Raportul LADOM
Raportul de monitorizare a procesului electoral acoperă perioada 10 aprilie — 8 mai 2007 şi constată o serie de tendinţe pozitive în activitatea Comisiei Electorale Centrale (elaborarea şi adoptarea unor regulamente şi acte de reglementare, a modelelor de acte utilizate în alegerile locale etc.). Îngrijorările esenţiale privind procesul electoral sunt generate de o serie de evenimente negative, cum ar fi:
- implicarea nejustificată a organelor de forţă în procesul electoral şi intimidarea de către aceste organe a unor susţinători ai concurenţilor electorali;
- favorizarea de către administraţia locală a unor concurenţi electorali, utilizarea resurselor şi pîrghilor administrative deţinute sau în favoarea anumitor concurenţi;
- existenţa condiţiilor inadecvate pentru desfăşurarea campaniei şi organizarea alegerilor;
- probleme privind întocmirea şi actualizarea listelor electorale;
- transparenţa redusă a finanţării campaniilor concurenţilor electorali;
- instruire neadecvată a funcţionarilor electorali;
- deficienţe în soluţionarea contestaţiilor şi litigiilor electorale etc.
Raportul API şi CIJ
Al doilea raport de monitorizare a mass-media în campania electorală pentru alegerile locale generale din Republica Moldova, acoperind perioada 25 aprilie — 6 mai 2007, a fost lansat de Asociaţia Presei Independente şi Centrul Independent de Jurnalism, în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — Coaliţia 2007. Conform concluziilor generale, instituţiile mass-media supuse monitorizării şi-au menţinut politica editorială adoptată în perioada precedentă, de la începutul campaniei electorale:
- Posturile publice Moldova 1, Radio Moldova, posturile private cu acoperire naţională NIT, Antena C şi N4 continuă să difuzeze ştiri şi opinii care favorizează direct sau indirect partidul de guvernământ, evitând ştirile defavorizante şi opiniile critice la adresa acestuia. Partidele de opoziţie sînt prezente preponderent prin informaţiile comisiilor electorale şi prin publicitate electorală. La postul Euro TV se manifestă aceeaşi atitudine favorizantă faţă de PCRM, dar şi faţă de PPCD.
- În ştirile şi emisiunile posturilor PRO TV, TV 7, Vocea Basarabiei se reflectă un spectru mai variat de evenimente şi actori politici, fără a favoriza în mod deosebit vreun partid, acestea fiind şi singurele posturi care nu menajează partidul de guvernământ, prezentînd şi diverse acţiuni de protest.
În presa scrisă, spiritele încep să se încingă, unele ziare proguvernamentale publicând materiale defăimătoare la adresa unor partide de opoziţie. Majoritatea ziarelor publice locale şi fostele ziare publice centrale — Moldova Suverană şi Nezavisimaia Moldova — favorizează în continuare PCRM, în timp ce majoritatea ziarelor private, cu cîteva excepţii, critică PCRM, fără însă a sprijini în mod deschis vreun partid de opoziţie.
Comisia Electorală Centrală a aprobat instrucţiunile privind unele particularităţi de efectuare a votării la alegerile locale generale din 3 iunie 2007. Sînt concretizate modalităţile de votare, votarea în baza listelor suplimentare, votarea la locul aflării (cu urna mobilă), actele de identitate care permit participarea la vot (buletinul de identitate al cetăţeanului RM cu fişa de însoţire; paşaportul intern emis de fosta U.R.S.S., în care să figureze menţiunea despre cetăţenia RM şi numărul de identificare de stat al persoanei fizice — doar pentru pensionari şi persoane care din considerente religioase, au renunţat la actele de identitate din Sistemul naţional de paşapoarte; a actului de identitate provizoriu (Forma 9)), efectuarea votării parţiale în limita unei circumscripţii electorale de nivelul doi (de către persoanele care în ziua votării se află în limita circumscripţiei electorale de nivelul doi, dar îşi au domiciliul sau reşedinţa în perimetrul circumscripţiei electorale de nivelul întâi, şi în ziua votării nu se află la domiciliu).
CEC a înregistrat simbolurile electorale a 17 partide şi organizaţii social-politice care participă la alegerile locale generale din 3 iunie curent.