Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Observatorii străini (internaţionali) şi naţionali în activitatea lor la alegerile locale generale din 25 mai 2003 se călăuzesc de Regulamentul privind statutul de observatori străini (internaţionali), aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 1423 din 24 ianuarie 2001.
1. Observatorii străini (internaţionali) se acreditează de către Ministerul Afacerilor Externe la propunerea organizaţiilor internaţionale, a guvernelor străine şi a organizaţiilor neguvernamentale.
2. Comisia Electorală Centrală, în baza documentului de acreditare, eliberează observatorilor străini (internaţionali) legitimaţia de modelul stabilit care le oferă dreptul de a urmări desfăşurarea alegerilor.
3. Observatorii străini (internaţionali) pot activa pe tot parcursul perioadei electorale, dar fără a depăşi termenul de acreditare.
1. Observatorii străini (internaţionali) au dreptul să asiste la toate operaţiile electorale:
2. Observatorii străini (internaţionali) pot cere copii ale actelor electorale care se fac pe cont propriu.
3. Observatorii străini informează preşedintele consiliului sau al biroului electoral despre neregulile observate.
4. Observatorii străini (internaţionali) nu au dreptul:
1. Observatorii străini (internaţionali) în activitatea lor se călăuzesc de dreptul internaţional general recunoscut, de prevederile Constituţiei Republicii Moldova, de Codul electoral şi de alte acte legislative în vigoare.
2. Observatorii străini (internaţionali) sînt protejaţi de statul Republica Moldova pe întreaga perioadă pentru care sînt acreditaţi de a supraveghea alegerile locale.
3. Asigurarea financiară a activităţii observatorilor se face din mijloacele părţilor care i-au delegat sau din mijloacele băneşti proprii.
4. Observatorii străini (internaţionali) îşi exercită funcţiile de supraveghere de sine stătător şi independent.
1. În cazul în care observatorii străini (internaţionali) încalcă principiile şi normele de drept internaţional general recunoscute, prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ale Codului electoral şi ale legislaţiei în vigoare Ministerul Afacerilor Externe, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, le retrage acreditarea.
2. În cazul în care observatorii străini (internaţionali) se fac vinovaţi în ziua votării de încălcarea legislaţiei electorale, ei sînt eliminaţi imediat din localul secţiei de votare.