Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
La numeroasele rugăminţi ale cetăţenilor simpli ai autonomiei, ale veteranilor, deputaţilor în Adunarea Populară, conducătorilor şi consilierilor din organele electorale locale, lucrătorilor în producţie şi întreprinzătorilor am acceptat să candidez la funcţia de Başkan al Găgăuziei în calitate de candidat independent.
Făcînd acest pas serios, recunosc deplin marea responsabilitate pe care trebuie sa mi-o asum. Iar convingerea ca decizia pe care am luat-o este corectă mi-o întăresc două motive. Unul: cointeresarea dumneavoastră vie, stimaţi locuitori ai oraşelor şi satelor, în ameliorarea pe viitor
a situaţiei social-economice şi social-politice în regiune, disponibilitatea dumneavoastră de a depune în acest scop toate eforturile, abilităţile şi experienţa acumulată. Şi al doilea motiv: posibilitatea reală de a continua şi a multiplica activ acele tendinţe pozitive în dezvoltarea Găgăuziei, care s-au remarcat simţitor în ultimii patru ani. Cu acestea eu şi intru în cursa alegerilor. Bazîndu-mă, stimaţi compatrioţi, pe susţinerea dumneavoastră, sunt ferm convins ca împreună vom reuşi să depăşim toate dificultăţile şi problemele! Împreună vom continua procesul de reînviere a ţinutului nostru.
În ultimii patru ani, cu toate dificultăţile pe care le-am avut şi pe care le cunoaşteţi cu toţii, am reuşit să punem temelia dezvoltării social-economice şi culturale a autonomiei. A fost într-adevăr timpul creării, timpul ameliorării economiei în plan general şi al stabilităţii politice. Timp de patru ani, comparativ cu perioada anilor 2000–2002, în autonomie au crescut: de 2,5 ori — volumul mediu lunar al producţiei industriale; de 1,8 ori — volumul mediu anual al exportului; de 2 ori — volumul investiţiilor; de 4,3 ori volumul mediu anual al investiţiilor în sfera socială; de 2,3 ori salariul mediu pe economie; de 2,7 ori mărimea medie a pensiilor etc. În perioada ulterioară anului 2002 au fost create 8 întreprinderi noi şi modernizate 5 întreprinderi existente. Au fost create sute de noi locuri de muncă. A fost adoptat şi se implementează programul de dezvoltare a economiei agricole în autonomie prevăzut pînă în anul 2015, bazat pe consolidarea terenurilor agricole, crearea sectorului cooperatist competitiv. Au fost deschise 8 staţii tehnologice de maşini. S-au sădit peste 1550 ha de viţa de vie şi peste 280 ha de livadă. A fost încheiata gazificarea satelor din regiune, s-a continuat activ procesul de aprovizionare cu apă potabilă a populaţiei. Datorită investiţiilor sporite în repetate rînduri din bugetul central şi cel regional a început să se refacă şi să se dezvolte sfera socială a autonomiei — medicina, învăţămîntul, cultura…
Bineînţeles, nu s-a reuşit realizarea tuturor proiectelor înaintate acum patru ani. Viaţa e aşa cum este. Important însa este următorul lucru: apreciind la justa valoare cele realizate (o apreciere înaltă a tuturor realizărilor din ultimul timp în Găgăuzia a răsunat şi la Primul Congres Mondial al găgăuzilor care a avut loc vara trecută), să înţelegem că absolut tot ce am făcut pînă acum nu este decît un real punct de plecare, un cap de pod pentru dezvoltarea ulterioară a regiunii.
Consider că pentru a asigura dezvoltarea autonomiei în continuare autorităţile regiunii, colectivele de muncă, societatea trebuie să-şi axeze forţele pe trei direcţii prioritare:
Aceste priorităţi strategice, dictate dur de timp şi de viaţă, impun decizii noi, de cele mai multe ori neordinare, şi acţiuni cu scop bine determinat în vederea realizării lor necondiţionate. Îmi asum cutezanţa să confirm că avem asemenea decizii şi sunt convins ca avem şi cunoştinţe, şi experienţă, şi voinţă politică pentru a le pune în aplicare şi a le realiza.
Platforma mea preelectorală nu reprezintă populism şi nici promisiuni false. Mi-am fondat-o pornind doar de la ceea ce trebuie şi poate fi realizat în vederea îndeplinirii sarcinilor care ne stau în faţă, de la ceea ce a fost calculat şi verificat minuţios în condiţiile noastre reale şi luînd în calcul fiecare componentă a progresului general.
Ca şi în cei 4 ani anteriori, această direcţie va constitui pentru mine una prioritară, căci, din punctul de vedere financiar, numai creşterea constantă a economiei poate condiţiona autoîndestularea autonomiei şi, prin urmare, dezvoltarea ei ascendentă şi, în ultima instanţă, ridicarea nivelului de viaţă a oamenilor.
La crearea şi sporirea anuală a bugetului Găgăuziei un rol considerabil îl va avea permanent complexul industrial regional. Sporirea acestuia în ritm accelerat trebuie să asigure reorganizarea regiunii din una agrar-industrială în una industrial-agrară. La realizarea acestei sarcini strategice conform etapelor prevăzute va contribui punerea în aplicare a programului de creare şi dezvoltare în autonomie a industriei bazate pe realizările ştiinţifice moderne. Scopul final al programului este însuşirea largă şi livrarea producţiei industriale competitive, cu perspectiva de a fi exportată. În acest scop, o miză serioasă se pune pe atragerea şi mai activă a investiţiilor autohtone şi străine, pe lărgirea ulterioară a posibilităţilor şi avantajelor zonei economice libere “P.P Valkaneş”, stimularea bazată pe un sistem raţional a businessului mic şi mijlociu, precum şi protecţia acestuia contra diferitor presiuni, ameninţări şi estorcări.
În economia agricolă a autonomiei va continua dezvoltarea modernă a sectorului cooperatist, ca fiind cel mai receptiv la tehnologiile avansate şi metodele progresive de organizare a muncii. Aici, pîrghia principală o constituie stimularea consolidării terenurilor agricole, ajutorul multilateral oferit gospodăriilor, indiferent de forma de proprietate a acestora. În această perspectivă ne punem mari speranţe în accelerarea procesului de dotare tehnică a complexului agricol în autonomie. În următorii patru ani urmărim să creăm pe baza întreprinderilor agricole mari staţii tehnologice de maşini în localităţile noastre. Pe aceeaşi perioadă s-au conceput programe de dezvoltare accelerată a ramurilor tradiţionale de bază ale agriculturii Găgăuziei, cum sunt viticultura şi pomicultura. S-a planificat sădirea a 2,5–3 mii de hectare de viţă-de-vie şi 2–2,5 mii de hectare de sîmburoase, în special livezi de piersici şi prune. Avem în faţă o muncă enormă la implementarea treptată a irigaţiei prin picurare a plantaţiilor perene. Va fi creat un complex de măsuri pentru implementarea unui sistem modern şi convenabil agricultorului în vederea comercializării producţiei agricole. Acest complex va include prioritar măsuri de stimulare a creării structurilor de stat şi comerciale care vor avea menirea să consolideze procesul de producţie, prelucrarea şi comercializarea producţiei agricole. Astfel, la baza combinatului de panificaţie din Ceadîr-Lunga se planifică concentrarea procesului de prelucrare şi comercializare a cerealelor recoltate în regiune. În anul care vine va începe şi în 2008 va fi finisată construcţia unei întreprinderi mari de producere a uleiului din seminţe de plante oleaginoase. Se planifică refacerea şi modernizarea sectorul de producţie şi prelucrare a laptelui, iar în fiecare localitate să fie create condiţii de achiziţionare a laptelui.
În funcţia de Şef al Găgăuziei sunt ferm intenţionat să continuu calea cimentată în ultimii patru ani spre a ridica şi mai mult nivelul protecţiei sociale şi garanţiilor populaţiei din autonomie. Elementele constitutive prioritare ale politicii noastre sociale, care corespund cerinţelor vremii şi aspiraţiilor oamenilor vor fi:
Voi depune toate eforturile ca Găgăuzia, fiind o importantă componentă a Republicii Moldova, să poată în mod constructiv influenţa în continuare constituirea şi realizarea politicii interne şi externe a statului.
Va fi intensificată activitatea privind acordarea unui statut special Legii “Cu privire la statutul juridic al Găgăuziei (Gagauz Yeri)” şi adoptarea de către parlamentul Republicii Moldova a legii cu privire la diviziunea puterii în stat între centru şi autonomie.
În continuare vom susţine prioritatea dezvoltării limbii şi culturii poporului găgăuz, respecîtndu-se în acelaşi timp interesele şi drepturile reprezentanţilor altor naţionalităţi şi grupuri etnice conlocuitoare pe teritoriul autonomiei.
Pledăm pentru consolidarea statalităţii şi suveranităţii Republicii Moldova, sporirea rolului şi autorităţii ei pe arena mondială, lărgirea şi aprofundarea relaţiilor bazate pe drepturi egale şi reciproc avantajoase cu alte state. Susţinem în totalitate direcţia de dezvoltare a statului prin integrare europeană, în acelaşi timp fiind ferm convinşi de necesitatea dezvoltării şi consolidării prieteniei între Moldova şi marea Rusie, precum şi cu alte ţări din CSI, inclusiv la nivel interregional.
Suntem fermi în aspiraţiile noastre spre restabilirea integrităţii teritoriale, garantînd în mod constituţional şi sigur populaţiei din Transnistria toate normele democratice, drepturile şi libertăţile.
Stimaţi compatrioţi!
Ce ne uneşte pe noi, locuitorii Găgăuziei? Ne uneşte dorinţa de a trăi în pace şi înţelegere. Dorinţa de a munci în linişte, a ne creşte copii şi a avea grijă de cei bătrîni. Dorinţa de a ne vedea ţinutul asigurat şi prosper. Dorinţa de a păstra şi dezvolta valorile noastre tradiţionale. Realizarea acestor scopuri intră în misiunea şi datoria mea şi eu sunt gata să-mi asum pentru asta toată responsabilitatea morală şi politică.