Dumitru Braghiş a depus, din partea Partidului Democraţiei Sociale (PDS), actele pentru înregistrare în calitate de candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. PDS a depus şi lista candidaturilor pentru funcţia de consilier în Consiliul municipal Chişinău, fiind astfel a 14-a formaţiune politică ce şi-a înaintat candidaturi pentru organele administraţiei publice din capitală.
Regulamentul intern de reflectare a campaniei electorale la posturile publice — “Radio Moldova” şi “Moldova 1” prevede că dezbaterile electorale pentru alegerile locale generale din 3 iunie se vor desfăşura şase zile pe săptămână (luni-sîmbătă), cîte 90 de minute zilnic. La postul “Moldova 1”, dezbaterile vor fi difuzate între orele 8.15–9.00 şi 19.40–20.25, iar la “Radio Moldova” între 9.45–10.00 şi 18.15–19.00. Vor fi realizate şi 5 dezbateri electorale la care vor participa candidaţii la funcţia de primar al municipiului Chişinău. Regulamentul aprobat stabileşte şi preţul publicităţii electorale contra plată: la “Radio Moldova” — 35 de euro, iar la “Moldova 1” — 300 euro. (după Info-Prim Neo)
Declaraţia AMN
În cadrul şedinţei Parlamentului din 27 aprilie, fracţiunea AMN a prezentat o declaraţie prin care invocă încălcări şi abuzuri în cadrul campaniei electorale. În special, AMN contestă poziţia Comisiei Electorale Centrale privind necesitatea degrevării din funcţie a candidaţilor care ocupă funcţii de răspundere (inclusiv membrii guvernului, conducătorii autorităţilor publice centrale, preşedinţii şi vicepreşedinţii de raioane, primari şi viceprimari). Codul electoral nu conţine o listă exhaustivă a funcţiilor deţinătorii cărora urmează să se degreveze, însă prevede, în art.13 alin.(3), că “cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi de legile organice (cu excepţia celor ce deţin funcţii, altele decît cele administrative), din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin”. În aceeaşi declaraţie, AMN invocă imperfecţiunea documentelor emise de CEC, care ar fi permis organelor electorale să aplice voluntar legislaţia în procesul de constituire şi de anunţare publică a începerii înregistrării concurenţilor.