Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiAndrei Năstase

Andrei Năstase: Nimeni nu va mai putea atenta la patrimoniul nostru istoric şi arhitectural!

|versiune pentru tipar| Andrei Năstase, 30 mai 2018

Andrei Năstase, candidatul unic al forţelor anti-oligarhice, proeuropene, pentru funcţia de primar al capitalei, a susţinut o conferinţă de presă în imediata apropiere de fosta Sinagogă cu Azil de pe strada Rabbi Ţirilson, nr. 6–10 pe subiectul “Rolul patrimoniului şi valorilor patrimoniale pentru dezvoltarea durabilă a comunităţii”.

“Cu toţii conştientizăm faptul că punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric oferă posibilităţi de dezvoltare a turismului, creare a locurilor de muncă şi de creştere a cererii pentru servicii conexe, toate acestea stimulând creşterea economiei, dezvoltarea sistemului educaţional, altoirea spiritului patriotic al concitadinilor noştri” — a spus Andrei Năstase, amintind cuvintele apodictice ale lui Nicolae Iorga: “Un popor care nu îşi cunoaşte istoria, este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii”.

Andrei Năstase a stăruit asupra necesităţii păstrării şi cunoaşterii patrimoniului istoric şi arhitectural, care menţine vie memoria unui popor, asupra utilităţii cunoaşterii trecutului pentru a construi un viitor mai bun pe o bază solidă.

“Cu regret, constatăm că de la proclamarea independenţei Republicii Moldova nu există o strategie de conservare şi restaurare a monumentelor istorice din municipiul Chişinău, lucru de care a profitat mafia imobiliară, ajutată, în unele cazuri, şi de Autorităţile publice ale Capitalei, care au autorizat demolarea mai multor clădiri de importanţă istorică” — a spus Andrei Năstase, făcând trimitere şi la opinia unor experţi, care afirmă că dacă autorităţile vor avea în continuare o asemenea abordare criminală, Chişinăul ar putea să rămână fără patrimoniul său arhitectural.

“Persoane cu funcţii de rang înalt au fost implicate în demolarea monumentelor istorice. Să ne amintim cazul demolării ilegale a Conacului Teodosiu (era amplasat pe bd-ul Ştefan cel Mare şi Sfânt, 151 A, B) în 2005, la indicaţia preşedintelui de atunci Voronin, avându-l drept consilier pe tovarăşul Ceban Ivan, actualul candidat la primărie. Da, acel preşedinte care îi avea sub aripa sa oblăduitoare şi pe Ceban, şi pe Dodon, şi pe Plahotniuc” — a menţionat Andrei Năstase, specificând că acesta nu este de departe singurul caz la care se poate face trimitere vorbind despre implicarea celor care se află la putere de decenii şi vorbesc despre combaterea hoţiilor pe care tot ei le-au comis.

“Acum a venit timpul să oprim această debandadă şi să propunem soluţii viabile pentru a proteja patrimoniul istoric al Chişinăului, pentru a întoarce capitalei farmecul de altădată. Anul acesta a fost desemnat — prin Decizia Parlamentului European şi a Consiliului European — «Anul European al Patrimoniului Cultural». Principalele obiective sunt de a încuraja preţuirea patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, de a conştientiza şi sensibiliza opinia publică cu privire la istoria şi la valorile comune, precum şi de a consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu european comun” — a continuat viitorul primar al municipiului, propunând soluţii concrete pentru a proteja patrimoniul istoric al oraşului.

Printre acestea Andrei Năstase a menţionat constituirea unei direcţii la nivel municipal care se va ocupa nemijlocit de protecţia, restaurarea şi punerea în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural şi arheologic, revizuirea Registrului monumentelor istorice la nivel municipal, acordarea de facilităţi fiscale pentru acei care au în proprietate sau gestiune o clădire istorică, aşa cum se procedează în mai multe state europene: deţinătorii de imobile au mai multe obligaţii dar şi înlesniri şi scutiri fiscale, dacă investesc în restaurarea imobilelor istorice.

Andrei Năstase a subliniat şi necesitatea stringentă de ajustare a Planului General de Urbanism la cerinţele şi practicile Consiliului Europei şi UNESCO, precum şi necesitatea alocării în bugetul municipal a fondurilor pentru cercetare. “Oricât ar părea de paradoxal la prima vedere, noi nu avem o amplă cercetare a Vetrei istorice a oraşului cu excepţia săpăturilor arheologice din preajma Bisericii Măzărache, dar şi aceea fiind o cercetare de salvgardare din cauza construcţiei Oficiului Moldova Gaz — o clădire care a distrus tot farmecul peisajului istoric al Vetrei Oraşului” — a spus Andrei Năstase, opinând asupra importanţei participării membrilor comunităţii la restaurarea, reabilitarea şi dezvoltarea moştenirii istorice din imediata apropiere sau pe care o au în gestiune, asupra restaurării Primăriei Chişinău, care este cartea de vizită a oraşului şi asupra aprobării unei strategii municipale de conservare şi de reabilitare a patrimoniului etc.

“De un lucru pot să vă asigur — nimeni nu va mai putea atenta la patrimoniul nostru istoric şi arhitectural, deoarece acesta e parte componentă a memoriei noastre istorice, iar cei care vor vizita oraşul nostru ar trebui să poată spune cu admiraţie că municipiul Chişinăul are un trecut glorios proiectat pe luminile prezentului şi ale viitorului!” — şi-a încheiat discursul Andrei Năstase.

Andrei Năstase a amintit în aceeaşi ordine de idei despre o serie de cazuri strigătoare la cer cum sunt cel din str. Ciuflea, nr.1 şi cel din zona Ambasadei Franţei, unde au fost ridicate blocuri supra-etajate în detrimentul oamenilor, locuitorilor capitalei şi în beneficiul mafiei imobiliare.

La conferinţa de presă a participat şi Maia Sandu, care a amintit că Republica Moldova a ratificat mai multe documente importante ale CE şi UNESCO, dar angajamentele luate sunt totalmente ignorate.

“Există o agresiune fără precedent din partea mafiei imobiliare, care demolează clădiri istorice şi construieşte neautorizat. Se demolează şi se face fundamentul noaptea, iar a doua zi sunt gata autorizaţiile, deciziile care legitimează crima. Deja mai mult de 10% din clădirile incluse în Registrul monumentelor istorice au fost demolate, lăsate în paragină sau parţial distruse. Există monumente arhitecturale care nici nu sunt incluse în Registru. Trebuie să creăm urgent o Strategie corelată cu Planul Urbanistic General reînnoit şi trebuie să instituim sancţiuni dure pentru deteriorarea patrimoniului municipal” — a spus Maia Sandu, precizând că există o soluţie pentru a redresa rapid situaţia. “Putem să oprim abuzurile acestea ieşind la vot pe 3 iunie!” — a încheiat Maia Sandu.

platformada.md