Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Andrei Năstase, candidatul unic al forţelor anti-oligarhice, pro-europene la funcţia de primar general al capitalei a susţinut o conferinţă de presă cu ocazia marcării Zilei Nistrului, una dintre arterele principale de apă şi de suflet ale ţării noastre.
Andrei Năstase şi-a început discursul cu un scurt ghid statistic al celui mai mare râu din Republica Moldova: “Fluviul Nistru izvorăşte în munţii Carpaţi la altitudinea de 911 m, are o lungime totală de 1350 km şi este cea mai importantă sursă acvatică a ţării, cu o lungime a cursului de apă (Naslavcea-Palanca) de 636 km. Resursele de apă ale bazinului Nistru în limitele teritoriului Republicii Moldova sunt evaluate la 10 700 mil. m3. Din acest volum, mai puţin de 30% se formează pe teritoriul ţării noastre. Volumul resurselor de apă disponibil în prezent în ţară este estimat la cca 500 m3/cap de locuitor/an, ceea ce plasează Republica Moldova în categoria ţărilor cu insuficienţă de apă şi cu un risc sporit la impactul schimbărilor climatice. Cercetările şi analizele arată că scăderea cantităţii de precipitaţii şi creşterea cererii pentru apă în scopuri de irigare va accentua competiţia pentru resursele de apă atât în interiorul ţării, cât şi în exterior. Chiar şi modelările Băncii Mondiale arată că şi în absenţa schimbărilor climatice, creşterea cererii pentru apa de irigare va cauza un deficit de apă în următoarele decenii. În contextul acestor prognoze alarmante, fluviul Nistru rămâne a fi principala sursă de apă în regiune, deoarece rezervele de ape dulci subterane sunt extrem de mici.”
Municipiul Chişinău este aprovizionat cu apă potabilă în proporţie de 85% din Nistru, a spus Andrei Năstase, motivând prezenţa sa şi a echipei sale la Vadul lui Vodă. “Iată de ce suntem aici, lângă Staţia de pompare a apei din Vadul lui Vodă — obiect strategic, care asigură municipiul Chişinău şi suburbiile cu apă. În anul 2016, care a fost unul secetos, eram la un pas de oprirea staţiei, întrucât debitul Nistrului a scăzut până la aproape 8 metri. Eram la doar 10 cm de cota critică, după care staţia ar fi fost în imposibilitate de a pompa apă pentru oamenii din capitală.”
În continuare Andrei Năstase a stăruit asupra pericolelor legate de construcţia Complexului Hidroenergetic Nistrean: “Riscul catastrofei ecologice şi umanitare a apărut în urma acţiunilor autorităţilor din Ucraina în administrarea Complexului Hidroenergetic Nistrean. Peste doi ani, acest pericol va deveni unul iminent, dacă în urma înţelegerii celor două guverne, vecinii noştri, în amonte, vor realiza construcţia celor 6 hidrocentrale. Cunoaştem foarte bine că negocierile pe acest subiect sunt netransparente, iar excluderea unor experţi din societatea civilă demonstrează că există înţelegeri obscure cu guvernarea de la Kiev.”
Andrei Năstase a reamintit cele mai grave riscuri care se pot abate asupra Republicii Moldova, inclusiv a Chişinăului, în cazul finalizării proiectului de către partea ucraineană. “Cea mai gravă consecinţă o reprezintă pericolul degradării şi distrugerii ecosistemelor din cursul inferior al râului Nistru, ceea ce va genera costuri exorbitante pentru identificarea unor surse alternative de apă potabilă, dar şi pericolul real ca populaţia Republicii Moldova, inclusiv cea din stânga Nistrului şi peste un milion de oameni din regiunea Odessa să rămână fără sursa principală de apă potabilă!” — a spus Andrei Năstase, explicând ce înseamnă, în termeni reali, practici aceste consecinţe. “Asta înseamnă deficit de apă potabilă în robinete, creşterea preţului la apă, îmbolnăvirea populaţiei (tineri, bătrâni, copii), infecţii, lipsa de resurse de apă pentru irigaţii, ceea ce va distruge agricultura, în special legumicultura, distrugerea solului, ariditate şi toate consecinţele catastrofale care derivă de aici. Iată la ce consecinţe ne pot aduce oligarhii preocupaţi doar de propriile interese şi buzunare în detrimentul oamenilor.” — a spus Andrei Năstase.
“Noi am avut permanent o poziţie principială faţă de această crimă ecologică, având în calcul şi participarea la proteste întru salvarea Nistrului. Totodată, începând cu 4 iunie, subiectul Nistrului va reprezenta pentru mine nu doar o problemă în calitate de cetăţean, ci o mare responsabilitate, inclusiv pentru asigurarea cu apă potabilă calitativă a circa unui milion de locuitori ai municipiului Chişinău şi a unor suburbii.” — a menţionat viitorul primar al Chişinăului, specificând că există o deosebire principială între poziţia sa şi cea a contracandidatului său în problema Nistrului.
“Spre deosebire de poziţia noastră tranşantă, candidatul Partidului Socialiştilor, consideră că problema râului Nistru este doar una interstatală. Potrivit lui, despre construirea noilor hidrocentrale pe râul Nistru în Ucraina nu pot avea loc discuţii la nivelul municipiului Chişinău. El amână abordarea problemei pentru când va fi schimbată puterea şi vor avea loc altfel de discuţii la nivel de comisii interguvernamentale. «În municipiu avem ce avem la momentul de faţă, dar dacă există probleme la nivel de stat — aceasta NU O REZOLVĂ UN PRIMAR DE ORAŞ» Asta este poziţia lui, expusă în cadrul dezbaterilor la un post de televiziune. Adică, dacă în următoarele două luni, în urma acţiunilor Ucrainei şi în situaţia unui an secetos, pentru care sunt toate premisele, vom asista la scăderea substanţială a nivelului râului Nistru şi a unui pericol real pentru sistarea aprovizionării capitalei cu apa potabilă, domnul Ceban va cere de la un milion de locuitori răbdare până la alegerile parlamentare. Plahotniuc ştie să-şi aleagă candidaţii, iar Ceban îşi ştie locul! Spre deosebire de socialişti, aş vrea să-i asigur pe locuitorii capitalei, că în calitatea mea de Primar, din prima zi după alegeri, având atribuţii în domeniul cooperării cu administraţia publică centrală, voi cere maximă transparenţă pe acest subiect. Voi insista să particip la toate negocierile moldo-ucrainene ce vizează viitorul Nistrului.”
“Nimeni nu poate decide soarta Nistrului fără să tină cont de voinţa chişinăuienilor şi de drepturile noastre la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţa şi sănătatea oamenilor.” — a mai spus Andrei Năstase.
La conferinţa de presă de la Vadul lui Vodă a participat şi Maia Sandu, care a spus la rândul său: “E trist să sărbătorim ziua Nistrului în împrejurări atât de îngrijorătoare create de negocierile autorităţilor de la Kiev şi cele de la Chişinău. Avem o guvernare care ne fură totul, până şi apa. Ceea ce trebuie să facem noi acum este să scăpăm de guvernarea aceasta şi la nivel local şi la cel central şi să alegem o guvernare care să ne reprezinte şi să ne apere interesele. Să ne mobilizăm pe 3 iunie şi să mergem la vot! Să avem în fruntea primăriei un om care să ne reprezinte şi să ne ajute să păstrăm inclusiv Nistrul şi pentru noi, dar şi pentru generaţiile viitoare!”
Printre participanţii la conferinţa de presă dedicată râului Nistru au fosta mai mulţi activişti ai partidelor Platforma DA, PAS şi PLDM care au vorbit despre pericolul unei catastrofe umanitare legate de construcţia celor 6 centrale hidroenergetice pe fluviul care este principala sursă de apă potabilă pentru chişinăuieni.
Mihai Popuşoi s-a referit şi la zonele de agrement situate de-a lungul Nistrului, care vor avea de suferit incontestabil: “Vadul lui Vodă a fost pe vremuri oraşul în care veneau la odihnă mii de oameni. Acum nu mai este aşa. Infrastructura e într-o stare deplorabilă, iar debitul apei a scăzut substanţial şi continuă să scadă. Astăzi potenţialul turistic al zonei este subestimat considerabil. Avem nevoie de o cooperare eficientă dintre administraţia din Vadul lui Vodă şi municipalitate. Asta se va întâmpla atunci când echipa noastră va prelua administrarea capitalei. Echipa lui Andrei Năstase ştie ce trebuie să facă şi vom depune toate eforturile după victoria din 3 iunie pentru a transforma spre bine nu doar Vadul lui Vodă, ci şi toate suburbiile, întreg Chişinăul!”
Alexandru Slusari s-a adresat cu un mesaj bilingv către toţi locuitorii municipalităţii şi ai ţării. “Andrei Năstase a luptat ani de zile pentru scoaterea din captivitate a statului, pentru un mediu sănătos de trai, inclusiv apă potabilă de calitate, din poziţia unui activist civic. De cealaltă parte, de cum vine vorba despre interesele lui Plahotniuc, Ivan Ceban ne spune că să aşteptăm până la alegerile parlamentare, că râul Nistru nu este competenţa primăriei Chişinău şi putem să cărăm apa şi cu căldările. Este o mare diferenţă între acel care luptă pentru bunăstare şi un mediu sănătos de viaţă pentru toată lumea, indiferent de etnie şi orientare geopolitică şi acel, care se teme măcar să se gândească să împiedice oligarhul să-şi protejeze propriile interese. Chemăm toţi oamenii indiferent de etnie, limba maternă şi orientare geopolitică să se unească pentru a soluţiona problemele comune, inclusiv protecţia Nistrului!” — a spus Alexandru Slusari.