Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2007Curier electoral

Curier electoral din 21 mai 2007

|versiune pentru tipar|

Al doilea raport de monitorizare al LADOM

Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) a lansat în cadrul Coaliţiei civice pentru alegeri libere şi corecte “Coaliţia 2007”, al II-lea Raport de monitorizare a campaniei electorale privind desfăşurarea alegerilor locale generale, care acoperă perioada 9–20 mai 2007. Conform concluziilor observatorilor, un şir de aspecte negative pot afecta în mod dramatic integritatea procesului electoral, în cazul cînd nu vor fi remediate:

Iresponsabilitatea unor membri ai organelor electorale

Consiliul electoral de circumscripţie Bălţi (CECB) a declarat că iresponsabilitatea membrilor unor organe electorale afectează ritmul pregătirii de alegerile locale generale. În şedinţa din 18 mai, CECB a constatat că doar circa 15% din membrii organelor electorale desemnaţi de unele partide sînt receptivi la sesizările şefilor acestor organe privind prezenţa la şedinţe şi onorarea obligaţiilor asumate. Printre cauzele apatiei manifestate se invocă faptul că mulţi membri sînt studenţi, care nu sînt mulţumiţi de remunerare şi sînt încadraţi plenar în procesul de studii, susţinerea examenelor. Unii membri desemnaţi de partide nu au fost informaţi adecvat, în prealabil, despre propunerea lor în organele electorale, despre obligaţiile iminente. CECB a hotărît să avertizeze partidele în cauză privind posibilitatea de anulare a candidaturilor desemnate în componenta organelor electorale, în cazul că persoanele desemnate nu vor da dovada de responsabilitate. (după Deca press)

Publicarea listelor de concurenţi în consiliul capitalei

Ziarul “Capitala” a dat publicităţii listele de candidaţi în consiliul municipal Chişinău, conţinînd listele prezentate de cele 18 partide şi blocuri electorale înscrise în cursă, precum şi lista candidaţilor independenţi, care numără 13 persoane înregistrate.

2,5 milioane de alegători înscrişi în listele electorale

În listele electorale întocmite pentru alegerile locale generale au fost înscrişi circa 2,5 milioane de alegători, numărul fiind mai mare comparativ cu situaţia anului 2003. Numărul cel mai mare de alegători este în mun. Chişinău — 580 mii.