ADEPT: Asociaţia pentru Democraţie Participativă    Asociaţia pentru
    Democraţie
    Participativă
  Monitorizarea activităţii partidelor şi politicienilor / promis.mdAlegerile parlamentare în Moldova din 30 noiembrie 2014Partide politice din Republica Moldova
   English Version      
    Home        Harta site-ului        E-mail           

Despre noi  

Prezentare  

Proiecte  

Activităţi  

Publicaţii  

Personal  

Alegeri  

Electorala 2007  

Electorala 2005  

Rezultate 1994-2005  

Componenţa blocurilor  

Comisia Electorală Centrală  

Societate civilă  

ONG  

Vocea Civică  

Partide Politice  

Puncte de vedere  

Comentarii  

e-journal  

Policy Briefs  

Caricaturi  

Informaţie utilă  

Legislaţie  

Site-uri relevante  

Guvernare şi democraţie în Moldova


  versiune pentru tiparversiune
pentru tipar
e-journal, an.VIII, nr.159, 16–31 decembrie 2010

Activitatea instituţiilor publice

Transnistria

Relaţii externe

Studii, analize, comentarii

Activitatea instituţiilor publice

Parlament

Constituirea Parlamentului de legislatura a XIX-a

Parlamentul ales la 28 noiembrie 2010 s-a întrunit în şedinţa de constituire la 28 decembrie 2010, dată de la care începe oficial mandatul Parlamentului de legislatura a XIX-a. Şedinţa de constituire a fost prezidată de cel mai în vîrstă deputat, Vladimir Voronin, preşedintele PCRM. În cadrul primei şedinţe a fost anunţată constituirea a 4 fracţiuni parlamentare:

  • fracţiunea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova va fi condusă de Maria Postoico, vicepreşedinţi Galina Balmuş şi Victor Mîndru;
  • fracţiunea Partidului Liberal Democrat va fi condusă de Mihai Godea, vicepreşedinţi Mihai Şleahtiţchi şi Valeriu Streleţ;
  • fracţiunea Partidului Democrat din Moldova va fi condusă de Marian Lupu, vicepreşedinţi Dumitru Diacov şi Vladimir Plahotniuc;
  • fracţiunea Partidului Liberal va fi condusă de Ion Hadîrcă, vicepreşedinţi Corina Fusu şi Valeriu Munteanu.

Anunţarea majorităţii parlamentare şi alegerea conducerii legislativului

În şedinţa din 30 decembrie 2010, fracţiunile Partidului Liberal Democrat (PLDM) din Moldova, a Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi a Partidului Liberal (PL) au anunţat semnarea Acordului privind constituirea şi funcţionarea Alianţei pentru Integrare Europeană, astfel fiind constituită o nouă majoritate parlamentară, întrunind 59 de deputaţi. În consecinţă, deputaţii fracţiunii PCRM s-au declarat opoziţie parlamentară.

La aceeaşi şedinţă a fost ales cu vot secret speacherul Parlamentului, unica candidatură propusă şi susţinută de deputaţii majorităţii parlamentare fiind Marian Lupu, preşedintele PDM. Fracţiunea PCRM a boicotat alegerea speacherului, a refuzat să voteze în cadrul Comisiei speciale de organizare a alegerilor pentru funcţia de speacher şi nu a participat la confirmarea rezultatelor alegerilor. Marian Lupu a fost ales în funcţia de Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova cu votul a 57 de deputaţi (2 deputaţi ai majorităţii parlamentare au lipsit de le şedinţă), preluînd concomitent şi interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova.

După consultarea fracţiunilor parlamentare, în funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului a fost ales Vladimir Plahotniuc, deputat PDM, iar în funcţia de vicepreşedinte – Liliana Palihovici, deputat PLDM. Funcţia de vicepreşedinte acordată opoziţiei a rămas vacantă, fracţiunea PCRM solicitînd consultări suplimentare.

Pagina web a Parlamentului nu prezintă informaţii actualizate

Deşi alegerile au avut loc la 28 noiembrie 2010, iar Marian Lupu a fost ales Preşedinte al Parlamentului încă la 30 decembrie 2010, şi pe data de 3 ianuarie 2011, pe pagina web www.parlament.md continuă să fie prezente informaţii, poze şi discursuri cu Preşedintele Parlamentului de legislatura a XVIII, dl Mihai Ghimpu, lipsesc informaţii despre componenţa şi structura Parlamentului nou-ales. Ca şi anterior, ester dificilă găsirea proiectelor de acte legislative înregistrate în Parlament, a stenogramelor şedinţelor plenare şi altor informaţii, a căror publicare este obligatorie, în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului Parlamentului, ale Legii privind transparenţa în procesul decizional şi ale Concepţiei privind cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă.

Guvern

Evenimente de importanţă sporită

Demisia Guvernului

În legătură cu validarea alegerilor pentru un nou Parlament, a fost aprobată hotărîrea Guvernului despre demisie, în conformitate cu prevederile art.103 din Constituţia Republicii Moldova şi art.6 din Legea cu privire la Guvern. Din momentul acceptării cererii de demise de către Parlament, Guvern va îndeplini doar funcţiile de administrare a treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului executiv.

Declaraţia pe marginea condamnării ilicite a lui Ernest Vardanian

Guvernul Republicii Moldova apreciază decizia de condamnare a lui Ernest Vardanian drept una ilegală, nefondată şi care constituie o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului şi a apelurilor venite din partea opiniei publice şi a comunităţii internaţionale. În declaraţie este condamnat comportamentul administraţiei de la Tiraspol, care a instrumentat cazurile împotriva cetăţenilor Ilie Cazac şi Ernest Vardanian în lipsa oricăror temeiuri, cu încălcarea drepturilor de acces la asistenţă juridică de calitate şi la un tribunal independent legitim. Guvernul reevaluează cu atenţie situaţia creată prin pronunţarea acestei sentinţe ilegale de condamnare, îşi exprimă speranţa că mai este posibilă o soluţie corectă şi anunţă că va întreprinde în continuare toate măsurile posibile pentru eliberarea lui Ernest Vardanian şi a lui Ilie Cazac, precum şi pentru a sprijini familiile celor doi cetăţeni ai Republicii Moldova.

Hotărîri

Hotărîrea cu privire la implementarea Ghişeului unic de documentare a străinilor. Prin documentul adoptat, se instituie, în cadrul Biroului migraţie şi azil al Ministerului Afacerilor Interne, Ghişeul unic de documentare a străinilor şi se aprobă Regulamentul privind funcţionarea Ghişeului unic.

Hotărîrea cu privire la transmiterea unor mijloace de transport. Guvernul a transmis 14 autobuze şcolare (marca PAZ 4234–70) pentru a fi gestionate de direcţiile generale raionale învăţămînt, tineret şi sport, în scopul transportării elevilor din localităţile în care nu sînt instituţii de învăţămînt preuniversitar.

Hotărîri pentru aprobarea unor reglementări:

  • Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei independente de avizare pe lîngă Ministerul Sănătăţii şi a criteriilor de autorizare pentru desfăşurarea activităţilor de prelevare şi transplant;
  • Regulamentul sanitar privind instituţiile de învăţămînt complementar (extraşcolar);
  • Regulamentul privind mecanismul de colaborare intersectorială în domeniul medico-social în vederea prevenirii şi reducerii ratei mortalităţii infantile şi a copiilor cu vîrsta de pînă la 5 ani la domiciliu.

Şedinţe. Decizii

Preocupări privind situaţia lui Ernest Vardanian

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Victor Osipov, a convocat o şedinţă în cadrul căreia a fost discutată situaţie legată de condamnarea de către autorităţile transnistrene a jurnalistului Ernest Vardanian. Vicepremierul a calificat acţiunile autorităţilor transnistrene ca fiind îndreptate împotriva securităţii cetăţenilor şi statului Republica Moldova, precum şi o subminare a masurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. Victor Osipov a avut şi o întrevedere cu mama lui Ernest Vardanian, care a spus că a adresat o scrisoare liderului autoproclamatei RMN, Igor Smirnov, prin care solicită eliberarea fiului său. Cazul Vardanian a fost abordat de Victor Osipov şi în cadrul unei întîlniri cu Vladimir Iastrebciac, reprezentantul politic al Tiraspolului.

Briefing în ultima zi a anului 2010

Prim-ministrul în exerciţiu Vladimir Filat a convocat un brief-ing de presă, în cadrul căruia a informat despre faptul că, în calitatea sa de candidat desemnat pentru funcţia de Premier, are la dispoziţie 15 zile pentru a prezenta Parlamentului echipa guvernamentală şi Programul de activitate. Activităţile de pregătire "vor demara neîntîrziat, pentru a asigura ţara cu un Guvern eficient, cu atribuţii depline cît mai repede posibil", a declarat Vladimir Filat, mai spunînd că noul mandat va fi caracterizat prin responsabilitate, iar activitatea va avea la bază obiectivul de a scoate Moldova din sărăcie. Noul cabinet de miniştri va avea la bază probitatea profesională, în el se vor regăsi persoane care au activat în Guvernul trecut şi care au dovedit că pot conduce bine domeniile fost încredinţate, dar vor apărea şi nume noi. Vlad Filat mai speră ca PCRM să dea dovadă de maturitate politică, rolul opoziţiei fiind extrem de important într-o societate democratică.

Daruri din partea Premierului

În cadrul unei campanii lansate de un post TV din Chişinău, Premierul Vlad Filat a oferit mai multe daruri familiei Isac din s.Truşeni: un pian, două seturi cu tot necesarul pentru pictură, un computer, un televizor, un frigider şi o sumă de 100 mii lei. Prim-ministrul a menţionat că a rămas impresionat de curajul lui Gheorghe Isac, care este orb şi î-şi educă singur copiii, încercînd să le ofere totul pentru ca ei să se poată dezvolta.

Şedinţa Comisiei naţionale pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor

În cadrul şedinţei convocate de Primul-ministru au fost audiate ultimele informaţii despre măsurile întreprinse în scopul înlăturării consecinţelor inundaţiilor din vara anului 2010. Conform datelor prezentate au fost finisate 421 de case, iar 290 de locuinţe au un grad de finisare de 75–95%. În acelaşi timp, este necesară implicarea mai activă a primăriei satului Cotul Morii în procesul de transmitere a caselor, deoarece, din 37 de case, care au fost date în exploatare anterior, s-au prezentat pentru recepţionare doar 10 familii. Prim-ministrul Vlad Filat a cerut efectuarea unei monitorizări stricte a procesului de predare-primire a caselor, iar construcţiile finisate să fie supravegheate cu mare grijă în perioada rece a anului. Premierul a mulţumit companiilor de construcţii pentru munca depusă şi a specificat că Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru efectuarea plăţilor în avans.

cuprins articolul precedent articolul următor


Preşedinţie

Evenimente de importanţă sporită

Marian Lupu exercită interimatul funcţiei de Preşedinte

În legătură cu convocarea Parlamentului de legislatura a XIX-a în şedinţa de constituire, la 28 decembrie 2010 a expirat mandatul de preşedinte interimar deţinut de ex-Preşedintele Parlamentului, Muhai Ghimpu. Interimatul funcţiei de Preşedinte al ţării a trecut pentru cîteva zile la Primul-ministru în exerciţiu, iar începînd cu 30 decembrie 2010, interimatul funcţiei de şef al statului este exercitat de Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Vlad Filat este desemnat candidat la funcţia de Prim-ministru

La 31 decembrie 2010, Preşedintele interimar al Republicii Moldova a semnat decretul privind desemnarea lui Vladimir Filat în calitate de candidat pentru funcţia de Prim-ministru, autorizîndu-l să întocmească programul de activitate şi lista Guvernului, urmînd să le prezinte Parlamentului spre examinare, pînă la 14 ianuarie 2011.

Decrete

Ultimele decrete ale lui Mihai Ghimpu

În ultimele zile de mandat, Mihai Ghimpu, care deţinea interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova, a semnat cîteva decrete, prin care:

  • Parlamentul nou-ales a fost convocat în şedinţa de constituire, pe data de 28 decembrie 2010;
  • este conferită distincţia "Ordinul de Onoare" la şase instituţii de învăţămînt preuniversitar (licee) din mun.Chişinău: "Mihai Viteazul"; "Gheorghe Asachi"; "Spiru Haret"; "Mihai Eminescu"; "Mihail Berezovschi" şi "Ion Creangă";
  • a fost acordată cetăţenia Republicii Moldova cîtorva persoane, inclusiv lui Trăian-Cătălin Giosan (cetăţean al României, director al postului PRO TV);
  • distincţia "Ordinul Republicii" a fost conferită: doamnei Zinovia Chiorăscu, mamă cu mulţi copii; lui Nicolae Glib, interpret de muzică populară; Orchestrei Naţionale de Muzică Populară "Lăutarii";
  • gradul de general-maior este acordat vice-ministrului de interne Iurie Cheptănaru; vice-directorului SIS, Valentin Dediu şi lui Vadim Cojocaru, director general al Departamentului instituţiilor penitenciare de pe lîngă Ministerul Justiţiei;
  • a fost acceptată demisia unor consilieri ai preşedintelui interimar: Victor Captari, consilier în problemele politice; Vitalie Carauş, consilier în problemele culturii, învăţămîntului şi ştiinţei; Dan-Gheorghe Dungaciu, consilier în problemele integrării europene; Vladimir Lupan, consilier în problemele de politică externă; Iurie Stratulat, consilier în problemele complexului agroindustrial şi ale administraţiei publice; Victor Sula, consilier în problemele economice; Lilian Şalaru, consilier cu misiuni speciale; Constantin Ţurcan, consilier în problemele dezvoltării sociale, şi Valeriu Rusu, şef al Serviciului de presă al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

Notă ADEPT: Conform art.21 al Legii cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, în caz de demisie în legătură cu expirarea mandatului demnitarului, personalul încadrat în cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică care nu a fost încadrat în noul cabinet beneficiază de o indemnizaţie unică egală cu 6 salarii medii lunare (un salariu lunar echivalează cu 6500 lei).

cuprins articolul precedent articolul următor


Transnistria

Interviul Reprezentantului Special al UE în Republica Moldova pentru Agenţia INFOTAG

La 16 decembrie Reprezentantului Special al UE în Republica Moldova; Kalman Mizsei, a oferit un interviu agenţiei de ştiri INFOTAG. Referindu-se la problema transnistreană Kalman Mizsei a menţionat:

  • este important ca Rusia şi Transnistria să accepte schimbarea statutului UE şi SUA în procesul de negocieri ce urmează a fi reluat în format "5+2";
  • acceptarea din partea Rusiei a statutului de negociator pentru UE ar fi evaluat potrivit şi cu o rezonanţă foarte pozitivă la Bruxelles. Mai cu seamă că Preşedintele Medvedev a spus clar în timpul reuniunii de la Deauville că după alegerile anticipate din Republica Moldova negocierile formale (oficiale) în formatul "5+2" vor reîncepe. UE are un parteneriat strategic diversificat cu Rusia, iar un asemenea pas ar avea un efect pozitiv asupra dinamicii generale;
  • Transnistria, de asemenea, ar beneficia de un susţinător puternic şi credibil al aplicării principiului statului de drept, întrucît Tiraspolul se plînge mereu că nu are încredere în îndeplinirea obligaţiunilor asumate de către R.Moldova. UE ar putea ajuta la înlăturarea suspiciunilor în acest sens;
  • acordarea UE statutului de mediator cu drepturi depline ar fi un lucru benefic pentru Rusia, precum şi pentru Transnistria, întrucît UE este cel mai puternic vecin al Republicii Moldova, situaţia actuală este complet diferită de cea din 1992, cînd frontierele UE erau departe;
  • situaţia actuală trebuie privită şi din perspectiva unicului vecin care nu este direct reprezentant în procesul de soluţionarea a conflictului. România este o ţară vecină cu relaţii istorice strînse cu Republica Moldova care nu este prezentă direct la masa de negocieri şi se aliniază politicii UE în acest sens.

Jurnalistul Ernest Vardanian a fost condamnat la 15 ani de închisoare

La 16 decembrie jurnalistul moldovean Ernest Vardanian, domiciliat permanent în Transnsitria, a fost condamnat la 15 ani privaţiune de libertate. Vardanian a fost arestat la 7 aprilie 2010 de către colaboratorii Ministerului securităţii de stat din Transnistria (MGB) şi judecat în baza articolul 271 al Codului penal al Transnsitriei (trădare – spionaj în favoarea Republicii Moldova) de către Judecătoria supremă a autoproclamatei republici, urmînd să-şi ispăşească pedeapsa într-o închisoare cu regim sever. Procesul împotriva lui Ernest Vardanean a fost unul închis şi se poate presupune că Judecătoria Supremă din regiunii transnistreană l-a condamnat în baza unui auto-denunţ, menţionîndu-se că Vardanian "în cadrul procesului de judecată inculpatul şi-ai recunoscut integral vina", după ce în luna mai MGB a pus pe post la o televiziunea locală o înregistrare video în care Vardanian a povestit cum încă anul 2001, pe cînd abia devenise student la Universitatea de Stat din Chişinău, a fost atras în mrejele Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova. Chipurile, de atunci Vardanian, care nu a avut nici o funcţie oficială în Transnistria, fiind doar ziarist, ar fi adunat informaţii despre Transnistria, pe care le-a pus la dispoziţia SIS. În acest sens, este de remarcat că prim-viceministrul securităţii transnistrene, Ghenadi Rossihin, a confirmat că Ernest Vardanian a fost condamnat la 15 ani privaţiune de libertate în regim sever pentru că a adunat informaţii din surse deschise, le-a analizat şi le-a transmis Moldovei. Potrivit lui, munca analitică efectuată în baza informaţiilor deschise şi transmise inamicilor reprezintă o crimă. În acelaşi context, şeful de departament al MGB-ului transnistrean, Vladimir Bordorean, a menţionat că Vardanian a fost condamnat pentru colaborare cu SIS, colectarea informaţiilor în detrimentul Transnistriei, iar cei care-i ofereau informaţii din neatenţie sau din alte considerente încă urmează a fi depistaţi. Adică justiţia transnistreană nu a avut probe concrete. Cu toate acestea, la 17 decembrie Ernest Vardanian i-a adresat lui Igor Smirnov o cerere de graţiere, recunoscîndu-şi vina pe toate capetele de acuzaţie.

Cazul Vardanian a mobilizat autorităţile moldovene şi instituţiile internaţionale să ia atitudine. Vicepremierul pentru reintegrare a Republicii Moldova, Victor Osipov, a convocat o şedinţă specială în această privinţă, cu participarea reprezentanţilor Preşedinţiei, Comisiei Unificate de Control, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate, în cadrul căreia a menţionat că "acţiunile autorităţilor de la Tiraspol reprezintă o subminare a măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului". Potrivit lui, autorităţile Republicii Moldova vor depune eforturile necesare pentru eliberarea lui Vardanian. În aceeaşi ordine de idei, Guvernul Republicii Moldova a apreciat decizia de condamnare a lui Ernest Vardanian drept una "ilegală, nefondată şi care constituie o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului şi a apelurilor venite din partea opiniei publice şi a comunităţii internaţionale". Scrisori oficiale în acest sens au fost adresate diplomaţilor care reprezintă Rusia, Ucraina, SUA, Uniunea Europeană şi OSCE, precum şi Kazahstanul, ţară ce deţine preşedinţia acestei organizaţii în anul 2010. Un mesaj similar a fost trimis şi Reprezentantului Special al Secretarului General al Consiliului Europei, for ce deţine un rol primordial în apărarea drepturilor omului pe continentul european.

În consecinţă, la 23 decembrie, Consiliul Europei şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa cazului respectiv. Adjunctul Secretarului general al CE, Maud de Boer-Buquicchio a specificat că cazul Vardanian a fost condamnat în timp ce Consiliul Europei depunea eforturi pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi că în continuare vor fi depuse eforturi pentru respectarea drepturilor omului şi supremaţiei legii în regiune. Şi Reprezentantul special al UE, Kalman Mizsei a menţionat importanţa deosebită a respectării drepturilor omului şi, în special, a libertăţii cuvîntului, precum şi a drepturilor fundamentale ale deţinuţilor, menţionînd că lui Vardanian i-a fost refuzat dreptul la consiliere juridică, dreptul de a fi prezent sau reprezentat de către o persoană aleasă de el la audierile din perioada arestului preventiv, precum şi la audierile din instanţă, cît şi dreptul de a-şi contacta regulat familia. Reprezentantul special al UE subliniază că detenţia persoanelor fizice în baza faptului că acestea sînt considerate indezirabile de către cei care exercită puterea constituie o încălcare a drepturilor omului. De asemenea, Mizsei a menţionat că vor fi depuse eforturi pentru a identificata o soluţie adecvată pentru eliberarea lui Vardeanian.

Misiunea OSCE îndeamnă în continuare la cooperare Chişinăul şi Tiraspolul

Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Philip Remler, a avut la 17 decembrie o întîlnire cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, în privinţa cooperării organelor de drept din Transnistria şi din Moldova. De asemenea, în cadrul întrevederii Philip Remler a ridicat problema reluării cît mai curînd a negocierilor în formatul "5+2". Smirnov a subliniat că Transnistria nu a renunţat la negocieri, dar că principala problemă rezidă în faptul că în continuare rămîne nesoluţionată problema garanţiilor faţă de respectarea înţelegerilor anterioare. Astfel, soluţionarea problemei circulaţiei feroviare încă nu a fost confirmată în acte, întrucît hotărîrea Guvernului Moldovei nu a fost publicată, după cum fusese promis anterior. În aceste circumstanţe este lipsită de relevanţă activitatea în grupurile de experţi, dacă cealaltă parte nu se ţine de cuvînt. Smirnov consideră că modul în care se comportă autorităţile moldovene "loveşte în autoritatea internaţională a OSCE, căci Moldova, ca membru al organizaţie, nu consideră că trebuie să-şi respecte propriile obligaţii". În cadrul întîlnirii a fost discutată şi problema reluării în 2011 a preşedinţiei OSCE de către Lituania, care preconizează să acorde o atenţie deosebită reluării negocierilor oficiale în formatul "5+2". În acest sens se preconizează că noul preşedinte în exerciţiu al OSCE, ministrul de externe al Lituaniei, Audronius Azubalis, va efectua o vizită la Chişinău şi Tiraspol în februarie 2011, urmînd să se documenteze în privinţa situaţiei şi problemele reglementării transnistrene.

Economia Transnistriei în 2010 şi corelaţia cu starea demografică

Potrivit datelor statistice oferite de oficialităţile moldovene agenţiei INFOTAG în ianuarie-noiembrie 2010 agenţii economici din Transnistria au exportat mărfuri în valoare de ~$354 milioane, în descreştere cu aproximativ 2/3 faţă de aceiaşi perioadă a anului 2008. Totuşi în comparaţie cu 2009 volumul exportului transnistrean a înregistrat o creştere de 3,5%. Căderea bruscă a exportului se datorează faptului că pentru o perioadă îndelungată a fost sistată activitatea Uzinei Metalurgice de la Rîbniţa care, de obicei, asigură peste jumătate din exportul transnistrean şi o treime din PIB. În prezent producţia metalurgică rămîne totuşi esenţială în volumul exportului transnistrean, constituind peste 1/3. Pe poziţia a doua în exportul transnistrean se plasează producţia industriei uşoare, care constituie ~$127, în creştere cu ~30%. Pe poziţia a treia la exporturi s-a situat producţia din industria constructoare de maşini şi electrotehnică, constituind ~$35 milioane, în creştere cu 87%. Pe poziţia a partea s-a situat exportul energiei electrice, care a constituit ~$15 milioane, în descreştere cu 60% decît în 2009. Geografia exportului transnistrean este după cum urmează – 46% în ţărilor UE şi 34% în ţările CSI. Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova importul în regiunea transnistreană prin punctele vamale moldoveneşti a constituit $104, milioane, în creştere cu ~36% faţă de 2009. 2/3 din importul efectuat prin punctele vamale moldoveneşti este din statele UE. Actualmente în Republica Moldova sînt înregistraţi 638 de agenţi economici din Transnistria, care beneficiază de regimul preferenţial în comerţul cu UE.

Starea economiei transnistrene are un impact negativ asupra situaţiei demografice din regiune. Astfel, în 11 luni ale anului 2010 numărul populaţiei din Transnistria a scăzut cu 2332 de persoane, cu 449 de persoane mai mult decît în 2009. În 2010 în regiune au fost înregistraţi 4690 nou-născuţi (scădere cu 2,3%) şi 7022 decedaţi (creştere cu 5%). Principalele cauze ale deceselor sînt maladiile cardiace – 2189 cazuri (creştere cu 2%), maladii canceroase – 1095 (creştere 1,4%), atacuri cerebral-vasculare – 1005 cazuri (creştere 2,6%), etc. Numărul crimelor soldate cu omoruri a crescut în 2010 cu 2/3 faţă de 2009. Mortalitatea infantilă a crescut cu aproximativ 20%. Serviciul stării civile a înregistrat pînă la începutul lunii decembrie anul curent 3722 de căsătorii (creştere 5%) şi 1900 divorţuri (creştere 1%).

cuprins articolul precedent


Relaţii externe

Planul de acţiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize

Pe 16 decembrie 2010, Comisia Europeană a aprobat Planul de Acţiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize. Planul urmează a fi semnat la Chişinău la începutul anului 2011, în timpul vizitei Comisarului pentru Afaceri Interne al UE, Cecilia Malmström.

Consultările moldo-ungare pe problemele cooperării în cadrul Parteneriatului Estic

Pe 22 decembrie 2010, la Chişinău s-au desfăşurat consultări moldo-ungare privind cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic pe parcursul primelor 6 luni ai anului 2011, cînd Ungaria va deţine preşedinţia Uniunii Europene. Potrivit comunicatului MAEIE, în timpul discuţiilor, părţile şi-au prezentat punctele de vedere asupra viitoarei colaborări în cadrul Parteneriatului Estic şi a Politicii Europene de Vecinătate şi discutat procesul de pregătire pentru desfăşurarea Summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Budapesta la 27 mai 2011.

Planul naţional de armonizare a legislaţiei pentru anul 2011

Documentul prevede termenii şi responsabilii de implementarea angajamentelor Guvernului privind armonizarea graduală a legislaţiei naţionale cu acquis-ul comunităţii europene, conţinînd peste 60 de documente care urmeată a fi aprobate (modificate).

Vizita Prim-ministrului Moldovei la Bruxelles

În cadrul vizitei efectuate la Bruxelles, Premierul Vlad Filat a avut întîlniri cu înalţi oficiali europeni, printre care:

  • Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European;
  • Jose Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene;
  • Kristalina Georgieva, Comisar european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi gestionarea crizelor;
  • Stefan Fule, Comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate;

În cadrul vizitei, Vlad Filat a participat la Summit-ul Partidului Popular European, în cadrul căruia a avut un schimb de opinii cu Cancelarul german, Angela Merkel, Premierul italian, Silvio Berlusconi, Premierul maghiar, Viktor Orban, Preşedintele României Traian Băsescu, Premierul bulgar Boiko Borisov şi cu Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Tot la Bruxelles, Premierul Moldovei a semnat un Acord de grant dintre Comisia Europeană şi Guvernul Republicii Moldova în valoare de 90 mil. Euro, prima tranşă, în valoare de 40 mil. euro, urmează să fie transferată pînă la finele anului 2010.

cuprins articolul precedent


Studii, analize, comentarii

Anul politic 2010
Igor Boţan

Instabilitatea politică cauzată de guvernarea provizorie a caracterizat la modul general anul 2010. Eforturile îndreptate spre înlăturarea cauzelor care au generat incertitudine nu au putut fi înlăturate, dar organizarea referendumului republican constituţional, a alegerilor parlamentare şi regionale a demonstrat funcţionalitatea instituţiilor democratice, chiar şi în condiţii de instabilitate politică »»»


Economia la cumpăna anilor: ce-a fost şi ce ne-aşteaptă
Iurie Gotişan

Statistica macroeconomică ne-a oferit pe sfîrşit de an mai multe cifre îmbucurătoare. Astfel, considerăm că ritmul de creştere economică face din 2010 un an special în evoluţia economiei moldoveneşti şi orice spirit, oricît de critic ar fi, trebuie să recunoască acest lucru »»»

e-journal

Abonare electronică
la e-journal

Подписка на русскую версию e-journal

Chestionar de evaluare

Caricaturi

la începutul paginii  

Copyright © 2001–2015 Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT"
Tel: (373 22) 21-34-94, Tel/Fax: (373 22) 21-29-92, e-mail: adept@e-democracy.md

Reproducerea materialelor se permite doar cu menţionarea obligatorie a sursei
 
Site elaborat de NeoNet  
Despre proiect