Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiDorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă: Noi nu vorbim despre miracole, dar despre proiecte reale!

|versiune pentru tipar| Dorin Chirtoacă, 16 iunie 2015 | 

“Noi nu vorbim despre miracole, dar despre proiecte reale, care s-au făcut şi continuă să fie făcute, proiecte pe care le vom implementa şi în următorii ani!” — declaraţia a fost făcută de către candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, în cadrul unei conferinţe de presă privind priorităţile sale şi ale echipei PL pentru infrastructura şi traficul rutier din capitală.

Dorin Chirtoacă a susţinut conferinţa de presă pe şantierul de pe strada Vasile Alecsandri, care este în curs de reabilitare completă.

“Pentru a veni în faţa cetăţenilor, am decis în turul doi de scrutin să prezentăm proiectele reale pe care le vom implementa, am decis să le prezentăm pe capitole.

Astăzi suntem la capitolul drumuri şi infrastructură rutieră.

Prima prioritate şi cea mai importantă la acest capitol este continuarea şantierelor din centrul Chişinăului, este vorba de strada Vasile Alecsandri, bulevardul Ştefan cel Mare, strada Tighina, strada Negruzzi, Alexandru cel Bun, strada Tighina şi strada 31 august. Acest proiect este în valoare de 22 milioane de euro, finanţare din partea BERD, BEI şi Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă că vom avea de lucru în următorii 2 până la 3 ani, pentru a aduce în ordine şi restabili complet aceste şase străzi din centrul Chişinăului.

Este folosită o tehnologie nouă, care a fost implementată şi pe strada Alecu Russo, este vorba despre stratul de geotextile, în aşa fel încât cele două straturi de asfalt să aibă o bună legătură cu fundamental şi să ne poată servi pentru 20 de ani înainte. Totodată, sunt amenajate locuri de parcare, cât ne permite acostamentul, în aşa fel încât să avem locuri de parcare pentru automobile, o pistă pentru biciclişti de un metru şi trotuar pentru pietoni de 2 metri, atât pe partea stângă, cât şi pe partea dreaptă.

De asemenea, este reabilitat şi iluminatul stradal pe această stradă, dar şi pe celelalte şase.

Practic toate cele şase străzi menţionate mai sus vor căpăta un nou termen de viaţă pentru următorii 50 de ani.

Ne propunem continuarea străzii Albişoara pentru a asigura ieşirea din oraş.

La fel, ne propunem şi lărgirea altor străzi şi intersecţii pentru fluidizarea traficului rutier.

Pe lângă acestea, ne propunem să finalizăm bulevardul Mircea cel Bătrân, să asigurăm reparaţia curentă şi completă a străzii, astfel, vom rezolva problemele cu străzile principale. Totodată, străzile secundare vor intra în regim de reparaţii împreună cu curţile de bloc, şi vor reuşi, până în 2019, plombarea tuturor străzilor secundare şi a curţilor de bloc. Aceasta înseamnă că infrastructura rutieră trebuie să devină în 4 ani una acceptabilă pentru municipiul Chişinău.

În acelaşi timp, vom lucra împreună cu partenerii externi de dezvoltare la lărgirea şi extinderea şoselei de centură. Vor fi reorganizate mai multe intersecţii, sperăm că vor fi şi cu 2 nivele, cel puţin vor fi create mai multe sensuri giratorii, cum este cel de la Calea Orheiului şi strada Studenţilor. Nu este exclus că vom avea un sens giratoriu şi la bulevardul Ştefan cel Mare intersecţie cu strada Ismail.

Ne propunem ca în următorii 4 ani strada Albişoara să fie în regim de şosea, fără semafoare, de la gară şi până la ieşirea din oraş.

Aceste soluţii sunt inspirate din practica europeană, acolo unde deja au fost implementate, iar rezultatele se văd şi se fac simţite.”

Totodată, viitorul edil al capitalei, care a dat viaţă oraşului în cele 2 mandate în calitate de Primar General al mun. Chişinău, a vorbit şi despre amenajarea pistelor pentru biciclişti şi locuri special amenajate pentru parcarea automobilelor.

“Pistele pentru biciclişti vor deveni o normalitate pentru străzile rebilitate, pentru că acestea au fost din start incluse în proiect.

Sperăm că acum, având o altă majoritate în Consiliul Municipal, vom putea debloca proiectul cu privire la construcţia unei parcări subterane în Piaţa Marii Adunări Naţionale, proiect pe care l-am propus anterior, dar a fost respins de fostul Consiliu” a mai accentuat Dorin Chirtoacă.

pl.md