Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 27 aprilie 2011

|versiune pentru tipar|

PL şi PD s-au lansat în campanie la nivel naţional

Partidul Democrat din Moldova şi-a lansat oficial platforma electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2011. Lansarea a avut loc în Chişinău, lîngă Arca de Triumf. Printre priorităţile platformei electorale a PDM se numără asigurarea autonomiei locale, construirea drumurilor, eradicarea sărăciei, majorarea salariilor, şcoli, grădiniţe şi spitale moderne. Liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat că un subiect abordat de PDM pentru locale este “reunificarea societăţii moldoveneşti, scindată de scandaluri şi conflicte”. Sloganul PDM în campania electorală este întitulat: “E timpul”.

Înregistrare preluată de pe www.privesc.eu

Sloganul Partidului Liberal în campanie este “Împreună cu PL pentru oraşul şi satul tău”. Printre priorităţile anunţate de liberali se numără crearea locurilor de munca, reparaţia drumurilor, lichidarea sărăciei, europenizarea satelor şi “schimbarea pînă la capăt a Chişinăului”. La nivel naţional, PL are peste 600 de candidaţi la funcţiile de primari şi circa 10 mii de candidaţi pentru consiliile locale locale/raionale.

PCRM lansează piese muzicale şi critici dure a reformelor

Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor (PCRM) la funcţia de primar al municipiului Chişinău, a participat la lansarea unei piese muzicale cu titlul “Sîntem moldoveni”, creat de trupa “Lume” şi filmat în Soroca, Bălţi şi Comrat. Dodon a menţionat că piesa “Sîntem moldoveni” promovează dragostea de ţară şi nu conţine mesaje de agresiune şi nu este exclus că “noul cîntec poate deveni vreodată imn”. (sursa: Moldpres)

Preşedintele PCRM Vladimir VORONIN a convocat o conferinţă de presă, în cadrul căreia a criticat pregătirea de către guvernare a unei noi reforme teritorial-administrative, la baza căreia va sta “Strategia Naţională de Descentralizare”. Conform lui Voronin, intenţia de bază a procesului de reformă este revizuirea organizării administrativ-teritoriale şi concentrarea administraţiilor locale, prin optimizarea numărului de primării (reieşind din calculul — nu mai puţin de 5000 de locuitori pentru o primărie) şi optimizarea unităţilor administrative de nivelul doi, prin trecerea la unităţi administrative mai mari, după exemplul judeţelor. PCRM nu va susţine reforma respectivă şi în campania pentru alegerile locale va promova ideea că votînd pentru candidaţii PCRM, alegătorii vor apăra organizarea administrativ-teritorială existentă. (sursa: PCRM)

Premierul Vlad Filat a respins acuzaţiile aduse de liderul PCRM. Filat spune că Strategia de descentralizare nu prevede lichidarea de primării, iar declaraţiile lui Voronin sînt speculative, au caracter electoral şi nu sunt bazate pe prevederi ale documentelor date publicităţii. (sursa: Jurnal de Chişinău)

Partidul Republican adună susţinători

În cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Republican din Moldova (PRM) Andrei Stratan a declarat că circa 15 organizaţii teritoriale ale PLDM, PL şi din fostele Alianţa “Moldova Noastră” şi Mişcarea “Acţiunea Europeană” au aderat la Partidul Republican. La moment PRM duce tratative şi cu alte organizaţii teritoriale din mai multe raioane, privind aderarea la republicani. Referindu-se la alegerile locale din 5 iunie, liderul PCRM a menţionat că formaţiunea pe care o conduce se va implica activ în campanie, dar nu şi la nivel de primărie a municipiului Chişinău. Conform opiniei enunţate de Andrei Stratan, Alianţa pentru Integrare Europeană era obligată să înainteze un singur candidat pentru funcţia de primar general al capitalei, aşa cum a înaintat un candidat unic pentru alegerea preşedintelui ţării. (sursa: Infotag)

Declaraţii de susţinere a Ziarului de Gardă

Asociaţia Presei Independente (API) a lansat o declaraţie în cuprinsul căreia condamnă atacul de imagine asupra publicaţiei de investigaţie “Ziarul de Gardă”, membru al API, ţinuta grafică, logotipul şi corpul de litere al căreia au fost utilizate în scopuri vădit electorale şi defăimătoare, prin editarea unei tipărituri intitulată “ZdC Ziarul de Chişinău”. API cere Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale şi Comisiei Electorale Centrale să investigheze operativ acest caz şi să anunţe public cine sunt autorii şi cine a comandat acest atac josnic împotriva presei independente. Persoanele care recurg la astfel de forme de manipulare a opiniei publice trebuie să răspundă în faţa legii. În acelaşi timp, concurenţilor electorali şi persoanelor de încredere ale acestora li se cere să nu recurgă la practici ilegale, nedemocratice şi imorale de agitaţie, reclamă şi antireclamă electorală.

Coordonatorul staff-ului electoral al PLDM, Vadim Pistrinciuc, declară că partidul a sesizat Procuratura Generală, MAI şi CEC în legătură cu aşa zisul produs mediatic “Ziarul de Chişinău”, calificat drept “o diversiune mediatică ce nu se înscrie nicicum în conceptul unei lupte politice, o sfidare a mai multor norme legale”. Pistrinciuc a declarat că deţine informaţii precum că tipăritura în cauză, care foloseşte ilegal logou-l şi alte însemne ale “Ziarului de Gardă”, este distribuită în cutiile poştale de către minori, ceea ce contravine legislaţiei. (sursa: PLDM)

CEC premiază sloganele motivaţionale

Comisia Electorală Centrală premiază cîştigătorii concursurilor “Cel mai reuşit slogan motivaţional la alegerile locale generale” şi “Cel mai bun poster motivaţional la alegerile locale generale”, lansate pe 3 februarie 2011. La concursul de slogane au participat 41 de persoane, iar la cel de postere — 20 de persoane.

Mişcarea Antimafie nu participă, dar susţine

Partidul Politic Mişcarea Populară Antimafie, nu va participa la alegerile locale, dar va susţine candidaţii din teritoriu din partea Partidului Popular pentru Neam şi Ţară (PpNŢ). Decalraţia a fost făcută de liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, care a motivat decizia prin faptul că Partidul Mişcarea Populară Antimafie (MPA) a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei mai tîrziu de data anunţării alegerilor locale şi astfel nu poate participa la scrutin de sine stătător.

MPA a decis la Chişinău să nu participe nici la Primărie, nici cu liste de candidaţi pentru Consiliul municipal, pentru că nu doresc să favorizeze vreun candidat şi pentru că “Vlad Plahotniuc are cel puţin doi candidaţi pentru alegerile locale în Chişinău: Igor Dodon şi Valentina Buliga”, a declarat Sergiu Mocanu. Despre candidatul PLDM, Victor Bodiu, liderul Mişcării Antimafie a spus că este “un argat al lui Filat” şi “aceiaşi figură a încercat să o facă altădată Voronin cu Iordan, iar Bodiu nu este nimic altceva decât un Iordan al lui Filat”. Mocanu a mai declarat că Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei ar avea întocmite liste de candidaţi la funcţiile de primari şi consilieri locali pe care urmează să îi şantajeze în favoarea altor candidaţi. (sursa: Info-Prim Neo)

Este anunţată o Coaliţie de monitorizare a alegerilor

În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii unor organizaţii care se declară fondatoare ale Coaliţiei “Control Civic — Alegeri 2011” au anunţat despre monitorizarea campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie 2011. Conform declaraţiilor, monitorizarea este efectuată pe baze voluntare, de către 300 de observatori independenţi care ar fi participat la monitorizarea campaniilor electorale parlamentare din 2009 şi 2010. Coaliţia a decis că “organizaţiile-participante vor activa la locul aflării acestora, cu efectuarea unui schimb regulat de informaţii”, iar în cadrul conferinţelor de presă săptămânale vor fi prezentate rapoarte de monitorizare a campaniei electorale, întocmite în 3 limbi. Conform primului raport de monitorizare: (sursa: Coaliţia “Control Civic-Alegeri 2011”)