Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiAndrei Năstase

Andrei Năstase la Vadul lui Vodă

|versiune pentru tipar| Andrei Năstase, 5 mai 2018

Andrei Năstase a susţinut o conferinţă de presă la Vadul lui Vodă, în nemijlocită apropiere de fluviul Nistru, pentru a atrage atenţia publică asupra unui subiect de importanţă majoră pentru toată populaţia Republicii Moldova şi în special pentru Chişinău şi suburbiile sale. Subiectul conferinţei a elucidat pericolul distrugerii fluviului Nistru şi a riscurilor producerii unei catastrofe umanitare.

“După cum cunoaşteţi, alimentarea cu apă a municipiului Chişinău se efectuează din 2 surse: din surse subterane («Petricani», «Balisevsc», «Ghidighici», «Ialoveni», «Goianul Nou»), iar într-o proporţie de aproximativ 85%, adică pentru 1/3 din populaţia ţării, din râul Nistru. Prin urmare, Nistrul este o rezervă strategică de apă pentru capitala noastră. Ce se întâmplă însă în momentul de faţă? Există un risc real ca Ucraina să construiască 6 hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului ceea ce poate lăsa locuitorii Chişinăului şi a suburbiilor fără apă potabilă! O consecinţă gravă o va reprezenta şi degradarea ecosistemelor din cursul inferior al râului Nistru, ceea ce va genera costuri exorbitante pentru identificarea unor surse alternative de apă potabilă” — a spus Andrei Năstase, enumerând câteva dintre aspectele distrugerii ecosistemului, precum reducerea drastică a populaţiei de peşti şi păsări, creşterea gradului de poluare a apei ca urmare a descreşterii debitului şi revărsării în Nistru a substanţelor nocive provenite din activităţi agricole şi industriale etc.

Andrei Năstase a explicat că ceea ce li se pregăteşte chişinăuienilor este de fapt un deficit cumplit de apă potabilă la robinete, o creştere bruscă a preţului la apă, riscul de îmbolnăvire masivă a populaţiei, de răspândire a infecţiilor, imposibilitatea de a iriga culturile agricole, ceea ce va afecta în special legumicultura, distrugerea solului, care va deveni arid şi, în consecinţă, degradarea economică a ţării şi exodul şi mai mare al populaţiei.

“Guvernarea face tot posibilul pentru a secretiza procesul de negocieri cu partea ucraineană, încălcând în mod flagrant prevederile constituţionale privind dreptul la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţă şi sănătate, garantarea fiecărui om a accesului la informaţii veridice despre starea mediului natural” — a spus Andrei Năstase, menţionând că astfel se explică excluderea total deplasată​​ din comisia moldo-ucraineană a unor experţi de mediu independenţi din societatea civilă, negocierile fiind purtate în mod absolut netransparent.

“După furtul miliardelor din rezerva valutară a ţării şi obligarea cetăţenilor la restituirea lor dublă pe parcursul următorilor 25 de ani, după genocidul social la care sunt supuşi peste o jumătate de milion de pensionari şi exodul stimulat al celui mai activ segment al populaţiei, tineretul şi familiile tinere, punerea în pericol a peste 3 milioane de oameni, inclusiv a locuitorilor ţării şi municipiului Chişinău, reprezintă o nouă crimă împotriva propriului popor” — a spus Andrei Năstase.

Viitorul primar al municipiului Chişinău şi-a exprimat nedumerirea şi indignarea faţă de inacţiunea actualei conduceri a capitalei care în loc să se preocupe de nevoile oamenilor legate de accesul şi de aprovizionarea cu apă, de calitatea acesteia, de funcţionalitatea apeductelor şi a sistemelor de canalizare, de depoluarea apelor, de evacuarea apelor uzate, favorizează deciziile antipopulare ale guvernării. “În tăcerea asurzitoare a actualei administraţii a capitalei, guvernarea oligarhică creează premizele pentru o catastrofă umanitară pentru toţi locuitorii ţării şi, în mod special, pentru cei din Chişinău şi suburbii, dependenţi de sursa lor de alimentare cu apă, râul Nistru” — a spus Andrei Năstase.

Alexandru Slusari a subliniat, la rândul său, că atitudinea total inadmisibilă faţă de acest subiect vital pentru ţara noastră a celor ce reprezintă astăzi în mod coordonat Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia, trădează expres că guvernarea urmăreşte satisfacerea unor interese personale obscure şi neglijează cu desăvârşire interesele cetăţenilor.

Participanţii la conferinţa de presă au făcut apel către instituţiile statului, Parlament, Guvern, Preşedinte, SIS, să intervină prompt în scopul neadmiterii punerii în pericol a securităţii naţionale a ţării noastre.

Totodată ei s-au adresat partenerilor de dezvoltare ai ţării să întreprindă acţiuni hotărâte în vederea renunţării de către părţi la aceste proiecte care pun în pericol securitatea naţională a Republicii Moldova şi, în consecinţă interesele vitale ale locuitorilor municipiului Chişinău şi ai suburbiilor.

“De apă şi calitatea ei depind sănătatea şi viaţa oamenilor. Iată de ce fac apel către toţi aleşii (primari şi consilieri) din oraşele şi satele (comunele) din componenţa municipiului Chişinău, către toţi locuitorii capitalei, pentru a face front comun împotriva acestor intenţii criminale, demonstrând prin petiţii, fapte şi vot că ne pasă de drepturile oamenilor la apă de calitate şi la un mediu înconjurător sănătos”- a spus Andrei Năstase, afirmând că în calitatea sa de Primar General al Capitalei va continua să lupte pentru binele oamenilor. “Voi continua să fiu apărătorul drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale oamenilor şi voi lupta pentru realizarea lor plenară” — a mai spus Andrei Năstase.

Amintim că în ultima perioadă de timp, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, oameni de ştiinţă, experţi au avertizat opinia publică naţională şi internaţională despre pericolele iminente ale construcţiei celor 6 hidrocentrale de către Ucraina, ţară cu care Guvernul Republicii Moldova are intenţia să semneze un Acord în acest sens. Platforma DA a abordat acest subiect încă în noiembrie anul trecut, sesizând opinia publică printr-o Declaraţie cu privire la pericolul distrugerii fluviului Nistru şi a riscurilor unei catastrofe umanitare în Republica Moldova şi în regiune.

platformada.md