Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte — Coaliţia 2007 a prezentat următoarele rapoarte de monitorizare a comportamentului mass-media şi a procesului electoral:
Raportul privind monitorizarea procesului electoral, întocmit de Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova constată că în pofida multiplelor încălcări, plîngeri şi sesizări, în linii mari, scrutinul din 3 iunie 2007 s-a desfăşurat în conformitate cu legislaţia electorală. Comisia Electorală Centrală (CEC) a demonstrat transparenţă şi o deschidere pozitivă faţă de organismele naţionale şi internaţionale, în timp ce unele consilii electorale de nivelul II au administrat alegerile părtinitor şi au admis încălcări. Observatorii au remarcat conflicte de interese în cadrul organelor electorale de diferite nivele, precum şi dublarea competenţelor organelor electorale şi a instanţelor de judecată.
Asociaţia Presei Independente şi Centrul Independent de Jurnalism au prezentat Raportul de monitorizare a modului în care este reflectat în mass-media turul doi al campaniei electorale pentru alegerile locale generale. Conform concluziilor generale, se atestă anumite schimbări, atît cu caracter pozitiv, cît şi negative:
deşi au continuat să favorizeze partidul de guvernămînt, prezentînd în calitate de ştiri comunicatele de presă ale Guvernului şi Preşedinţiei, posturile publice Moldova 1, Radio Moldova au difuzat şi punctele de vedere ale unor partide de opoziţie;
postul radio Antena C a favorizat guvernarea şi a evitat prezentarea opoziţiei;
postul TV NIT a continuat să ignore opoziţia;
la postul TV N4 s-au înregistrat evoluţii pozitive, au fost difuzate informaţii ale partidelor politice, ştiri critice privind realitatea în capitală;
postul TV 7 şi-a redus volumul ştirilor care pun într-o lumină defavorabilă guvernarea, acordînd însă, împreună cu Euro TV,PRO TV şi Vocea Basarabiei, acces tuturor concurenţilor electorali.
Mass-media scrisă ex-guvernamentală şi cea publică locală continuă să mediatizeze acţiunile cu tentă electorală ale administraţiei publice centrale şi locale, iar uneori, să atace candidaţii din opoziţie (publicaţia Moldova Suverană a difuzat materiale denigratoare şi ofensatoare la adresa concurentului electoral Dorin Chirtoacă). După 3 iunie 2007, majoritatea ziarelor private naţionale îl favorizează direct sau indirect pe candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar al capitalei.
O delegaţie a Congresului Puterilor Locale şi Regionale din Europa (CPLRE) se va afla în Moldova în perioada 16–18 iunie curent, pentru a monitoriza cel de-al doilea tur al alegerilor locale. Din componenţa delegaţiei fac parte 12 persoane, care în ziua alegerilor se vor deplasa prin întreaga ţară. La 18 iunie, membrii delegaţiei intenţionează să prezinte concluziile preliminare în cadrul unei conferinţe de presă. (după Moldpres)
Instanţa de judecată a validat alegerile din capitală
Judecătoria sectorului Centru din mun.Chişinău a validat rezultatele alegerilor în Consiliul municipal al capitalei, respingînd contestaţiile depuse de cîteva partide (PPCD şi PSL). Conform rezultatelor totalizate de Consiliul electoral municipal şi confirmate de instanţa de judecată, au fost validate mandatele celor 51 de consilieri aleşi, precum şi listele de candidaţi supleanţi.
Declaraţia Mişcării “Acţiunea Europeană”
Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE), formaţiune care nu a putut participa în alegeri din cauza că înregistrarea oficială a fost tărăgănată de Ministerul Justiţiei, a îndemnat susţinătorii săi să voteze în turul doi al alegerilor primarilor pentru candidaţi necomunişti. În declaraţia difuzată, MAE susţine că în pofida neadmiterii abuzive a participării în competiţia electorală, simpatizaţii şi membrii acesteia “s-au implicat în acţiunile de debarcare de la putere, la nivel local, a Partidului Comuniştilor, iar mai mulţi membri ai Mişcării, participînd la scrutin în calitate de candidaţi independenţi, au devenit primari şi consilieri în structurile puterii locale” (după DECA-press)