Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriChişinău2018DeclaraţiiIon Ceban

Ion Ceban a explicat de ce a fost important pentru socialişti să conteste încălcările în campanie electorală ale lui Andrei Năstase

|versiune pentru tipar| Ion Ceban, 19 iunie 2018

Liderul fracţiunii Partidului Socialiştilor din RM în Consiliul Municipal Chişinău Ion Ceban a explicat, în cadrul conferinţei de presă susţinută în ziua de 19 iunie, de ce pentru socialişti a fost important să conteste încălcările din campania electorală a alegerilor locale noi din Chişinău, admise de candidatul la funcţia de primar general al capitalei, Andrei Năstase.

“Dînsul a profitat în mod repetat, tupeist şi iresponsabil de susţinere externă în plină campanie electorală, dincolo de alte încălcări pe care le-a comis.

Acum, pentru noi este foarte curioasă decizia judecăţii, ca să ştim cum să procedăm în parlamentare, fiindcă Năstase a creat un precedent. Exista 3 posibile decizii:

  1. Dacă judecata va constata că suportul direct al politicienilor străini de care a beneficiat Năstase nu constituie o încălcare, atunci acesta e un precedent, care le va permite socialiştilor să beneficieze la rîndul lor, în alegerile parlamentare de susţinerea politicienilor din străinătate, inclusiv din Federaţia Rusă.
  2. Dacă judecata va constata că a fost o abatere, dar nu suficient de gravă ca Năstase să fie penalizat, atunci acesta e de asemenea un precedent, care ne va permite să beneficiem de susţinere din străinătate, fără a risca să fim scoşi din cursa parlamentară.
  3. Dacă judecata va constata că a existat o abatere destul de gravă, o încălcare flagrantă a codului electoral, atunci Năstase trebuie sa fie penalizat cu toata stricteţea conform legislaţiei in vigoare.

De aceea, repet, suntem foarte atenţi la decizia judecăţii, pentru a vedea ce precedent va fi creat şi în viitor să acţionăm în corespundere cu acest precedent”, a spus Ion Ceban.

socialistii.md