Încălcări invocate de opoziţie şi negate de guvernare
Partidul Social Liberal a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia au invocat o serie de abuzuri admise în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale generale: — utilizarea resurselor administrative; intimidarea şi aplicarea presiunilor asupra unor candidaţi şi membri ai PSL; — lipsa de reacţia faţă de abuzurile sesizate anterior etc. (după publicaţia Timpul).
În acelaşi timp, reprezentaţii spicherului Parlamentului fac precizări referitor la unele acţiuni întreprinse şi informaţii difuzate de PSL. Între altele, se spune că afirmaţiile PSL “pot fi interpretate drept încercare de a atribui un caracter neliber al alegerilor locale şi de a insinua fraudarea mersului campaniei electorale şi a rezultatelor finale ale alegerilor locale”. Prin comunicat se atenţionează că este de respsonsabilitatea concurenţilor electorali “să manifeste corectitudine şi să participe la campania electorală în condiţii de concurenţă egală, respect reciproc pentru oponenţii politici şi cetăţenii Republicii Moldova”. (după un comunicat al “cabinetului” Preşedinteleui Parlamentului preluat de Moldpres)
Anularea unei hotărîri a CEC
Curtea de Apel a anulat hotărîrea Comisiei Electorale Centrale din 11 mai 2007 prin care Primăria mun.Chişinău era fost obligată să-şi revadă dispoziţiile privind autorizarea pentru data de 1 iunie a unor manifestaţii cu caracter electoral, organizate de candidatul PCRM Veaceslav Iordan. Instanţa de judecată a considerat neîntemeiată hotărîrea CEC, iar reprezentanţii PPCD, care au cerut Primăriei autorizare pentru aceeaşi zi, au declarat că vor depune o nouă contestaţie, la Curtea Supremă de Justiţie.
Instanţele judecătoreşti vor examina prompt contestările electorale
La întrevederea cu Ambasadorul Dieter Boden, şef al Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului pentru monitorizarea alegerilor generale locale din 3 iunie preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruinau, a declarat că instanţele de judecată vor examina, în termenele prevăzute de Codul electoral şi alegislaţia în domeniu, toate eventualele contestaţii cu caracter electoral. În acest scop, recent a fost emis un ordin prin care a fost stabilit programul serviciului de gardă al judecătorilor şi colaboratorilor Curţii Supreme de Justiţie în zilele de 2 şi 3 iunie 2007.
Organizarea alegerilor în UTA Găgăuzia
În cadrul unei conferinţe de presă organizată la Chişinău, Guveratorul UTA Găgăuzia a informat mass-media despre mersul pregătirii de scrutin în regiune. Conform lui Mihail Formuzal, la alegerile locale generale din 3 iunie s-au înregistrat 12 formaţiuni politice din ţară, ceea ce constituie un record. În mediu, pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de consilier candidează 5 persoane. În municipiul Comrat candidează pentru funcţia de primar 3 persoane, care se poziţionează drept independenţi. Concurenţii electorali care au înaintat cei mai mulţi candidaţi sînt Blocul electoral Patria-Rodina — Ravnopravie, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidul Democraţiei Sociale. Măsurile întreprinse de autorităţile regionale pentru asigurarea unor alegeri libere şi corecte vizează acordarea timpilor de antenă gratuiţi, întîlnirea conducerii autonomiei cu candidaţii, comandarea urnelor transparente.
Avertizări din partea consiliului electoral municipal
Consiliul electoral de circumscripţie a municipiului Chişinău a avertizat Partidul Liberal, Partidul Popular Creştin Democrat, partidul Alianţa “Moldova Noastră”, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova şi candidaţii acestor formaţiuni la funcţia de primar al municipiului asupra unor cazuri de amplasare a afişajului electoral în locuri interzise, precum şi pentru faptul că materialele electorale nu conţin toate datele privind tirajul şi provenienţa acestora. (după Info-Prim Neo)