Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2007Svetlana Mîsliţchi

Programul electoral al candidatului la funcţia de primar general al municipiului Chişinău Svetlana Mîsliţchi

|versiune pentru tipar|
Astăzi Chişinăul reprezintă un model învechit de oraş comercial. Pe an ce trece viaţa aici devine tot mai grea. Noi avem nevoie de un alt Chişinău — un oraş în care să trăim şi să muncim civilizat.

În cel mai scurt termen, ţinând cont de sugestiile arhitecţilor, ecologilor, ale organelor puterii centrale de stat, de datele statistice şi prognozele dezvoltării Republicii Moldova în ansamblu — vom elabora şi aproba strategia dezvoltării municipiului Chişinău spre aducerea lui la standardele unei capitale de tip european.

1. Va fi stopată practica vicioasă a construirii în oraş pe arii mici din contul spaţiilor libere, inclusiv pe terenurile sportive şi de joc pentru copii, între blocurile locative.

Construcţia tuturor obiectivelor se va face complex, conform planurilor arhitecturale, cu respectarea strictă a normelor şi regulilor de construcţie.

2. O sarcină strategică a echipei Partidului Popular Republican este ameliorarea condiţiilor locative ale chişinăuienilor. În acest scop vom spori substanţial volumul construcţiei de locuinţe la preţ accesibil.

Vom începe realizarea unor programe speciale de construire a locuinţelor sociale pentru categoriile de familii cu venituri mici, pentru participanţii la cel de-al Doilea Război Mondial, pentru participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl, pentru ostaşii care au participat la războiul din Afganistan, pentru participanţii la acţiunile conflictului militar de apărare a independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

În baza construirii unor etaje adăugătoare şi mansarde, reconstruirii spaţiilor locative avariate şi învechite vom crea facilităţi la achiziţionarea locuinţelor de către tinerele familii.

3. Vom face ordine în sistemul reţelelor inginereşti şi de comunicaţie.

Luând în consideraţie faptul că astăzi nu mai mult de 40 la sută din reţeaua conductelor de apă corespunde normelor, anual vom spori volumul reconstrucţiei şi înnoirii conductelor vechi şi uzate, precum şi a sistemului de canalizare. În partea centrală a oraşului vor fi conectate la reţeaua de canalizare cartierele, care până în prezent sunt lipsite de astfel de reţele. Neîntârziat vom începe reconstruirea instalaţiilor de epurare a apelor reziduale — până la finele anului 2007 vom finaliza elaborarea documentaţiei de proiectare şi devizul de cheltuieli şi imediat vom demara lucrările de construcţie.

Pentru ameliorarea situaţiei privind încălzirea centralizată a locuinţelor din capitală pe timp de iarnă, precum şi pentru aprovizionarea lor anul întreg cu apă caldă vom crea un complex de termoficare unic, comun, care va include centralele termoelectrice şi “Termocom”-ul, ceea ce ne va permite să examinăm posibilitatea reducerii tarifelor la căldura furnizată chişinăuienilor.

Vom spori brusc volumul reconstrucţiei reţelelor magistrale de termoficare şi vor fi lichidate mult mai operativ scurgerile şi pierderile de apă caldă şi rece.

4. Actuala schemă — radială, “de evantai” — de aprovizionare cu gaze naturale a tuturor sectoarelor oraşului nu asigură o presiune constantă în întreaga reţea, de aceea toate reţelele de aprovizionare cu gaze ale oraşului vor fi trecute la schema inelară.

Vom finaliza gazificarea tuturor cartierelor Chişinăului, a caselor individuale de locuit de pe şoseaua Munceşti, precum şi din alte zone periferice.

Vom elabora un program special pentru urgentarea gazificării caselor particulare şi noilor cartiere din orăşelul Codru, precum şi a tuturor localităţilor suburbane ale municipiului.

Toate lucrările de gazificare — nu doar trasarea reţelelor magistrale, dar şi a reţelelor cu presiune joasă, spre fiecare casă de locuit — nu se vor face din contul locuitorilor.

5. Arterele de transport urban ale Chişinăului s-au învechit, oraşul se sufocă din cauza numărului mare de mijloace de transport. Reparaţia anumitor segmente de străzi nu salvează situaţia. Transferarea nechibzuită a rutelor de microbuze — de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt pe străzile 31 August 1989, Alexandru cel Bun, Columna ş.a. — a afectat grav stratul carosabil al acestor străzi. În genere nu se repară străzile micilor cartiere, trotuarele, nici măcar gropile nu sunt astupate.

Noi vom organiza reconstruirea planificată, radicală a drumurilor, a pasajelor şi a trotuarelor din oraş.

Vom finaliza construirea autostrăzilor inelare în jurul oraşului prin unirea lor într-o centură de transport unică, iar transportul de mare tonaj va fi scos în afara perimetrului municipiului.

Vor fi reparate drumurile care unesc localităţile suburbane cu oraşul Chişinău.

6. Vom urgenta înnoirea parcurilor de autobuze, troleibuze şi a microbuzelor dotate necorespunzător.

Vom aplica şi la Chişinău experienţa altor capitale europene care, în calitate de transport urban, aleg mijloace moderne de transport de viteză mare, cu un grad sporit de confort, şi care răspund standardelor ecologice severe din lumea civilizată.

7. Vom începe construirea grădiniţelor de copii cu creşe, a unor complexe şcolare cu bazine, săli şi terenuri sportive. Obligatoriu vor creşte alocaţiile de la buget pentru repararea acoperişurilor, faţadelor, a reţelelor inginereşti din edificiile care găzduiesc instituţii de învăţământ public.

8. Analogic vom proceda şi cu clădirile în care se află instituţii ale ocrotirii sănătăţii şi asistenţei medicale.

Vom finaliza reconstruirea Spitalului nr. 4, a maternităţii orăşeneşti din strada Melestiu, a Spitalului pentru copii “Ignatenco” de pe strada Grenoble.

Vom spori alocaţiile pentru repararea tuturor policlinicilor, spitalelor, se va păstra reţeaua municipală a serviciilor medicale pentru acordarea ajutorului medical chişinăuienilor cu venituri modeste. Vom crea condiţii necesare pentru angajare şi păstrarea la locul de muncă a tinerilor specialişti, în primul rând, a medicilor pediatri, a medicilor de familie şi asistentelor medicale.

9. Noile autorităţi municipale vor acorda o atenţie deosebită implementării formelor contemporane de exploatare şi întreţinere a fondului locativ al Chişinăului. Vom face examenul tehnic, inventarierea, paşaportizarea tuturor caselor de locuit, în primul rând, a fondului de locuinţe vechi.

Principiile şi experienţa de activitate a asociaţiilor locatarilor-proprietari de locuinţe privatizate din sectorul Ciocana, care şi-au demonstrat eficienţa, vor fi aplicate în întreg oraşul. Preturile vor acorda noilor formaţiuni administrativ-locative tot concursul şi sprijinul, în primul rând, în ceea ce priveşte protecţia de către ele a drepturilor proprietarilor de locuinţe în calitatea lor de consumatori principali. Nu mai corespunde noilor cerinţe statutul învechit al SEL-urilor. În casele de locuit nu vom permite replanificarea nejustificată a apartamentelor şi nici transformarea spaţiilor locative în tot felul de oficii sau în alte tipuri de încăperi cu altă destinaţie decât cea de locuinţă.

Vom schimba radical atitudinea faţă de acest sector al activităţii, vom întări controlul asupra calităţii serviciilor comunale prestate locatarilor, vom mări volumul alocaţiilor pentru reparaţia acoperişurilor, subsolurilor, reţelelor inginereşti, pentru amenajarea spaţiilor din jurul blocurilor de locuit, pentru înverzire, pentru construirea terenurilor de joc şi ale celor sportive.

Vom forma o piaţă a serviciilor comunale.

10. Starea ecologică a râului Bâc şi a municipiului, în general, nu corespunde cerinţelor actuale. Vom perfecţiona sistemul de salubrizare şi cel de asistenţă sanitară — atât în Chişinău, cât şi în localităţile suburbane.

Vom construi o fabrică de ardere a gunoiului şi deşeurilor, Chişinăul demult simte o astfel de necesitate.

În fiecare sat va fi amenajată o gunoişte autorizată.

Vom reînvia activitatea gospodăriilor comunale din localităţile rurale.

Va spori numărul măturătorilor de stradă, la fel şi salarizarea lor. La aceste munci vor fi atraşi şi studenţi, şi restanţierii în achitarea plăţilor pentru serviciile comunale.

Va creşte numărul mijloacelor de transport auto la întreprinderea municipală “Autosalubritat”, vor fi amenajate terenuri cu conteinere pentru gunoi şi deşeuri, va fi majorat numărul acestor conteinere.

Consiliului municipal i se va sugera să mărească volumul amenzilor pentru transportarea neautorizată a gunoiului şi deşeurilor.

11. În anii trecuţi, Chişinăul era unul dintre oraşele cu cele mai multe spaţii verzi din URSS. În prezent, centura verde a oraşului, spaţiile verzi din perimetrul lui s-au redus mult din cauza tăierii nesăbuite a copacilor în favoarea construirii a tot felul de obiective.

Va începe restabilirea şi conservarea zonelor de parcuri silvice şi de noi spaţii verzi.

Se vor aloca mai multe mijloace pentru întreţinerea dendrariului, iar lucrătorii lui vor fi atraşi mai mult la munca de amenajare floristică a Chişinăului, mai ales a cartierelor de locuit, a balcoanelor, logiilor.

12. Anumite categorii de populaţie, în primul rând, pensionarii şi invalizii, necesită mai multă protecţie socială. Primarul general, în colaborare cu consiliul municipal, va lucra în acest sens nu de la o sărbătoare la alta, cum se face acum, ci va pune la punct un sistem de protecţie şi ajutor social ce va acţiona permanent.

Pentru ca persoanele care necesită ajutor să beneficieze de acesta, vom îmbunătăţi activitatea serviciilor de protecţie socială, vom antrena mai mult în această muncă ONG-urile, organizaţiile filantropice, oamenii de afaceri.

Pentru persoanele în vârstă, solitare, pensionari cu pensii mici şi invalizi va fi elaborat un sistem de compensaţii la achitarea serviciilor comunale.

13. Va fi finalizată amenajarea cimitirului “Sfântul Lazăr” din strada Doina şi va începe reconstruirea Cimitirului Central, care este un important monument de istorie a Chişinăului.

Primarul general şi consiliul municipal vor lua măsuri pentru reducerea substanţială a preţurilor la serviciile funerare pentru persoanele cu venituri mici. În acest scop, vom dezvolta un serviciu municipal special şi nu vom lăsa totul pe seama unor întreprinderi particulare.

Vom asigura protejarea monumentelor şi pietrelor funerare, a mormintelor.

14. Chişinăuienii au nevoie de noi locuri de muncă, bine remunerate, iar pentru aceasta Chişinăul trebuie să devină un oraş atractiv atât pentru investitori locali, cât şi pentru cei străini.

Vom crea condiţii pentru dezvoltarea în oraş a businessului mijlociu, având grijă să asigurăm o concurenţă sănătoasă şi neadmiterea concentrării businessului în mâinile a câtorva clanuri.

Va fi creat un sistem de garantare a inviolabilităţii proprietăţii şi a afacerii deja pornite, va fi stopată practica vicioasă, din ultimul timp, de înstrăinare a chişinăuienilor de la sistemul imobiliar municipal.

Vom elabora mecanisme de susţinere a chişinăuienilor la achiziţionarea imobilelor, locuinţelor, terenurilor de pământ — utilizând sistemul bancar de credite şi ipotecă. În acest scop, licitaţiile, alte concursuri, se vor desfăşura în condiţii de maximă transparenţă, cu atragerea largă a potenţialilor participanţi şi reflectarea manifestărilor respective în presă, la radio, TV.

15. Vom avea grijă să implicăm mult mai mult chişinăuienii în viaţa publică a capitalei, ei fiind informaţi permanent despre activitatea structurilor municipale.

În acest scop:

Soluţionarea acestor, dar şi multor altor probleme, va permite Chişinăului să se dezvolte sănătos şi cu timpul să ocupe un loc demn în rândul capitalelor europene.

Chişinăul va deveni un oraş mai frumos, mai curat şi mai comod pentru viaţă.

Vom transforma Chişinăul într-un oraş cu climat social stabil şi armonios din punct de vedere etnocultural.

Chişinăul va începe să corespundă statutului său de capitală.

CHIŞINĂUL VA DEVENI UN ORAŞ AL CHIŞINĂUIENILOR!