La şedinţa din 3 mai, Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului penal, care prevede sancţionarea acţiunilor de corupere a alegătorilor. Conform textului de modificare, propus spre examinare Parlamentului, “oferirea sau darea de bunuri, servicii ori alte avantaje patrimoniale alegătorului, pentru a-l determina să-şi exercite drepturile sale electorale într-un anumit mod în cadrul alegerilor parlamentare, prezidenţiale, în autorităţile administraţiei publice locale ori în cadrul referendumului se va pedepsi cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore sau cu închisoare de pînă la 3 ani”. Nu vor intra în categoria bunurilor respective materialele electorale publicitare, însă în text nu este menţionată valoarea maximă a acestor materiale.
Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte lansează monitorizarea şi educaţia alegătorilor
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte şi Asociaţia European Exchange (Germania) au lansat proiectul “Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor din Republica Moldova — consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale”. Proiectul presupune activităţi de educaţie civică, dezvoltarea capacităţilor ONG-urilor membre, instruirea noilor aleşi locali, monitorizarea alegerilor. Prin dezvoltarea ulterioară a reţelei profesionale de ONG-uri, proiectul va contribui la realizarea campaniilor de mobilizare şi educaţie electorală a alegătorilor, monitorizarea alegerilor şi iniţierea dialogurilor post-electorale între autorităţi şi ONG-uri.
Iniţiativa publică “MediaMonitoring-2011” a prezentat un raport de monitorizare “Mijloacele de informare în masă în ajunul alegerilor locale generale din 5 iunie 2011”, declarînd că practic toată mass-media şi internetul din Moldova face publicitate electorală fără nota specială “Plătit din Fondul electoral”. Membrii iniţiativei publice au menţionat utilizarea publicităţii camuflate şi reflectarea evident binevoitoare a activităţii PCRM şi altor partide extraparlamentare pe anumite resurse de internet (spre exemplu, ava.md). O parctică analogică, dar orientată împotriva PCRM, ar utiliza resursele unimedia.md, jurnal.md, vesti.md, stireazilei.md ş.a. Iniţiativa publică “MediaMonitoring-2011” îndeamnă mass-media să respecte legislaţia şi să nu devină promotori ai ideilor extremiste, să se bazeze pe principiile corectitudinii şi respectului reciproc, să reflecte imparţial şi obiectiv mersul campaniei electorale. Iniţiativa de monitorizare este formată din 8 persoane, care activează pe bază de voluntariat. (sursa: Novosti-Moldova)
PCRM a lansat “oferta socială pentru Chişinău”
Igor Dodon şi candidaţii la funcţia de consilier municipal din partea PCRM au organizat o manifestare în curtea Spitalului nr.4 din Chişinău. Candidaţii au promis că vor “restabili înlesnirile la călătorie în transportul public pentru pensionari şi invali”, vor spori accesul la serviciile medicale, şi vor majora anual alocaţiile pentru învăţămînt cu 10%.
Un panou cu igor Dodon a fost vandalizat
Un panou publicitar al candidatului PCRM la funcţia de primar al capitalei, situat pe strada Mateevici, în faţa blocului central al Universităţii de Stat din Moldova, a fost deteriorat. PCRM consideră că “astfel de metode murdare de desfăşurare a campaniei electorale denotă doar un puternic sentiment de frustrare şi slăbiciune a concurenţilor electorali faţă de candidatul PCRM, condamnă astfel de manifestaţii şi îndeamnă toţi concurenţii electorali să dea dovadă de cultură, iar capacităţile de convingere să le demonstreze nu faţă de panourile publicitare ci în faţa alegătorilor”. (sursa: PCRM)
PCRM a difuzat un comunicat de presă în care afirmă că în perioada campaniei electorale din anul 2010, unele mijloace de informare în masă au publicat un şir de materialele împotriva Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi au adus grave învinuiri de finanţare ilegală. În urma acestor acţiuni, organele de control, inclusiv procuratura a iniţiat verificări ample la acest capitol şi prin ordonanţa Procuraturii Anticorupţiei din 15 martie 2011 s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe cazul dat, din lipsa faptului infracţiunii. PCRM consideră că toate învinuirile aduse s-au dovedit a fi absolut neîntemeiate şi false, de aceea, solicită tuturor mijloacelor de informare în masă care au difuzat informaţia privind finanţarea partidului să publice o dezminţire şi să aducă la cunoştinţa publicului răspunsul Procuraturii Generale din 3 mai 2011 la acest subiect. (sursa: PCRM)
Cîteva asociaţii de tineri de la instituţii superioare de învăţămînt au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că susţin platforma Blocului electoral “Forţa a treia”, condus de Valeriu Pleşca, candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Reprezentanţii organizaţiilor de tineret au declarat că în condiţiile unei crize social-politice şi economice din ţară, Blocul “Forţa a treia” poate deveni formaţiunea, care va aduce stabilitatea în Republica Moldova şi concilierea în societate. Despre susţinerea platformei Blocului “Forţa a treia”, au declarat Asociaţia “Forţa tinerilor din Moldova”, Consiliul tinerilor pedagogi de la UNEFS, consiliile tinerilor jurişti şi manageri de la facultăţile de profil de la USM, medici de la Universitatea de Medicină şi Farmacologie din Moldova.
Candidatul PDM promite terenuri de sport în capitală
Candidatul Partidul Democrat din Moldova la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Valentina Buliga, a lansat angajamentul PDM pentru implementarea unui program de reabilitare a tuturor terenurilor de sport din cartierele capitalei. Buliga a declarat că echipa PDM, care va accede în Consiliul municipal Chişinău, va insista ca anual, în baza unui program special, în bugetul municipal să fie prevăzute fonduri pentru reabilitarea terenurilor sportive şi va aproba un grafic de reconstrucţie a terenurilor de sport. (sursa: PDM)
Candidatul PSD cere primarului general să scoată piatra din piaţă
Sergiu Coropceanu, candidatul PSD la funcţia de primar al Chişinăului, se adresează către primarul oraşului Dorin Chirtoacă, imputîndu-i încurajarea divizării societăţii prin menţinerea anticonstituţională a pietrei comemorative în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Chirtoacă este chemat să demonteze piatră menţinută ilegal, astfel ca sărbătoarea Marii Victorii asupra fascismului să fie sărbătorită de toţi “fără o piatră în piaţă şi în suflet”. (sursa: PSD)
Preşedintele PL Mihai Ghimpu s-a întîlnit cu reprezentanţii Tineretului Liberal din sectoarele şi suburbiile municipiului Chişinău (circa 200 persoane) şi i-a îndemnat la implicare maximă şi la conjugarea eforturilor acestora cu cele ale echipei seniorilor liberali pentru a fi duse la bun sfârşit reformele benefice iniţiate în 2007. Potrivit lui Mihai Ghimpu, prototipul schimbării pînă la capăt este actualul Primar general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, care s-a înscris repetat în cursa electorală pentru primărie. (sursa: PL)
Candidatul PNL are platformă aparte privind transportul municipal
Candidatul PNL la funcţia de primar al Capitalei, Vitalia Pavlicenco, şi-a anunţat platforma electorală privind transportul şi drumurile din Chişinău. Potrivit Vitaliei Pavlicenco, dacă PNL ajunge în CMC, va încerca să rezolve mai multe probleme:
legalizarea schemelor de microbuze;
reorganizarea itinerariului transportului public;
diversificarea pe categorii şi introducerea unor noi regulamente pentru fiecare în parte pentru a evita ambuteiajele;
efectuarea unui studiu de fezabilitate ce ţine de transportul public;
tarife adecvate în transportul public;
rezolvarea problemelor legate de parcări.
Candidatul la funcţia de consilier municipal din partea PNL, Andrei Donică, a declarat că “la ministerul Transportului este un haos total”, iar ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru, “lucrează cu firmele comuniştilor (SRL Moldasig) şi încheie contracte cu aceştia”, deşi cunoaşte că acolo au loc mai multe nereguli, “nu vrea să combată evaziunea fiscală, care are loc în mai multe întreprinderi de stat, printre care Calea Ferată şi Air Moldova”.
Candidatul PLDM la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, Victor Bodiu, a avut o întîlnire cu studenţii de la Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale, cărora le-a prezentat angajamentul său electoral. La eveniment a participat şi consilierul pe probleme de educaţie al Primului-ministru, ex-ministrul Educaţiei Leonid Bujor.
Candidaţii respinşi la Bălţi reintră în circuitul electoral
Comisia Electorală Centrală a admis contestaţiile pretendenţilor la calitatea de candidat independent pentru funcţia de consilier municipal de Bălţi: Serghei Iordan, Alexandru Tureac şi Nicolae Spînu. CEC a anulat hotărîrile Consiliului electoral al circumscripţiei electorale şi a obligat organul electoral să efectueze pînă la 4mai 2011 înregistrarea candidaţilor independenţi respectivi şi să stabilească ordinea de înscriere a acestora în buletinul de vot. Organul electoral din Bălţi este atenţionat asupra obligativităţii respectării întocmai a prevederilor legislaţiei electorale şi a Instrucţiunii cu privire la modul de întocmire, autentificare, depunere şi verificare a listelor de subscripţie.
După emiterea hotărîrilor CEC, Preşedintele Consiliului Electoral al Circumscripţiei nr.2 Bălţi, Stanislav Sorbalo (din partea PLDM) şi-a prezentat demisia, declarînd că “nu înţelege cum persoane aflate peste hotare pot semna documente în susţinerea unui candidat sau cum pot semna asemenea documente persoane care nu există în genere, precum şi cum pot fi indicate în liste buletine de identitate care nu au fost emise vreodată”. (Sursa: hotnews.md)
Ultima şedinţă a Consiliului municipal Chişinău
Consiliul Municipal Chişinău (CMC) s-a întrunit în ultima sa şedinţă pînă la alegerile locale generale, în cadrul căreia consilierii au făcut totalurile şi au apreciat activitatea CMC pe parcursul perioadei 2007–2011. Potrivit datelor prezentate, în perioada respectivă:
consilierii municipali s-au întrunit în 68 de şedinţe desfăşurate timp de 126 de zile;
au fost examinate 1575 de chestiuni
au fost adoptate 6093 de decizii, din care au fost executate 5977 decizii (98%).