Mandatele a 13 deputaţi au fost validate de instanţă
Curtea de Apel din municipiul Comrat a validat mandatele a 13 deputaţi din Adunarea Populară a Găgăuziei aleşi în primul tur, la 9 septembrie 2012. În cadrul şedinţei, magistraţii au examinat solicitările şi contestările depuse de concurenţii electorali, însă le-au respins cerinţele, or încălcările invocate nu puteau influenţa rezultatele alegerilor. Din primul tur şi-au asigurat mandate de deputaţi în APG de legislatura a V-cea Grigorii Morari, Alexandr Dinjos, Vladimir Câssa, Fiodor Ianioglo, Demian Caraseni, Nicolai Ormangi, Ilia Uzun, Gheorghi Leiciu, Grigorii Cadân, Fiodor Gagauz, Nicolai Chior, Nicolai Dragan şi Ivan Arnaut. // Compania Publică “Teleradio Găgăuzia”
Comentariile experţilor vizavi de alegerile din Găgăuzia
Aprecierea primelor rezultate ale alegerilor în Adunarea Populară din Găgăuzia le-au făcut experţii din Rusia, Ucraina, Moldova şi Transnistria:
În opinia lui Vladimir Korobov, directorul Centrului de studii pentru frontiera de sud a Ucrainei, asistăm la o consolidare a Găgăuziei, este elaborată propria agendă, iar Chişinăul îşi pierde influenţa politică.
Piotr Şornicov, doctor în istorie, consideră că alegerile în APG din 9 septembrie nu pot fi calificate ca o dovadă a segmentării politice a electoratului găgăuz. În opinia sa, mai curând am putea vorbi despre carenţele sistemului electoral în vigoare.
Ivan Burgundji, expert în drepturile omului, apreciază pozitiv rezultatele alegerilor şi consideră că în APG acced persoane ale căror acţiuni vor avea impact şi asupra politicii promovate de Republica Moldova în general. Burgundji este de părerea că acest fapt va permite promovarea unei politici orientate spre apărarea intereselor poporului găgăuz.
Vladimir Lupaşko, redactor-şef al Agenţiei Internaţionale ale Ştirilor de Business (Ucraina), opinează că de prioritate se bucură “proprii” candidaţii independenţi şi că aceştia vor forma în cadrul APG o fracţiune promovând deciziile coordonate cu başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal.
Vladimir Bukarski, expertul Institutului de Politică Reală din Republica Moldova, vine cu aprecieri prudente până la desfăşurarea turului II, însă consideră că partidele de nivel naţional din Moldova au eşuat la alegerile din Găgăuzia. Astfel, găgăuzii manifestă un interes tot mai redus faţă de partidele şi procesele ce au loc la nivel naţional în ţara noastră.
În opinia jurnalistului Serghei Tcaci, primele rezultate au demonstrat că în cadrul alegerilor au fost aplicate cu succes “tehnologiile manipulatorii” şi că parlamentul găgăuz ar putea fi fracţionat şi eclectic.
Vladislav Gulevici, analistul Centrului de studii conservative al Universităţii de Stat din Moscova, anticipează că tensiunile pe axa Comrat-Chişinău se vor menţine. În opina sa, participarea partidelor de nivel naţional în alegerile locale ar fi un indiciu că Chişinăul tinde să fasoneze eşichierul politic intern din Găgăuzia după propriul model. // Materik