Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Dragi locuitori ai municipiului Chişinău,
Am inceput campania electorală în calitae de candidat la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, în speranţa că Comisia Electorală Centrală, Guvernul şi mass-media sînt interesaţi să ajute alegătorii să facă alegerea corectă între cei 14 candidaţi înaintaţi pentru această funcţie de răspundere.
De 20 de ani Primăria este folosită drept instrument de confruntare între clanurile politice şi financiare din Moldova, iar alegătorii sînt manipulaţi de politicieni, care se simt foarte bine în fotoliile administrative.
Consideram, că elita politică şi economică a ţării a înţeles că îmbogăţirea pe seama chişinăuienilor este o acţiune periculoasă, cetăţenii fiind aduşi la stare de disperare, ei nu-şi pot achita facturile, ei nu-şi pot întreţine familiile, dezamăgiţi şi din lipsa de perspective se îmbolnăvesc şi mor în sărăcie şi dispreţ faţă de tot. Am crezut că autorităţile vor organiza alegerile, astfel încât cetăţenilor să li se ofere acces la pluritatea ideilor şi programelor electorale care prevăd dezvoltarea economică şi socială a municipiului, ceea ce va permite aprecierea unui om cu idee, a unui om de acţiune, a unui om de onoare.
Dar nu a fost aşa să fie. Codul electoral, condiţiile dezbaterilor televizate, principiile de finanţare a partidelor politice, toate sînt organizate în aşa fel încît această campanie să fie prezentată drept luptă a partidelor parlamentare pentru putere, şi nu drept un acces liber al alegătorilor la o informaţie corectă despre candidaţi şi programele lor.
Moldova este o ţară mică, şi noi ne cunoaştem unul pe celălalt, pe noi candidaţii, ne cunosc analiştii politici şi jurnaliştii. Dar nu ne sînt adresate întrebări directe, care vor dezvălui interesul propriu de a candida pentru funcţia de Primar General de Chişinău.
Nu intenţionez să critic concurenţii mei, îmi doresc să promovez strategia şi planurile de dezvoltare a Chişinăului, dar nu mai pot tolera minciunile care se revarsă din posturile de televiziune. Am spus că sunt un om de cuvânt, ceea ce înseamnă şi un om cinstit, ceea ce mă obligă să stopez inducerea în eroare a alegătorilor.
Anumite forţe politice şi banii impun alegătorilor o alegere între Igor Dodon şi Dorin Chirtoacă drept candidaţi la funcţia de primar general de Chişinău. La 17 mai, pentru prima data aceştia s-au întâlnit la postul privat de televiziune Publika TV. Privind atent declaraţiile acestora mă întrebam dacă este posibil ca cetăţenii într-adevăr să nu cunoască ce reprezeintă aceşti candidaţi în realitate. Dacă presupunem că ei nu sînt cunoscuţi, atunci din comportament şi afirmaţii putem deduce că de fapt ei se iubesc doar pe sine.
Igor Dodon arăta drept “o pisică grasă” care se învîrte in jurul unui castron plin de mezeluri, din care mănîncă Dorin Chirtoacă şi se pare că îşi doreşte să mai mănînce încă ceva timp. Chirtoacă, de asemenea, arăta ca o pisică, doar că una slabă şi bolnavă, deoarece oricît nu ar mînca nu se va sătura, iar energia fiind irosită pe sentimente de furie, deoarece toţi îi stau în cale.
De ce nu poate altcineva să pretindă la funcţia de primar? Argumentul lui Chirtoacă, este că el a cumpărat troleibuse, echipament medical, a reparat drumuri. Dorin Chirtoacă nici nu îşi dă seama că aceste merite nu îi revin lui, sînt banii noştri, este bugetul municipal la care noi contribuim, iar el, Dorin Chirtoacă, doar i-a cheltuit. Totodată, el nu înţelege că cel mai important în acest oraş este omul, locuitorii municipiului Chişinău, care supravieţuiesc sub minimul de existenţă, şi chiar dacă cineva primeşte mai mult, de asemenea, le este insuficient din cauza instabilităţii şi a creşterii continuă a preţurilor şi tarifelor. El nu înţelege că este liberal, membru al partidului, care susţine că doar cel puternic va supravieţui, iar pe cei slabi — lasa-i în voia Domnului. El nu înţelege, că avem foarte puţini din cei puternici, anume din aceste motive oamenii îşi încredinţează votul său unuia din ei, ca drept urmare a scrutinului, alesul poporului să îi ajute, să-i organizeze şi să-i îndrume.
Dorin Chirtoacă — nu înţelege misiunea unui om parvenit la putere. Chirtoacă nu merită să fie la guvernare.
Igor Dodon — este un on ambiţios cu o carieră ce a crescut cu paşi rapizi. De la directorul Bursei, într-un timp foarte scurt a devenit un vice-premier al Guvernului. A fost neafiliat politic, iar peste opt ani de guvernare comunistă, ştiind de toate greşelile comuniştilor, chiar şi după eşecul acestora, a aderat la acest partid. De ce? El este adept al comunismului sau poate apreciază pozitiv politica partidului timp de 8 ani? Răspunsul este evident, acest lucru nu este adevărat. Adevărul este, că acesta este asociat cu guvernarea comunistă în toate aspectele politice şi economice, toate principiile de responsabilitate reciprocă. Şi el, Igor Dodon — înţelege că Partidul Comunist nu are viitor, dar el, de asemenea, înţelege, că există un obicei rezidu al oamenilor de a vota pentru seceră şi ciocan, şi el a decis pentru ultima dată să se folosească de simbolica acestui partid pentru a obţine, chiar şi o funcţie mai puţin autoritară în puterea decizională, dar o funcţie care i-ar permite să se menţină la putere şi să gestioneze puterea în realizarea scopurilor sale şi anume de a iniţia un proiect politic, la fel cum intenţionează să facă dezertorul PLDM — Mihai Godea.
Domnul Igor Dodon comite o infracţiune morală — el înşeală adepţii şi susinătorii adevăraţi ai Partidului Comunist şi o face într-un mod cinic, pentru că astfel a fost educat, o educaţie bazată pe minciună.
Igor Dodon nu este demn de încrederea alegătorilor, adepţi ai Partidului Comuniştilor. Igor Dodon nu merită să ajungă la putere.
Aceasta este latura morală a concurenţilor mei în alegeri, dar există şi componenta materială, care i-a ispitit pe aceşti candidaţi să intre în această campanie electorală, a carei tentaţie este funcţia de Primar General al municipiului Chişinău.
Igor Dodon nu va explica niciodată provenienţa legală a resurselor financiare atît personale cît şi de partid, dar am înţeles că el nu poate renunţa de la conducerea acestui stat, deoarece aparţine unei categorii de oameni care nu au reuşit nimic fiind în funcţie în sectorul real şi anume din această cauză el nu cunoaşte din ce resurse financiare sau mai bine spus din a cui bani va trăi mai departe în caz de eşec în această campanie.
Dorin Chirtoacă îşi poate cumpăra şi mai departe costume de la piaţă la preţul de 1500 lei şi să invite şi presa pentru a mediatiza că el se plimbă cu o masină de mîna a doua de marcă Opel, dar niciodată nu va explica de ce toţi funcţionarii care au lucrat cu primarul Urechean, Iordan, Ursu, care sunt cunoscuţi drept cei mai coruptibili au rămas în continuare în funcţiile publice ale administraţiei locale. Fiecare constructor, fiecare antreprenor, fiecare proprietar al serviciilor de taxi cunoaşte preţul care este plătit drept mită pentru facilitarea condiţiilor de activitate.
Puterea în Primăria capitalei pentru Dorin Chirtoacă — de asemenea este puterea, fără de care el nu va şti din contul cui va exista şi din contul cui va finanţa cariera sa politică.
Alegătorilor le sînt propuse variante de a alege între rău, singura diferenţa este cularea şi ideologia politică.
Eu, Sergiu Coropceanu am alte viziuni şi noi soluţii. Partidul Social Democrat a inclus în lista conslierilor, reprezentanţi demni de a fi în Consiliul Municipal. Am refuzat să acceptăm, în lista noastră politicieni şi oligarhi, deoarece considerăm că doar reprezentanţi ai cetăţenilor, care zilnic călătoresc în transportul public, trăiesc în blocuri, cunosc presiunea preţurilor şi a tarifelor, au dreptul moral de a reprezenta puterea poporului şi de a reprezenta cetăţenii în cadrul Consiliului Municipal.
Eu sunt cel, care a îndrăznit să se impună politicienilor, oligarhilor pentru a prelua administrarea şi a o îndrepta în beneficiul locuitorilor municipiului Chişinău.
Conştientizez faptul, că primarul reprezintă şi puterea şi profesia, şi sunt gata să activez în interesul locuitorilor municipiului Chişinău.
Sursa: www.psdm.md