Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Candidatul PCRM la postul de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, a discutat cu angajaţii BC “FinComBank” despre particularităţile finanţării proiectelor urbane.
“Nu cunosc actuala conducere a oraşului şi nici n-am încercat să o cunosc, fiindcă în ultimii opt ani nu am observat vreo bază pentru dialog”, a declarat Vasili Chirtoca. “Problemele capitalei nu se rezolvă, nu există o economie, nimeni nu este interesat de opiniile şi doleanţele locuitorilor, mediul este distrus. Iar tot ce se face poartă absolut un caracter de publicitate electorală”, a subliniat candidatul la postul de primar al capitalei.
Prezentîndu-le angajaţilor băncii programul său de administrare a municipiului, Chirtoca a menţionat că economia Chişinăului va trebui formată după cîştigarea alegerilor din 14 iunie. El a adăugat că în procesul de realizare a majorităţii proiectelor mizează pe sprijinul instituţiilor financiare.
Programul elaborat de echipa lui Vasili Chirtoca se bazează pe trei componente: socială, economică şi ecologică, toate aceste componente fiind prezentate sub formă de proiecte concrete ce urmează a fi realizate.
“Am împărţit problemele municipiului în două categorii: probleme ce pot fi rezolvate din contul resurselor organizaţionale şi a dorinţei de a face ceva, bazîndu-ne pe bugetul existent, şi probleme ce necesită investiţii mari. La prima categorie se referă tot ce ţine de ordinea pe străzi şi în zonele rezidenţiale, de refacerea spaţiilor verzi, de gestionarea proceselor economice şi de organizarea protecţiei sociale. A doua categorie include construcţia nodurilor rutiere cu multe niveluri, a obiectelor mari în infrastructura de sport şi agrement, precum şi de crearea ipotecii municipale”, a specificat Chirtoca.
Vorbind despre asigurarea cu locuinţe la preţuri accesibile, Chirtoca a apelat la angajaţii băncii. “Va trebui să identificăm o modalitate de a acorda credite ipotecare în valută naţională, minimum pentru 25 de ani, cu o dobîndă anuală de cel mult 7%. În caz contrar, tineretul va pleca din ţară. Majoritatea studenţilor sînt dispuşi «să o şteargă» din ţară imediat după absolvire, dar majoritatea dintre ei sînt gata să rămînă, dacă vor fi create condiţii demne de trai. Sînt necesare investiţii. Şi nu e vorba de cheltuieli de sute de milioane de lei, ci de sute de milioane de euro”, a subliniat Chirtoca.
Candidatul a menţionat că o astfel de abordare le va permite locuitorilor peste trei-patru ani să vadă că s-au realizat multe proiecte, dar şi mai multe sînt în curs de implementare. Şi cei care astăzi pleacă, vor rămîne aici să trăiască, să lucreze şi să verse bani în bugetul Chişinăului.
Încă un proiect ce a trezit interesul angajaţilor băncii, ţine de crearea unui sistem electronic de administrare a municipului: “Avem experienţă în formarea acestor sisteme IT. De aceea sîntem siguri că putem crea un sistem computerizat de administrare a capitalei. Vor fi sincronizate bazele de date ale majorităţii întreprinderilor şi organizaţiilor, de asemenea vor fi adăugate semnăturile electronice şi guvernul virtual. În acest sistem se va putea comanda orice informaţie, iar răspunsul va veni în cel mai scurt timp. În doi-trei ani, de acest sistem vor putea beneficia 90% dintre chişinăuieni”, a adăugat Chirtoca.
“În sală sînt prezenţi angajaţi ai departamentelor de evaluare a riscurilor, nu? Sînteţi deseori nevoiţi să examinaţi proiecte care par fantastice la prima vedere. Dar dacă proiectul presupune o garanţie bună, evaluaţi riscul drept rezonabil, recomandînd acordarea creditului. Şi cel mai interesant lucru este că în majoritatea cazurilor de acest gen, proiectul se realizează”, le-a spus Chirtoca angajaţilor băncii, menţionînd că municipiul este un mecanism economic uriaş, adaptat cel mai bine pentru a genera mijloace pentru menţinerea propriei vieţi. Iar pentru asta e nevoie de proiecte realizate şi de consolidarea eforturilor tuturor celor care îşi doresc o capitală modernă şi amenajată.
Studenţii şi profesorii de la Universitatea Agrară din Moldova s-au arătat dispuşi şi interesaţi să participe la realizarea proiectelor ecologice din ţară. Aceste subiecte au fost abordate în cadrul întrevederii electorale cu candidatul PCRM la funcţia de primar general al Chişinăului, Vasili Chirtoca.
Restabilirea şi menţinerea echilibrului ecologic a fost una dintre prevederile de bază din programul de administrare a municipiului, prezentat de Vasili Chirtoca, de rînd cu proiectele sociale şi planul de reanimare a economiei capitalei.
În cadrul discuţiilor cu colectivul Universităţii, Vasili Chirtoca a amintit că, din cauza politicii iresponsabile a actualei administraţii a municipiului Chişinău, suprafaţa spaţiilor verzi s-a redus cu 15%, apele subterane şi solul sînt poluate, rîul Bîc practic a secat.
“Ignorarea ecologiei municipiului nu putea să nu se reflecte asupra imunităţii locuitorilor. Ca urmare a epidemiei sezoniere de gripă, oficial au decedat aproape 20 de persoane, cu toate că medicii spun că acest număr este mai mare”, a subliniat Vasili Chirtoca. “În lupta electorală pentru «aerul curat» Primăria nu a reuşit să realizeze pînă la capăt ciclul tehnologic de epurare a apelor uzate. Banii alocaţi pentru acest proiect au fost cheltuiţi, însă în loc de deshidratarea apelor uzate în proporţie de 90%, cum era planificat, s-a atins nivelul de doar 30%. Astfel, nămolul rezidual amestecat cu coagulanţi chimici se depozitează în sol şi poluează apele subterane”, a menţionat Vasili Chirtoca.
Referindu-se la proiectele ecologice care deja sînt în derulare, Vasili Chirtoca a menţionat că holdingul “DAAC Hermes”, în comun cu partenerii săi, creează o pepinieră de seminţe pentru culturile vegetale, pe o suprafaţă de 30 ha, în regiunea Vadul lui Vodă. “Dorim ca pe mesele locuitorilor Moldovei să revină castraveţii şi roşiile de culoare, gust şi aromă originale”, a spus candidatul PCRM la funcţia de primar general.
Vasili Chirtoca s-a axat şi pe prevederile ce se referă la menţinerea tinerilor specialişti în ţară: “Este o sarcină primordială pe care ne-o punem — să vă convingem că este mai bine de locuit, de făcut o carieră şi de întemeiat familie aici, în Patrie. Impozitele la fel e mai bine să fie achitate acasă, nu unor «unchi» peste hotare”, a glumit Vasili Chirtoca.
Candidatul la funcţia de primar al capitalei a declarat că, imediat după victoria la alegerile din 14 iunie, în Chişinău va fi creată o companie ipotecară municipală, care va oferi credite în lei pentru procurarea apartamentelor pe o perioadă de 25–30 de ani, cu o rată a dobînzii de 7% anual.
În încheiere, Vasili Chirtoca i-a propus colectivului Universităţii Agrare să-şi consolideze eforturile pentru menţinerea unui echilibru ecologic favorabil şi să se susţină reciproc.
Problema privind revenirea la abordarea ştiinţifică a gospodăriei urbane şi economiei capitalei a fost discutată cu colectivul Academiei de Ştiinţe a Moldovei de către candidatul PCRM la postul de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca. Reacţionînd la apelul candidatului, savanţii sînt dispuşi să restabilească întregul complex de discipline ştiinţifice legate de administrarea unui oraş modern.
Programul de gestiune a municipiului, elaborat de stafful lui Vasili Chirtoca, se bazează pe realizarea a trei tipuri de proiecte principale: sociale, economice de gospodărie şi ecologice. Vasili Chirtoca consideră drept obiectiv principal restabilirea statutului de oraş modern şi bine amenajat al Chişinăului, precum şi încurajarea locuitorilor de a rămîne în oraş şi în ţară. “Consider că reuşita administraţiei urbane se măsoară în numărul de locuitori fericiţi ai oraşului. Şi noi, cîştigînd alegerile din 14 iunie, vom face tot posibilul pentru ca nivelul de fericire al chişinăuienilor să crească încontinuu”, a promis Chirtoca.
Relatîndu-le savanţilor despre realizarea practică a planurilor sale, Vasili Chirtoca a menţionat că corelează transpunerea lor în viaţă doar cu aplicarea întregului complex de discipline ştiinţifice pe care se bazau urbanistica şi edilitatea în trecut.
“După Marele Război pentru Apărarea Patriei oraşul nostru a fost planificat şi restabilit de compatriotul nostru, geniul arhitecturii Alexei Şciusev. Priviţi ansamblurile arhitecturale ale bulevardelor noastre: Moscova, Vieru, Dacia. Amintiţi-vă de parcurile şi cascadele lacurilor noastre. Şi cît de eficient a fost planificată gospodăria orăşenească! Nimic de prisos şi totul pentru locuitori. La baza tuturor calculelor au stat cercetările ştiinţifice. Sînt convins că toate acestea pot fi restabilite”, a menţionat Chirtoca.
Din partea lor, colaboratorii Academiei de Ştiinţe a Moldovei au confirmat că este posibilă restabilirea complexului de discipline ştiinţifice de care are nevoie oraşul contemporan. Savanţii şi viitorul primar general al Chişinăului au convenit asupra susţinerii reciproce şi consolidării eforturilor de restabilire şi modernizare a Chişinăului.