Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Făcând jocul guvernării, Comisia Electorală Centrală a numit alegerile Primarului General pentru perioada vacanţelor şi concediilor, mizând că în această perioadă alegătorii cu viziuni democratice vor fi plecaţi în concedii, iar electoratul comunist, care a fost adus de această guvernare la imposibilitatea de a-şi permite ceva mai mult decât o bucată de pâine, va vota organizat pentru candidatul partidului comuniştilor.
Prin această decizie a CEC au fost scoase din procesul electoral categorii întregi de cetăţeni: au fost expulzaţi din cămine studenţii, au fost lipsiţi de dreptul constituţional la alegeri profesorii şi lucrătorii grădiniţelor de copii, instituţii închise forţat în această perioadă, au fost trimişi în concedii angajaţii unor mari întreprinderi din capitală.
În acelaşi timp, CEC şi Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău au demonstrat o pasivitate bănuitoare în promovarea alegerilor, astfel încât activitatea lor era îndreptată mai degrabă spre diminuarea prezenţei la urnele de vot, spre micşorarea numărului persoanelor cu drept de participare la alegerea Primarului de Chişinău.
În plus, organele de drept şi poliţia au fost utilizate în lupta politică contra candidaţilor necomunişti, intimidând, arestând şi maltratând agitatorii contracandidaţilor puterii. Calculul guvernării a fost însă greşit — chişinăuienii au sancţionat dur încercarea puterii de a mima procesul democratic şi au refuzat să participe la farsa din 10 iulie. Analizând situaţia de după alegerile din 10 iulie şi urmărind dispoziţiile alegătorilor, tragem concluzia că la alegerile repetate din 24 iulie vor participa şi mai puţini cetăţeni cu drept de vot.
Acţiunile guvernării pot fi justificate prin faptul că un candidat comunist poate accede în fruntea capitalei doar în condiţiile în care prezenţa la urnele de vot este minimă. Practica scrutinelor anterioare demonstrează că atunci când la votare participă peste 45% din alegători, comuniştii nu au nici o şansă de câştig. Iar în cazul în care primarul va fi ales cu voturile a doar 100 de mii de alegători, sau circa 10% din populaţia capitalei de un milion de cetăţeni, mandatul Primarului General al Chişinăului va fi lipsit de legitimitate şi de reprezentativitate.
În asemenea condiţii, considerând alegerile din 24 iulie drept o continuare a farsei organizate de guvernare cu scopul de a-şi impune făţiş candidatul său la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău şi pentru evitarea unor cheltuieli nejustificate a banilor publici, DECLAR retragerea mea din cursa electorală şi chem organele abilitatea cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor libere şi democratice să numească data alegerilor pentru o perioadă mai târzie, când majoritatea cetăţenilor cu drept de vot, domiciliaţi în municipiul Chişinău, vor putea să-şi exercite dreptul constituţional de a alege.
Adresez apelul către cetăţenii municipiului Chişinău să ceară puterii asigurarea condiţiilor optime pentru realizarea drepturilor constituţionale la odihnă, precum şi la alegere.