Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2015DeclaraţiiVasili Chirtoca

Alegătorii vor decide singuri pentru cine să voteze în turul doi

|versiune pentru tipar| Vasili Chirtoca, 16 iunie 2015 | 

Candidatul comuniştilor la funcţia de primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, spune că alegătorii săi vor decide în mod independent pentru cine să-şi dea votul în turul II al alegerilor locale. Acesta s-a declarat dezamăgit de modul în care s-au repartizat voturile în municipiul Chişinău.

“Eu nu pot să-i îndemn pe alegătorii mei să voteze pentru cineva anume, am spus deja cum s-a votat la noi în municipiu. Eu ca şi cetăţean nu sînt satisfăcut, pentru că alegerea a fost făcută în baza doctrinelor geopolitice şi atunci cum pot eu să-i îndrum pe cine să voteze? Eu nu văd alţi candidaţi la funcţia de primar care să poată schimba ceva în municipiu, în afară de mine. Cei 12 mii de alegători care m-au votat sînt oameni serioşi, ei pot să se gîndească şi să decidă de sine stătător”, a punctat Chirtoca.

Precizăm că peste două săptămîni, candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, şi cel al Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, se vor confrunta în turul II de scrutin. Rezultatul final arată că Chirtoacă a obţinut 37,52% din voturi, iar Zinaida Greceanîi — 35,68%. Turul II va avea loc pe 28 iunie.

Chirtoca: Îmi voi continua activitatea în cadrul Consiliul Municipal Chişinău

Candidatul PCRM la funcţia primar general al capitalei, Vasili Chirtoca, va continua să promoveze programul său de dezvoltare a Chişinăului deja în calitate de consilier municipal. Omul de afaceri a anunţat astăzi că va încerca, alături de echipa sa din Consiliul Municipal Chişinău, să stopeze degradarea oraşului.

Fiind întrebat de reporterul NOI.md dacă planifică să-şi continue activitatea în sfera politică, Chirtoca a spus că nu a luat o decizie în această privinţă.

“Sigur, rămîn o persoană cu multe cunoştinţe, experienţă. Pentru a lua o decizie, cred că trebuie să meditez. Voi rămîne să lucrez în Consiliul Municipal. Noi vom promova programul nostru, nu vom sta cu mîinile în sîn şi participa la procesul de vot. Am început deja să pregătim o serie proiecte, vom spune clar ce se poate face în Chişinău şi ce este interzis”, a spus omul de afaceri.

Candidatul comuniştilor a adăugat că nu vede deocamdată posibilitatea participării fracţiunii PCRM la formarea unei coaliţii stabile. Potrivit lui, echipa sa în CMC va coopera doar cu cei care vor munci în beneficiul municipiului. “Sînt foarte multe interese la mijloc, în baza cărora se iau decizii. Noi vom vota doar cu cei care vor opta pentru interzicerea construcţiilor în parcuri, în zonele dintre case şi drumuri, în oraşul vechi”, a punctat Chirtoca.

Omul de afaceri s-a arătat uşor dezamăgit de rezultatul pe care l-a înregistrat la alegerile locale, dar a precizat că la baza acestui rezultat au stat mai mulţi factori. Potrivit lui, timpul pe care l-a avut la dispoziţie pentru a-şi prezenta programul a fost restrîns, iar majoritatea chişinăuienilor au făcut o alegere geopolitică, fără a se gîndi la problemele reale ale capitalei.

“Cred că aceşti 12 mi de alegători care şi-au dat votul pentru mine sînt oameni care percep esenţa lucrurilor, care înţeleg că oraşul degradează. Noi nu puteam veni cu declaraţii populiste, sîntem oameni serioşi, tot timpul ne-am ocupat cu fapte concrete”, a punctat Chirtoca.

Precizăm că Vasili Chirtoca a acumulat 4,04 la sută din voturi în cadrul scrutinului de duminica trecută. În Consiliul Municipal Chişinău, fracţiunea PCRM va avea trei reprezentanţi.

chirtoca.md