Ambasadorii ţărilor UE acreditaţi în Moldova au întreprins o vizită în UTA Găgăuzia, în scopul aprecierii situaţiei campaniei electorale pentru alegerea Guvernatorului autonomiei. Reprezentanţii UE au avut întîlniri cu membrii CEC a Găgăuziei şi cu cei patru concurenţi electorali. În cadrul întîlnirilor a fost subliniată importanţa existenţei condiţiilor necesare pentru o campanie electorală liberă, corectă, transparentă şi egală pentru toţi concurenţii electorali. Concurenţii au fost chemaţi să se abţină de la utilizarea resurselor administrative şi să dea dovadă de transparenţă la fiecare etapă a procesului electoral. UE atribuie o importanţă sporită campaniei electorale, care trebuie să se desfăşoare în concordanţă cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Planului de Acţiuni RM-UE.
Demararea dezbaterilor
În campania electorală au demarat dezbaterile dintre concurenţi, desfăşurate la posturile locale de radio şi tv. Conform informaţiilor preliminare, candidaţii Gheorghe Tabuşcic şi Nicolai Dudoglo preferă întîlnirile directe cu alegătorii şi nu participă la dezbateri împreună cu candidaţii Mihail Formuzal şi Alexandr Stoianoglo.
Declaraţia grupului de susţinere a lui M.Formuzal
Grupul de susţinere a candidatului Mihail Formuzal a difuzat o declaraţie prin care îşi exprimă dezacordul vizînd modul în care au debutat dezbaterile publice. Susţinătorii lui M.Formuzal afirmă că:
timpul difuzării emisiunilor (fiecare luni, la 13.00 (radio) şi 16.00 (tv)) este ales nereuşit, se încalcă prevederea conform căreia dezbaterile trebuie să se desfăşoare în ore de maximă audienţă;
la prima rundă de dezbateri radio, cele mai multe întrebări provocatoare ar fi fost adresate de un reprezentant al candidatului G.Tabunşcic;
în marea parte a teritoriului autonomiei dezbaterile tv au fost difuzate distorsionat, cu defecţiuni tehnice frecvente;
misiunea OSCE este invitată să acorde asistenţă pentru monitorizarea desfăşurării dezbaterilor dintre candidaţi.