Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Candidatul Partidului Socialiştilor din RM, la funcţia de primar general al Chişinăului, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinţei de presă, susţinută, în ziua de 25 aprilie, despre scandalul demolării Casei de Cultură a Sindicatelor, care are loc săptămîna aceasta, despre cazuri similare şi a prezentat poziţia PSRM la acest subiect.
“Aici, unde cîndva se scria istoria Chişinăului, acum urmează să se înalţe un centru comercial, de tipul celor ce au împînzit deja capitala noastră, accentuînd că suntem o societate bazată pe consum”, a afirmat Ion Ceban.
El a reamintit despre istoria Casei de Cultură a Sindicatelor, care a fost construită în 1971, avînd o suprafaţă de 6 000 metri pătraţi. După destrămarea URSS, edificiul a trecut în proprietatea Confederaţiei sindicatelor din Moldova, care, la finele lui 2015, l-a vîndut firmei Capital Investments pentru 41 mil. lei şi cinci bani (circa 2 mil. euro). În vara lui 2016, acest edificiu a fost gajat la Moldova-Agroindbank pentru suma dublă de 3,9 mil. Euro. După cîteva gajări consecutive, în final creditorul a ajuns Victoriabank, suma gajului constituind 6,8 mil. euro.
În iunie 2017, Regata Imobiliare SRL a cumpărat edificiul de la Capital Investments SRL. Această clădire a fost comercializată împreună cu cafeneaua “Guguţă”, pentru 10 mil. euro. Unicul fondator al Regata Imobiliare este Veaceslav Ciuhrii, antreprenor din Moldova cu afaceri în România — farmaceutică şi cosmetologie. Tot el a fost şi este proprietar al restaurantelor Cactus şi Mi Piace, din Chişinău.
Regata Imobiliare SRL este în strînsă legătură cu Kaufland, care se va deschide în locul acestui edificiu istoric pentru Chişinău, a remarcat Ion Ceban.
“Poziţia noastră principală este că astfel de obiective trebuiesc păstrate în proprietatea statului. Dacă sunt careva obligaţiuni faţă de investitor, noi putem proceda ca şi în cazul grădiniţei de copii de pe strada Alba Iulia, adică punîndu-i la dispoziţie alt teren pentru ca acesta să-şi poată implementa planurile investiţionale. Aici, ca şi alternativă, putem face un centru comercial subteran cu un parc la suprafaţă. În caz contrar, va fi nevoie de efectuat investiţii serioase în infrastructura sectorului Rîşcani şi anume din punctul de vedere al evitării acestui sector de către unităţile de transport”, a anunţat candidatul.
Potrivit celor spuse, o situaţie similară a fost şi în cazul complexului sportiv “Iunosti” de la Botanica. Construcţia acestuia a început în 1976. Complexul a devenit cunoscut în special datorită bazinului pentru înot, unde s-au format ca şi sportivi de performanţă medaliaţi la campionatele mondiale şi europene, dar şi ai jocurilor olimpice.
În 2004, organizaţia obştească necomercială Clubul sportiv “Iunost” a încheiat, cu Confederaţia naţională a sindicatelor din Moldova, un acord privind arenda bazei sportive pentru 20 de ani. Iar pe data de 28 ianuarie 2010, s-a adoptat, de către Confederaţie, decizia de a vinde complexul sportiv de pe strada Trandafirilor 13/2. Ulterior acesta a fost gajat la Victoriabank, care l-a vîndut la licitaţie cu 3 mil. euro. A fost cumpărat de o companie, iar ulterior a fost demolat în lipsa oricărei autorizaţii. În Planul general şi în Regulamentul de urbanism e indicat ca şi sector pentru clădire multietajată.
“Părerea noastră este că proprietarul trebuie obligat să dea dovadă de iniţiativă socială şi să construiască acolo un complex sportiv”, a spus Ion Ceban.
Încă un exemplu de acest gen este şi cazul complexului sportiv “Moldova”, care a fost vîndut de sindicate şi, de asemenea, a dispărut. Alt caz similar: cinematograful “Gaudeamus”, care a trecut de la balanţa Uniunii naţionale a cinematografiştilor la Ministerul Culturii, dar ulterior a fost vîndut. Acum proprietar este “Cristvlad” — tot el şi proprietar la “Fitnes Doza”.
“Noi am organizat repetat audieri publice pe acest subiect şi i-am propus proprietarului răscumpărarea sau schimbul de terenuri. Am acţionat în judecată dat fiind demolarea, dar decizia nu a fost în favoarea noastră”, a remarcat Ion Ceban.
Candidatul a adus exemplu şi de alte edificii, din Chişinău, care au dispărut în acelaşi mod:
“Aceste cazuri arată cît de gravă e situaţia pe care o avem la capitolul respectiv, a emis Ion Ceban. De aceea, propunerea şi viziunea noastră este să stimulăm cooperarea în vederea construcţiei obiectivelor sportive şi de menire culturală, să răscumpărăm ceea ce a rămas, dar şi de obligat proprietarii să păstreze statutul şi profilul edificiilor rămase. Numai astfel vom salva ce a rămas şi vom restabili ceea ce s-a distrus”.