Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2003DeclaraţiiSerafim Urechean

Adresare a primarului general al municipiului Chişinău, Serafim Urecheanu, către Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin

|versiune pentru tipar| Serafim Urechean, 17 mai 2003
Multstimate domnule Preşedinte!

În calitatea mea de primar general al capitalei, am respectat şi am colaborat întru binele oamenilor cu toţi şefii statului nostru. Cu părere de rău, evenimentele de ultimă oră degenerează în învinuiri publice nefondate la adresa mea, promovate şi prin implicarea dumneavoastră în campania electorală. Folosesc prezenta formă de adresare deschisă, apelînd la statutul dumneavoastră de preşedinte al tuturor cetăţenilor, de garant al Constituţiei Republicii Moldova.

Îmi permit să vă atrag atenţia că în absolut toate domeniile la care v-aţi referit recent — construcţie locativă şi de menire socială, tarife, servicii comunale, protecţia persoanelor socialmente vulnerabile etc. — Chişinăul este primul care a reuşit să obţină o dezvoltare reală. În orice altă localitate şi în ţară în ansamblu situaţia este incomparabil mai proastă decît în capitală, fapt pentru care răspunderea o poartă deopotrivă preşedintele, Parlamentul şi Guvernul actual, toţi reprezentînd partidul aflat la putere. Sînt sigur că vedeţi această situaţie la fel ca mine. De aceea, îmi explic pornirile dumneavoastră impulsive printr-o nouă provocare a anturajului prezidenţial, ameţit de febra electorală şi de stratageme prin care îşi promovează interesele personale. Chiar dumneavoastră aţi concediat din aceste motive mai multe persoane din structurile de vîrf ale puterii.

Totuşi, esenţa mesajului meu este alta. Cunoaşteţi că toate datele, inclusiv sondajele sociologice, arată că va trebui să colaborăm cel puţin încă doi ani sau, poate, chiar patru. Situaţia ne cere clar să fim constructivi, să conlucrăm. Şi eu vă asigur că sînt conştient de acest lucru şi dispus la conlucrare. Vă propun şi dumneavoastră să punem mai presus de toate interesele cetăţenilor ţării, cetăţenilor capitalei, să menţinem stabilitatea în societate în numele viitorului Moldovei noastre. Numai în felul acesta vom demonstra practic şi eficient preocuparea pentru viaţa, grijile şi problemele omului simplu. Este un lucru vital necesar pentru capitală, dar nu numai, pentru că de stabilitatea economică şi socială, de pacea civică din Chişinău depinde foarte mult şi viaţa oamenilor din alte localităţi şi regiuni ale ţării.

Rugămintea mea este să nu interpretaţi această adresare doar ca o replică în context electoral. Confruntările electorale au specificul lor, mai ales la noi. Dar să nu uităm că actuala campanie are loc în momentul cînd Moldova preia preşedinţia Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei. Iar civilizaţia europeană se bazează pe deschidere, toleranţă şi promovarea valorilor democratice. Voi avea şi în continuare aceeaşi poziţie constructivă, dar şi principială atunci cînd va trebui să apăr interesele Chişinăului şi ale chişinăuienilor, să îndreptăţesc încrederea oamenilor care m-au ales.

Vă asigur de respectul şi înalta mea consideraţiune,

Serafim URECHEANU
primar general al municipiului Chişinău

/Capitala, nr. 37 (395), 17 mai 2003/