Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit 35 de consilii electorale de circumscripţie de nivelul doi, care, în decurs de 3 zile urmează să-şi aleagă preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul. După această procedură, consiliile vor face publică informaţia privind locul (biroul), data şi ora primirii documentelor de înregistrare în calitate de concurent electoral. Aceste consilii urmează să formeze circumscripţiile electorale şi consiliile electorale de circumscripţie de nivelul întîi (orăşeneşti, comunale), secţiile de votare şi birourile electorale ale acestora, cu cel mult 40 de zile înainte de alegeri.
În urma analizei listelor electorale transmise de către autorităţile administraţiei publice locale la CEC s-a constatat că:
din totalul celor 2,646,279 alegători incluşi în listele electorale, în cazul a 239,425 alegători datele de identificare au fost înscrise cu inexactităţi (lipsa totală a înscrierilor despre seria şi numărul actului de identitate (74,847 cazuri), lipsa numelui sau prenumelui alegătorului (19 cazuri), lipsa anului naşterii (5,128 cazuri));
în 143,720 cazuri numerele actelor de identitate se întîlnesc de mai multe ori în lista electorală (unul şi acelaşi număr al actului de identitate se repetă de 115 ori în listele electorale, circa 67,000 de numere ale actelor de identitate se repetă de 2 ori în listele electorale analizate);
în listele electorale figurează 104 persoane care, conform datelor înscrise, sînt născute în perioada anilor 1900 şi 1909.
În prezent primăriile trebuie să întocmească listele electorale pentru alegerile locale din 5 iunie 2011, să le verifice la domiciliul alegătorilor şi să asigure publicarea listelor electorale cu cel puţin 20 de zile înainte de alegeri.
Plafonul fondurilor electorale
CEC a stabilit suma maxim admisibilă care va putea fi cheltuită de fiecare partid în alegerile locale 5 iunie, aceasta atingînd cifra de cel mult 22 milioane de lei. Candidaţii independenţii vor putea cheltui maxim 0.5 euro raportaţi la fiecare alegător din circumscripţie.
Radiodifuzorul public şi-a schimbat politica editorială pentru perioada electorală
La dezbaterile electorale la Compania “Teleradio-Moldova” vor fi invitaţi doar candidaţii la funcţia de primar de Chişinău, Bălţi şi Comrat, precum şi reprezentanţii partidelor politice implicate în campania pentru alegerile locale. Declaraţia cu privire la politica editorială promovată de TRM în campania electorală pentru alegerile din vară a fost aprobată de Consiliul de Observatori al Сompaniei şi prevede că toate partidele politice oficial înregistrate şi admise în campania electorală vor putea participa la dezbaterile electorale. Candidaţii independenţi nu vor fi invitaţi la dezbateri, pentru că numărul acestora va fi prea mare.
Consilierul municipal Oleg Cernei, ales în 2007 pe listele Partidului Alianţa Moldova Noastră a declarat că aderă la Partidul Liberal şi va susţine candidatura lui Dorin Chirtoacă la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Şi alte personalităţi susţin actualul primar: scriitorul Spiridon Vangheli, ex-preşedintele Parlamentului, Alexandru Moşanu, interpretul de muzică populară Nicolae Glib, ex-ministrul culturii, Ion Ungureanu.