Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2011Curier electoral

Curier electoral din 10 mai 2011

|versiune pentru tipar|

Unicul candidat independent la primăria capitalei

Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău l-a înregistrat pe Mihai Godea în calitate de candidat independent pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău. La verificarea actelor au fost considerate nule mai multe semnături de subscripţie, însă numărul de semnături valabile a rămas peste 10 mii şi a permis înscrierea în cursă a unicului candidat independent pentru primăria capitalei.

Dodon este atacat de hackeri

Candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei, Igor Dodon, a difuzat o declaraţie despre faptul că blogul său (www.dodon.md) este supus unor atacuri din partea unui grup de hackeri-legionari anonimi politizaţi.

PDM notifică

Serviciul de Presă al PDM a difuzat un comunicat prin care constată că, în ediţia din 10 mai a ziarului “Jurnal de Chişinău” a apărut un articol, în care se propagă fără nici un suport ideea privind posibila retragere din cursa electorală a Valentinei Buliga. PDM consideră că “Scopul de a consolida coaliţia democratică poate fi realizat în această campanie prin acumularea de către Partidul Democrat a cît mai multe voturi pe eşichierul politic de centru-stînga şi Valentina Buliga va continua campania începută pentru Primăria municipiului Chişinău”.

PDM sădeşte trandafiri

Câteva sute de tineri ai PDM, ghidaţi de candidatul la funcţia de primar general al capitalei, Valentina Buliga, au plantat alei de trandafiri în cinci parcuri municipale. Buliga a declarat că este o tradiţie frumoasă plantarea trandafirilor de Ziua ecologiei şi îşi doreşte ca peste cîţiva ani Chişinăul să devină oraşul trandafirilor.

PL a găsit autorii atacurilor, nu are panouri şi afişe

Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de primar al municipiului Chişinău, a declarat că “comuniştii sînt autorii tuturor atacurilor murdare la adresa PL din ultima perioadă”: materiale false cu caracter denigrator; apariţia unui ziar, care se vrea o replică a ziarului Timpul; un afiş fals, ce conţine gesturi indecente; o foaie volantă cu propagandă fascistă etc. Dorin Chirtoacă a condamnat asemenea abordări şi metode de promovare din partea oponenţilor politici, atenţionînd că “asistăm la o campanie electorală din ce în ce mai murdară”. Candidatul PL a făcut apel către toţi candidaţii electorali, în special către comunişti, să revină în albia unei campanii electorale corecte şi, respectiv, a unei promovări pozitive a programelor electorale. Chirtoacă a solicitat autorităţilor statului să întreprindă toate măsurile legale pentru a opri activităţile care nu se înscriu într-o campanie electorală corectă.

Partidul Liberal a decis să nu amplaseze panouri şi afişe electorale în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2011, deoarece, în situaţia socială şi economică actuală nu merită a fi cheltuite milioane de lei pentru asemenea activităţi. Potrivit lui Dorin Chirtoacă, mai bine aceşti bani să fie donaţi unei case de copii, unui azil de bătrâni sau unor familii social defavorizate. Totuşi, PL va avea materiale electorale sub formă de foi volante, care vor fi distribuite individual.

Adresarea Partidului pentru Unirea Moldovei

Partidul Politic pentru Unirea Moldovei se declară îngrijorat de evenimentele ce se petrec în ţară şi de pericolul revenirii comuniştilor la putere, motiv pentru care, se adresează reprezentanţilor forţelor democratice, în primul rînd către partidele ce fac parte din componenţa AIE să demonstreze maturitate şi voinţă politică, să ia exemplu de la PLDM şi să-şi retragă candidaturile. Se propune ca toate forţele pro-democrate să susţină un candidat la funcţia de primar al municipiului Chişinău.

PNL vrea drepturi egale pentru cetăţenii din stînga Nistrului

Partidul Naţional Liberal sprijină solicitarea legală a cetăţenilor Republicii Moldova, care locuiesc în Municipiul Tighina (Bender) şi în oraşul Dubăsari (stînga Nistrului), pe care o adresează Comisiei Electorale Centrale în legătură cu ignorarea dreptului de a alege şi de a fi ales. PNL mai trimite preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, şi preşedintelui PPCD, Victor Ciobanu, invitaţia oficială de a uni eforturile partidelor în lupta împotriva ocupaţiei ruse, mergînd la alegeri în Municipiul Tighina şi în stînga Nistrului cu o listă comună de candidaţi. PNL mai cere demisia premierului Vladimir Filat, afirmînd că îi va solicita compensare morală în legătură cu exprimarea publică a semnelor de respect şi de recunoştinţă liderului separatist Igor Smirnov.

Candidatul PSD “tace”

Candidatul PSD la funcţia de Primar General, Sergiu Coropceanu, s-a alăturat acţiunii flash-mob “Tăcere”, organizat de Asociaţia Familiilor cu mulţi copii de la 5 la 16 ani. Prin acţiunea sa, organizatorii au intenţionat să reamintească autorităţilor centrale despre existenţa lor.

9 candidaţi la Primăria de Bălţi

Pentru funcţia de primar al mun.Bălţi vor candida 9 persoane, reprezentînd 9 partide politice. Consiliul electoral de circumscripţie Bălţi a refuzat să înregistreze doi candidaţi independenţi, pe motiv că actele prezentate de aceştia nu corespundeau legii — au prezentat doar 150 de semnături, în loc de 5,250 de semnături, cum prevede Codul electoral (5% din 105,000 de alegători). (sursa: esp.md)