Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Candidatul PSRM pentru funcţia de primar general al municiupiului Chişinău, Zinaida Greceanîi a susţinut o nouă conferinţă de presă privind tematica construcţiilor ilegale din capitală. Greceanîi a făcut o trecere în revistă a problemelor din acest domeniu şi a punctat soluţiile pentru rezolvarea acestora.
Candidatul PSRL a remarcat faptul că în prezent în perimetrul oraşului sînt înregistrate peste 2000 de construcţii ilegale. “Sînt distruse în masă locuri de joacă, stadioane, parcuri, iar în locul lor se construiesc case de locuit sau de cele mai dese ori, centre comerciale. Obţinerea autorizaţiilor şi altor documente permisive, asigurarea protecţiei de către organele primăriei sînt făcute contra unor sume de bani, mărimea cărora nu mai e un secret. Despre acest lucru vorbesc atît cetăţenii, cît şi agenţii economici”, a subliniat Zinaida Greceanîi.
În locul a 16 loturi de teren au fost stadioane, inclusiv care aparţineau şcolilor şi liceelor, iar pe 77 de terenuri — locuri de joacă. 34 de terenuri care au fost atribuite pentru construcţii se află în parcurile municipale. Peste 80 de monumente arhitecturale au fost distruse.
Potrivit lui Greceanîi, Chişinăul în ultimii 8 ani a pierdut 570 hectare de pămînt. “O parte din loturi au fost cedate, altele — vîndute la preţ simbolic. Anterior am prezentat o listă a consilierilor PL care şi-au construit sau îşi construiesc case pe aceste loturi de teren. Potrivit informaţiilor noastre, acum se încearcă realizarea unor construcţii şi în parcul Dendrariu. Valoarea totală a daunelor, potrivit experţilor, se ridică la aproximativ 7 miliarde de lei”, a subliniat Greceanîi.
Candidatul PSRM a amintit că în ultimii trei ani, socialiştii cu ajutorul juriştilor au reuşit stoparea a circa 300 de construcţii ilegale. Au fost depuse peste 1200 de cereri în instanţele de judecată.
Candidatul PSRM a amintit că în ultimii trei ani, socialiştii cu ajutorul juriştilor au reuşit stoparea a circa 300 de construcţii ilegale. Au fost depuse circa 1200 de cereri în instanţele de judecată. Cu toate acestea, pentru a obţine dreptate, de cele mai dese ori este aproape imposibil, pentru că instanţele sunt de partea companiilor de construcţii. “Reprezentanţii Primăriei au autorizat ilegal construirea de case pentru judecători, procurori şi judecători ai Curţii Constituţionale. În acelaşi timp, pe locul unui teren de joacă de pe strada Teilor 4, a fost extins spaţiul pentru Curtea de Apel din Chişinău. E uşor să ne dăm seama de ce instanţele de judecată protejează construcţiile ilegale din municipiu”, declară Greceanîi.
Socialiştii propun uzrmătoarele soluţii pentru rezolvarea problemelor din domeniul dat: