Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
1. Definitivarea Planului Urbanistic General, consultarea lui cu locuitorii municipiului, adoptarea planului la un referendum municipal. Documentul se va baza pe trei piloni:
2. Înlăturarea barierelor birocratice şi simplificarea tuturor procedurilor de obţinere a autorizaţiilor, atribuirea loturilor pentru construcţie doar prin licitaţie, includerea în competenţa comisiilor de resort cu drept de vot a reprezentanţilor societăţii civile, asigurarea accesului participării publicului la etapa de elaborare a proiectelor de decizie. Majoritatea salariilor funcţionarilor publici, reducerea numărului de angajaţi, declararea obligatorie a averii şi a veniturilor obţinute de către aceştia.
Asigurarea transparenţei formării şi executării bugetului municipal şi controlului strict al cheltuirii mijloacelor financiare, prezentarea de către serviciile şi subdiviziunile primăriei a informaţiilor şi rapoartelor publice trimestriale privind eficienţa utilizării banilor alocaţi.
3. Crearea sectorului 6 agricol al municipiului cu o administrare autonomă (pretura) care va coordona problemele dezvoltării social-economice a localităţilor suburbane. Elaborarea, adoptarea şi realizarea unui plan de refacere a infrastructurii în aceste localităţi (reconstrucţia capitală a drumurilor, reţelelor de apeduct şi canalizare, iluminare a străzilor, gazificare completă a gospodăriilor casnice, altele). Stimularea creşterii şi colectării produselor agricole ecologice pentru comercializarea acestor produse în oraş.
4. Alocarea mijloacelor pentru programul de construire a locuinţelor sociale destinate tinerilor şi familiilor nevoiaşe. Acordarea garanţiilor financiare din partea primăriei şi crearea condiţiilor obţinerii de către aceşti a creditelor preferenţiale pentru construirea locuinţelor cu perioada de reîntoarcere de 20–25 de ani.
5. Realizarea unui şir de măsuri urgente menite să amelioreze situaţia în interiorul cartierelor locative din oraş: efectuarea lucrărilor de amenajare a căilor de acces, curţilor, terenurilor sportive şi pentru copii, platformelor pentru deşeurile solide, iluminare, eliberare de cîinii vagabonzi, altele. Acordarea sprijinului multilateral la crearea şi activitatea asociaţiilor de locatari şi condominiu, trecerea în gestionarea acestora a teritoriilor aferente blocurilor de locuit şi încăperilor nelocuibile.
6. Discutarea publică a tarifelor noi la serviciile comunale (apă, canalizare, energie termică), aducerea lor treptată la nivelul costurile reale concomitent cu creşterea calităţii acestora. Acordarea compensaţiilor nominative familiilor sărace pentru serviciile comunale. Restituirea banilor cheltuiţi de către consumatori pentru procurarea contoarelor de apă şi energie termică, instalarea noilor aparate de măsurat din contul furnizorilor.
7. Aprobarea Planului local de protecţie a mediului. Alocarea mijloacelor financiare din bugetul principal şi colectarea surselor de la sponsori internaţionali pentru proiectarea şi punerea în funcţiune a Fabricii de sortare a deşeurilor solide menajere, reconstrucţia Staţiei de Epurare Biologică, activităţile de colectare, depozitare şi prelucrarea a deşeurilor toxice (tuburilor luminescente uzate, deşeurilor galvanice, anvelopelor uzate, altele), crearea platformelor pentru colectarea separată şi reciclarea deşeurilor de construcţie, promovarea practicii sortării deşeurilor menajere în preajma blocurilor locative sau la rampe speciale. Instalarea urnelor pentru deşeuri în întreg municipiul. Identificarea tuturor terenurilor virane din municipiu şi atribuirea lor în folosinţă, arendă, proprietate la solicitarea persoanelor fizice sau juridice.
8. Păstrarea intactă a spaţiilor verzi existente, neadmiterea edificării oricăror construcţii capitale în parcuri. Alocarea noilor terenuri pentru lărgirea suprafeţelor acoperite cu vegetaţie. Crearea pepinierii pentru creşterea materialului săditor destinat condiţiilor oraşului. Elaborarea şi adoptarea unei legi privind demolarea construcţiilor neautorizate. Mărirea alocaţiilor din buget pentru activitatea Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor verzi, crearea unui fond extrabugetar pentru colectarea mijloacelor parvenite de la amenzi, defrişări, sponsori şi utilizarea lor strict după destinaţie.
9. Micşorarea poluării aerului atmosferic prin raţionalizarea circulaţiei transportului pe străzile oraşului, reducerea eşalonată a numărului de rute şi unităţi de microbuze, în primul rînd pe străzile centrale, înlocuirea lor timp de 2–3 ani, cu excepţia rutelor suburbane, cu troleibuze şi autobuse noi. Alocarea mijloacelor necesare pentru procurarea unităţilor de transport în comun, stimularea deschiderii liniilor şi rutelor de troleibuze şi autobuse private. Construcţia şoselei de centură în jurul oraşului, proiectarea şi amenajarea pistelor pentru biciclişti în toate sectoarele oraşului.
Stimularea construirii parcărilor şi parcajelor subterane şi cu multe nivele, a spălătoriilor auto, conform schemelor aprobate. Eliberarea de transport în permanenţă sau în zilele de odihnă a unor străzi din centrul şi sectoarele oraşului şi transformarea lor în zone pentru pietoni. Eliberarea autorizaţiilor de construcţie a blocurilor locative, administrative, comerciale etc,. numai cu condiţia includerii în proiect a locurilor amenajate pentru parcarea automobilelor.
10. Crearea zonelor de agrement în parcurile municipiului, încurajarea investiţiilor private pentru lucrările de curăţare de nămol a iazurilor, amenajarea locurilor pentru odihna activă, dezvoltarea turismului ecologic.