Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Vă mulţumesc pentru posibilitatea de a vorbi în cadrul plenarei Comitetului Central al PCRM. După această campanie atât de tensionată sunt multe lucruri pe care trebuie să le discutăm, pentru a înţelege ce s-a întâmplat, cu ce învăţăminte ne-am ales şi cum mergem mai departe.
În calitatea mea de candidat la funcţia de primar general din partea PCRM, eu, în primul rând, vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, domnule preşedinte, şi tuturor acelor membri ai formaţiunii care s-au implicat şi m-au susţinut sincer şi fără rezerve în acest scrutin. Sprijinul vostru l-am simţit pe toată durata campaniei şi îl apreciez.
Astăzi, putem constata că eforturile noastre comune s-au soldat cu rezultate impunătoare. Şi asta în condiţii foarte dificile pentru noi. Pentru că a fost o luptă grea pentru Chişinău, cu atacuri dure la persoană, cu utilizarea celor mai cinice tehnici de manipulare şi organizarea provocărilor şi diversiunilor de către contracandidaţii noştri. Dar în pofida acestor atacuri, în pofida faptului că PCRM se află în opoziţie, în pofida altor elemente vicioase de campanie despre care astăzi nu e cazul să pomenesc, în pofida tuturor răuvoitorilor, oricare ar fi ei, Partidul Comuniştilor, candidaţii din partea formaţiunii, au înregistrat cel mai răsunător rezultat din toată istoria campaniilor noastre pentru Chişinău.
Noi am obţinut un vot record. Am luat majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău şi am cucerit încrederea majorităţii locuitorilor municipiului. În calitate de candidat la funcţia de primar general, am reuşit să acumulez cel mai mare număr de voturi ale orăşenilor acordat vreodată unui candidat din partea PCRM. Iar dacă e să luăm în considerare gravele fraude care s-au produs în procesul electoral, cum ar fi încălcările la întocmirea listelor suplimentare şi votarea în condiţii nepermise, este recunoscut de majoritatea cetăţenilor că noi am câştigat, de facto, primăria Chişinăului. Iar în perimetrul oraşului, fără suburbii, victoria mea a fost atât de categorică, încât nici falsificările operate de contracandidaţi nu au fost în stare să schimbe tabloul general. În or. Chişinău candidatul nostru la fucţia de primar general al capitalei a obţinut 161,473 voturi (53,17 %) cu cca 20 mii mai mult ca contracandidatul. Suburbiile au adus suplimentar 21 mii de susţinători, obţinînd în total peste 182 mii de voturi.Ceea ce nu ne-a permis însă să depăşim rezultatul obţinut de oponentul nostru politic prin fraudă şi falsificare.
Totuşi, chiar dacă moral noi ne considerăm învingători, realitatea este că, de jure, la primărie a rămas vechiul primar liberal, iar noi suntem încă în proces de contestare a alegerilor, fără a avea certitudinea obţinerii dreptului la alegeri repetate. Iar cauzele acestei situaţii, de neobţinere a rezultatului scontat, de neobţinere a funcţiei de primar general, trebuie căutate nu în strategia de campanie, care e recunoscută de toată lumea drept una originală şi cu priză la public.
Cauzele faptului că nu am obţinut un decalaj mai mare de voturi, care să compenseze falsurile operate de liberali, trebuie căutate în dosul unor scandaluri compromiţătoare, care s-au iscat pe ultima sută de metri. Înţelegeţi cu toţii la ce scandaluri anume mă refer. Şi vizavi de acest aspect vreau să fac câteva apropouri.
Există foarte multe întrebări,deocamdată fără răspuns,faţă de componenţa listei de consilieri municipali din partea PCRM.Cine i-a înaintat pe unii dintre aceştia, cine şi-a pus “capul la bătaie” pentru unii consilieri deveniţi “celebri” în ultimele zile. De ce secretarul executiv a insistat pe includerea lui Tofan pe listă? Care au fost raţionamentele adevărate ale promovării pe listă a unor asemenea “cadre” şi cine ar trebui să răspundă acum “cu capul” pentru asta? Are cineva suficientă onoare ca să facă Mea culpa pe acest caz? Toată lumea, toţi membrii activi, membrii devotaţi şi susţinători ai partidului aşteaptă răspuns la aceste întrebări.
Este cazul să dea lămuriri şi unele organizaţii de partid, direct responsabile de buna organizare a campaniei electorale. Ar trebui să dea explicaţii unii secretari ai comitetelor raionale de partid din Chişinău, a căror activitate poate fi catalogată mai curând drept sabotaj. Pe alocuri, pe interior s-a lucrat deschis împotriva candidatului înintat de PCRM.Şi dacă i se pare cuiva că acesta e un lucru tolerabil, mie mi se pare că dimpotrivă — e un lucru condamnabil. Şi cu aşa atitudini şi aşa practici “colegiale”, succese remarcabile pe viitor nu avem cum să înregistrăm.
Exiastă o opinie clară atât în interiorul partidului cât şi în afară că cealaltă jumătate a chişinăuenilor a votat nu atât împotriva lui Dodon şi nu pentru Chirtoacă şi liberali, cât mai curând împotriva Comuniştilor. Această constatare e un semnal şi pentru noi să accelerăm discuţiile pe marginea proiectului de modernizare a formaţiunii. Se impune, în opinia mea, o reorganizare generală a modului în care funcţionează unele mecanisme în interiorul formaţiunii.
Până la următoarele alegeri parlamentare este important să venim cu o imagine mai atractivă, modernizată, pentru a ne bucura de simpatia şi încrederea unor categorii noi de alegători. Pe fundalul crizelor economică, politică şi socială care au devenit cronice de doi ani de zile, şansele noastre de a reveni la guvernare sunt foarte reale, dar numai dacă reuşim să îmbunătăţim imaginea formaţiunii. Şi când vorbim de imagine, sunt mai multe elemente care pot fi modernizate la această etapă şi trebuie să decidem împreună de la care elemente începem. Cert este că de la ceva trebuie de început.
Personal sunt ferm convins şi cred într-o perspectivă victorioasă a partidului. Şi vreau să cred că lecţia campaniei electorale din care abia am ieşit şi la care există încă şanse să revenim în cadrul unui al III-lea tur, ne-a fost tuturor de folos.
Dar dacă nu luăm măsurile de rigoare în cazul acelor momente critice pe care le-am semnalat, pe intern, dacă nu-i punem la respect pe unii scenarişti şi sabotori, dacă nu luăm în considerare, la modul cel mai serios, doleanţele cetăţenilor, inclusiv a miilor de membri de partid, care doresc o modernizare a formaţiunii, atunci experienţele mai neplăcute ale acestei campanii electorale vor lăsa doar îngrijorări şi neîncredere pe viitor.
Astăzi, PCRM are nevoie ca niciodată de consolidare şi de o bună gestionare a treburilor interne. Eu sunt gata să contribui la aceste procese, în măsura în care conducerea partidului va considera că aportul meu este oportun.
Eu am demonstrat în acestă campanie că pot fi un luptător şi că pot fi un om de încredere pentru colegii mei. Vreau să fiu convins că şi eu pot să am încredere în toţi membrii partidului, mai ales în cei care au funcţii importante executive, la diferite niveluri organizaţionale. Pentru că încrederea şi oamenii potriviţi la locul potrivit, colegii adevăraţi, formează prezentul şi încrederea în viitorul unei formaţiuni. Şi numai aşa o formaţiune are şanse de izbândă. În speranţa că aşa va fi de acum încolo, vă mulţumesc pentru atenţie.
Sursa: dodon.md