Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Astazi, 5 Mai, marcăm Ziua internaţională de luptă împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi.
Acest eveniment reprezentă un prilej în plus de a readuce în atenţia societăţuii problemele cu care se confruntă una din cele mai vulnerabile categorii de cetăţăeni, de a sublinia necesitatea respectării drepturilor şi a demnităţii persoanelor cu dizabilităţi, prevenirii şi combaterii marginalizării, egalarea şanselor şi implicarea lor în responsabilităţile comunităţii.
Sunt încrezută că o abordare nouă a problemelor persoanelor cu dizabilităţi, care ar permite schimbarea radicală a viziunii asupra stării de dizabilitate prin sigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor persoanelor cu nevoi speciale, contribuind la prevenirea discriminării acestei categorii de cetăţeni, este un obiectiv, care poate fi asigurat odată cu implementarea, în Moldova, a Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi.
Semnarea şi ratificarea Convenţiei a devenit posibilă graţie insistenţei societăţii civile, susţinută plenar de către Partidul Democrat din Moldova, iar în calitatea mea de ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei m-am implicat plenar în acest proces.
A devenit clar pentru toată lumea că avem nevoie de o politică incluzivă, care să vină pentru a scoate toate barierele existente şi stigmatizarea persoanelor cu dizabilităţi. S-a înţeles că a trecut deja timpul când politicile se axau mai mult pe îngrijiri instituţionale, recuperare medicală şi beneficii sociale. Persoanele cu dizabilităţi nu au nevoie de mila semenilor, ei au nevoie de recunoaşterea lor ca membrii cu drepturi depline în viata social-economică. Întreaga viaţă socială trebuie să se bazeze pe principiul “nimic despre persoanele cu dizabilităţi fără participarea persoanelor cu dizabilităţi”. Iată de ce, crearea unui cadru menit să le permită persoanelor cu dizabilităţi să se bucure de toate aceste drepturi reprezintă principalul obiectiv pe termen lung al strategiei comunitare pentru incluziunea activă a persoanelor cu dizabilităţi în municipiul Chişinău.
Este timpul ca dizabilitatea să fie abordată dintr-o noua perspectivă — din perspectiva drepturilor omului. Caritatea nu este suficientă pentru redresarea problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi.
Este timpul ca persoanele cu dizabilităţi să aibă posibilitatea de a face alegeri individuale şi de a-şi controla viaţa de zi cu zi la fel ca şi celelalte categorii ale populaţiei. De aceea, serviciile de asistenţă şi sprijin din municipiul Chişinău ar trebui să fie mai bine adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilităţi, obiectiv care a fost expus în programul de transformări ale mun. Chişinău, propus de echipa PDM.
Doresc să salut această zi si să-mi manifest sprijinul pentru toate categoriile de cetăţeni, liberi şi egali în drepturi!
Cu respect,
Valentina Buliga
Serviciul de presă al PDM
Sursa: www.pdm.md