Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Înţelegând gestul de protest al locuitorilor capitalei, care, la moment, face imposibilă alegerea Primarului General al municipiului Chişinău, Biroul Permanent Central al AMN a decis retragerea domnului Mircea Rusu din calitatea de candidat în procesul alegerilor repetate. Aducem sincere mulţumiri alegătorilor, care au votat pe 27 noiembrie candidaţii AMN, exprimând respect pentru întreg electoratul democratic, ce şi-a manifestat poziţia şi în alte forme. În acelaşi timp, consemnăm victoria din primul tur al candidaţilor AMN în două localităţi, precum şi faptul că, în altele trei, candidaţii AMN vor reprezenta forţele democratice contra exponenţilor comunişti în turul doi de alegere a primarului.
În ceea ce priveşte situaţia din capitală, aceasta reprezintă un semnal ultimativ pentru acţiunile puterii de demolare a autonomiei locale. Este evident că un număr mare de cetăţeni consideră drept irezonabil exerciţiul electoral. Implicarea directă şi ilegală a Preşedintelui Vladimir Voronin în manipularea alegătorilor şi în treburile municipiului este extrem de gravă. Mai mult decât atât, Puterea centrală a alocat bani de la Bugetul de Stat pentru acţiuni populiste cu efecte de propagandă electorală. Pe când, în anii precedenţi, tot guvernarea comunistă a sancţionat alegerea chişinăuenilor, blocând finanţarea unor proiecte vitale pentru capitală. Rezolvarea problemelor importante ale cetăţenilor a fost prejudiciată continuu prin lipsirea autorităţilor locale de prerogativele autogestionării financiare, prin limitarea atribuţiilor Primarului General, prin hărţuirea funcţionarilor publici şi defăimarea permanentă a Primăriei. Toate acestea sunt agravate de decepţia generală, rezultată după votul acordat pe 4 aprilie lui Vladimir Voronin de către PPCD, PD şi PSL. Iată motivele reale din care majoritatea cetăţenilor au considerat participarea la alegeri ca fiind lipsită de sens.
Totodată, Alianţa “Moldova Noastră” atestă încercarea de a se specula absenteismul electoral pentru a se ascunde esenţa problemelor şi a se diminua importanţa institutului democratic al alegerilor. Este o abordare greşită, căci legea a funcţionat normal în Chişinău până la amestecul brutal al Puterii centrale şi funcţionează perfect în celelalte localităţi ale ţării. De aceea, AMN împărtăşeşte poziţia că perfecţionarea legislaţiei trebuie să vizeze, în primul rând, obligaţia de a reda autorităţilor locale autonomia reală în corespundere cu standardele europene, cu angajamentele Republicii Moldova, cu drepturile comunităţilor locale. Devierea de la aceste standarde, distrugerea administraţiei locale denotă, în mod univoc, faptul că vina pentru eşecul alegerilor o poartă integral politicile guvernării comuniste.
Centrul de Presă al AMN