux pretindea violarea art. 10 CEDO (libertatea de exprimare), însă Curtea a constatat în cazul vizat violarea libertăţii de exprimare nu a avut loc.
Studii, analize, comentarii
Termenele pentru fixarea datei alegerilor
Igor Boţan, 31 iulie 2008
Luările de poziţii şi retorica liderilor partidelor politice denotă că pregătirile pentru alegerile parlamentare din anul 2009 sînt în toi. În această ordine de idei, merită a se vedea, care pot fi termenele exacte de efectuare a alegerilor
| »»» |
România a devenit principala destinaţie pentru exporturile moldoveneşti. Are aceasta vreo legătură cu creşterea livrărilor in lohn?
Adrian Lupuşor, 31 iulie 2008
Luna mai a marcat o schimbare principială şi semnificativă pentru comerţul exterior al Republicii Moldova. Şi anume, principala ţară ce serveşte drept destinaţie pentru exporturile moldoveneşti a devenit România, plasând Federaţia Rusă pe locul secund
| »»» |
|
 |





|