Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiMarcel Darie

Secretarului CMC, Valeriu Didenco deţine un palat de milioane nedeclarat. Corupţia de la Primăria Chişinău trebuie stîrpită

|versiune pentru tipar| Marcel Darie, 3 iunie 2015

Marcel Darie, candidat la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău din partea Partidului Legii şi Dreptăţii (PLD), preşedinte al Asociaţiei “Pro Chişinău”, campion mondial la powerlifting şi echipa sa, candidaţi la funcţia de consilier local, au organizat astăzi un flashmob în faţa casei de lux cu 4 etaje, dintr-un sector de elită a capitalei, care aparţine secretarului Consiliului Municipal Chişinău (CMC), Valeriu Didenco.

Protestatarii au venit cu pancarte pe care era scris: “1 milion de euro au furat cu suflet”, “Caracatiţa corupţiei”, “Valera, asta nu e casa ta, tu ai furat banii noştri”, “Stimaţi cetăţeni, aici sunt milioanele voastre”, “Primar de doi bani”.

“Am venit să protestăm în faţa palatului secretarului CMC, Valeriu Didenco, construit din furtul proprietăţii municipale. Preţul de piaţă este de 1 milion de euro. Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă este capul caracatiţei corupţiei din CMC. El nu a cerut demisia coruptului Didenco pentru că are nevoie de ştampila şi semnătura lui pentru înstrăinarea proprietăţii publice”, a declarat Marcel Darie.

Potrivit acestuia, casa secretarului CMC nu a fost indicată nici în declaraţia de avere. Marcel Darie susţine că, casa lui Dedinco ar avea o suprafaţă de 600 m.p, este acoperită cu marmură albă. Imobilul ar fi dotat cu mobilă de stejar în stil baroc, comandată în Italia, dar şi cu o vinotecă cu o colecţie impunătoare de vinuri selecte.

“S-au folosit de şmecherii, acest imobil nu este indicată în declaraţia de avere. Oare nu cei de la Primărie trebuie să ne demonstreze integritate şi corectitudine? Clasa politică s-a compromis iremediabil. A venit timpul ca la putere să vină chişinăuieni oneşti, oameni simpli, integri, care ştiu cu ce probleme se confruntă Chişinăului”, a menţionat Marcel Darie.

Activistul susţine că, “în schemele de delapidare a proprietăţii municipale, împreună cu Didenco sunt implicaţi: Ion Carpov, şeful Direcţiei arhitectură, Nistro Grozavu, viceprimar de ramură şi ex-primarul Dorin Chirtoacă, care este capul caracatiţei corupţiei din primărie”.

La acţiune a participat şi Olga Botnari, maestru în sport, candidat la funcţia de consilier local din partea PLD, care se deplasează în scaunul cu rotile. Aceasta a menţionat că, oamenii trăiesc din pensii şi salarii mizere, în timp ce funcţionarii de la Primărie îşi construiesc cu neruşinare palate. Olga Botnari a mai spus că, în ochii oamenilor simpli, Primăria Chişinău nu mai are nici o credibilitate.

Acesta s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie, Comisiei Naţionale de Integritate, Procuraturii Generale să se autosesizeze pe acest caz şi să verifice averea secretarului CMC, Valeriu Didenco, schemele ilicite pe care le-a folosit pentru a se îmbogăţi şi, de asemenea, implicarea lui Dorin Chirtoacă, alţi funcţionari ai Primăriei, în delapidarea proprietăţii publice.

darie.md