Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriGăgăuzia2008Curier electoral

Curier electoral din 26 februarie 2008

|versiune pentru tipar|

Vizita spicherului

Marian, Lupu, spicherul Parlamentului Republicii Moldova a vizitat pe 25.02.2008 oraşul Ceadîr-Lunga, unde a avut o întîlnire cu locuitorii din regiune. Marian Lupu a comunicat deschis despre faptul că vizita sa este legată de alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei şi că asemenea întîlniri vor mai avea loc, deoarece lui, în calitatea sa de preşedinte al Parlamentului, nu-i este indiferent cine va fi ales în viitoarea componenţă a Adunării Populare. Lupu a mai declarat că, în ultimul timp, între Parlamentul RM şi organul legislativ al autonomiei găgăuze s-au stabilit relaţii strînse şi pe viitor nu trebuie să existe tendinţe distructive, motiv pentru care a îndemnat alegătorii să facă o alegere conştientă, astfel ca în Adunarea Populară să existe o echipă majoritară, puternică. (după www.edingagauz.com)

Lansarea paginii web şi a monitorizării alegerilor

Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a lansat, în cadrul portalului www.alegeri.md, o pagina web dedicată alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este expusă în trei limbi (română, rusă şi engleză) informaţia generală despre scrutinul preconizat, despre alegerile anterioare în Adunarea Populară, despre statutul şi competenţele Adunării, reglementările relevante, legile Republicii Moldova, acte adoptate de Adunarea Populară a Găgăuziei, reglementări internaţionale şi recomandări ale organismelor specializate. Pe măsura desfăşurării campaniei electorale, vor fi plasate informaţii despre concurenţi, materiale de educaţie civică şi alte informaţii utile în scopul informării opiniei publice, monitorizării şi contribuţiei la asigurarea corectitudinii desfăşurării procesului electoral. Concomitent, observatori ai Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) au început monitorizarea alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei, pe bază permanentă activînd cîţiva observatori LADOM, iar în ziua scrutinului numărul acestora va fi de circa 80 de persoane.

Continuă căutarea mijloacelor pentru alegeri

La şedinţa Comitetului pe probleme de stabilitate politică, securitate economică, demografică şi ecologică a UTA Găgăuzia (organ consultativ pe lîngă Guvernatorul Găgăuziei) au fost examinate probleme legate de finanţarea organizării şi desfăşurării alegerilor în Adunarea Populară. S-a decis ca problema finanţării campaniei electorale să fie abordată la o întrunire extraordinară cu primarii şi preşedinţii consiliilor locale din UTA Găgăuzia. Totodată, Direcţia de finanţe a Comitetului executiv urmează să examineze planurile bugetare pentru necesităţi administrative, cu scopul de a găsi resurse pentru finanţarea alegerilor.