Observatorii LADOM şi ai ONG “Piligrim-Demo” din Găgăuzia au fost selectaţi şi sînt instruiţi pentru desfăşurarea misiunii de monitorizare. Ei deja au remarcat insuficienţa finanţării pregătirii alegerilor, precum şi pasivitatea prin care se caracterizează campania, situaţie ce poate determina prezenţa scăzută a alegătorilor. (după materialele publicaţiei “Moldavschie Vedomosti”)
Comunicatul MAE al Rusiei
La 4 martie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Rusiei a difuzat un comunicat de presă, prin care s-a declarat nedumerit în legătură cu acţiunile autorităţilor moldovene, care au propus ca aducerea ajutoarelor umanitare în Găgăuzia să fie amînată. MAE-ul Rusiei declară că planifica expedierea ajutoarelor la începutul lunii martie, Găgăuzia fiind o regiune a Moldovei afectată în mod deosebit de consecinţele secetei din vara lui 2007. Deşi au acceptat iniţial, ulterior autorităţile moldoveneşti şi-au rechemat acordul ca 2 avioane ruseşti să aducă ajutorul umanitar la Chişinău, propunînd amînarea transportării. Mass-media explică refuzul autorităţilor centrale prin dorinţa acestora de a evita utilizarea situaţiei în campania electorală pentru alegerile din Adunarea Populară a Găgăuziei.
Declaraţiile lui Valerii Klimenco
La conferinţa de presă din 5 martie, Valerii Klimenco, preşedintele Mişcării “Ravnopravie”, a declarat că refuzul autorităţilor moldoveneşti de a primi ajutorul umanitar pentru Găgăuzia poate determina noi tensionări în relaţiile moldo-ruse. Klimenco a mai spus că Guvernul Moldovei, executînd indicaţiile Preşedintelui Vladimir Voronin, a refuzat primirea ajutoarelor umanitare din cauza că în ajunul algerilor dunării populare a Găgăuziei, acest lucru ar putea fi în folosul lui Mihail Formuzal. Liderul “Ravnopravie” califică acţiunile autorităţilor centrale drept presiuni asupra Guvernatorului Găgăuziei şi echipei acestuia, făcînd în acest sens analogie cu blocarea activităţii autorităţilor locale din municipiul Chişinău. (după INFOTAG)