CEC a făcut publice datele cu privire la prezenţa la vot
În Găgăuzia, în cadrul alegerilor Başcanului, şi-au exprimat opţiunea 60,825 de cetăţeni cu drept de vot, potrivit Comisiei Electorale Centrale din autonomie. Astfel, potrivit utlimelor informaţii, prezenţa la vot în regiune a constituit 56.9%.
La Comrat, aşa cum se anticipa, la urne s-a prezentat cel mai mare număr de electori dintre cele trei oraşe din Găgăuzia — 61%. Totodată, pe parcursul zilei, prezenţa la vot în această urbe era mai mică decât media pe autonomie, însă, spre seară, situaţia s-a schimbat. Printre localităţile rurale mari cei mai activi au fost votanţii din satul Copceac — 64.3%. (www.gagauzinfo.md)
Au fost înregistrate încălcări în ziua scrutinului din Găgăuzia
La 12 decembrie 2010, Compania publică de radioteleviziune GRT a pus pe post emisiunea TV “Cu faţa spre regiune” (“Лицом к региону”) cu participparea lui Vadim Mişin, deputat în Parlamentul RM din partea PCRM. În cadrul acestei emisiuni, Vadim Mişin a vorbit despre beneficiile guvernării Partidului Comuniştilor pentru autonomia găgăuză, s-a referit la activitatea PCRM în regiune, a făcut promisiuni despre ameliorarea vieţii dacă va fi ales candidatul “dezirabil”, adică cel înaintat de PCRM. Ecaterina Jecova, preşedintele companiei, îşi declină responsabilitatea pentru agitaţia directă în favoarea candidatului PCRM chiar în ziua scrutinului acuzând nişte erori tehnice de emisie. Indiferent de motive, punerea pe post a unei asemenea emisiuni contravine legislaţiei naţionale şi regionale care interzic orice fel de agitaţie în ziua votării. (Serviciul de presă www.enigagauziya.md)
Delegaţia CPLR a CoE a făcut public raportul cu privire la siguaţia politică din regiune
Delegaţia Congresului Puterilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei a lansat raportul cu privire la siguaţia politică din UTA Găgăuzia în contextul primului tur al alegerilor Başcanului (Guvernatorului) Autonomiei desfăşurat în regiune la 12 decembrie.
La 11 decembrie, reprezentanţii delegaţiei s-au întâlnit, la Comrat, cu candidaţii, reprezentanţii organelor electorale, a mass-media şi societăţii civile din Găgăuzia.
În cadrul întâlnirilor au fost discutate probleme ce ţin de campania electorală scurtă din Găgăuzia care s-a pomenit eclipsată de campania naţională pentru alegerile parlamentare anticipate din Moldova; unele neconcordanţe dintre prevederile legislaţiei electorale a RM şi a celei din Autonomie. La fel, în cadrul întrunirilor a fost abordată şi chestiunea cu privire la problemele legate de cele trei limbi oficiale din UTA (rusa, găgăuza şi moldoveneasca). Reprezentanţii ONG-urilor din autonomie au indicat că una dintre deficienţele principale ar fi corectitudinea compilării listelor electorale. În general campania din mass-media a fost mai puţin “murdară” şi mai comprehensivă decât cea precedentă. (Serviciul de presă al CPRL al Consiliului Europei)