La Comrat a avut loc o masă rotundă, organizată sub auspiciile Fundaţiei Eurasia-Moldova. Întîlnirea a fost dedicată prezentării rapoartelor membrilor coaliţiei pentru monitorizarea alegerilor în autonomia găgăuză (ADEPT, API, CIJ, LADOM). La întîlnire au participat reprezentanţi ai: CEC a Republicii Moldova, CEC a Găgăuziei, Misiunea OSCE în Moldova, Universitatea din Comrat, Coaliţia “Iniţiativa civică din Găgăuzia”, mass-media din Găgăuzia. Dezbaterile s-au axat pe probleme legate de utilizarea resurselor administrative, reflectarea părtinitoare a campaniei în mass-media, întocmirea şi actualizarea listelor de alegători, eventuala limitare a dreptului la circulaţie în ziua alegerilor etc.
Noi rapoarte de monitorizare
Asociaţia Presei Independente (API) a elaborat următoarele Rapoarte despre monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerea Guvernatorului Găgăuziei (26 octombrie — 10 noiembrie). Conform concluziilor generale, în prima parte a perioadei s-au menţinut tendinţele de favorizare a actualului Guvernator Gheorghe Tabunşcic. În perioada 2–10 noiembrie tendinţele de sprijinire a actualului başcan la posturile radio şi tv cu acoperire naţională au încetat, în timp ce posturile regionale au continuat să-l prezinte cu aceeaşi frecvenţă în lumină favorabilă. În acelaşi timp, se menţine politica editorială de ignorare a contracandidaţilor lui Gheorghe Tabunşcic. TV din Găgăuzia a început să pună pe post materiale de educaţie electorală, iar Radio Găgăuzia a oferit alegătorilor publicitate electorală. Au demarat dezbaterile electorale, însă primele emisiuni au fost ignorate de başkanul în exerciţiu şi primarul Comratului Nicolai Dudoglo.
Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) a întocmit al doilea Raport de monitorizare a procesului electoral pentru alegerea Guvernatorului Găgăuziei (perioada 29 octombrie — 15 noiembrie). Evoluţiile pozitive au vizat:
continuarea dialogului deschis şi constructiv între CEC a Găgăuziei şi reprezentanţi ai societăţii civile;
respectarea de către organele electorale a termenelor pentru formarea secţiilor de votare şi desemnarea membrilor acestora;
actualizarea listelor de alegători.
Tendinţe negative care pot influenţa procesul electoral sînt constatate în legătură cu:
transparenţa redusă a finanţării publicităţii electorale;
intervenţia neîntemeiată în procesul electoral a unor reprezentanţi ai organelor de drept;
utilizarea resurselor administrative pentru desfăşurarea agitaţiei electorale de către candidaţi;
iminenţa excluderii din listele electorale a alegătorilor aflaţi peste hotare;
accesul limitat al observatorilor la informaţia cu caracter electoral etc.