Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal au constituit Blocul electoral “PSD-PSL” pornind de la opţiunea lor comună pentru desfăşurarea consecventă a unor măsuri bine gîndite şi hotărîte, avînd drept scop afirmarea Republicii Moldova ca stat democratic cu o economie de piaţă social-orientată, eficientă şi competitivă.
Este evident faptul că actuala putere s-a dovedit a fi inaptă, neputincioasă să soluţioneze problemele majore cu care se confruntă societatea moldovenească:
Astăzi sîntem nevoiţi să recunoaştem cu durere în suflet că Republica Moldova este una din cele mai sărace ţări din Europa.
Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal s-au lansat în prezenta campanie electorală avînd ferma convingere că depăşirea crizei este imposibilă fără valorificarea potenţialului instituţiilor administraţiei publice locale. Or, anume autoadministrarea locală este un barometru al democraţiei, precum şi cadrul cel mai eficace de asigurare a dezvoltării social-economice şi politice a societăţii în îmbinarea coerentă a strategiilor şi resurselor naţionale cu politicile şi posibilităţile locale.
Spre deosebire de partidul de guvernamînt, Blocul PSD-PSL mizează pe colectivităţile locale, investite prin lege cu responsabilităţi efective. Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal concep colectivităţile locale ca pe un instrument real care permite funcţionarea unei administraţii publice, simultan eficace şi aproape de cetăţean, şi care asigură cetăţenilor dreptul de a influenţa activitatea puterii de guvernămînt.
Sîntem ferm convinşi că poporul nostru merită o soartă mai bună, că Republica Moldova, fără a se dezice de calea transformărilor, dar corectînd greşelile comise şi sancţionînd rea-voinţa şi corupţia, are nevoie de noi soluţii, de o nouă strategie de dezvoltare şi de un mare volum de muncă edificatoare.
Nimeni nu va reuşi să restructureze şi să scoată economia din criză fără să antreneze în acest proces toată populaţia ţării. Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal se pronunţă categoric pentru descătuşarea spiritului de iniţiativă şi a energiei poporului, pentru consolidarea acţiunilor fiecărui cetăţean în parte cu cele ale statului. Sarcina primordială a Blocului PSD-PSL este combaterea fermă a sărăciei populaţiei.
Noi vom curma experimentele imprevizibile asupra populaţiei în spiritul şocului fără terapie înfăptuite de guvernanţii Republicii Moldova, politică promovată începînd cu anul 1994. Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal văd unicul sens al reformelor în asigurarea unei bunăstări maxime pentru fiecare familie.
Reprezentanţii noştri în organele puterii locale de toate nivelurile vor opta cu fermitate pentru:
Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal consideră că păstrarea şi crearea unor noi locuri de muncă este imposibilă fără imediata încetare a politicii de distrugere a potenţialului industrial al Moldovei.
În această ordine de idei, este necesar:
Sarcina primordială a Blocului PSD-PSL este stoparea destrămării agriculturii ţării care este nucleul economiei noastre naţionale, menţinerea şi perfecţionarea nivelului tehnologic existent al producţiei agricole, păstrarea fertilităţii pămîntului ca pe o avuţie naţională. Ţăranul trebuie să fie proprietar al pămîntului cu drept de dispoziţie economică asupra lotului său. Pămîntul are nevoie de stăpîn, dar şi de lucrător, de aceea se vor curma orice încercări de delapidări sau de destrămare artificială a gospodăriilor.
Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal condamnă situaţia în care ţăranii sînt cea mai săracă pătura truditoare din republică, în condiţiile cînd sînt unicii proprietari legali ai pămîntului — unica bogăţie naturală a ţării. Iată de ce insistăm că producătorii agricoli nu trebuie să plătească impozite în aceleaşi proporţii ca lucrătorii altor ramuri, inclusiv din comerţ, astfel asigurînd printr-o politică fiscală şi investiţională flexibilă atragerea capitalurilor în agricultura ţării.
Codul Funciar trebuie să devină lege pentru toţi. Vînzarea-cumpărarea pămîntului trebuie să fie permisă doar cetăţenilor Republicii Moldova, şi numai la preţul real al pămîntului.
Administraţia locală trebuie să devină un mecanism de antrenare a populaţiei în conducerea ţării. Susţinînd reforma administraţiei publice locale, Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal se pronunţă pentru o adevărată descentralizare a puterii, pentru o extensiune maximă a împuternicirilor puterii locale şi pentru menţinerea, în principiu, a sistemului administrativ-teritorial din 1999.
Evident, o putere locală activă şi eficientă este de neînchipuit fără un buget local corespunzător. În acest sens se impune o modificare de principiu a sistemului de formare a bugetelor locale şi de stat; bugetul de stat trebuie să fie constituit în baza bugetelor locale care urmează să fie pe prim plan, şi nu viceversa.
Pornind de la realităţile economice, Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal consideră că este necesar de a stabili prin lege că în contul bugetului local se vor vira pînă la 50 la sută din colectările de la agenţii economici rezidenţi în urma impozitului pe venit, accizelor, TVA şi altor impozite şi taxe de stat.
Destinele culturii, ştiinţei şi învăţămîntului nu trebuie sa depindă de vitregiile luptei politice şi de dificultăţile de ordin economic. Doar ţările care astăzi investesc în cultură, ştiinţă şi învăţămînt pot pretinde că vor făuri o economie dezvoltată, iar cetăţenii lor pot spera la un nivel decent de viaţă.
Pentru Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal este evident că la nivelul actual de dezvoltare a societăţii, învăţămîntul general trebuie să fie finanţat în totalitate din bugetul republican, dar nu să stoarcă bugetele locale, şi fără de aceasta sărace. Noi sîntem pentru aplicarea liberă a formelor şi metodelor avansate de desfăşurare a procesului de învăţămînt, inclusiv în baza iniţiativei private.
Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal se pronunţă ferm în favoarea asistenţei medicale gratuite şi calitative pentru fiecare cetăţean. Este necesară fortificarea bazei tehnico-materiale şi a celei de cadre, atît prin alocări suplimentare de la bugetele locale, cît şi prin folosirea investiţiilor particulare. Social-democraţii şi social-liberalii consideră prematură trecerea la medicina prin asigurare.
Pentru Blocul PSD-PSL oamenii şi pămîntul sînt averea cea mai de preţ a Republicii Moldova. Activînd în cadrul administraţiilor locale, noi vom trece imediat la măsuri de urmărire judiciară şi penală a funcţionarilor care au admis poluarea criminală a mediului, precum şi folosirea lui necontrolată, ceea ce provoacă creşterea morbidităţii (îmbolnăvirii) populaţiei.
Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal consideră că o atenţie deosebită trebuie acordată problemelor cu care se confruntă tineretul — viitorul nostru. Noi vom acorda întreprinzătorilor înlesniri pentru angajarea în cîmpul muncii a absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt superior şi mediu de specialitate, vom oferi tinerelor familii împrumuturi şi credite pe termen lung din bugetele locale şi fondurile extrabugetare în vederea construcţiei de locuinţe şi a amenajării lor.
Orice schimbare în bine este posibilă numai cu condiţia instaurării ordinii, a consolidării legalităţii şi a unei lupte reale contra criminalităţii. Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal sînt conştiente de rolul important ce revine autorităţilor locale în combaterea criminalităţii şi încălcării ordinii publice. Reprezentanţii noştri în organele puterii locale vor insista asupra unei reformări şi modernizări serioase ale structurilor poliţieneşti.
În acelaşi timp, trebuie instaurat un control strict asupra activităţii organelor de ocrotire a normelor de drept, axarea lor pe lupta cu crima organizată, traficului de droguri, criminalitatea minoră.
Experienţa tuturor ţărilor dezvoltate demonstrează că lupta cu criminalitatea are sorţi de izbîndă doar atunci cînd sînt antrenate toate forţele active ale societăţii. Blocul PSD-PSL îşi propune să revitalizeze, la un nivel modern, organizaţiile obşteşti de ocrotire a ordinii publice — “Garda populară”. Această structură obştească de ocrotire a normelor de drept, creată pe bază benevolă şi subordonată autorităţilor abilitate locale, poate şi trebuie să devină un obstacol de temut în calea infracţiunilor de stradă şi de drept comun, mai ales în localităţile săteşti.
Noi dorim să edificăm şi să transformăm Republica Moldova într-un stat realmente european. Unitatea europeană reprezintă pivotul programului social-democraţilor şi social-liberalilor moldoveni, dar fără o concordie dintre toate comunităţile lingvistice şi confesionale din Republica Moldova, fără soluţionarea situaţiilor de conflict ce mai persistă în sudul şi estul ţării şi fără edificarea unui stat de drept nu poate fi vorba de integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană.
Pornind de la acestea, Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal îşi asumă datoria să promoveze prin reprezentanţii săi în organele administraţiei publice locale o politică de concordie interetnică şi de întărire a încrederii şi loialităţii vizavi de statul moldovenesc.
Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal consideră că organele administraţiei publice locale nu pot fi în afara procesului de restabilire a integrităţii teritoriale a ţării. Trebuie neapărat să valorificăm potenţialul diplomaţiei populare.
Organele administraţiei publice locale trebuie să stimuleze stabilirea relaţiilor de colaborare în cele mai diverse domenii — economic, social, cultural etc. — cu partenerii din stînga Nistrului. Anume în această direcţie vor activa reprezentanţii Blocului electoral PSD-PSL.
Raportarea puterii locale din Moldova la standardul european este de neconceput fără o colaborare internaţională. Social-democraţii şi social-liberalii sînt printre puţinele forţe politice din Republica Moldova care întreţin relaţii strînse de cooperare cu colegii de idei din vestul Europei. Blocul PSD-PSL se angajează să profite de legăturile cu partidele social-democrate şi social-liberale din alte ţări, în primul rînd din ţările unde reprezentanţii acestor formaţiuni sînt la guvernare, în scopul acordării de sprijin Republicii Moldova în aceste momente de criză.
Un succes electoral al Blocului electoral PSD-PSL va semnifica o întărire a colaborării reale a organelor puterii locale din Republica Moldova cu colegii din Germania, Franţa, Suedia, Austria, Spania, Marea Britanie, Danemarca şi din alte ţări în care social-democraţia şi social-liberalismul şi-au demonstrat deja capacitatea de a rezolva cele mai complexe probleme ale societăţii.
Social-democraţii şi social-liberalii şi-au unit eforturile pentru a edifica un parteneriat de durată, un PARTENERIAT PENTRU EUROPA, pentru prosperitatea şi unitatea întregii naţiuni. Pentru Partidul Social-Democrat şi Partidul Social-Liberal valoarea supremă este omul: bunăstarea, sănătatea, prezentul şi viitorul fiecărui cetăţean în parte, precum şi a întregii societăţi. Îndrăznim să credem că alegerile locale din 25 mai vor fi un pas spre revitalizarea democraţiei în Republica Moldova şi spre un viitor european al ţării noastre!
/Democraţia, an. III, nr. 15 (69), 7 mai 2003/